Logo
0 800 30 11 77

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Читати: 9 хв | Оновлено: 24 жовтня 2024 | 47760 47760
Мандарини стали символом новорічних свят. Однак крім приємного смаку, вони мають низку корисних властивостей, захищаючи організм від інфекцій, розладів травлення, серцево-судинних захворювань.

Що таке мандарини?

Мандарин — невелике вічнозелене дерево, що належить до роду Цитрусові сімейства Рутові. Дерево мандарина може досягати висоти від двох до п'яти метрів, має гладке овальне листя насичено-зеленого кольору.

Мандаринові плоди дозрівають у листопаді-грудні. Вони мають круглу, злегка сплюснуту форму Середній діаметр плодів становить від п'яти до семи сантиметрів. Під тонкою помаранчевою шкіркою міститься соковита і солодка помаранчева м'якоть, що складається з 10-12 часточок. Фрукти можуть містити невелике насіння, проте є і безнасінні сорти.

Запах мандаринів кислувато-солодкий, менш різкий, порівняно з лимонами і грейпфрутами. Під час очищення плодів аромат посилюється.

Скільки калорій у мандаринах?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Мандарини мають низьку калорійність. У середньому близько 47 калорій міститься в одному мандарині діаметром до шести з половиною сантиметрів.

Скільки вуглеводів у мандаринах?

У середньому в 100 г мандаринів міститься 12 г вуглеводів. З них близько двох грамів припадає на харчові волокна (клітковину). Решту 10 г становлять природні цукри, які надають мандаринам солодкого смаку.

Які бувають мандарини?

Існує близько 100 різних сортів мандаринів. Вони відрізняються за формою, розміром, кольором і смаковими властивостями. Кілька поширених різновидів представлено в таблиці.

Види мандаринів

Назва

Характеристика

Клементин

Гибрид мандарина и горького апельсина. Плоды сладкие, с тонкой и легко очищающейся кожурой. Мандарины Клементин практически не содержат косточек.

Грузинські

Плоди невеликі, світло-помаранчеві, кисло-солодкі, з ненасиченим ароматом. Шкірочка тонка і добре чиститься, кісточка відсутня.

Сатсума

Плоди мають округлу форму з тонкою шорсткою шкіркою насиченого помаранчевого кольору. М'якоть солодка й ароматна. Мандарини переважно без кісточок або з невеликою їх кількістю.

Медові (Honey)

Маленькі мандарини, які вирізняються світло-помаранчевою шорсткою шкіркою, що легко відділяється від м'якоті. За смаком дуже солодкі, кісточок містять мало.

Мінеола

Гібрид мандарина і грейпфрута. Плоди великі, мають круглу злегка сплюснуту вздовж осі форму. Шкірка глибокого червоно-помаранчевого кольору, тонка, але міцна, і чиститься складно. М'якоть має солодко-кислий смак і виразний аромат, містить до 12 кісточок.

Муркот

Плоди мають тонку глянсову шкірку, яка легко знімається. М'якоть соковита і дуже солодка. Кісточок у мандаринах Муркот багато.

Приємний кислуватий смак має танжело — гібрид мандарина і помело. Плоди у цього різновиду мандаринів великі (розміром з апельсин), за формою — грушоподібні. Шкірка танжело яскраво-помаранчева, чиститься легко.

Які вітаміни та мінерали в мандаринах?

У 100 г мандаринів міститься 26,7 мг вітаміну С, що становить понад 30% рекомендованої денної норми. Концентрація вітаміну А в плодах дорівнює 34,08 мг (чотирьом відсоткам добової дози), а вітаміну Е — 0,20 мг (одному відсотку добової дози).

Також у мандарині є вітаміни групи В: тіамін (0,06 мг), рибофлавін (0,04 мг), ніацин (0,38 мг), пантотенова кислота (0,22 мг), піридоксин (0,08 мг), похідна вітаміну В9 — харчовий фолат (16 мкг). У середньому вміст вітамінів групи В у 100 г фруктів варіюється від двох до п'яти відсотків рекомендованої добової норми.

З мінералів у мандаринових плодах найбільше калію (166 мг), кальцію (37 мг), фосфору (20 мг) і магнію (12 мг). Залізо, цинк, мідь містяться в плодах у мікродозі.

Чим корисні мандарини?

Мандарини корисні для головного мозку завдяки високому вмісту антиоксидантів, які допомагають захистити нейрони від ушкоджень. Вітаміни та мінерали в їхньому складі сприяють поліпшенню когнітивних функцій, концентрації уваги та пам'яті. Інші корисні властивості мандаринів:

  • зміцнення імунітету завдяки високому вмісту вітаміну С;
  • профілактика зневоднення організму;
  • нормалізація артеріального тиску завдяки високій концентрації калію;
  • запобігання закрепам завдяки наявності клітковини в м'якоті;
  • зниження рівня холестерину та профілактика атеросклерозу (відкладення холестеринових бляшок у судинах);
  • збереження пружності шкіри, зміцнення кісток і суглобів завдяки впливу на вироблення колагену.

Користь мандаринів

Користь мандаринів

Користь мандаринів полягає також у здатності захищати очі від ранніх вікових змін. Бета-каротин (провітамін А) знижує ризик пошкодження сітківки та допомагає підтримувати гостроту зору.

Чи можуть мандарини бути шкідливими?

За надмірного вживання мандаринові плоди можуть бути шкідливими. Високий вміст кислоти в плодах може спричиняти подразнення слизової оболонки стравоходу, шлунка і кишківника, провокуючи печію, рефлюкс (закидання вмісту шлунка в стравохід) і біль у животі. Інша потенційна шкода надмірного споживання мандаринів:

  • карієс. Кислота, що міститься у фруктах, здатна пошкоджувати зубну емаль, провокуючи поступове руйнування зубів;
  • підвищення рівня глюкози в крові. У плодах міститься багато природних цукрів. Щоденне споживання фруктів кілограмами може призвести до надмірного надходження глюкози в організм і порушення обміну речовин;
  • розлади травлення. Мандарини — джерело клітковини (неперетравлюваних харчових волокон). Переїдання фруктів і надходження великої кількості клітковини в травний тракт здатне стати причиною метеоризму, тяжкості в животі, нудоти і блювоти.

Самі по собі плоди не містять шкідливих речовин, здатних спровокувати інтоксикацію організму. Отруєння мандаринами можливе в разі безконтрольної їхньої обробки пестицидами під час вирощування.

Чи може бути алергія на мандарини?

Мандарини здатні викликати алергічну реакцію. У шкірці та м'якоті плодів міститься важко перетравлюваний білок Cit r 3, який є сильним алергеном.

Найчастішими симптомами алергії на мандарини є почервоніння, набряки та печіння в ділянці губ, язика, ясен, горла. Також алергія на цитрусові може проявлятися червоними сверблячими шкірними висипаннями (кропив'янкою). Шлунково-кишкові розлади (нудота, блювання, діарея), запаморочення, різкі перепади артеріального тиску та порушення функції дихальної системи (алергійний нежить, утруднене дихання) трапляються значно рідше.

Чи можна їсти мандарини за діабету?

За цукрового діабету мандарини не заборонені. Глікемічний індекс мандаринів низький (близько 40), тому один-два плоди, з'їдені за день, не викликають різких стрибків рівня цукру в крові. Підвищення рівня глюкози в організмі можливе тільки при надмірному вживанні мандаринів. Рекомендується проконсультуватися з лікарем щодо допустимого розміру порції, який підбирається з урахуванням загального стану здоров'я пацієнта.

Чи можна мандарини при панкреатиті?

За гострого панкреатиту мандарини рекомендується виключити з раціону, як і інші цитрусові. Вони містять багато кислоти, яка здатна подразнювати підшлункову залозу та посилювати запалення. У стадії ремісії мандарини можна вводити в раціон поступово і в невеликій кількості, під контролем лікаря.

Чи можна погладшати від мандаринів?

Мандарини не належать до продуктів, що призводять до набору ваги. Завдяки низькій калорійності, наявності в складі води та клітковини плоди допомагають контролювати апетит, подовжуючи відчуття ситості. За рахунок природних цукрів мандарини при схудненні знижують тягу до солодкого.

Однак важливо не зловживати кількістю з'їдених за день мандаринів, оскільки надмірне споживання цукру може уповільнити процес зниження ваги. Мандаринова дієта є незбалансованою і здатна призводити до нестачі важливих поживних речовин (білків, жирів і складних вуглеводів). Більш стійкий і здоровий спосіб схуднути — додавати мандарини в раціон як перекус між основними прийомами їжі, не перевищуючи рекомендованої добової норми (чотирьох-п'яти плодів).

Як їсти мандарини?

Рекомендується вживати мандарини, шкірка яких має рівномірний колір і не пошкоджена. Необхідно проколоти або надірвати шкірку мандарина у верхній частині плода й акуратно відокремити її від м'якоті. Очищений плід слід розділити на часточки і, скориставшись ножем або зубочисткою, витягти кісточки (за їх наявності). Потім часточки мандарина можна їсти.

Скільки можна їсти мандаринів на день?

Допустима добова порція мандаринів залежить від загального стану здоров'я людини. Людям з алергією на цитрусові, а також з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту (панкреатитом, гастритом з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка) мандарини рекомендується виключити з раціону.

Здоровій людині, яка не має протипоказань до вживання цитрусових, можна їсти близько п'яти мандаринів на день. Однак їх краще з'їдати не за один прийом їжі, а порційно впродовж дня.

Як зберігати мандарини?

Зберігати мандарини рекомендується за температури від п'яти до восьми градусів Цельсія. У домашніх умовах їх можна винести на балкон або помістити в холодильник. Оптимальна вологість повітря для зберігання мандаринів — 50-60%. Занадто висока вологість може спричинити утворення цвілі та гниття, а низька здатна призвести до висихання шкірки.

Не можна тримати мандарини в поліетиленових пакетах, які створюють ефект парника і спричиняють швидке псування плодів. Найкраще використовувати сітчасті мішки або перфоровані ящики для фруктів і овочів, які забезпечують вільну циркуляцію повітря і запобігають утворенню конденсату. У холодильнику фрукти можна зберігати без тари, виклавши в спеціальний відсік для фруктів і овочів.

Мандарини не рекомендується розміщувати поруч із яблуками, грушами та бананами. Перераховані фрукти виділяють етилен, який прискорює перезрівання і псування інших плодів. З цитрусовими (апельсинами, лимонами, грейпфрутами) мандарини можна зберігати без побоювань.

За дотримання зазначених умов мандарини можуть зберігатися близько двох тижнів. Однак їх варто регулярно перевіряти на наявність підгнилих ділянок і видаляти зіпсовані плоди із загальної маси.

Що приготувати з мандаринами?

Перше, що можна приготувати з мандаринів — варення, джем, конфітюр і желе. Джем з мандаринів має вигляд густої м'якої маси з однорідною консистенцією. Для його приготування плоди очищають від шкірки та прожилок, подрібнюють м'якоть і уварюють із цукром на повільному вогні до загустіння. Для посилення смаку в масу можна додати свіжовичавлений сік лимона, гвоздику і корицю. На відміну від джему, конфітюр із мандаринів містить трохи цедри, подрібненої на тертці, тому має щільнішу, текстурованішу консистенцію та насичений цитрусовий присмак із гірчинкою.

Для приготування варення з мандаринів очищені від шкірки цілі часточки плодів уварюють з цукром до загустіння. У результаті виходить солодкий сироп зі шматочками фрукта. Желе з мандаринів готується на основі свіжовичавленого мандаринового соку, загущеного желатином або агар-агаром.

З мандаринами роблять випічку (пироги, мафіни, кекси), додаючи в тісто подрібнену цедру і мандариновий сік або використовуючи часточки для начинки. Також свіжі плоди можуть слугувати прикрасою для тортів і тістечок, надаючи їм легкого цитрусового післясмаку.

З мандаринів готують десерти (зефір, панна-котту, суфле, крем-брюле), додаючи свіжовичавлений сік в основу ласощів. Десерти часто прикрашають карамелізованими хрусткими мандариновими часточками.

Мандарини стали символом Нового року, тому їх використовують як інгредієнт святкових страв. У салатах мандарини добре поєднуються з куркою, креветками, руколою і шпинатом. Як заправку для салатів можна використовувати натуральний йогурт або оливкову олію. У закусках солодкі мандарини контрастують із солоними, кислими та гострими компонентами, надаючи стравам легкості.

Часточки мандаринів можна сушити в дегідраторах. Сушені мандарини додають у вівсяну кашу, салати, випічку, овочеві рагу та соуси. Також ними прикрашають тістечка, морозиво, запіканки та торти. Мандаринові цукати можна використовувати і як перекус між основними прийомами їжі.

Рецепти страв з мандаринами

1

Салат з мандаринами та крабовими паличками

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
10 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
205
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • крабові палички — 100 г;
  • мандарини — 4 шт.;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • кукурудза — 100 г.;
  • часник — 1 зубчик;
  • натуральний йогурт — 3 ст. л.;
  • сіль і перець — за смаком.
  1. Яйця відварити круто, остудити і порізати середнім кубиком. 
  2. Крабові палички розморозити, розрізати вздовж навпіл, а потім подрібнити кубиком.
  3. Мандарини очистити від шкірки і білих прожилок, розділити на часточки і розрізати кожну з них на три-чотири шматочки.
  4. Подрібнені яйця, крабові палички та мандарини з'єднати в глибокій мисці, додати до них кукурудзу, сіль, перець і йогурт, видавити часник і ретельно перемішати.
2

Качка, запечена з мандаринами, бадьяном і ваніллю

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
60 хвилин
Приготування
180 хвилин
Загальний час
240 хвилин
Ккал на порцію
400
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • качка — 1 шт.;
  • мандарини — 3 шт.;
  • вода — 4 ст.;
  • мед — 1 ст.;
  • бадьян — 8 шт.;
  • палички кориці — 2 шт.;
  • стручки ванілі — 1 шт.;
  • свіжовичавлений мандариновий сік — 4 ст.;
  • соєвий соус — 2 ст.
  1. Качку очистити від нутрощів, вимити, зрізати зайвий жир, проколоти шкіру по всій поверхні виделкою, намагаючись не пошкодити м'ясо.
  2. Мандарини очистити від шкірки.
  3. У великій каструлі змішати мандаринову цедру, воду, мед, бодян, палички кориці, стручок ванілі. Поставити маринад на середній вогонь і довести до кипіння. Потім зняти каструлю з вогню, додати туди мандариновий сік і соєвий соус.
  4. Маринад остудити, перелити в широку ємність, занурити в нього качку і прибрати в холодильник на 48-72 години.
  5. Духовку розігріти до 250ºС.
  6. Качку вийняти з маринаду і дати постояти при кімнатній температурі близько години.
  7. Половину маринаду перелити в каструлю, поставити на сильний вогонь і уварити до консистенції глазурі, знімаючи піну.
  8. Половину глазурі вилити в порожнину качки, укласти птаха на деко і запікати три години. Протягом останніх півтори години змащувати качку глазур'ю кожні 15 хвилин.
  9. Готового птаха витягти з духовки, давши постояти перед подачею близько 30 хвилин.
3

Філе курки, запечене з мандаринами

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
15 хвилин
Приготування
45 хвилин
Загальний час
60 хвилин
Ккал на порцію
200
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • свіжовичавлений мандариновий сік — ¾ ст.;
  • соєвий соус — ¼ ст.;
  • мед — 1 ст.;
  • подрібнений часник — 2 ст. л.;
  • тертий свіжий корінь імбиру — 2 ст. л.;
  • підсмажена кунжутна олія — 1½ ст. л.;
  • мелена кориця — ¼ ст. л.;
  • мелений чорний перець — ¼ ст. л.;
  • куряча грудка — 2 шт.;
  • підсмажене насіння кунжуту — 1 ч. л.
  1. Змішати в глибокій ємності мандариновий сік, соєвий соус, мед, часник, імбир, кунжутну олію, корицю і перець, перемішати до повного розчинення меду. Готовий маринад вилити в пакет для зберігання продуктів.
  2. Кожну курячу грудку розрізати на дві частини, покласти в пакет із маринадом і залишити в холодильнику на чотири години, періодично перевертаючи.
  3. Духовку розігріти до 185ºС.
  4. Неглибоку форму для запікання вистелити фольгою і перекласти на неї куряче філе.
  5. Маринад перелити в каструлю, довести до кипіння і варити 10 хвилин до загустіння.
  6. Змастити курку соусом і запікати протягом 45 хвилин. Готову страву посипати кунжутом.
4

Легкий торт з мандаринами

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
15 хвилин
Приготування
35 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
365
Кількість порцій
15

Інгредієнти

  • пшеничне борошно — 2½ ст.;
  • цукор — 1¾ ст.;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • харчова сода — 1½ ст. л.;
  • сіль — ½ ч. л.;
  • яйця курячі — 3 шт;
  • рослинна олія — ½ ст.;
  • сметана — 250 г;
  • свіжовичавлений мандариновий сік — 1 ст.;
  • цедра мандарина — 2 ст. л.;
  • розм'якшене вершкове масло — ½ ст.;
  • розм'якшений вершковий сир — 250 г;
  • цукрова пудра — 6 ст. л.
  1. Духовку розігріти до 170ºС, змастити олією дві форми для випічки однакового діаметра.
  2. У велику миску додати борошно, цукор, розпушувач, соду і сіль, змішати все лопаткою.
  3. Курячі яйця збити міксером.
  4. Додати в миску з інгредієнтами збиті яйця, олію, сметану, мандариновий сік і ложку цедри. Перемішати до отримання однорідної маси.
  5. Тісто рівномірно розподілити по формах і випікати 25 хвилин. Готові коржі витягти з духовки і залишити до повного охолодження.
  6. Поки вистигають коржі, приготувати крем. Змішати вершкове масло, вершковий сир і цукрову пудру в глибокій мисці. Додати туди три столові ложки мандаринового соку, ложку цедри і ретельно перемішати.
  7. Покрити коржі кремом і з'єднати разом. За бажанням можна прикрасити торт зверху часточками мандаринів.
5

Медовий пиріг з мандаринами

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
20 хвилин
Приготування
35 хвилин
Загальний час
55 хвилин
Ккал на порцію
348
Кількість порцій
8

Інгредієнти

  • розм'якшене вершкове масло — 250 г;
  • рідкий мед — 250 г;
  • пшеничне борошно — 250 г;
  • мелений мигдаль — 20 г;
  • ванільний порошок — 1 ст. л.;
  • яйця курячі — 6 шт;
  • мандарини — 4 шт;
  • цукрова пудра — 100 г;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • сіль — 1 дрібка.
  1. Духовку розігріти до температури 180°C і змастити маслом форму для випічки.
  2. Мандарини очистити, шкірку натерти на дрібній тертці.
  3. Покласти в чашу блендера вершкове масло, що залишилося, мед, борошно, розпушувач, мигдаль, ванільний порошок, сіль і цедру (залишивши трохи для прикраси). Додати туди яйця і збити блендером до однорідної маси.
  4. Суміш вилити у форму для випічки і розрівняти. Випікати 30-35 хвилин до набуття пирогом золотистого відтінку.
  5. Готовий пиріг витягти з духовки, перекласти на блюдо і залишити до повного охолодження.
  6. Цукрову пудру висипати в глибоку миску, додати туди трохи свіжовичавленого мандаринового соку і розмішати до утворення густої маси.
  7. Суміш цукрової пудри із соком мандарина вилити на остиглий пиріг і посипати залишками натертої цедри.
  8. Очищені мандарини порізати кільцями і викласти навколо пирога для прикраси.
6

Різдвяні кекси з мандаринами

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Підготовка
5 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
315
Кількість порцій
15

Інгредієнти

  • мандарини — 4 шт.;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • оливкова олія — ¾ ст.;
  • коричневий цукор — 1 ст.;
  • пшеничне борошно — 1 ст.;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • цукрова пудра — 1-2 ст. л.
  1. Духовку розігріти до 180ºС, формочки для кексів змастити вершковим маслом.
  2. Мандарини очистити від шкірки і розділити на часточки.
  3. У чашу блендера додати очищені мандарини, яйця, оливкову олію і цукор. Усі інгредієнти ретельно збити на високій швидкості до отримання рідкої однорідної маси.
  4. Суміш перелити в глибоку миску, додати туди попередньо просіяне борошно і розпушувач, перемішати все лопаткою до зникнення грудок.
  5. Тісто розлити по формах і випікати протягом 30 хвилин до золотисто-коричневого кольору.
  6. Готові кекси витягти з духовки, залишити до повного охолодження, а потім посипати зверху цукровою пудрою.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Біла Церква

Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв - Чернявська Марина Вікторівна
Чернявська Марина Вікторівна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах

Популярні питання

1. Чи можна їсти цитрусові щодня?

За відсутності алергії та протипоказань цитрусові можна їсти щодня, не перевищуючи рекомендовану норму (чотири-п'ять плодів). Вони багаті на вітаміни й антиоксиданти, тому необхідні для зміцнення імунної системи, поліпшення травлення і запобігання зневодненню організму.

2. Чи можна їсти мандарини на ніч?

На ніч мандарини, як і інші цитрусові, краще не їсти. Кислота, що міститься в них, може активізувати вироблення шлункового соку, спровокувавши печію або кислотний рефлюкс.

3. Чим шкідливі цитрусові?

Крім користі, цитрусові здатні завдати шкоди організму (особливо в разі вживання в надмірній кількості). Вони містять багато кислоти, яка може подразнювати слизову оболонку стравоходу, шлунка та кишківника, спричиняючи загострення езофагіту, гастриту та виразкової хвороби. Надлишок кислоти може негативно позначитися на стані зубної емалі, призводячи до її руйнування і підвищеної чутливості зубів. У деяких людей виникає алергічна реакція на цитрусові, що проявляється свербінням і набряком ротової порожнини, а також шкірними висипаннями. Цитрусові можуть взаємодіяти з певними лікарськими препаратами (статинами, анксіолітиками, кортикостероїдами, антигістамінами), змінюючи їхню ефективність і провокуючи прояв побічних ефектів.

4. Де ростуть мандарини?

Батьківщиною мандарина вважається Китай. До Європи та Америки плоди були вперше завезені на початку ХІХ століття. У наші дні рослина культивується в регіонах із субтропічним і тропічним кліматом. Мандарини ростуть в Іспанії, Італії, Туреччині, Індії, Марокко, Китаї, Японії, США.

5. Скільки вітаміну С в мандаринах?

Концентрація вітаміну С в мандаринах становить 26,7 мг на 100 г продукту. Ця кількість покриває 30% добової норми аскорбінової кислоти для дорослої людини.

Рейтинг статті:
Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Лікар-гастроентеролог, сімейний лікар. Вища категорія.
Все про мандарини: користь, шкода, калорійність і рецепти страв
Стаття перевірена: Давидянц Ольга Ярославівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Іванна 4 місяці тому
Доброго дня. Чи можна давати мандарини собакам?
Відповісти
Добрий день. Мандарини не протипоказані собакам, проте давати їх улюбленцю слід з обережністю. Для собак безпечна м'якоть плоду. Кісточки можуть викликати кишкову непрохідність, а насичена ефірними оліями шкірка здатна призводити до розладу травлення. Кількість мандаринів, які з'їдає улюбленець, не має перевищувати 10% від споживаних ним протягом доби калорій.
Галина 5 місяців тому
Добрий вечір! Підкажіть, чи можна морським свинкам мандарини?
Відповісти
Добрий день! Морським свинкам можна давати мандарини, але не більше однієї-двох часточок на тиждень. У цих тварин чутлива травна система, яка не здатна переробляти цукор у великих кількостях. Також у мандаринах багато кальцію, який може призводити до утворення каменів у сечовидільній системі вихованця.
Оксана 5 місяців тому
Добрий день, як удома виростити мандарин?
Відповісти
Добрий день! Спробуйте посадити насіння або саджанці в пухкий живильний ґрунт, забезпечивши їм яскраве, але розсіяне світло. Регулярно поливайте рослини, уникаючи застою води, і підживлюйте їх спеціальними добривами для цитрусових у весняно-літній період. При правильному догляді мандарин може зацвісти і дати плоди.
Аліна 5 місяців тому
Доброго дня, цікаво, а яка доза мандаринів вважається смертельною?
Відповісти
Здрастуйте. Смертельна доза мандаринів не встановлена, оскільки випадки отруєння або летального результату від них вкрай рідкісні. Однак надмірне споживання плодів може спричинити набряк слизової оболонки ротової порожнини та горла, блювоту та діарею, проблеми з диханням. Тому краще їсти мандарини в помірних кількостях, не більше чотирьох-п'яти плодів на день.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.