Logo
0 800 30 11 77

Як зберегти здоров'я суглобів?

Як зберегти здоров'я суглобів?
Читати 5 хвилин | Створено: 6 червня 2023 | Оновлено: 6 червня 2023 | 5343 5343
Біль у суглобах (артралгія) давно є поширеною скаргою серед людей старшого віку.

Однак за останнє десятиліття хвороби суглобів значно «помолодшали» і тепер все частіше трапляються у людей, які не досягли навіть 40 років. У статті розповідаємо, що може спричинити суглобовий біль та як зберегти здоров'я суглобів.

Причини болю в суглобах

Суглоб – це місце з'єднання двох кісток, оточене суглобовою сумкою, заповненою синовіальною рідиною. Коли людина здорова, під час руху головки кісток плавно ковзають, не завдаючи дискомфорту.

Про те, що може призвести до суглобових болів і порушення рухливості, розповість Володимир Момонт, лікар-травматолог медичного центру «ОН Клінік Черкаси»:

«Біль у суглобі виникає, коли відбувається тертя кісток у зчленуванні. Воно може бути спричинене травмою або захворюваннями суглобів: остеоартритом (остеоартрозом), ревматоїдним артритом, бурситом або подагрою. Остеоартрит — це витончення хряща, який у нормі захищає головки кісток від тертя. Бурсит викликає запалення суглобової сумки та при своєчасній діагностиці добре піддається лікуванню. Подагра викликає розлад обміну речовин, який, на відміну від інших захворювань, вражає суглоби та нирки, призводячи до твердих відкладень у них».

Найчастіше до артралгії наводить старіння, оскільки з віком природна здатність клітин до відновлення слабшає, а процеси їхнього руйнування, навпаки, посилюються. Окрім вікових змін, є й інші фактори ризику, що провокують розвиток захворювань суглобів:

  • забиті місця, надриви зв'язок, вивихи суглобів;
  • надлишкова маса тіла;
  • малорухливий спосіб життя;
  • важка фізична активність (наприклад, у спортсменів та людей, чия робота пов'язана з підйомом важких предметів);
  • неправильне харчування.

Реактивний артрит зазвичай розвивається на тлі перенесених інфекцій. Спровокувати розвиток подагри також можуть цукровий діабет, гіпертонія, хронічна серцева недостатність та хвороби нирок.

Ознаки хвороб суглобів

Найбільш характерною ознакою патологічних змін у суглобі є біль та скутість рухів. Симптоми артриту та остеоартрозу включають:

  • припухлість та набряк суглоба;
  • обмеження рухливості;
  • скрип, хрускіт і клацання під час руху;
  • біль при ходьбі та підкошування ніг (при ураженні суглобів нижніх кінцівок);
  • деформація суглоба (при тривалому руйнуванні суглобових тканин).

Симптоматика різних захворювань суглобів може відрізнятися. Докладніше про це розповість Мар'яна Михайлова, лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Біль та набряк характерні практично для всіх патологій суглобів, але деякі хвороби мають і більш специфічний перебіг. Наприклад, ревматоїдний артрит уражує насамперед дрібні суглоби кистей рук та призводить до їх деформації. Подагра зазвичай проявляється на великих пальцях ніг і супроводжується появою характерних виростів на внутрішній стороні стопи в ділянці ураженого суглоба. Також симптомом подагри є раптовий біль у суглобі, що виникає переважно вночі».

Діагностика та лікування хвороб суглобів

Діагностикою та лікуванням захворювань суглобів може займатися ревматолог, травматолог чи терапевт. Для коректної постановки діагнозу лікар спочатку розпитує про симптоми та призначає додаткове обстеження. Діагностика суглобів може включати:

  • лабораторні аналізи крові;
  • аналіз синовіальної рідини;
  • УЗД суглобів;
  • рентгенографію суглобів.

За результатами обстеження лікар призначає лікування, яке може включати медикаментозну (протизапальні, знеболювальні препарати, антибіотики) та фізіотерапію, у тяжких випадках може знадобитися артроскопія — малоінвазивна операція на суглобі. Також лікар дасть рекомендації щодо фізичної активності та дієти, які допоможуть полегшити стан та уникнути загострень.

Профілактика хвороб суглобів: поради лікарів

Завжди простіше запобігти хворобі, ніж її вилікувати. Тому лікарі медичних центрів «ОН Клінік» зібрали для вас рекомендації, які допоможуть якомога довше зберегти здоров'я та рухливість суглобів:

  1. Підтримуйте масу тіла в нормі. Це допоможе уникнути надмірного навантаження на суглоби ніг і відстрочити зношення хрящів.
  2. Ведіть активний спосіб життя. Корисні низько- та середньоінтенсивні фізичні навантаження (ходьба, плавання, їзда велосипедом, аеробіка). Вони сприяють зміцненню м'язів і притоку крові до суглобів.
  3. Збалансовано харчуйтесь. Для запобігання зношування хряща потрібно, щоб до вашого раціону входили жирні сорти риби (омега-3), молочні продукти (кальцій і вітамін D), також оливкова олія, зелені листові овочі, горіхи, ягоди, які допоможуть скоротити запалення. Дієта при подагрі також передбачає обмеження споживання солі, щоб зменшити утворення жорстких відкладень у суглобах.
  4. Слідкуйте за поставою та позою. Неправильне положення тіла негативно позначається на всьому опорно-руховому апараті, а також збільшує навантаження на кульшові та колінні суглоби.
  5. Не забувайте про ранню діагностику. З появою дискомфорту в суглобах необхідно звернутися до лікаря та своєчасно розпочати лікування.

Здорові суглоби — запорука вільного руху без болю. Тому, щоб довше залишатися активними, необхідно дотримуватись перерахованих рекомендацій та своєчасно звертатися по медичну допомогу.

Травматологія в ОН Клінік Кропивницький

Як зберегти здоров'я суглобів? - Климовицький Федір Володимирович
Климовицький Федір Володимирович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Як зберегти здоров'я суглобів?
Лікар ортопед-травматолог. Вища категорія. Професор.
Як зберегти здоров'я суглобів?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Травматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тамара 3 місяці тому
Добрий день, мені всього 42 роки і до цього моменту не було жодних скарг на здоров'я опорно-рухового апарату. Однак близько тижня тому з'явився дивний ниючий біль у тазостегновому суглобі вночі, який починається раптово і зникає за кілька годин без будь-яких ліків. Що може бути причиною?
Відповісти
Вітаю, поява ниючого болю в тазостегновому суглобі може бути спричинена перенапруженням, травмою, запаленням, дегенеративними змінами суглобів. Рекомендується проконсультуватися з лікарем для проведення детального обстеження та діагностики, щоб з'ясувати основну причину болю. Лікар зможе підібрати медикаментозне лікування і дати рекомендації для поліпшення стану.
Світлана 4 місяці тому
Доброго дня, вчора ввечері я невдало впала зі стільця на ліву руку. Переживала, що перелом, бо біль у лікті був дуже сильним, виникла припухлість, піднялася локальна температура в зоні удару. Однак травматолог оглянув, зробив рентген і сказав, що в мене звичайне розтягнення. Чим зняти біль у ліктьовому суглобі в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день, під час травми ліктьового суглоба тканини піддаються розтягненню і запаленню, що спричиняє біль і дискомфорт. Для зняття болю в домашніх умовах рекомендується застосовувати методи PRICE: відпочинок, охолодження (холодними компресами), компресію (наприклад, за допомогою еластичної пов'язки) і підтримку (за допомогою подушки або бандажа). Також можна використовувати знеболювальні препарати, призначені лікарем.
Ніна 4 місяці тому
Добрий день, близько тижня тому в мене почався біль у ділянці стегна, який супроводжується порушенням рухливості. Шкіра навколо суглоба почервоніла і стала гарячою на дотик. Розкажіть, чим лікувати біль у тазостегновому суглобі, що віддає в ногу? Що може бути причиною мого стану?
Відповісти
Вітаю, біль у тазостегновому суглобі, що віддає в ногу, може бути спричинений різними причинами, включно з остеоартритом, запаленням суглобів, зміщенням суглоба, пов'язаним із травмами або дегенеративними змінами. Лікування залежить від основної причини, може включати фізіотерапію, реабілітацію, ліки для зняття болю і запалення, хірургічне втручання.
Аліна 4 місяці тому
Вітаю, мені 65 років і в мене з'явився біль у суглобах, які посилюються за найменших фізичних навантажень (наприклад, під час підняття сходами) і на погоду. Лікар каже, що до болю призвели вікові зміни, а саме зношування суглобів, а також зайва вага. Чи можете ви порекомендувати ефективні таблетки від болю в суглобах?
Відповісти
Добрий день, з віком суглоби піддаються зносу, що може спричиняти біль та обмеження руху. Для зменшення болю і підтримання здоров'я суглобів важливо дотримуватися активного способу життя, включно з регулярною фізичною активністю і вправами для зміцнення м'язів. Також важливо стежити за вагою, дотримуватися дієти, багатої на антиоксиданти й омега-3 жирні кислоти. У разі вираженого больового синдрому лікар може підібрати знеболювальні препарати.
Анастасія 4 місяці тому
Добрий день, у мене асептичний некроз голівки стегнової кістки, який завдає мені практично постійного болю, впливає на мою ходу і рівновагу. Підкажіть, як швидко позбутися болю в тазостегновому суглобі?
Відповісти
Вітаю, асептичний некроз голівки стегнової кістки — це стан, за якого кровопостачання кістки порушено, що може призвести до руйнування тканини та болю. Для зняття болю і поліпшення функції кульшового суглоба необхідно проконсультуватися з ортопедом, який підбере курс терапії. Лікування може включати фізичну реабілітацію, носіння підтримувальних брейсів, застосування анальгетиків і, в деяких випадках, хірургічне втручання (наприклад, ендопротезування суглоба).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!