Logo
0 800 30 11 77
Читати 12 хвилин

Закреп – що робити?

Закреп – що робити?
Читати 12 хвилин | Створено: 17 березня 2020 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 598567 598567
1

Що таке закреп?

У розвинених країнах із закрепами стикається 30-50% дорослих людей та до 30% дітей від народження до 18 років. До групи ризику виникнення закрепів входять діти, люди старше 55 років та жінки під час вагітності та після пологів.

Закреп – це уповільнене, затруднене або недостатнє спорожнення кишківника. При закрепах потрібна консультація проктолога або гастроентеролога для визначення його причини та підбору курсу терапії.

2

Причини закрепу

До закрепів можуть призводити як тимчасові порушення режиму дня та харчування, так і проктологічні або гормональні патології, внаслідок яких захворювання може набути хронічного характеру.

Причини закрепу

Причини закрепу

Причини закрепів:

  • неправильне харчування та недостатнє споживання рідини;
  • низька фізична активність;
  • психогенні фактори (депресія, тривожність, зміна обстановки);
  • затримки у відвідуванні туалету;
  • ендокринні порушення (гіпотиреоз, діабет, гіперпаратиреоз);
  • аномалії розвитку товстої кишки (наприклад, звуження, перекрут кишечника);
  • захворювання анальної області (тріщина заднього проходу, геморой);
  • хвороби органів травлення (кишкова непрохідність).

На можливість дефекації можуть вплинути неврологічні патології (ушкодження спинного мозку, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, вегетативна невропатія, інсульт), через які порушується скорочення м'язів прямої та товстої кишки та просування фекалій кишечником. Закреп при геморої може розвинутися через мимовільний спазм сфінктера, що викликає тимчасове закриття заднього проходу і перешкоджає дефекації.

Неконтрольований прийом антидепресантів, харчових добавок із залізом, проносних, антацидних препаратів, що містять кальцій та алюміній, знеболюючих лікарських препаратів також може спричинити проблеми з дефекацією. Причиною хронічної закрепу можуть бути проблеми з тазовими м'язами, що беруть участь у дефекації.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Симптоми закрепу

Частота випорожнення кишечника індивідуальна і може змінюватись від кількох разів на день до трьох разів на тиждень, що вважається нормальним явищем, якщо відсутність дефекації не викликає дискомфорту. Симптоми закрепів:

  • відчуття неповного випорожнення кишечника після дефекації;
  • зменшення кількості дефекацій (менше трьох разів на тиждень);
  • відчуття блокування калових мас у кишечнику при потугах;
  • необхідність робити сильні потуги під час дефекації;
  • відділення калу великої густини;
  • нудота та здуття живота.

На закреп вказує потреба у підтримці пальцями тазового дна при дефекації. Національний інститут діабету, хвороб органів травлення та нирок рекомендує терміново звернутися за медичною допомогою при закрепах, що супроводжуються кровотечею з прямої кишки та кров'ю в випорожненнях, болями у животі та нижній частині спини, блюванням, лихоманкою, різкою втратою ваги.

4

Атонічний закреп

Атонічний закреп розвивається через зниження тонусу стінок кишківника. На появу атонічного закрепу впливає дієта з великою кількістю клітковини без достатньої кількості води, знижена активність щитовидної залози і часте використання проносних засобів.

Також призвести до розвитку атонічного закрепу може хвороба Гіршпрунга (вроджена відсутність нервових вузлів у прямій, товстій та сигмоподібній кишці). При хворобі Гіршпрунга кишечник стає розширеним і нерухомим (через порушення у русі м'язів), що призводить до затримки калу та закрепів.

5

Спастичний закреп

До розвитку спастичного закрепу призводить м'язовий спазм (спонтанне скорочення м'язів), спричинений підвищеним тонусом стінок кишечника. Спастичні закрепи характеризуються порушеннями функції кишківника та проблемами з його перистальтикою (скороченням гладкої мускулатури).

Причинами спастичного закрепу можуть бути синдром подразненого кишечника, харчова алергія чи непереносимість, стрес, ендометріоз, хвороба Крона, виразковий коліт, інфекція кишечника. Крім закрепу, на спазм кишечника також можуть вказувати підвищене газоутворення, здуття, судоми та гострий біль у животі.

6

Закреп у дитини

На закреп у немовляти може вказувати сухе, тверде або гранульоване випорожнення, рідкі випорожнення, болючі або затруднені дефекації, які проявляються плачем або вигинанням спини дитини. Закреп у немовляти 1 місяця може бути викликаний штучним вигодовуванням або недостатнім вживанням рідини. Інші причини закрепу у новонароджених:

  • проблеми з нервовими закінченнями у кишечнику;
  • недостатність щитовидної залози;
  • патології розвитку спинного мозку;
  • порушення обміну речовин.

Закреп у дітей після півроку може виникнути через нестачу клітковини при введенні прикорму, харчову алергію або непереносимость. При закрепах потрібно включити до раціону чорнослив, протертий горох, ячмінні та цільнозернові каші, яблуневі, сливові та грушеві соки. З харчування при закрепах необхідно виключити жирну їжу, міцний чай, коров'яче молоко, здобну випічку та манну кашу.

Для виключення вад розвитку кишечника, харчової алергії, хвороб органів травлення та порушення обміну речовин при закрепах у дитини потрібно проконсультуватися з педіатром або дитячим гастроентерологом. Терміново звернутися за медичною допомогою необхідно при здутті живота та закрепі більше двох тижнів, крові у випорожненнях, болю при дефекації, підвищеній температурі, відсутності апетиту, різкій втраті ваги та випаданні прямої кишки із заднього проходу.

7

Закреп при вагітності та після пологів

На появу закрепів у вагітних жінок впливає підвищений рівень прогестерону (уповільнює роботу кишківника та призводить до проблем з дефекацією). Інші причини закрепу при вагітності:

  • зміна харчування та питного режиму;
  • обмежена фізична активність;
  • ріст плода (стискає кишечник);
  • прийом лікарських препаратів (від нудоти та блювання, печії) та харчових добавок (заліза, кальцію).

До закрепів після пологів можуть призвести пошкодження анального сфінктера або розтягнення м'язів тазового дна, використання епідуральної анестезії під час пологів. Після кесаревого розтину відновлення нормальної роботи кишечника може зайняти три-чотири дні. Біль через розриви або післяпологового геморою та побоювання розірвати шви після епізіотомії (розсічення промежини та задньої стінки піхви жінки) може призвести до психологічних закрепів.

Боротися із закрепами можна за допомогою збільшення рідини в раціоні, підвищення фізичної активності і додавання в раціон харчування продуктів, що містять клітковину (овочі, фрукти, бобові). При вагітності лікар може призначити проносні препарати, харчові добавки з клітковиною. Самолікування закрепів під час вагітності є неприпустимим через необхідність підбору курсу терапії, безпечного для здоров'я майбутньої матері та дитини.

8

Закреп перед місячними

Закреп перед місячними може бути викликаний підвищеними рівнями прогестерону та естрогену, які уповільнюють роботу травної системи. Збільшений ризик розвитку закрепів у жінок, які мають синдром подразненого кишківника або ендометріоз. У перші дні місячних жінки також можуть зіткнутися з діареєю (м'язи кишечника розслаблюються через підвищений рівень простагландинів), газоутворенням та здуттям живота.

9

Дієта при закрепах

При закрепах рекомендується вживання продуктів, багатих на клітковину, яка збільшується в розмірах у шлунку, а потім розм'якшує тверді калові маси в кишечнику і сприяє їх виведенню з організму. Дієта при закрепах:

  • цільнозернові продукти (макарони, вівсянка, пластівці з висівками, цільнозерновий хліб);
  • бобові (чечевиця, квасоля, нут, соя);
  • овочі (морква, зелений горошок, броколі та зелень);
  • горіхи (мигдаль, арахіс, пекан).

При закрепах допомагають банани, яблука зі шкіркою, груші та ягоди. Також важливо дотримуватися питного режиму: випивати щонайменше 1,5-2 л води на день. До раціону можна додати фруктові та овочеві соки, прозорі супи (допомагають розм'якшити випорожнення).

До проносних продуктів при закрепах відносять ківі, інжир, цитрусові (апельсини, грейпфрут та мандарини), топінамбур та цикорій, артишоки, батат. При закрепах також показаний чорнослив, який багатий на клітковину (збільшує кількість води в випорожненнях), сорбіт (надає проносну дію) та фенольні сполуками (стимулюють корисні кишкові бактерії).

При закрепах також рекомендується дотримуватись дробового харчування (сприяє рівномірному заповненню кишківника). Дієта при закрепах у людей похилого віку, які мають хронічні захворювання, повинна бути узгоджена з гастроентерологом.

М'ясо, напівфабрикати, оброблені харчові продукти (наприклад, фастфуд), чіпси, рис та шоколад відносять до продуктів, що викликають закрепи. При проблемах з дефекацією також потрібно відмовитися від газованих та спиртних напоїв, а вживання цукру та солі звести до мінімуму.

10

Як позбутися закрепу?

При закрепі необхідно записатися до сімейного лікаря, який після вивчення скарг пацієнта призначить лікування самостійно або направить до проктолога або гастроентеролога. Перед початком лікування лікар вивчає анамнез (питає про симптоми і час їх появи, режим дня та харчування).

При підозрі на проктологічні захворювання лікар направляє на ректоскопію чи аноскопію на дослідження прямої кишки. За результатами обстеження проктолог чи гастроентеролог підбирає курс терапії. Можливі варіанти лікування закрепу:

  • проносні препарати;
  • рецептори серотоніну 5-гідрокситриптаміну 4 (для прискорення просування випорожнень по товстому кишечнику);
  • корекція способу життя та дієта.

Лікар також порекомендує регулярні заняття фізичними вправами, під час яких покращується скорочувальна активність кишечника та збільшується швидкість просування їжі. Фізичні вправи потрібно робити регулярно не менше 15 хвилин на день. Займатися можна мінімум через годину після їжі, щоб вона встигла перетравитися.

При неправильному або несвоєчасному лікуванні закрепи можуть призвести до геморою, анальних тріщин, фекальної закупорки (скупчення калу в кишечнику), дивертикуліту, випадання прямої кишки. Через постійну напругу при випорожненні кишечника можуть пошкодитися м'язи тазового дна і розвинутися нетримання сечі.

11

Масаж живота при закрепах

Масаж живота при закрепах дозволяє полегшити біль та дискомфорт під час дефекації, прискорити проходження фекалій по товстій кишці та запустити скорочення та розслаблення м'язів кишечника. Масаж лікарі зазвичай рекомендують людям, які мають хронічні закрепи з підтіканням випорожнень або втратою контролю над кишечником, з травмами хребта, захворюваннями головного мозку (розсіяним склерозом або хворобою Паркінсона).

Робити масаж живота протипоказано вагітним жінкам, людям із запальним захворюванням кишечника, нестабільними травмами хребта, відкритими ранами в ділянці живота. Перед масажем живота при закрепах потрібна консультація гастроентеролога.

12

Народні засоби від закрепу

Народні засоби допоможуть позбутися закрепу, якщо він виник вперше або був викликаний тимчасовими факторами (наприклад, змінами в харчуванні або відхиленнями від звичного режиму дня). Народні засоби від закрепу:

  • оливкова та лляна олія;
  • настої подорожника;
  • олія гарбуза.

Також при закрепах можна використовувати настої сени (по одній столовій ложці кожні чотири години). Сена містить глікозиди, які стимулюють нервові закінчення у кишечнику та допомагають прискорити дефекацію.

Насіння льону при закрепах використовується для утримання води, збільшення об'єму та пом'якшення випорожнень. Вживати насіння льону не можна вагітним і жінкам, що годують груддю. Для прискорення проходження фекалій по кишечнику в раціон також можна включити насіння чіа.

Приймати рицинову олію від закрепу не рекомендується вагітним (викликає скорочення матки), дітям молодше 12 років, людям із захворюваннями кишечника (погіршує симптоми та знижує калій у крові). За відсутності протипоказань рицинову олію можна застосовувати при закрепах, оскільки вона призводить до стимулювання м'язів кишечника і сприяє прискоренню дефекації.

При хронічній формі закрепу та при його тривалому перебігу народні засоби використовувати не рекомендується до консультації з гастроентерологом чи проктологом. Лікар визначить причину закрепу, підбере медикаментозне лікування та порекомендує внести зміни до раціону харчування, питного режиму.

Проктологія в ОН Клінік Полтава

Закреп – що робити? - Гавриленко Віталій Миколайович
Гавриленко Віталій Миколайович
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 26 оцінок
Закреп – що робити?
Лікар-проктолог, хірург.
Закреп – що робити?
Лікар проктолог-хірург. Друга категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олег 1 рік тому
Добрий день, я два місяці тому пошкодив меніск під час тренування. Після цього моя фізична активність значно зменшилася, оскільки ще відчувається біль у нозі, і, мабуть, через це почали з'являтися закрепи. Як сходити до туалету в разі закрепу?
Відповісти
Здрастуйте, сходити до туалету в разі закрепів допоможе масаж живота, завдяки якому запуститься скорочення м'язів кишківника. Також потрібно змінити раціон харчування і підтримувати водний баланс, не допускаючи зневоднення.
Олена 1 рік тому
Добрий день, у мене, як і у більшості людей, бувають закрепи, хоча проблем зі здоров'ям немає (я регулярно проходжу огляди у лікарів). Можете підказати, що робити в разі закрепів у домашніх умовах?
Відповісти
Здрастуйте, необхідно дотримуватися питного режиму, бути фізично активним, включити в раціон продукти від закрепу (яблука, груші, банани, горіхи і бобові). Якщо закрепи спричиняють дисфорт або больові відчуття в ділянці живота або заднього проходу, необхідна консультація лікаря.
Ігор 1 рік тому
Я вже давно активно займаюся спортом, дотримуюся питного режиму і майже виключив із раціону солодощі та борошняні продукти. Хвороб, які могли б спричинити закрепи, у мене немає. Можливо, причина в харчуванні? Що не можна їсти в разі закрепів?
Відповісти
Добрий день, харчування дійсно може бути причиною закрепів. У разі закрепів не можна їсти молочні продукти (наприклад, сири, коров'яче молоко), фастфуд, смажену їжу, яйця, продукти, що містять глютен (пшеницю, ячмінь, жито). Також із раціону слід виключити алкогольні напої (спричиняють зневоднення і призводять до закрепів).
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, я не можу сходити до туалету вже чотири дні, при цьому постійно відчуваю дискомфорт у нижній частині живота і невеликий тиск у ділянці лобка. Як очистити кишечник у разі закрепів?
Відповісти
Добрий день, необхідно звернутися до гастроентеролога, який після огляду і виключення фізичної причини закрепу допоможе підібрати лікарські препарати, які допомагають від закрепу. За допомогою проносних препаратів можна не тільки очистити кишківник у разі закрепів, а й прискорити просування перетравленої їжі кишківником, розм'якшити випорожнення і прискорити дефекацію. Лікар порекомендує змінити дієту і налагодити питний режим.
Ірина 1 рік тому
Добрий день, я вже перепробувала багато народних засобів, про які змогла прочитати в Інтернеті (хоча ваші ще не пробувала). Нічого не допомагає від закрепу — що робити? Які ви можете порадити фізичні вправи?
Відповісти
Здрастуйте, для початку необхідно виключити проктологічні та гастроентерологічні захворювання, тому консультація лікаря необхідна. Лікар визначить причину і підбере курс терапії, який допоможе впоратися з утрудненою дефекацією. Фізичні вправи можуть бути різнопланові: гімнастика, біг, розтяжка, активні види танців, рухливі ігри, а також прогулянки на свіжому повітрі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!