Logo
0 800 30 11 77

Як проявляються ЗПСШ?

Як проявляються ЗПСШ?
Читати 14 хвилин | Створено: 16 березня 2020 | Оновлено: 31 травня 2023 | 76854 76854
Щодня понад 1000000 людей у світі інфікуються захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Це висновки дослідження, яке оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я в 2019 році.

Такі дані — тривожний сигнал для суспільства, бо вони показують, що прогрес в подоланні поширення цих хвороб мізерний. Серед найпоширеніших інфекцій, що передаються статевим шляхом, виділяють хламідіоз, гонорею, трихомоніаз і сифіліс. Найбільша небезпека цих хвороб полягає в тому, що вони протікають безсимптомно, тому часто залишаються невиявленими.

Що таке ЗПСШ?

ЗПСШ — це захворювання, що передаються статевим шляхом від однієї людини до іншої під час вагінального, орального та анального сексу. Глибокий петтінг (ласки ерогенних зон без проникнення, взаємне тертя статевими органами) — ще один шлях інфікування, але він не дуже поширений. Деякі ЗПСШ здатні передаватися не статевим шляхом через кров або препарати крові, а також від матері до дитини під час вагітності та пологів.

Венеричні хвороби можуть мати серйозні негативні наслідки для репродуктивного здоров’я (крім безпосереднього впливу на організм самої інфекції). Це безпліддя, інфікування дитини матір’ю під час вагітності або пологів та загибель новонародженого. Небезпечність захворювань, що передаються статевим шляхом, полягає також в тому, що вони можуть довгий час існувати в організмі приховано, тобто без симптомів, або вони можуть бути ледь вираженими. Зазвичай це уретро-генітальні виділення або язви на статевих органах та біль в області живота.

Виявити наявність і визначити вид ЗПСШ допоможе мазок на флору, який беруть з уретри в чоловіків і піхви або каналу шийки матки в жінок.

Норма флори у чоловіків та жінок

Показники

Уретра

Піхва

Канал шийки матки

Слиз

у невеликій кількості або відсутній

помірно

помірно

Плоский епітелій

у невеликій кількості

помірно

у невеликій кількості

Лейкоцити

0-5

0-10

0-30

Лактобацили

відсутні

багато

відсутні

Гонококи

відсутні

Хламідії

відсутні

Трихомонади

відсутні

Атипові клітини

відсутні

Дріжджові гриби

відсутні

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми мазка на флору у жінок і чоловіків

Таблиця норми мазка на флору у жінок і чоловіків

Запущені форми ЗПСШ, неправильно підібрана схема терапії або спроби вилікуватися самостійно можуть призвести до розвитку важких наслідків для здоров’я. ЗПСШ, викликані бактеріями або паразитами, успішно лікуються антибіотиками, проте деякі вірусні інфекції, що передаються статевим шляхом, невиліковні, і за відсутності терапії можуть спричиняти тяжкі патології та смерть.

Які бувають ЗПСШ?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Захворювання, що передаються статевим шляхом, класифікують за різними ознаками: видом збудника (бактерія, вірус або паразит), клінічними проявами та виліковністю. До виліковних належить більшість ЗПСШ, невиліковними наразі залишаються: гепатит В, вірус звичайного герпеса, ВІЛ та вірус папіломи людини (ВПЛ).

Розглянемо види найпоширеніших ЗПСШ та симптоми, якими вони супроводжуються.

Різновид ЗПСШ та їх первинні симптоми

Поширені ЗПСШ

Симптоми поширених ЗПСШ

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

Генітальні бородавки рожевого або темно-рожевого кольору, плоскі, опуклі або схожі формою на цвітну капусту.

Гонорея

У жінок: вагінальні виділення з домішкою крові, тазові болі.

У чоловіків: хворі виділення з члена, набряклість яєчок.

Сифіліс

Поява твердої щільної безболісної виразки. Супроводжуються лихоманкою, набряклістю лімфатичних вузлів та втомою. 

Хламідіоз

У жінок: вагінальний свербіж, виділення з неприємним запахом, біль під час сексу та сечовипускання.

У чоловіків: печіння та свербіж головки члена, біль при сечовипусканні.

Гепатит В

Біль у животі, нудота, потемніння сечі, при гострій інфекції – пожовтіння шкіри та очей.

ВІЛ та СНІД

Головний біль, лихоманка, набряк лімфатичних вузлів, рідше – виразки на слизовій ротовій порожнині.

Трихомоніаз

У жінок: вагінальна сверблячка, біль під час сексу або сечовипускання, вагінальні виділення жовто-зеленого відтінку з сильним неприємним запахом.

У чоловіків: виявляються у вигляді слабкого печіння при сечовипусканні та незначних виділень, або відсутні взагалі.

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

Заразитися вірусом папіломи людини можна навіть не займаючись сексом — достатньо контакту шкіра-до-шкіри, особливо, якщо на ній є ураження. Вірус папіломи людини викликає генітальні бородавки, які зазвичай не шкідливі, але деякі його різновиди можуть призвести до раку шийки матки або анального отвору. Захиститися від ВПЛ допоможе вакцинування. Ознаки: бородавки рожевого або темно-рожевого кольору, плоскі, випуклі або схожі за формою на цвітну капусту. Інші симптоми часто відсутні.

Гонорея

Гонорея - це бактеріальна інфекція, яка за відсутності лікування може призвести до хронічного запалення тазового дна та безпліддя як у чоловіків, так і у жінок. Загальні симптоми: на ранніх стадіях відсутні, згодом з’являється відчуття печіння під час сечовипускання та висипання на шкірі. На пізній стадії хвороба може вражати суглоби та кров. Симптоми у жінок: вагінальні виділення з домішками крові, тазові болі. Ці симптоми можуть бути слабо вираженими, їх легко сплутати з інфекцією сечовивідних шляхів або піхви.

Ознаки гонореї у чоловіків: виділення з члена, набряклість яєчок.

Сифіліс

Симптоми сифілісу на ранній стадії помітити важко, проте за відсутності лікування він може призвести до сліпоти, паралічу та навіть смерті. Першою ознакою хвороби є поява твердої щільної безболісної язви від рожевого до червоного кольору на шкірі або слизовій статевих органів. Хвороба поширюється під час прямого контакту з ураженою ділянкою. Пізніше висипання з’являється на підошві, долонях та інших участках тіла і супроводжується лихоманкою, набряклістю лімфатичних вузлів та втомою. Лікується хвороба антибіотиками.

Хламідіоз

Хламідіоз - це одне з найпоширеніших венеричних захворювань, що за відсутності лікування призводить до важкого ураження статевих органів та безпліддя. Симптоми хламідіозу досить розмиті або взагалі відсутні, тому інфекція часто залишається непоміченою. По мірі прогресування хвороба вражає пряму кишку та горло. Симптоми у чоловіків: печіння та свербіж головки члена, біль під час сечовипускання. Ознаки хламідіозу у жінок: вагінальний свербіж, виділення з неприємним запахом, біль під час сексу та сечовипускання.

Гепатит В

Гепатит типу В викликає тяжкі захворювання печінки (цироз, рак, печінкову недостатність) і за відсутності своєчасної терапії може стати причиною смерті. Передається під час сексу, при народженні від матері до дитини, а також при контакті з кров’ю та іншими біологічними рідинами інфікованої людини. Симптоми: біль у животі, нудота, потемніння сечі, при гострій інфекції — пожовтіння шкіри та очей. Вірус може існувати в організмі роками і жодним чином не проявляти себе.

ВІЛ/СНІД

ВІЛ руйнує імунну систему організму, вбиваючи клітини крові, що боряться з інфекціями. Поширюється через незахищений секс, кров, а також від зараженої матері до дитини. Хвороба може роками не викликати жодних симптомів, доки імунітет людини не буде зруйновано. Ознаки хвороби: через один-два місяці після зараження у людини можуть виникати симптоми, схожі на грип. Це головний біль, лихоманка, набряк лімфатичних вузлів, рідше — ранки на слизовій ротової полості.

Трихомоніаз

Трихомоніаз викликає одноклітинний паразит Trichomonas vaginalis. Трихомоніаз вражає частіше молодих, сексуально активних жінок, ніж чоловіків. Передається навіть під час дотику полових органів. Симптоми трихомоніазу у чоловіків проявляються у вигляді слабкого печіння під час сечовипускання і незначних виділень, або відсутні взагалі. У жінок можуть бути: вагінальний свербіж, біль під час сексу або сечовипускання, вагінальні виділення жовто-зеленуватого відтінку з сильним неприємним запахом. Зазвичай симптоми трихомоніазу з’являються через 5–28 діб після інфікування.

Яка ймовірність зараження ЗПСШ?

Ймовірність зараження ЗПСШ людей, які мають активне сексуальне життя та не користуються презервативами, дуже висока. Кількість партнерів при цьому не має істотного значення, адже заразитися можна і під час сексу з однією людиною, якщо вона була інфікована. Звичайно, вірогідність захворіти на ЗПСШ, якщо людина має незахищений секс із великою кількістю партнерів, вища.

До того ж, багато людей навіть не здогадуються, що вони хворі, бо не мають специфічних ознак чи симптомів статевих інфекцій. Через це вони вважають себе «чистими» і вмовляють партнерів не користуватися презервативами, але це насправді дуже небезпечно. За даними ВООЗ, лише 79 % людей з ВІЛ знали про свій статус. Тож ймовірність того, що вони самі того не знаючи, передали вірус своїм партнерам, надзвичайно висока.

Навіть лікування не є стовідсотковим способом уникнути поширення ЗПСШ. Венеричні хвороби, викликані бактеріями та паразитами, успішно лікуються антибіотиками, але вірусні інфекції, такі як ВІЛ, герпес та гепатит, завжди будуть присутні в організмі людини. Терапія лише зменшує кількість патогенів, проте не може знищити їх повністю. Навіть якщо людина вилікувалася від ЗПСШ, наприклад, хламідіозу, вона може заразитися повторно. Тож кожен, хто планує займатися сексом з новим партнером або мав до цього незахищений секс, повинен пройти тест на ЗПСШ.

Чи можна заразитись ЗПСШ через рот?

Багатьма інфекціями, що передаються статевим шляхом, можна заразитися під час орального сексу. Ризик передачі ЗПСШ під час цього виду інтимних стосунків залежить від:

  • виду венеричного захворювання. Оральним шляхом передаються: хламідіоз, гонорея, сифіліс, генітальний герпес, трихомоніаз, ВІЛ, гепатит;
  • типу статевого акту;
  • поширеності ЗПСШ у соціальній групі, до якої належить партнер;
  • кількості статевих актів.

Наслідком орального сексу з партнером, який має генітальну або анальну інфекцію, що передається статевим шляхом (ІПСШ) може бути ураження рота, горла. Також можливе зараження певними ЗПСШ статевого члена, піхви, анальний отвору або прямої кишки під час орального сексу з партнером з інфекцією рота або горла. Такі хвороби, як сифіліс та гонорея, що передаються при оральному сексі, можуть потім поширитися по всьому організму.

При анілінгусі (різновиді орального секса із залученням заднього проходу) може поширюватися гепатит A і B, кишкові паразити (лямблії) та бактерії (кишкова паличка та шигелла). Хвороба може передаватися навіть тоді, коли у інфікованого партнера немає жодних симптомів хвороби. Деякими ІПСШ можна заразитися через поцілунки. Це цитомегаловірус та вірус простого герпесу (ВПГ).

Як не заразитись ЗПСШ?

Найбільш надійні способи уникнути зараження ЗПСШ — це утриматися від незахищених сексуальних контактів та мати тривалі моногамні стосунки з партнером, який пройшов тестування і повністю здоровий. Наступні рекомендації допоможуть значно знизити ризик венеричних захворювань:

  • уникайте будь-яких сексуальних контактів з новим партнером, поки ви обидва не пройдете тест на ІПСШ;
  • пройдіть вакцинацію, щоб запобігти таким розповсюдженим і невиліковним ІПСШ, як вірус папіломи людини (ВПЛ), гепатит А та В;
  • обов’язково користуйтеся презервативами для орального або вагінального сексу. Обирайте лубриканти на водній основі, тому що вони не порушують цілісність латексу. Для кожного нового акту використовуйте новий презерватив;
  • підмивайте статеві органи після сексу — це допоможе видалити хвороботворні бактерії зі шкіри. Жінкам рекомендується помочитися одразу ж після акту, щоб знизити ризик інфікування сечовивідних шляхів.

Від яких ЗПСШ не захищає презерватив?

Презерватив, хоча і значно знижує ризик передачі венеричних захворювань, не може забезпечити стовідсотковий захист від таких ІПСШ, як генітальний герпес, сифіліс та вірус папіломи людини (ВПЛ). Збудники цих хвороб можуть передаватися від інфікованої людини до здорової шляхом фізичного контакту слизових оболонок або шкіри статевих органів з виразками або зараженою шкірою, що виглядає здоровою. Презервативи знижують ризик генітального герпесу, сифілісу та віруса папіломи людини лише тоді, коли заражені ділянки шкіри або слизових закриті латексом.

Як розповісти партнеру про ЗПСШ?

Повідомити партнеру про ЗПСШ, необхідно відразу ж, як ви дізналися про це, тому що вам обом потрібно якомога швидше отримати медичну допомогу. Сказати про хворобу слід прямо, адже готовність до такої нелегкої розмови свідчить про вашу чесність та сміливість, що не може не викликати повагу.

Під час розмови повідомте партнеру інформацію щодо свого ЗПСШ і його симптоми або принесіть статтю чи буклет на цю тему. Партнер буде знати, що ви дбаєте про його здоров’я та ваші стосунки. Після зізнання він може деякий час бути засмученим або злим, адже це нелегко сприйняти. Не підштовхуйте партнера до прийняття рішень щодо сексу або ваших стосунків відразу. Зазвичай, людині потрібен деякий час, щоб сприйняти таку інформацію та заспокоїтися.

Якщо це новий партнер, ви можете почати, сказавши: «Перш ніж ми займемося сексом, я хочу, щоб ми поговорили про ЗПСШ та захист від них, оскільки у мене є інфекція». Скажіть, яке у вас захворювання, як ним заразилися і які кроки робите для того, щоб його вилікувати. Не обов’язково ділитися подробицями минулих стосунків, але розуміння того, що ви відкриті для розмови та запитань, може допомогти партнеру почуватися комфортніше. Хоча це може бути незручно і страшно, але розповісти партнеру про ЗПСШ — це єдиний правильний крок.

Як впливають ЗПСШ на вагітність?

Інфекції, що передаються статевим шляхом, можуть чинити шкоду плоду під час вагітності. Гонорея та хламідіоз викликають різноманітні проблеми зі здоров’ям у новонароджених: від інфекцій очей до пневмонії. Сифіліс може спровокувати викидень або народження мертвої дитини. ВІЛ передається дитині від матері під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. 

Якщо Ви вагітні, і Ви, або Ваш партнер, маєте ЗПСШ, терміново повідомте про це лікаря, адже це становить серйозну загрозу для здоров’я плода. Почати терапію потрібно якомога раніше, щоб знизити ризик інфікування дитини. Пам’ятайте, що лікуватися необхідно не тільки Вам, а і Вашому партнеру.

Профілактика венеричних захворювань

Запобігти зараженню ІПСШ завжди легше, ніж лікувати їх наслідки. Щоб максимально знизити ризик венеричних захворювань, не займайтеся сексом с партнерами, у яких є такі симптоми:

  • виразки і висипання на шкірі або слизових оболонках статевих органів;
  • аномальні виділення з піхви або члену.

Не діліться із кимось своїми рушниками, нижньою білизною, зубними щітками та бритвою. Уникайте сексу під впливом алкоголю або наркотиків, адже в такому стані важче контролювати себе.

Хоча ЗПСШ досі залишаються дуже поширеними, перераховані способи профілактики допоможуть зменшити ризик та зробити секс більш безпечним. Єдиний спосіб перевіритися на ЗПСШ — здати аналізи, адже симптоми хвороб, що поступово руйнують організм, можуть не проявлятися роками.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Як проявляються ЗПСШ? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проявляються ЗПСШ?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Як проявляються ЗПСШ?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!