Logo
0 800 30 11 77

Як виявити та вилікувати варикоцеле?

Як виявити та вилікувати варикоцеле?
Читати 6 хвилин | Створено: 22 липня 2021 | Оновлено: 25 липня 2023 | 25540 25540
Однією зі складових чоловічого здоров'я є здоров'я його репродуктивної системи. Проблеми сечостатевого тракту можуть турбувати чоловіків різного віку, включаючи новонароджених хлопчиків, дітей дошкільного віку, підлітків і зрілих чоловіків.

Однією з найпоширеніших патологій чоловічої репродуктивної системи є варикоцеле.

Що таке варикоцеле?

Варикоцеле — це патологія, що супроводжується розширенням вен сім'яного канатика яєчок. Варикоцеле досить поширене в усьому світі та трапляється у 20% всіх чоловіків. У більшості випадків за варикоцеле відбувається варикозне розширення вен лівого яєчка, що обумовлено особливостями кровотоку і анатомічної будови судин малого таза. У 30-40% усіх випадків захворювання розвивається двостороннє варикоцеле, за якого захворювання одночасно розвивається з двох сторін і супроводжується симетричним збільшенням мошонки. Профілактикою, діагностикою та лікуванням варикоцеле займається лікар-уролог. Лікування варикоцеле проводять за допомогою консервативних і хірургічних методів.

Причини появи варикоцеле

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Варикоцеле розвивається за наявності певних чинників.

Причини варикоцеле

Причини варикоцеле

Появі варикоцеле у чоловіків сприяють:

  • вроджені особливості будови вен і генетична схильність до варикозного розширення вен сім'яного канатика;
  • венозні тромбози в області малого таза;
  • важкі фізичні навантаження (призводять до підвищеного навантаження на судини нижньої половини тіла);
  • хронічний закреп (призводить до підвищення тиску в судинах малого таза внаслідок напруження);
  • підвищена маса тіла;
  • тютюнопаління (несприятливо позначається на стані судинних стінок).

Перераховані фактори підвищують ризик розвитку варикоцеле внаслідок збільшення навантаження на вени яєчок і порушення відтоку крові від мошонки. Варикоцеле може з'явитися не тільки у зрілих чоловіків, але також нерідко розвивається і в дітей. Діагностикою та лікуванням варикоцеле у дітей та підлітків займається дитячий уролог.

Симптоми та стадії варикоцеле

У більшості випадків варикоцеле протікає безсимптомно. У процесі прогресування варикозного розширення вен яєчок у чоловіків можуть з'являтися такі симптоми варикоцеле:

  • збільшення мошонки (може бути одностороннім або двостороннім);
  • тяжкість в області яєчок;
  • поява венозної сіточки або венозних вузлів на яєчках;
  • біль в області мошонки.

Болі за варикоцеле з'являються на пізніх стадіях захворювання і посилюються під час фізичного навантаження, поширюючись в область паху. Запалення сім'яного канатика за варикоцеле не характерне, але може розвинутися як ускладнення внаслідок тромбозу вен яєчок.

Дійсна класифікація варикоцеле заснована на даних візуального огляду мошонки та необхідна лікарю для того, щоб визначитися з оптимальною тактикою лікування. Виділяють наступні ступені варикоцеле:

  • за першого ступеню варикоцеле вени мошонки візуально не змінені, але можуть визначатися під час пальпації (промацування);
  • за другого ступеню захворювання розширені вени яєчок добре видно під час огляду;
  • за третього ступеню варикоцеле спостерігається помітне збільшення яєчка.

Одним із наслідків варикоцеле є чоловіче безпліддя. Наявність варикоцеле яєчка призводить до зменшення кількості та життєздатності сперматозоїдів, тим самим знижуючи фертильність чоловіка.

Діагностика варикоцеле

Діагностика варикоцеле проходить на прийомі у лікаря-уролога. Лікар уважно вивчає скарги та береться до зовнішнього огляду і пальпації (промацування) мошонки. Для підтвердження діагнозу варикоцеле і дослідження кровотоку у венах яєчка може бути рекомендоване ультразвукове дослідження (УЗД) вен мошонки з використанням ефекту доплера (вид ультразвукового дослідження судин).

Усім чоловікам зі встановленим діагнозом варикоцеле рекомендується здати спермограму для своєчасної діагностики порушень репродуктивної функції. Спермограма — якісний і кількісний аналіз еякуляту.

Лапароскопічне лікування варикоцеле

Лікування варикоцеле може бути консервативним і хірургічним. Консервативне лікування варикоцеле полягає в носінні спеціальної підтримувальної білизни. Лікування варикоцеле без операції не дозволяє повністю позбутися захворювання, оскільки носіння медичної білизни запобігає подальшому варикозному розширенню вен сім'яного канатика, але не усуває вже розширені вени.

Операцію на варикоцеле призначає лікар за наявності наступних показань:

  • вираженого болю в області мошонки;
  • безпліддя;
  • атрофії яєчок.

Метод оперативного втручання визначає лікар залежно від тяжкості захворювання. Одним із методів лікування варикоцеле є лапароскопічна хірургія. Лапароскопічна операція з лікуванню варикоцеле передбачає виконання невеликих розрізів у передній черевній стінці, через які в порожнину мошонки вводяться хірургічний інструмент і камера. Операція проходить під відеоконтролем і дозволяє скоротити період відновлення (у порівнянні з відкритою операцією) завдяки відсутності великих післяопераційних рубців.

Мікрохірургічна варикоцелектомія

Мікрохірургічна варикоцелектомія передбачає видалення розширеної вени сім'яного канатика за допомогою малоінвазивного хірургічного втручання. Найбільш ефективною операцією з видалення ураженої вени вважається операція Мармара.

Підготовка до варикоцелектомії за допомогою проведення операції Мармара включає передопераційне обстеження (загальноклінічні аналізи крові та сечі, електрокардіограму, консультацію терапевта). Безпосередньо втручання виконується амбулаторно, відбувається під наркозом, а тривалість не перевищує годину. На наступний день після операції проводиться перев'язка. Шви розсмоктуються протягом одного тижня. На час відновлення протягом одного місяця рекомендовано обмежити підняття важких предметів і заняття спортом.

Профілактика варикоцеле

Усунути генетичні фактори, які є основною причиною розвитку варикоцеле, на жаль, неможливо. Профілактика варикоцеле полягає в запобіганні підвищенню внутрішньочеревного тиску і застою венозної крові в мошонці. Для цього слід мінімізувати підняття важких предметів, технічно правильно (під контролем тренера) виконувати фізичні вправи, нормалізувати стул. За появи змін з боку вен мошонки (появи звивистих вен, відчуття тяжкості та збільшення мошонки) слід звернутися до уролога за кваліфікованою медичною допомогою.

Профілактика варикоцеле повинна тривати й після операції. Дотримання приписів лікаря дозволить уникнути рецидивів варикоцеле і забезпечить здоров'я чоловічої репродуктивної функції.

Урологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як виявити та вилікувати варикоцеле? - Трубеко Сергій Миколайович
Трубеко Сергій Миколайович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чого не можна за варикоцеле?

Чоловікам, які страждають на варикоцеле, слід виключити важкі фізичні навантаження, зменшувати тривалість перебування в сидячому положенні, носіння вузьких штанів, що стискають область паху і перешкоджають відтоку крові від малого таза. Дотримання зазначених правил здатне уповільнити прогресування захворювання.

2. Чи можна повністю вилікувати варикоцеле?

Повністю позбутися варикоцеле неможливо, оскільки в основі захворювання лежать вроджені особливості будови стінок вен і венозних клапанів. Проте за допомогою хірургічної корекції можна видалити варикозно розширені вени сім'яного канатика, тим самим усунувши не тільки симптоми варикоцеле (біль в області мошонки, збільшення яєчок), але й негативний вплив венозного застою в мошонці на сперматогенез і гормональну функцію яєчок.

3. Чи потрібно оперувати варикоцеле 1 ступеню?

Показання до оперативного лікування визначаються індивідуально після консультації лікаря-уролога. Необхідність у проведенні хірургічного усунення варикозу вен яєчок визначається не стільки ступенем прогресування самого захворювання, скільки наявністю дискомфорту (скарг) і ускладнень (порушення чоловічої репродуктивної функції).

4. Як довго може розвиватися варикоцеле?

Варикоцеле є хронічним патологічним станом, схильним до прогресування з плином часу. Варикоцеле може довго протікати безсимптомно, а погіршення стану, поява виражених скарг відбувається після декількох років. Важливо нагадати, що швидкість прогресування варикоцеле безпосередньо залежить від способу життя чоловіка (рівня рухливості, куріння, наявності зайвої ваги).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як виявити та вилікувати варикоцеле?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Як виявити та вилікувати варикоцеле?
Стаття перевірена: Крутько Дмитро Ігорович
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Захар 5 місяців тому
Доброго дня, як варикоцеле впливає на простату? Чи можуть розвинутися якісь наслідки, якщо довго не оперувати варикоцеле? І на що саме вплинуть ці ускладнення?
Відповісти
Добрий день, варикоцеле може впливати на простату через можливий негативний вплив на кровопостачання органу. Ускладнення можуть виникнути, якщо варикоцеле тривалий час не оперується. Захворювання може призвести до погіршення якості сперми, зниження рухливості сперматозоїдів і розвитку чоловічого безпліддя.
Богдан 6 місяців тому
Доброго дня, як впливає варикоцеле на зачаття? Ми з дружиною плануємо дитину, але не впевнений, що зможу через хворобу. Підкажіть, чи потрібно спочатку зробити операцію, чи хвороба не вплине на мої сперматозоїди, їхню якість і рухливість?
Відповісти
Здрастуйте, варикоцеле може чинити негативний вплив на зачаття через підвищену температуру в мошонці, що може негативно позначатися на зрілості та рухливості сперматозоїдів. Також підвищений тиск у розширених венах мошонки може призводити до зміни кровотоку та окисного стресу, що своєю чергою може погіршити якість сперми та знизити її життєздатність. Корекція варикоцеле може зменшити ці негативні впливи і поліпшити шанси на успішне зачаття.
Михайло 7 місяців тому
Доброго дня, у мене запланована операція через варикоцеле через три дні. Через те, що я обрав лапароскопію, відновлення пройде швидше. Однак я б хотів уточнити такий момент: скільки не можна курити після операції варикоцеле? Як куріння впливає на загоєння післяопераційної рани?
Відповісти
Добрий день, після операції на варикоцеле рекомендується утриматися від куріння протягом щонайменше двох-чотирьох тижнів. Куріння може негативно впливати на загоєння післяопераційної рани, оскільки нікотин звужує кровоносні судини, що може призвести до зниження кровопостачання тканин, зокрема й ранової поверхні. Це може уповільнити процес загоєння, збільшити ризик ускладнень і затягнути час відновлення після операції.
Сергій 8 місяців тому
Добрий день, у мене розширені вени в ділянці яєчка, лікар діагностував варикоцеле. Я почав проходити консервативне лікування, але почув про хороші вправи для зміцнення тазового дна. Чи можна робити вправи Кегеля за варикоцеле? Чи розширені вени є протипоказанням?
Відповісти
Здрастуйте, вправи Кегеля зазвичай безпечні й навіть корисні в разі варикоцеле, оскільки вони спрямовані на зміцнення м'язів тазового дна, що може допомогти поліпшити кровообіг і знизити тиск у венах калитки. Однак у разі появи болю або дискомфорту в ділянці мошонки чи погіршення симптомів після виконання вправ Кегеля, рекомендується негайно припинити їх і звернутися до лікаря для додаткової оцінки та рекомендацій.
Антон 8 місяців тому
Доброго дня, тиждень тому мені поставили діагноз варикоцеле. Захворювання в мене проявляється болем у мошонці та невеликою венозною сіточкою на поверхні яєчок. Підкажіть, чи можна паритися за варикоцеле?
Відповісти
Добрий день, за наявності варикоцеле рекомендується уникати занадто гарячих ванн і парових процедур, оскільки підвищена температура може посилити розширення вен і погіршити стан. Паріння може збільшити кровотік у ділянці мошонки й посилити дискомфорт і біль.
Олександр 8 місяців тому
Добрий вечір, у мене значно розширені вени сім'яного канатика яєчка. Я вирішив зробити мікрохірургічну варикоцелектомію, яку мені порадив лікар. Але я б хотів уточнити дещо щодо відновного періоду: чи можна плавати після операції варикоцеле?
Відповісти
Добрий день, зазвичай лікар рекомендує утриматися від плавання в басейні або відкритій воді протягом перших двох тижнів після операції. Подібне обмеження необхідне, щоб уникнути інфекції та мінімізувати ризик виникнення ускладнень.
Андрій 8 місяців тому
Доброго дня, у мене варикоцеле другого ступеня. Я довго наважувався на операцію, але тепер узяв відпустку на кілька днів і погодився на лапароскопію. У мене залишилося одне запитання: скільки проходить набряк після операції варикоцеле?
Відповісти
Добрий день, набряк після операції варикоцеле виникає через реакцію організму на хірургічне втручання. Під час операції відбувається вплив на тканини і судини, що може викликати тимчасове скупчення рідини в ділянці операції. Набряк може бути присутнім у перші кілька днів, зазвичай він поступово зменшується протягом одного-двох тижнів після операції.
Олег 8 місяців тому
Добрий день, я звернувся до уролога через дивне відчуття тиску і розпирання в ділянці мошонки. Виявилося, що в мене варикоцеле. Вени розширені незначно, тому я поки що прийняв рішення носити спеціальну білизну і відмовився від операції. Скажіть, чи можна тренуватися за варикоцеле? Якщо так, то які є обмеження?
Відповісти
Доброго дня, за діагностованого варикоцеле можна займатися фізичними вправами, проте з деякими обмеженнями. Рекомендується уникати інтенсивних вправ, які спричиняють підвищений тиск у ділянці калитки (наприклад, підняття важких предметів або тренувань із високим навантаженням на нижню частину тіла). Краще приділити увагу помірній активності, такій як ходьба, плавання або легка аеробіка, і обов'язково проконсультуватися з лікарем, щоб отримати індивідуальні рекомендації та оцінити стан здоров'я.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!