Logo
0 800 30 11 77

Що таке колаген і для чого він потрібен?

Що таке колаген і для чого він потрібен?
Читати 9 хвилин | Створено: 13 листопада 2023 | Оновлено: 13 листопада 2023 | 9262 9262
Колаген — це основний будівельний елемент шкіри, м'язів, кісток, сухожиль і зв'язок. Колаген складає третину всього білка в організмі та входить до складу сполучної тканини, беручи участь у формуванні органів.

Що таке колаген?

Колаген — це білок, який відповідає за здоров'я суглобів, еластичність шкіри та складається з амінокислот (проліну, гліцину, лізину). Колаген також міститься в кровоносних судинах і слизовій оболонці кишківника.

Для чого потрібен колаген?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Користь колагену полягає в підтримці еластичності та зволоження шкіри, запобіганні появі зморшок. Також білок сприяє росту нових клітин у дермі (середньому шарі шкіри). Інші функції колагену:

  • уповільнення процесу старіння кісток і формування нових кісткових клітин;
  • зменшення болю за остеоартриту (запалення суглобів);
  • збільшення м'язової маси;
  • збереження здоров'я серцево-судинної системи, зниження ризику атеросклерозу;
  • вироблення кератину (будівельного матеріалу волосся та нігтів).

Колаген забезпечує захисне покриття органів. Також білок сприяє нормальному процесу згортання крові та входить до складу перев'язувального матеріалу для ран.

Користь колагену для організму

Користь колагену для організму

Які бувають типи колагену?

Колаген класифікується за локалізацією в організмі. Існує 29 різновидів білка, серед яких виділяють п'ять основних.

Класифікація колагену

Тип колагену

Локалізація

Тип I (складає 90% колагену тіла)

Шкіра, кістки, сухожилля та зв'язки

Тип II

Еластичний хрящ, який забезпечує підтримку суглобів

Тип III

М'язи, артерії та внутрішні органи

Тип IV

Шкіра

Тип V

Рогівка очей, шкіра, волосся та плацента

Більшість добавок з колагеном містять перші три типи, на які припадає більша частина білка в організмі. Перший, другий і третій види містять форму білка (колагенові пептиди чи гідролізат колагену), яка легко засвоюється організмом.

Які бувають джерела колагену?

Колаген буває натуральний (ендогенний) і з зовнішніх джерел (екзогенний). Екзогенний білок можна отримувати з їжі та біологічно активних добавок. Виділяють також тваринний і морський колаген. Куряче м'ясо є природним джерелом тваринного колагену ІІ типу, який корисний для здоров'я суглобів і може допомогти полегшити симптоми артриту. У яловичині міститься колаген І та ІІІ типу, необхідний для міцності шкіри, кісток, сполучної тканини та зубів. Джерелом морського колагену першого типу є риба (особливо шкіра та луска).

Як зрозуміти, що організму не вистачає колагену?

Коли організму не вистачає колагену, на шкірі з'являються зморшки. Можлива поява болю та слабкість у м'язах. Інші ознаки зниженого рівня колагену в організмі:

  • ламкість волосся та нігтів;
  • зниження гнучкості сухожиль і зв'язок;
  • втрата рухливості суглобів;
  • порушення травної системи (через стоншення слизової оболонки травного тракту);
  • підвищена кровоточивість;
  • артралгія (біль у суглобах);
  • формування остеоартриту (через зношування хряща).

Організму може не вистачати колагену через аутоімунні патології (червоний системний вовчак, ревматоїдний артрит, склеродермію) та генетичні захворювання (синдром Елерса-Данлоса). Зниження вироблення білка у жінок після менопаузи є нормою. Під час старіння організму знижується міцність хрящів і зв'язок, підвищується ламкість кісток. Щоб позбутися нестачі колагену, потрібно звернутися до лікаря.

Які аналізи показують дефіцит колагену?

Рівень колагену не визначається безпосередньо за допомогою лабораторних аналізів. Найчастіше лікар діагностує дефіцит білка за допомогою фізикального огляду та збору анамнезу. Аналізи, які можуть вказати на дефіцит колагену:

  • біохімічний аналіз крові;
  • аналіз крові на амінокислоти, що містяться в білку (пролін, гліцин, лізин);
  • аналіз на бета-Crosslaps (під час руйнування кісток від колагену відщеплюється С-телопептид, до складу якого входить альфа-форма аспарагінової кислоти, що перетворюється на бета-форму (β-cross laps). При руйнуванні кісткової тканини та зниженні колагену в організмі рівень β-crosslaps у крові підвищується);
  • аналіз на ревматоїдний фактор, специфічні антитіла за наявності системних захворювань сполучної тканини.

Аналізи здаються натщесерце. За добу до дослідження потрібно виключити фізичні та емоційні навантаження, переохолодження, порушення режиму сну та вживання алкоголю. За одну годину перед забором крові не можна курити.

Який лікар призначає прийом колагену?

Після збору скарг і анамнезу терапевт може призначити прийом колагену в капсулах або у вигляді порошку. За необхідності терапевт може направити на консультацію гастроентеролога чи ревматолога.

У яких продуктах міститься колаген?

Колаген міститься в продуктах, що мають у складі амінокислоти. Для вироблення колагену необхідні вітамін С, цинк і мідь. Колагенова дієта полягає в обмеженні вживання цукру та використанні продуктів з високим вмістом колагену.

Продукти, які сприяють виробленню колагену

Продукти

Користь

Апельсини, полуниця, болгарський перець, броколі, брюссельська капуста та картопля

Містять вітамін С

Гриби, капуста, спаржа, арахіс, пшениця, риба, яєчні білки та м'ясо

Містять пролін

Червоне м'ясо, індичка, курка, свинина, арахіс і мюслі

Містять гліцин

Печінка, лобстери, устриці, горіхи, насіння, листова зелень, тофу та темний шоколад

Містять мідь

Устриці, червоне м'ясо, птиця, свинина, квасоля, нут, горіхи, броколі, зелені листові овочі, цільнозернові крупи та молочні продукти

Містять цинк

Також можна додавати в їжу часник, який містить сірку, таурин і ліпідну кислоту (речовини, що відновлюють пошкоджені волокна колагену). Для складання детальної дієти можна звернутися до дієтолога.

Чи потрібно додатково приймати колаген?

Доповненням до збалансованої дієти може бути вживання добавок з колагеном, перед вживанням яких рекомендується консультація терапевта. Найчастіше добавки випускаються у вигляді таблеток і порошку. Порошок гідролізованого колагену (коротких фрагментів білка) розчиняється в напоях, коктейлях, супах і соусах. Також можна купити готовий рідкий (питний) колаген у комплексі з вітамінами та мікроелементами.

Прийом колагенових пептидів не спрямовується на певну ділянку тіла (наприклад, шкіру чи суглоби). Після вживання колагену травна система розщеплює білок на амінокислоти, які організм об'єднує для утворення необхідних білків. Амінокислотний склад білків після засвоєння може відрізнятися від складу добавки.

Які є протипоказання до колагену?

Прийом колагену може бути протипоказаний дітям, вагітним і жінкам, які годують груддю (існує незначна кількість досліджень про безпеку чи шкоду вживання колагену під час вагітності та годування груддю). Протипоказання колагену включають індивідуальну непереносимість риби, морепродуктів або яєць, компоненти яких можуть міститися в біодобавках. Також не рекомендується приймати добавку людям з патологіями нирок і печінки.

Чи може прийом колагену провокувати рак?

Згідно з деякими дослідженнями, навяність колагенових волокон у тканині молочної залози може сприяти прогресуванню та інгібуванню (гальмуванню) розвитку пухлини на різних стадіях раку. Прийом колагену може спровокувати рак за вживання добавок зі свинцем, ртуттю та миш'яком у складі. Необхідно купувати добавки, чия якість підтверджена сертифікатами безпеки харчових продуктів. Також колаген містить сполуки, які можуть впливати на вироблення та метаболізм естрогену (рак молочної залози часто пов'язаний з порушенням рівня естрогену в крові). Наразі тривають дослідження для детального вивчення можливого впливу колагену на розвиток онкології.

Як діє косметика з колагеном?

Колаген у складі косметичних засобів допомагає підтримувати необхідний вміст рідини в шкірі впродовж дня. Креми з колагеном створюють захисний бар'єр на шкірі та запобігають втраті вологи. Білок прискорює загоєння ран і допомагає тканинам відновлюватися після пошкоджень. Підшкірні ін'єкції пептидів колагену покращують якість шкіри, усуваючи дерматологічні дефекти (шрами, зморшки).

Як підтримувати рівень колагену в шкірі?

Щоб підтримувати нормальний рівень колагену для здорової шкіри, потрібно уникати чинників, що знижують вироблення білка. Рекомендується відмовитися від куріння, яке призводить до появи зморшок і повільного загоєння ран (нікотин звужує кровоносні судини шкіри, перешкоджаючи доставці кисню та поживних речовин). Інші способи підтримки рівня колагену в шкірі:

Нестача сну та відсутність фізичних навантажень може вплинути на рівень колагену в організмі. Високий рівень кортизолу при хронічному стресі також знижує вироблення білка.

Терапія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)

Що таке колаген і для чого він потрібен? - Назаров Владислав Віталійович
Назаров Владислав Віталійович
ОН Клінік Одеса (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Колаген і желатин — у чому різниця?

Желатин — це форма колагену, яку отримують шляхом кип'ятіння кісток, хрящів і шкіри тварин впродовж кількох годин. Білок і амінокислоти в складі желатину допомагають організму виробляти колаген. Інші функції желатину:

  • запобігання підвищеній проникності кишківника (завдяки глутаміновій кислоті в складі);
  • контроль рівня цукру в крові у людей з діабетом другого типу та зниження запалення в організмі (через гліцин у складі);
  • підвищення еластичності шкіри;
  • зміцнення кісток (завдяки вмісту лізину);
  • зменшення суглобового болю та зміцнення суглобів за рахунок збільшення щільності хряща.

Желатин може підвищити засвоєння кальцію та запобігти втраті кісткової маси. Желатин можна використовувати як добавку для зниження ризику остеопорозу (руйнування кісткової тканини).

2. Звідки отримувати колаген вегетаріанцям?

Вегетаріанці можуть отримувати колаген з бобових, насіння та злаків, які містять амінокислоти, присутні в тваринному колагені. Також можна використовувати веганський колаген у порошку чи капсулах, який виробляється лабораторно за допомогою зміни генів дріжджів і бактерій. До дріжджів і бактерій додається травний фермент пепсин, який допомагає формувати колаген, схожий за структурою на людський.

3. Чи корисні ін'єкції колагену?

Колаген для шкіри у вигляді ін'єкцій використовується для запобігання зморшок і деяких видів шрамів. Ін'єкції можуть зволожити та пом'якшити шкіру. Перед процедурою потрібно проконсультуватися з дерматологом.

4. Із чим не можна пити колаген?

Колаген можна пити з гарячими напоями (наприклад, чаєм або кавою), температура яких не перевищує 95 градусів за Цельсієм (для запобігання руйнуванню білка). Також можна поєднувати прийом кількох видів колагену для досягнення комплексного ефекту. Правильне дозування добавок потрібно підбирати на прийомі у лікаря.

Вживання колагену для волосся не можна поєднувати з продуктами, які містять надмірну кількість цукру. Цукор приєднується до білків, які утворюють речовини, що пошкоджують колаген.

5. Який колаген краще засвоюється морський чи тваринний?

Колаген засвоюється організмом після розщеплення на амінокислоти. Морський (рибний) колаген має високу біодоступність і засвоюється організмом ефективніше, ніж тваринний.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке колаген і для чого він потрібен?
Лікар-терапевт.
Що таке колаген і для чого він потрібен?
Лікар-терапевт. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олена 4 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, з чим треба пити колаген, щоб він засвоювався?
Відповісти
Доброго дня! Щоб колаген засвоювався, потрібно додавати в раціон продукти чи добавки, які мають у складі цинк, мідь і марганець. Мікроелементи містяться в молюсках, горіхах, крупах і бобах. Для кращого засвоєння рекомендується вживати колаген з вітаміном С, який міститься в цитрусових, ягодах і листовій зелені. Також можна вживати колаген з гіалуроновою кислотою, яка сприяє рухливості суглобів і стимулює вироблення білка, будучи основним компонентом синовіальної рідини.
Оксана 5 місяців тому
Добрий день. Хотіла б дізнатися, колаген потрібно приймати вранці чи ввечері?
Відповісти
Добрий день! Приймати колаген можна як вранці, так і ввечері. Якщо під час вживання добавки виникає здуття живота, краще вживати колаген вранці разом зі смузі чи кавою. Також можна вживати рідкий колаген на ніч (наприклад, з молоком). Для визначення способу прийому добавки потрібно проконсультуватися з гастроентерологом або дієтологом.
Ганна 5 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, які можуть бути побічні ефекти від прийому колагену?
Відповісти
Добрий день! Джерелом колагенових добавок часто є тварини, кістки яких можуть містити важкі метали чи бактерії, що може викликати отруєння. Таким чином, важливо купувати добавки у виробників, які мають сертифікацію якості та безпеки на продукцію. Також колаген для суглобів може спричинити алергічну реакцію, порушення роботи травної системи (печію, відчуття переповненого шлунка, неприємний присмак у роті).
Юлія 5 місяців тому
Доброго дня. Хотіла б дізнатися, як приймати желатин замість колагену?
Відповісти
Доброго дня! Добавки з желатином можна вживати впродовж шести місяців (до 10 грамів на день), попередньо порадившись із лікарем. Також можна отримувати желатин з харчових продуктів (супів, бульйонів і десертів). Під час приготування м'ясного бульйону повільний процес кип'ятіння кісток і сполучних тканин у воді дає змогу колагену розщепитися на желатин, який легше засвоюється організмом. Також бульйон є джерелом кальцію, магнію та натрію.
Антон 5 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як приймати колаген?
Відповісти
Добрий день! Можна вживати 2,5-15 грамів колагену на день. Колаген випускається в таблетках або у вигляді порошку, який можна додавати в напої, випічку та супи. Перед прийомом колагену рекомендується консультація терапевта.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!