Logo
0 800 30 11 77

Що таке естрогени та на що вони впливають?

Що таке естрогени та на що вони впливають?
Читати 21 хвилину | Створено: 29 вересня 2023 | Оновлено: 29 вересня 2023 | 46060 46060
В організмі людини налічується 50 гормонів — активних речовин, які відповідають за біологічні процеси. При гормональному збої порушуються функції органів (зокрема серця, мозку).

Що таке естрогени?

Естрогени — це стероїдні гормони, які відіграють ключову роль у жіночому репродуктивному здоров'ї, включаючи статеве дозрівання, менструальний цикл, вагітність, пологи та менопаузу. Естрогени важливі для функціонування кісток, головного мозку, м'язів, внутрішніх органів (зокрема серця, печінки, шлунка та кишечника).

Які бувають естрогени?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Організм виробляє три основні типи естрогенів, концентрація кожного з яких змінюється з віком і днем менструального циклу.

Види естрогенів

Тип

Характеристика

Вироблення

Функції 

Естрон (Е1)

Єдиний тип естрогену, що продовжує вироблятися в організмі жінки після настання менопаузи.

Більшість естронів виробляється з гормонів андрогенів (процес перетворення відбувається у жирових клітинах чи тканинах, м'язах) і надниркових залозах, менша частина – в яєчниках. Естрон синтезується з інших естрогенів (наприклад, естронсульфату та дегідроепіандростерону).

Впливає на підтримку жіночого репродуктивного здоров'я, менструальний цикл і розвиток вторинних статевих ознак, відіграє роль у підтримці здоров'я кісток, обміні речовин і розподілі жиру в організмі.

Естрадіол (Е2)

Естрадіол — це основний тип естрогену у невагітних жінок дітородного віку (від перших місячних до клімаксу).

Естрадіол переважно виробляється у фолікулах яєчників жінок (особливо під час овуляції) та у яєчках у чоловіків. Гормон також може перетворюватися з естрону, у невеликій кількості вироблятись у жировій тканині, плаценті під час вагітності.

Впливає на специфічні рецептори (білки всередині клітин), які знаходяться в матці, яєчниках, молочних залозах. Важливий для підтримки здоров'я мозку та кісток, регуляції менструального циклу, розвитку вторинних статевих ознак у жінок (зростання грудей, розширення таза).

Естріол (Е3)

Тип естрогену, який підвищується під час вагітності, у чоловіків і невагітних жінок рівень естріолу низький.

Виробляється плацентою (органом, який під час вагітності забезпечує плід киснем і поживними речовинами). Незначна кількість естріолу виробляється яєчниками та наднирниками.

Підтримує здоров'я вагітної жінки та плода, стан амніотичної рідини, а також слизової оболонки піхви та сечостатевих шляхів. Сприяє зростанню матки та молочних залоз.

Додатково виділяють естріол-16α-глюкуронід — вид естрогену, що виробляється внаслідок обмінних реакцій. В організмі також є эстронсульфат, який утворюється у печінці шляхом кон'югації (зв'язування) сульфатів з естроном.

За що відповідають естрогени у жінок?

Естроген і прогестерон є головними жіночими статевими гормонами, які впливають на регуляцію репродуктивної системи. Функції естрогену у жінок:

  • регуляція менструального циклу. Впливають на зростання та розвиток фолікулів у яєчниках, на овуляцію (вивільнення яйцеклітини), готують ендометрій (слизову оболонку матки) до імплантації ембріона;
  • розвиток жіночих вторинних статевих ознак. Після менархе (перших місячних) естрогени сприяють зростанню молочних залоз і волосся, зміні фігури та розширенню тазової зони;
  • забезпечення функціонування репродуктивної системи. Підтримують здоров'я піхви, шийки матки та сечостатевих шляхів, прискорюють кровотік і збільшують секрецію слизу, що сприяє підтримці зволоження та комфорту в ділянці геніталій;
  • підтримка вагітності. Допомагають забезпечити нормальний розвиток органів і систем плода (зокрема мозку, серця, легень, печінки), впливають на гормональний баланс. Естрогени сприяють розслабленню матки та готують її до скорочень під час пологів, а також стимулюють вироблення прогестерону, який важливий для збереження вагітності;
  • забезпечення лактації (процесу вироблення та виділення молока з молочних залоз). Гормони сприяють зростанню та розвитку молочних залоз, виробленню молока, яке забезпечує оптимальний ріст і розвиток дитини у перші місяці життя;
  • покращення стану кісток. Сприяють збільшенню мінеральної щільності кісток, роблячи їх міцними та стійкими до переломів. Гормони активують остеобласти (молоді клітини кісткової тканини), допомагають зберегти кальцій у кістках, запобігаючи його «вимиванню» з них;
  • підтримка метаболізму та жирового обміну. Гормони впливають на розподіл жиру в організмі, сприяють зменшенню жирових відкладень у животі, знижуючи ризик розвитку метаболічних синдромів. Важливі для обміну речовин, оскільки регулюють рівень глюкози у крові та чутливість до інсуліну;
  • вплив на настрій. Впливають на біохімічні процеси в мозку, пов'язані з настроєм і почуттями. Зміни рівня гормонів можуть викликати депресію, дратівливість і тривожність;
  • підтримка здоров'я судин і серця. Сприяють розширенню судин, покращуючи циркуляцію крові та знижуючи судинний опір. Гормони допомагають знизити ризик високого кров'яного тиску (гіпертонії) та серцево-судинних захворювань (інфаркту, інсульту);
  • покращення здоров'я шкіри та волосся. Збільшують кількість колагену та еластину, що робить шкіру більш пружною та зменшує ймовірність появи зморшок. Гормони покращують стан волосся, роблячи його більш блискучим і міцним.

Функції естрогену у жінок

Функції естрогену у жінок

Естрогени важливі для організму, оскільки надають антиоксидантну дію та сприяють захисту мозку від окисного стресу та запалення. Дослідження пов'язують естрогени з поліпшенням когнітивних функцій і пам'яті у жінок.

Також естрогени входять до складу засобів контрацепції (протизаплідних пігулок, вагінальних кілець). Гормони блокують вивільнення гіпофізом фолікулостимулюючого та лютеїнізуючого гормонів для запобігання овуляції під час менструального циклу.

За що відповідають естрогени у чоловіків?

Рецептори естрогену та ароматази (фермент, який перетворює тестостерон на естроген) поширені в мозку, статевому члені та яєчках — органах, важливих для лібідо, досягнення та підтримки ерекції. Функції естрогенів у чоловіків:

  • підтримка лібідо. Впливають на нервову систему та мозкові центри, робота яких сприяє виникненню сексуального бажання, беруть участь у регуляції дофамінової системи, яка відповідає за почуття задоволення;
  • сперматогенез (утворення сперми). Діють на гіпоталамус, гіпофіз і яєчка, регулюючи рівні гонадотропних гормонів, впливають на форму та швидкість руху сперматозоїдів (важливо для їх здатності пройти через жіночі органи та досягти яйцеклітини для запліднення);
  • регуляція зсідання крові. Збільшують вироблення печінкою білків, що беруть участь у процесі згортання крові. Гормони також впливають на тромбоцити, забезпечуючи адгезію (прилипання) клітин до поверхні судин, що є важливим для початку процесу згортання;
  • підтримка еректильної функції. Впливають на кровопостачання статевих органів, збільшуючи кровонаповнення кавернозних тіл пеніса під час збудження;
  • регуляція холестерину. Надають комплексний вплив на профіль ліпідів у крові, сприяючи підвищенню рівня «гарного» холестерину (ЛПНЩ) і зниженню «поганого» холестерину (ЛПНЩ), що сприятливо впливає на здоров'я серця та судин.

Від рівня естрогенів залежить співвідношення між м'язовою та жировою масами. Гормони також запобігають гіпоксії (кисневому голодуванню) м'язів та органів навіть при сильних фізичних навантаженнях за рахунок покращення циркуляції крові. Естрогени сприяють затримці натрію (солі) та води, що може призводити до збільшення об'єму рідини в судинах і тканинах.

Яка норма естрогенів в організмі?

Рівень естрогенів в організмі у жінок коливається у різні фази менструального циклу, під час вагітності та менопаузи. У фолікулярну фазу рівень естрогенів становить 30-400 пг/мл, при овуляції — 150-750 пг/мл, у лютеїнову фазу — 50-250 пг/мл.

Таблиця норми естрадіолу у жінок за віком

До підліткового періоду (менше, ніж 10-11 років)

До 20 пг/мл

У підлітковий період (з 11 до 16 років)

Від 20 до 350 пг/мл

Пременопауза (зазвичай у жінок, починаючи з 45-50 років)

Від 30 до 400 пг/мл

Постменопауза (зазвичай у жінок, старших за 50 років)

Від 0 до 30 пг/мл

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми естрадіолу у жінок за віком

Таблиця норми естрадіолу у жінок за віком

Рівень естрадіолу та естріолу варіюється залежно від триместру вагітності. У чоловіків естріол у нормі не перевищує 30 пг/мл.

Як дізнатися свій рівень естрогену?

Для перевірки рівня естрогену можна здати аналізи крові чи сечі. Для збору сечі для аналізу на естроген потрібно попередньо промити зовнішні статеві органи під теплою проточною водою без мила, а потім збирати сечу в контейнер впродовж 24 годин, між сечовипусканнями зберігаючи зразок у холодильнику.

Які причини підвищеного естрогену?

Фізіологічно естроген підвищується в жіночому організмі під час статевого дозрівання, овуляції та вагітності. Патологічні причини високого естрогену:

  • надмірна вага та ожиріння;
  • зловживання алкогольними напоями;
  • фіброїди (доброякісні пухлини) у матці;
  • хронічний фізичний чи емоційний стрес;
  • гормональна терапія;
  • фіброзно-кістозна мастопатія (доброякісне новоутворення молочної залози);
  • синдром полікістозних яєчників;
  • міоми та поліпи матки.

До високого естрогену можуть призвести також порушення в роботі печінки. Низький рівень магнію, велика кількість патологічних кишкових бактерій, нестача травних ферментів можуть погіршити розщеплення естрогену печінкою та призвести до накопичення гормону в організмі.

Підвищення рівня естрогенів можуть викликати синтетичні ксеноестрогени – хімічні речовини, які містяться у пластмасах, деяких шампунях і милі, пестицидах і побутовій хімії. Високий естроген може прискорити зростання злоякісних новоутворень яєчників, матки та молочної залози, пухлин надниркових залоз, посилити резистентність до інсуліну та біль при ендометріозі.

Які симптоми підвищеного естрогену?

У жінок гормональний збій може призвести до швидкого збільшення ваги, жирові відкладення зазвичай з'являються в області талії та стегон. Симптоми підвищеного естрогену у жінок:

  • збільшення ваги;
  • підвищена чутливість і біль у молочних залозах;
  • здуття живота;
  • погіршення пам'яті;
  • посилення ПМС (передменструального синдрому);
  • перепади настрою;
  • потовщення тканини молочної залози;
  • порушення сну (наприклад, безсоння);
  • мізерні або рясні місячні;
  • погіршення працездатності;
  • втома та сонливість;
  • втрата сексуального бажання;
  • почуття занепокоєння.

Симптомом високого естрогену у чоловіків є гінекомастія (збільшення грудних залоз). Також естроген може стати причиною нездатності досягати та підтримувати ерекцію, безпліддя.

Чому знижується рівень естрогену?

Рівень естрогену у жінки досягає максимального рівня у 20 років, потім поступово знижується та до 50 років стає нижчим на 50%. Причини низького естрогену:

  • розлади харчової поведінки (анорексія, булімія);
  • первинна недостатність яєчників (рання менопауза);
  • перенесена променева та хіміотерапія;
  • видалення одного або обох яєчників;
  • хронічні захворювання нирок (наприклад, недостатність);
  • неконтрольований цукровий діабет;
  • генетичні патології (наприклад, синдроми ламкої Х-хромосоми чи Тернера);
  • аутоімунні захворювання (системний червоний вовчак, хронічний тиреоїдит або хвороба Грейвса);
  • порушення функції гіпофіза (наприклад, на фоні гіпофізарної аденоми, синдрому задньої черепної ямки).

Нестача жиру в організмі або дуже низька вага можуть порушити нормальне функціонування яєчників і призвести до зниження рівня естрогенів. Низький рівень гормону також є наслідком гіпоталамічної аменореї (припинення місячних через недостатню активність гіпоталамуса), яка може розвинутись через інтенсивну фізичну активність, емоційний стрес, дотримання суворих дієт і різке зниження ваги.

Які симптоми зниженого естрогену?

Нестача естрогенів може затримати статеве дозрівання, призвівши до пізнього початку місячних (після 16 років). Симптоми низького естрогену:

  • нічна пітливість і припливи;
  • крихкість і слабкість кісток;
  • постійні сонливість і втома;
  • нерегулярні місячні;
  • біль у молочних залозах;
  • головний біль або мігрені;
  • різкі перепади настрою;
  • порушена концентрація уваги;
  • проблеми зі сном (довге засинання, безсоння);
  • сухість або атрофія піхви;
  • болючі статеві акти;
  • підвищена дратівливість;
  • різкий набір ваги.

Низький естроген може призвести до крихкості та слабкості кісток, розвитку остеопорозу (підвищує ризик переломів). У чоловіків низька концентрація гормону може спричинити накопичення жиру в ділянці живота, втрату кісткової маси, зниження статевого бажання та розвиток еректильної дисфункції.

Нестача естрогену також впливає на зовнішність, оскільки викликає стоншення та випадання волосся, сухість і втрату пружності шкіри, зменшення об'єму грудей. При появі вказаних симптомів необхідна консультація терапевта. Лікар вивчить скарги, проаналізує ознаки та за необхідності направить до вузькофільного фахівця (наприклад, гінеколога, ендокринолога).

Як знизити рівень естрогену?

Зменшення кількості жиру в організмі може знизити рівень естрогену, що виділяється жировими клітинами. Інші способи зниження естрогену у жінок:

  • дотримання дієти з великою кількістю клітковини та низьким вмістом жирів;
  • відмова чи обмеження споживання алкоголю;
  • вибір органічних продуктів і споживання м'ясних продуктів, виготовлених без використання гормонів росту;
  • відмова від застосування пластмасових контейнерів та упаковок (допоможе зменшити вплив синтетичних ксеноестрогенів).

Нормалізувати рівень естрогену у жінок також допоможуть інгібітори ароматази, які блокують вироблення гормону жировими клітинами. Агоністи гонадотропін-вивільняючого гормону призначаються при надмірному виробленнігормону яєчниками.

Як підвищити рівень естрогену?

Підвищити рівень естрогену можна за допомогою нормалізації ваги, помірної фізичної активності, здорового сну. Медикаментозні методи підвищення рівня естрогену:

  • замісна гормональна терапія. Застосовується для поповнення дефіциту естрогенів у жінок під час менопаузи або після видалення яєчників. Препарати можуть прийматись у формі таблеток, кремів, пластирів, ін'єкцій, свічок з естрогенами;
  • естрогенова терапія. Призначається для підвищення естрогену у жінок після гістеректомії (видалення матки);
  • засоби з фітоестрогенами. Фітоестрогени — це природні речовини, що містяться в рослинах, які можуть мати естрогеноподібну дію в організмі. Можуть використовуватися у вигляді харчових добавок, містити соєві ізофлавони та екстракти червоної конюшини.

Також лікар може призначити естроген-прогестеронову гормональну терапію. При гормональній терапії естроген потовщує слизову оболонку матки, а прогестерон «врівноважує» дію естрогену в матці, знижуючи ризик побічних ефектів і наслідків (наприклад, раку матки). Прийом гормонів не призначається при менопаузі, що настала понад 10 років тому, наявності онкології яєчників або молочної залози, меланоми в анамнезі, ризику тромбів у ногах, головному мозку та легенях.

Як підтримувати нормальний рівень естрогену?

Нормалізації естрогену та прогестерону сприяє збалансоване та різноманітне харчування з помірною кількістю жирів і вуглеводів. Інші способи підтримки естрогену в нормі:

  • помірна фізична активність;
  • підтримка здорової ваги;
  • зменшення стресу (за допомогою методик релаксації, йоги, глибокого дихання);
  • регулярний і повноцінний сон (сім-дев'ять годин на день).

Також важливо мінімізувати контакт із токсичними речовинами (наприклад, пестицидами, важкими металами). При використанні побутової хімії та добрив рекомендується застосовувати рукавички, маску та окуляри для захисту шкірних покривів, слизових оболонок і дихальних шляхів.

Що відбувається з естрогенами при клімаксі?

При клімаксі знижуються рівні естрогену, прогестерону, тестостерону, фолікулостимулюючого та лютеїнізуючого гормонів. Естроген починає поступово зменшуватись під час пременопаузи (першого періоду клімаксу, що супроводжується нерегулярними місячними) та досягає мінімуму під час менопаузи (починається після відсутності місячних протягом року).

Через нестачу естрогену виникають симптоми: нічна пітливість, відчуття жару, почервоніння обличчя, різкі перепади настрою, смуток і занепокоєння без причини. Під час клімаксу (через стоншування тканин) шкіра стає зморщеною, підвищується ризик інфекцій сечового міхура, виникає потреба у частому сечовипусканні, у поодиноких випадках розвивається нетримання сечі.

До яких лікарів звертатися для діагностики та лікування відхилень естрогенів від норми?

При підозрі на надлишок чи нестачу естрогенів і гормональний збій необхідна консультація гінеколога чи ендокринолога. Проте діагностувати порушення на рівні естрогенів можуть і лікарі інших спеціалізацій (наприклад, терапевт, уролог, невролог, кардіолог).

Коли потрібно приймати препарати з естрогеном?

Естроген у таблетках може призначатися гінекологом для лікування симптомів менопаузи (припливів, нічної пітливості, ознобу, слабкості та запаморочення). Інші показання до прийому препаратів естрогену:

  • недостатнє вироблення естрогену під час статевого дозрівання;
  • атрофічний вагініт (запалення піхви);
  • синдром Тернера (впливає на фізичний розвиток);
  • перенесена операція з видалення яєчників;
  • рак передміхурової залози з метастазами;
  • атрофія вульви;
  • жіночий гіпогонадизм (порушення функції яєчників);
  • остеопороз (слабкість кісток);
  • акне середнього ступеня.

Естрогени можуть прийматися перорально (у вигляді таблеток), внутрішньом'язово та трансдермально (у вигляді кремів, гелів, пластирів). Естріол та естрадіол також можуть випускатися у формі вагінальних свічок.

Перед призначенням гормонів лікар проводить діагностику, призначає лабораторні аналізи та ультразвукові дослідження для виключення протипоказань до прийому природного та синтетичного естрогену. Протипоказання до прийому естрогенів:

  • злоякісні пухлини, чутливі до рецепторів естрогену;
  • тромбофлебіт чи тромбоемболія;
  • епілепсія (характеризується судомними епізодами);
  • підвищений артеріальний тиск (гіпертонія);
  • захворювання жовчного міхура та печінки;
  • перенесений ішемічний інсульт;
  • нетримання сечі;
  • ішемічна хвороба серця;
  • нейрокогнітивні розлади (наприклад, деменція);
  • мігрені;
  • гінекологічні патології (ендометріоз, лейоміома матки).

Препарати з естрогенами не можна приймати при гіперкоагуляції (підвищеного згортання крові), яка може бути спричинена дефіцитами білків S та C, синдромом Лейдену фактора V. Прийом гормонів протипоказаний при вагітності, оскільки підвищений естрадіол та естрон можуть призвести до вроджених дефектів у плода, підвищення ризику викидня та тромбозу, порушення функції плаценти.

Побічні ефекти препаратів з естрогеном можуть включати блювання, печію, закреп або діарею, судоми ніг, печіння та поколювання в кінцівках, запаморочення та випадання волосся. Також естрогенні засоби можуть призвести до надмірного зростання волосся на тілі, болю в грудях, набряку, печіння, свербежу та подразнення піхви, потемніння шкіри на обличчі.

Які продукти містять естроген?

У продуктах містяться харчові фітоестрогени, які допомагають полегшити симптоми менопаузи та підтримувати щільність кісток, знижують ризик серцево-судинних захворювань і раку.

Таблиця вмісту естрогенів у продуктах

Група продуктів

Приклади

Соєві продукти

Соєві боби, молоко, йогурти, олія, сир тофу

Зернові культури

Овес, пшениця, рис, вівсяні пластівці, кіноа, ячмінь, цільнозерновий хліб

Фрукти

Яблука, груші, вишні, черешні, персики, грейпфрути, гранати, сливи

Овочі

Цвітна та білокачанна капуста, броколі, морква, томати, часник

Горіхи

Волоські та кедрові горіхи, макадамія, мигдаль

Насіння

Насіння соняшнику, кунжуту, льону

Бобові

Чорні та червоні боби, квасоля, нут, сочевиця

Трави та спеції

Люцерна, червона конюшина, шавлія, чебрець, череда

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця вмісту естрогенів у продуктах

Таблиця вмісту естрогенів у продуктах

Також фітоестрогени містяться у чорному та зеленому чаях. За потреби лікар може призначити харчові добавки, які містять різні види фітоестрогенів: ізофлавони, лігнани, куместани, кумарини, фітостероли, індоли та каротиноїди.

Які продукти знижують рівень естрогену?

Дослідження показують, що знизити рівень естрогенів у сироватці крові допоможе дієта з високим вмістом клітковини. Вона міститься в злаках, гороху, овочах (гарбузі, картоплі, болгарському перці), сухофруктах (чорносливі, куразі, фініках), а також у зелені (шпинаті та кінзі).

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке естрогени та на що вони впливають? - Орлова Олена Миколаївна
Орлова Олена Миколаївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим небезпечний підвищений естроген?

Надлишок естрогенів небезпечний розвитком гормонозалежних доброякісних і злоякісних пухлин, порушень менструального циклу, гінекологічних захворювань (міом матки, ендометріозу). Низький естроген може призвести до ускладнень: захворювань серця (інфаркту) та судин (інсульту), остеопорозу. Естрогени також важливі для стану шкіри обличчя, тому при їх нестачі зменшується еластичність шкірного покриву та з'являються дрібні зморшки.

2. Як естрогени впливають на ендометрій?

Естрогени впливають на ендометрій (внутрішню слизову оболонку матки) протягом усього менструального циклу. Вплив естрогену на ендометрій:

  1. Фолікулінова фаза. У першій фазі менструального циклу рівень естрогенів зростає. Гормони стимулюють зростання та розростання ендометрію, роблячи його товстішим і наповненим кровоносними судинами.
  2. Овуляція. Пік рівня естрогенів спостерігається у період перед овуляцією, коли яйцеклітина вивільняється з яєчника. Естрогени сприяють підготовці ендометрію для можливого прикріплення заплідненої яйцеклітини.
  3. Лютеїнова фаза. За відсутності запліднення яйцеклітини рівень естрогенів знижується, готуючи ендометрій до відторгнення.
  4. Місячні. Рівень естрогенів знижується до мінімуму, що спричиняє скороченню судин ендометрію та його відторгненню у вигляді кров'янистих виділень.

Зміна рівня естрогену є циклічним процесом, який відбувається щомісяця в жінок у репродуктивному віці. Тому при дисбалансі гормонів можуть відбуватися порушення у менструальному циклі та здоров'ї ендометрію.

3. Як називається аналіз на естроген?

Аналіз на естроген зазвичай входить до гормональної або репродуктивної панелі та здається разом з іншими тестами (наприклад, на тестостерон і прогестерон). У деяких медичних центрах можна здати аналіз на окремі види естрогену: естрон, естрадіол та естріол.

4. Як впливає рівень естрогену на щитоподібну залозу?

Естрогени можуть впливати на функцію щитоподібної залози шляхом збільшення зв'язування тироксину (головного гормону щитоподібної залози) з білками у крові. Також низький рівень щитоподібних гормонів (гіпотиреоз) може призвести до порушень у метаболізмі естрогенів, включаючи їх накопичення, збільшення ризику розвитку естроген-залежних захворювань (наприклад, доброякісних і злоякісних пухлин).

5. Які вітаміни пити, щоб підвищити естроген?

Вітаміни не є прямими джерелами естрогенів, їх прийом не призведе до підвищення рівня естрогенів в організмі. Однак для підтримки функціонування гіпоталамуса, гіпофіза, гормональних залоз (наприклад, яєчників у жінок та яєчок у чоловіків) лікар може призначити вітаміни D, E, B6 і В9 (фолієву кислоту), а також мінерали (цинк і магній).

6. Як естрогени впливають на рак молочної залози?

Згідно з дослідженням онкологічного центру імені Слоуна-Кеттерінга, естроген може викликати генні мутації, які призводять до раку молочної залози. Також естроген стимулює утворення та поділ ракових клітин, прискорюючи ріст пухлини.

7. Де шукати естрогени?

Естрогени виробляються яєчниками (у жінок) та яєчками (у чоловіків), наднирниками, жировими клітинами та тканинами, а також плацентою при вагітності. Підняти рівень естрогенів допоможуть продукти, що містять фітоестрогени (морква, персики, бобові).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Що таке естрогени та на що вони впливають?
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.
Що таке естрогени та на що вони впливають?
Стаття перевірена: Пчельнікова Ольга Юріївна
Лікар-ендокринолог.

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 5 місяців тому
Добрий день, а як взаємопов'язані під час менопаузи припливи й естрогени? Які симптоми може спричинити нестача естрогенів під час клімаксу?
Відповісти
Доброго дня, під час менопаузи рівень естрогенів у жінок знижується, що призводить до частих та інтенсивних припливів, які характеризуються раптовим відчуттям жару, пітливістю та швидким пульсом. Симптоми пов'язані зі змінами терморегуляції мозку та можуть значно вплинути на якість життя жінки в період менопаузи.
Ганна 6 місяців тому
Доброго дня, я читала, що куріння негативно впливає на гормони, у тому числі на естроген. Як змінюється рівень естрогенів під час куріння?
Відповісти
Вітаю, куріння впливає на рівень естрогенів наступним чином: хімічні речовини в тютюновому димі (бензопірен та ароматичні вуглеводні) можуть стимулювати печінку до швидкого метаболізму та виведення гормонів з організму. Як наслідок відбувається зниження рівня циркулюючих естрогенів у крові, що підвищує ризик розвитку захворювань (наприклад, остеопорозу, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця).
Ірина 6 місяців тому
Доброго вечора, я багато чула про тибетську гормональну гімнастику, але про неї дуже суперечливі відгуки. Розкажіть, чим небезпечна гормональна гімнастика?
Відповісти
Доброго вечора, гормональні гімнастики, включаючи тибетську, припускають вплив на гормональний баланс через вправи, масаж і дихальні практики. Однак зазначені методики можуть бути протипоказані у разі гормональних порушень (наприклад, доброякісних або злоякісних пухлин) і вагітності. Перед виконанням гормональної гімнастики потрібно проконсультуватися з лікарем.
Ольга 6 місяців тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, а в яких випадках призначаються креми з естрогенами? При яких захворюваннях і станах їх призначають?
Відповісти
Доброго дня, креми з естрогенами можуть призначатися для лікування сухості піхви та дискомфорту, спричинених менопаузою, атрофічного вагініту. Креми наносяться місцево на слизову оболонку піхви. Вони допомагають відновити пружність і забезпечити зволоження слизової оболонки.
Тамара 6 місяців тому
Доброго дня, я дуже люблю каву та п'ю близько трьох-чотирьох чашок на день (по 250-300 мл). Однак після обстеження у мене виявили високий рівень естрогену в крові. Скажіть, чи є зв'язок між кавою та естрогенами? Чи можуть кофеїновмісні напої викликати підвищення або зниження естрогену?
Відповісти
Вітаю. Дослідження показують, що кофеїн може впливати на метаболізм естрогенів в організмі. Він підвищує рівень ферментів у печінці, які беруть участь в обміні естрогенів, що призводить до більш швидкої обробки та виведення естрогенів з організму. Внаслідок цього рівень вільних естрогенів у крові може знижуватися.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!