Logo
0 800 30 11 77

Що таке імпотенція (еректильна дисфункція) та як її лікувати?

Що таке імпотенція (еректильна дисфункція) та як її лікувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 жовтня 2022 | Оновлено: 30 травня 2023 | 61379 61379
З еректильною дисфункцією стикається від 3% до 76,5% чоловіків у світі залежно від віку. Серед чоловіків віком до 40 років поширеність проблем з ерекцією оцінюється в 26%, з 40 до 70 років – 57-70%.

Що таке імпотенція (еректильна дисфункція)?

Еректильна дисфункція – це нездатність досягати та підтримувати ерекцію, яка необхідна для статевого контакту. Види еректильної дисфункції у чоловіків:

  • органічна (викликана проктологічними, урологічними, ендокринними захворюваннями);
  • психогенна (розвивається на тлі стресу, нервової перенапруги).

Визначення типу та причини статевої дисфункції необхідне для підбору курсу терапії. На діагностиці, лікуванні та профілактиці імпотенції спеціалізується уролог.

Симптоми імпотенції (еректильної дисфункції)

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Нездатність досягнення ерекції на нервовому грунті у 20% випадках є нормальним явищем і не потребує лікування. Консультація уролога необхідна при проблемах з потенцією в 50% вагінальних, анальних та оральних статевих контактах. Симптоми еректильної дисфункції:

  • відсутність ерекції;
  • знижене лібідо (статевий потяг);
  • нездатність досягнення оргазму;
  • спадання ерекції під час сексу;
  • передчасна еякуляція або її повна відсутність.

Зовнішньою ознакою імпотенції у чоловіків може бути млявий член під час статевого контакту. З появою зазначених симптомів необхідно проконсультуватися з урологом для визначення причини.

Причини імпотенції (еректильної дисфункції)

У 90% випадків погана ерекція викликана захворюваннями та патологіями систем організму (наприклад, ендокринної, урологічної та серцево-судинної).

Причини еректильної дисфункції

Причини еректильної дисфункції

Причини еректильної дисфункції:

  • неврологічні розлади (розсіяний склероз, хвороба Паркінсона та Альцгеймера, інсульт, рак спинного мозку);
  • варикоцеле (варикозне розширення вен насіннєвого канатика яєчка);
  • травми спинного мозку, статевого члена чи органів малого тазу;
  • гормональні порушення (підвищений пролактин, нестача або надлишок гормонів щитовидної залози, низький рівень тестостерону);
  • простатит (запалення передміхурової залози);
  • атеросклероз (затвердіння артерій);
  • променева терапія органів малого тазу;
  • аденома передміхурової залози.

Еректильна дисфункція при діабеті розвивається у 35-50% випадків через передчасне ущільнення артерій, порушення кровотоку та пошкодження нервів. До слабкої ерекції може призвести також метаболічний синдром, який характеризується підвищеними рівнями холестерину та інсуліну, гіпертонією.

Ранкова еректильна дисфункція пов'язана з порушеним припливом крові до пенісу. Якщо чоловік не має ранкової ерекції, причинами можуть бути низький тестостерон, ожиріння, діабет, підвищений артеріальний тиск, стрес і хронічний неспокій.

При міжхребцевій грижі еректильна дисфункція з'являється через запалення та деформацію хрящової тканини, порушення кровопостачання та застійні процеси в тканинах. Веногенна еректильна дисфункція розвивається через передчасний відтік крові зі статевого члена під час сексу.

Бета-блокатори, діуретики, протисудомні, гормональні, нестероїдні протизапальні та антигістамінні препарати, антидепресанти також можуть спричинити еректильну дисфункцію через зниження рівня дофаміну (гормону, який відповідає за збудження). При появі проблем з ерекцією після початку прийому ліків необхідно звернутися до лікаря для корекції курсу лікування.

Сприяти розвитку еректильної дисфункції можуть куріння, наркотичні речовини (марихуана, кокаїн, барбітурати) та алкогольні напої, які призводять до порушень нервової системи та викликають ушкодження кровоносних судин. Еректильна дисфункція в молодому віці може бути викликана надмірною вагою, недостатньою фізичною активністю та гормональним збоєм.

Фактори ризику імпотенції

Фактор ризику

Опис

Рекомендації

Вік

З віком рівень тестостерону в чоловіків знижується, що може призводити до еректильної дисфункції

Регулярний медичний огляд і обстеження, помірні фізичні вправи, здоровий спосіб життя, правильне харчування

Психологічні проблеми

Депресія, тривожність, стрес, зниження самооцінки можуть сприяти розвитку імпотенції

Психотерапія, релаксаційні техніки, помірні фізичні вправи, сон і відпочинок, здоровий спосіб життя

Куріння

Куріння підвищує ризик імпотенції за рахунок звуження кровоносних судин і зниження кровотоку в статевому члені

Відмова від куріння

Алкоголь і наркотики

Вживання алкоголю і наркотиків може негативно впливати на сексуальну функцію

Помірне вживання алкоголю або відмова від нього, відмова від наркотиків

Хронічні захворювання

Хронічні захворювання, такі як діабет, атеросклероз, підвищений кров'яний тиск, підвищений рівень холестерину, можуть призвести до імпотенції

Регулярне лікування і контроль хронічних захворювань, правильне харчування, помірні фізичні вправи

Ліки

Деякі ліки, такі як антидепресанти, протиепілептичні препарати, препарати для лікування високого кров'яного тиску, можуть спричиняти імпотенцію

Своєчасне звернення до лікаря для заміни ліків на альтернативні, які не спричиняють імпотенцію

Після вакцинації імпотенція не з'являється. Вчені стверджують, що до розвитку проблем з потенцією може призвести тяжкий перебіг коронавірусної інфекції.

Психогенна еректильна дисфункція

Психогенна імпотенція – це порушення еректильної функції, спричинене психологічними захворюваннями чи емоційними станами. Можливі причини психогенної еректильної дисфункції:

  • депресія;
  • страх інтимної близькості;
  • занепокоєння та тривога;
  • психологічний стрес;
  • нервова перенапруга.

Якщо відсутні фізичні причини проблем із потенцією, немає ерекції під час статевого контакту (ерекція під час самостійного стимулювання статевого члена вранці зберігається), уролог може діагностувати психогенну імпотенцію. Для лікування психологічної еректильної дисфункції пацієнту показано психотерапію (лікар виявляє причину та допомагає впоратися з нею) та лікарські препарати для підвищення потенції.

Як позбутися імпотенції (еректильної дисфункції)?

Перед початком лікування імпотенції уролог збирає анамнез (запитує про час появи проблем з потенцією, прийом лікарських препаратів). Діагностика еректильної дисфункції:

  • фізичний огляд та пальпація. Уролог перевіряє чутливість нервів, статевий член та яєчка на наявність ознак запалень, рубцевої тканини, ущільнень;
  • аналізи крові. Призначаються для виключення захворювань серця та діабету, перевірки рівня гормонів (наприклад, тестостерону, тироксину);
  • аналіз сечі. Необхідний для вимірювання лейкоцитів, еритроцитів та глюкози;
  • УЗД судин статевого члена (доплерографія). Дозволяє виявити порушення кровотоку, зміни в судинних стінках, ураження судин (звуження, закупорку), виміряти швидкість кровотоку.

Також лікар проводить вазоактивний тест, під час якого уролог оцінює швидкість появи та інтенсивність ерекції за допомогою введення препарату та масажу статевого члена. При підозрі на захворювання простати (аденому, простатит) уролог направляє на УЗД передміхурової залози.

За наслідками обстеження уролог підбирає курс терапії. Способи лікування еректильної дисфункції:

  • пероральні препарати (інгібітори фосфодіестерази типу 5). Поліпшують кровопостачання статевого члена та сприяють виникненню ерекції у відповідь на стимуляцію пеніса;
  • тестостеронова терапія;
  • ін'єкції у статевий член.

Тип та дозування препаратів підбираються урологом після визначення причини еректильної дисфункції. Перед призначенням курсу терапії лікар також враховує протипоказання до лікарських засобів (наприклад, діабет чи захворювання серця).

Еректильна дисфункція: лікування в домашніх умовах

Лікування еректильної дисфункції в домашніх умовах може призвести до посилення симптомів та прогресування захворювання, що спричинило погану ерекцію (наприклад, простатиту, варикоцеле, аденоми передміхурової залози). Імпотенція також може стати причиною психологічних проблем (депресії, тривоги) та безплідності.

Урологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке імпотенція (еректильна дисфункція) та як її лікувати? - Бондаренко Денис Олегович
Бондаренко Денис Олегович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як продовжити ерекцію?

Продовжити ерекцію допоможуть тренування зі зміцнення м'язів тазового дна (вправи Кегеля). Перед виконанням вправ необхідно проконсультуватись з урологом для виключення фізичних протипоказань.

2. Як покращити ерекцію?

Поліпшити ерекцію допоможуть помірні фізичні вправи та інтенсивні аеробні навантаження (дозволяють збільшити приплив крові до пенісу), зниження рівня холестерину та підтримання здорової ваги. Підвищити потенцію можна за допомогою лікарських препаратів, призначених урологом.

3. Як уникнути імпотенції?

Уникнути імпотенції допоможе відвідування уролога щорічно для профілактичних оглядів або з появою проблем із сечовипусканням, статевим потягом і потенцією. Для запобігання статевій дисфункції потрібно відмовитися від куріння, алкоголю та наркотичних речовин. Дослідженням Гарвардського університету було доведено, що 30 хвилин ходьби на день знижують ризик розвитку імпотенції на 41%.

За наявності хронічних захворювань (атеросклерозу, діабету) чоловікові потрібно контролювати симптоми за допомогою терапії, призначеної лікарем. Зменшити ймовірність розвитку еректильної дисфункції також допоможе виключення із раціону червоного та обробленого м'яса.

4. Як визначити потенцію чоловіка?

На проблеми з потенцією у чоловіка вказує відсутність ерекції у відповідь на самостійне або під час статевого контакту стимулювання статевого члена. За слабкої ерекції, зниженні лібідо необхідна консультація уролога, який визначить потенцію чоловіка за допомогою вазоактивного тесту та призначить лікування за потреби.

5. Що впливає на потенцію?

На потенцію впливають фізична активність, вага, куріння та прийом алкогольних напоїв. Вплив на ерекцію також мають проблеми з судинами, на які можуть вказувати підвищений артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, холестерину та тригліцеридів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Що таке імпотенція (еректильна дисфункція) та як її лікувати?
Лікар-уролог.
Що таке імпотенція (еректильна дисфункція) та як її лікувати?
Лікар-уролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Владислав 1 рік тому
Здрастуйте, а які найефективніші ліки від імпотенції? Може бути таке, що раз випити якусь таблетку і більше не стикатися з такою проблемою.
Відповісти
Доброго дня ефективним лікуванням імпотенції буде курс терапії, підібраний урологом індивідуально для вас. Оскільки лікар призначає лікарські препарати, ґрунтуючись на типі та причині імпотенції, результатах аналізів та обстежень, віці пацієнта.
Тарас 1 рік тому
Добрий вечір. Що допомагає від імпотенції? Дуже хочу позбутися проблеми. але боюся йти до уролога. Буду дуже радий, якщо зможете допомогти.
Відповісти
Доброго дня, при проблемах з потенцією необхідна консультація уролога, оскільки призначення лікування здійснюється після визначення причини імпотенції (наприклад, наявність хронічних захворювань, порушення кровопостачання тканин статевого члена). Відсутність або неправильне лікування може спричинити посилення еректильної дисфункції.
Микола 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, чи безпечно використовувати лікарські препарати підвищення потенції? Чи краще просто відмовитись від ідеї її покращення і нехай усе відновиться самостійно?
Відповісти
Доброго дня, самостійно підібрані препарати від еректильної дисфункції можуть призвести до погіршення проблем з потенцією. Уникнути побічних ефектів від ліків можна за допомогою дотримання курсу терапії та рекомендації уролога.
Іван 1 рік тому
Здрастуйте, я не міг зрозуміти, чому мені не вдається завершити статевий акт. Через п'ять-десять хвилин після початку сексуального контакту пеніс ставав м'яким та млявим. Уролог поставив діагноз венооклюзивна еректильна дисфункція, чи це лікується?
Відповісти
Доброго дня, так, венооклюзивна еректильна дисфункція піддається лікуванню. Залежно від швидкості кровопостачання та стану судин уролог порекомендує лікарські препарати чи хірургічне втручання, під час якого буде зроблено перев'язування глибокої вени (для зменшення відтоку крові з кавернозних тіл).
Олександр 1 рік тому
Доброго дня, у мене часто бувають проблеми ерекцією (іноді напруга у статевому члені падає прямо під час статевого контакту). Пішов до уролога. Виявилось, що це статева дисфункція. Підкажіть, чи лікується еректильна дисфункція?
Відповісти
Здрастуйте, еректильна дисфункція лікується за допомогою пероральних лікарських препаратів, ін'єкцій та гормональної терапії. Однак курс лікування повинен підбирати уролог після визначення причини проблем з ерекцією.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!