Logo
0 800 30 11 77

Хрускіт у спині та суглобах — це безпечно?

Хрускіт у спині та суглобах — це безпечно?
Читати 7 хвилин | Створено: 11 січня 2022 | Оновлено: 11 січня 2022 | 103432 103432
Якщо ви хоч одного разу відчули полегшення і розкутість після навмисного хрускоту спиною чи кісточками пальців, ймовірно, ви почнете хрустіти ними постійно.

Можливо, цей звук дратуватиме ваше оточення і хоч хтось обов’язково скаже вам, що хрустіти шкідливо. Та чи дійсно це так? Сьогодні розберемося в причинах і наслідках хрускоту разом з лікарями мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Навіщо люди хрустять суглобами?

Це питання поставили собі й науковці. Ба більше, провели дослідження, яке було опубліковано в Журналі американської ради з питань сімейної медицини. За даними дослідження, близько 54% опитаних навмисне прохрустують саме кісточки пальців. Роблять вони це з декількох причин:

  • звук. Декому подобається чути звук, який виникає під час хрустіння суглобами пальців;
  • відчуття. Частина опитаних вважає, що хрускіт збільшує вільний простір у суглобах і сприяє їх більшій рухливості, проте це твердження науково не обґрунтовано;
  • нервозність. Навмисний хрускіт кінцівками, так само як накручування волосся чи заламування рук, може бути способом «зайняти рук», коли ви нервуєте; 
  • стрес. Частина людей у стані стресу відчувають потребу виплеснути його з себе, і хрускіт — один з найпростіших способів зробити це і відволіктися;
  • звичка. Якщо ви починаєте хрустіти суглобами з будь-якої причини та продовжуєте робити це несвідомо, у вас може сформуватися звичка. У такому разі ви, найімовірніше, хрустітимете не лише пальцями, а й іншими частинами тіла понад 5 разів на день, навіть не помічаючи цього.

Чому ми чуємо хрускіт?

Поставте своє питання Дитячому ортопеду
«ОН Клінік»

Те, як саме виникає хрускіт, і досі до кінця невідомо. Тривалий час лікарі приписували звуки, схожі на тріск чи хлопок, пухирцям азоту, які то утворювались, то руйнувались у суглобовій рідині. Дехто ж вважав, що він спричинений рухом зв’язок навколо суглоба.

У 2015 році співробітниками медичного університету Небраски було проведене дослідження, під час якого за хрускотом пальців спостерігали на МРТ. Виявилося, що в суглобі утворюється порожнина, яка внаслідок різкого нехарактерного руху руйнується, спричиняючи тріск. Для повторного формування порожнини потрібно щонайменше 20 хвилин. Цим пояснюється те, що після першого прохрустування пальці певний час більше не видають подібних звуків.

Які причини хрускоту в спині та суглобах?

Якщо з механікою самого звуку вже все більш-менш зрозуміло, то чим же викликане саме явище хрустіння? Одна з найпоширеніших причин — запалення суглобів. Докладніше про нього розповість Ганна Корчевська, лікар-ревматолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Існує міф, що прохрустування суглобів може викликати їх запалення. Одразу скажу, що це неправда: сам по собі цей процес цілком безпечний. Проте якщо він супроводжується болем, суглоб періодично набрякає і виникає скутість рухів, це може свідчити про розвиток артриту, бурситу, тендиніту. У такому разі звук виникає через тертя запалених тканин, тож варто звернутися до лікаря для своєчасного лікування».

Хрускіт у спині може бути викликаний протрузіями міжхребцевих дисків. Можна сказати, що це початкова стадія грижі, спричинена віковими змінами, тривалим перебуванням в незмінному положенні, надмірним навантаженням на хребет чи навіть генетикою. Як відрізнити хрускіт у хребті, викликаний протрузіями, розповість Алла Розумна, лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Хрускіт — не першочерговий симптом протрузій міжхребцевих дисків. Насамперед ця патологія характеризується значною скутістю та онемінням у спині, болем наприкінці дня чи за тривалого сидіння. Якщо протрузії розвиваються в шийному відділі хребта і водночас здавлюють нервовий корінець, може спостерігатися слабкість і поколювання в руках. Зазвичай після прохрустування спини відчувається полегшення і розслаблення, проте такий стан триває недовго. Щоб не допустити утворення грижі, варто вчасно звернутися до невролога».

Існує думка, що хрускіт у хребті пов’язаний з його викривленням. Причому багато людей переконані, що під час прохрустування спини хребці нібито «стають на місце». Проте травматологи одноголосно заперечують таке твердження, називаючи його безпідставним. Докладніше про це розповість Владислав Варламов, травматолог-ортопед медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Будь-який з видів викривлення хребта, хай то кіфоз, лордоз чи сколіоз, помітити на початковій стадії можна лише на рентгені. І лише за прогресування патології зміни стають видимими неозброєним оком. Слід розуміти, що захворювання опорно-рухового апарату — це серйозна проблема, яка може призвести до зміни положення органів, їх здавлювання і порушення функціонування. Звичайно, жоден хрускіт не може повернути хребці на місце навіть за найменшого відхилення від нормального положення. І хоча подібний звук може з’являтися в разі патологій хребта, з ними він безпосередньо не пов’язаний».

Діагностика та лікування хрускоту в спині та суглобах

Ми вже з’ясували, що сам по собі хрускіт не свідчить про розвиток конкретного захворювання та не потребує лікування. Однак фахівці сходяться на тому, що варто звернутися до лікаря, якщо хрускіт супроводжується болем, набряком і скутістю рухів. 

Якщо ви не знаєте, який саме фахівець допоможе позбутися проблеми, можна записатися до терапевта. Він призначить додаткові обстеження, такі як УЗД суглобів та за потреби направить вас до лікаря вузької спеціалізації. 

Найімовірніше, одним із досліджень, яке вам доведеться пройти, буде рентген. Докладніше про необхідність рентгенографії розповість Юлія Корабельникова, лікар-рентгенолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Хрускіт є одним із показань для проведення рентгенографії. Можна пройти рентгенологічне дослідження конкретного суглоба чи хребця, залежно від місця локалізації дискомфортних відчуттів. На знімку з рентгенапарата можна побачити запалення, деформацію та зсунення кісток, інфекційні ураження тощо. При цьому робити рентген абсолютно безпечно, адже доза опромінення на сучасному обладнанні, що використовується в нашому медичному центрі, вкрай мала».

Лише за результатами рентгенографії та інших досліджень лікар може визначити точний діагноз і призначити правильне лікування патологій, що викликають хрускіт у суглобах і спині.

Тож чи безпечно хрустіти?  

Так, хрустіти спиною і суглобами безпечно! Але будьте обережні, адже під час різкого клацання можна защемити нерв або розтягнути м’яз. Крім того, звичка хрустіти може дратувати ваше оточення. Тому Владислав Дом’янич, лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Одеса», ділиться простими порадами, як припинити хрустіти суглобами:

  1. Більше рухайтесь. Якщо ви тривалий час сидите, ймовірно, ви можете хрустіти спиною, щоб позбутися скутості. Простий вихід — робити перерви й періодично розминати спину і кінцівки. 
  2. М’яка розтяжка. Це допоможе переміщувати синовіальну рідину, змащуючи суглоби. Проконсультуйтеся з лікарем, і він порекомендує вам оптимальний комплекс вправ на розтяжку всіх суглобів.
  3. Зняття стресу. Якщо хрускіт пальцями допомагає вам заспокоїтися, спробуйте замінити його іншими заспокійливими практиками, наприклад, медитацією чи глибоким диханням.
  4. Уважність. Якщо хрускіт — просто звичка, то позбутися її допоможе лише усвідомлений контроль за своїми діями. Намагайтеся помічати, коли починаєте хрустіти тілом, і вчасно зупинятися.

А у вас колись виникало бажання похрустіти суглобами?

Дитяча ортопедія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Хрускіт у спині та суглобах — це безпечно? - Вольвач Юрій Іванович
Вольвач Юрій Іванович
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Хрускіт у спині та суглобах — це безпечно?
Дитячий лікар ортопед-травматолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Хрускіт у спині та суглобах — це безпечно?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 3 місяці тому
Доброго дня, моїй бабусі 65 років, у неї постійно болять і хрустять колінні суглоби. Підкажіть, чому хрустять коліна у літніх людей? Що зазвичай є причиною? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, хрускіт у колінах у літніх людей часто пов'язаний з природними процесами старіння і зносом суглобів. Основною причиною є артроз — дегенеративна зміна хрящової тканини, яка призводить до тертя і хрускоту під час руху. Зменшення або втрата суглобової рідини, погіршення еластичності хрящів із віком також сприяють хрускоту.
Ганна 3 місяці тому
Добрий вечір, у мене немає проблем із суглобами, вони не болять, не набрякають і мають хорошу рухливість. Однак кілька днів тому я випадково натиснула на кісточки пальців і почула хрускіт. Скажіть, чого не вистачає в організмі, якщо хрустять суглоби? Чи це нормально? Чому можуть хрустіти суглоби за відсутності артриту чи артрозу?
Відповісти
Добрий вечір, хрускіт суглобів без болю, набряку й обмеження рухливості часто пов'язаний з утворенням і вивільненням газових бульбашок у синовіальній рідині, що абсолютно нормально. Цей процес називається кавітацією і зазвичай не пов'язаний із дефіцитом будь-яких речовин в організмі.
Ірина 4 місяці тому
Вітаю, місяць тому я почала самостійно займатися фізичною культурою, щоб скинути вагу і стати більш здоровою (через зайву вагу почалися проблеми з серцем). На останньому занятті я відчула дивне клацання в плечі, на яке спочатку не звернула належної уваги. Наступного ранку зрозуміла, що плече трохи болить, особливо під час різких рухів і підняття важких предметів, а також щось хрустить у плечовому суглобі. Що це?
Відповісти
Добрий день, клацання в плечовому суглобі після фізичного навантаження може бути спричинене різними причинами, включно з розтягненням або пошкодженням сухожиль, а також патологіями суглобової сумки. За вказаних симптомів потрібно негайно припинити заняття і звернутися до травматолога для точної діагностики (рентгену або МРТ). Після встановлення діагнозу лікар підбере план лікування, включно з відпочинком, фізіотерапією і застосуванням протизапальних медикаментів.
Алла 4 місяці тому
Добрий вечір, раніше в мене ніколи не було проблем зі здоров'ям, проте близько трьох місяців тому почала помічати тягнучий біль і скутість у суглобах. Спочатку симптоми торкнулися дрібних суглобів (у пальцях рук), а потім перейшли на великі. Зараз у мене хрустять суглоби по всьому тілу. Що може бути причиною?
Відповісти
Добрий вечір, поява тягнучого болю, скутості та хрускоту в суглобах може бути спричинена запальними захворюваннями, артритом або дегенеративними змінами в суглобах. Рекомендується звернутися до лікаря для проведення діагностики, включно із загальним аналізом крові, рентгеном або УЗД суглобів. Після визначення причини симптомів лікар підбере курс медикаментозної терапії, складе комплекс вправ і дасть рекомендації для підтримки здоров'я суглобів.
Артем 4 місяці тому
Добрий день, скільки себе пам'ятаю, я постійно відчуваю потребу в тому, щоб похрустіти суглобами (особливо в спині та кісточках пальців). Після цього відчуваю легкість, бо минає скутість. Підкажіть, а що приймати, якщо хрустять суглоби?
Відповісти
Доброго дня, хрускіт суглобів зазвичай не потребує медикаментозного лікування, проте можна вживати заходів для підтримання здоров'я суглобів і зв'язок. Регулярні фізичні вправи, що зміцнюють м'язи навколо суглобів, і правильне харчування з включенням у раціон омега-3 жирних кислот і вітаміну D можуть допомогти підтримувати нормальний стан суглобів. За наявності болю, скутості або набряклості суглобів необхідно проконсультуватися з ревматологом або сімейним лікарем для діагностики та отримання рекомендацій щодо подальшого догляду.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!