Logo
0 800 30 11 77

Виразка шлунка: симптоми, причини, способи лікування та профілактики

Виразка шлунка: симптоми, причини, способи лікування та профілактики
Читати 8 хвилин | Створено: 25 січня 2024 | Оновлено: 25 січня 2024 | 4735 4735
Виразкова хвороба є одним із найпоширеніших захворювань травного тракту. Профілактикою, діагностикою та лікуванням виразки шлунка займається гастроентеролог.

Що таке виразка шлунка?

Виразка шлунка – це хронічне захворювання з хвилеподібним перебігом, за якого на шлунковій слизовій оболонці утворюється дефект. Поверхневі дефекти називають ерозіями, виразковий дефект проникає в підслизовий і м'язовий шар стінки шлунка.

Причини та етіопатогенез виразки шлунка

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

В основі розвитку виразкової хвороби лежить гіперпродукція агресивної соляної кислоти шлункового соку, яка пошкоджує слизову оболонку шлунка. У нормі соляна кислота необхідна для перетравлення білків.

Основною причиною виразкової хвороби є хелікобактерна інфекція. Причини виразки шлунка:

  • прийом лікарських препаратів (саліцилатів, нестероїдних і стероїдних протизапальних засобів);
  • хімічний опік шлунка;
  • вплив радіації;
  • ішемія стінки шлунка (нестача кровообігу).

Вторинні виразки шлунка розвиваються за гіперпаратиреозу (надлишку гормонів щитоподібної залози), синдрому Кушинга (порушення надниркових залоз) і синдрому Золлінгера-Еллісона (генетичної схильності до гіперпродукції шлункового соку). Появі виразки сприяють куріння, стрес, зловживання кавою та алкогольними напоями.

Які симптоми виразки шлунка?

Виразка шлунка має хвилеподібний перебіг з періодами загострень і ремісій. Симптоми виразки шлунка на ранніх стадіях можуть бути непостійними і з'являтися періодично під дією стресу, після вживання гострої їжі або знеболювальних препаратів.

Іноді виразкова хвороба може протікати безсимптомно. Симптоми виразки шлунка:

Наліт на язиці за виразки шлунка може бути білим або жовтим. Блювота за виразки шлунка може мати вигляд кавової гущі в разі кровотечі з дефекту. Кал за виразки шлунка також може мати темний колір, якщо містить кров. Температура за виразки шлунка не підвищується.

Симптоми виразки шлунка

Симптоми виразки шлунка

Ускладненнями виразки шлунка можуть стати її ускладнення: шлунково-кишкова кровотеча, проривання виразки (наскрізний дефект слизової оболонки шлунка, що пов'язує його порожнину з черевною порожниною) та пенетрація (наскрізний дефект цілої стінки шлунка, через який його порожнину сполучають з іншим органом живота). Наслідком виразки шлунка може також стати її малігнізація (переродження в рак).

Як болить виразка шлунка і де локалізується біль?

Біль при виразковій хворобі гострий, ріжучий і розташовується в лівій половині живота під ребрами. Виразка шлунка болить натщесерце або через дві-три години після прийому їжі – залежно від локалізації дефекту. Біль у спині за виразки шлунка може бути ознакою ускладнення: прориву або пенетрації виразки.

Стадії розвитку виразки шлунка

Залежно від тривалості існування виразка може бути гострою і хронічною. Гостра виразка підлягає рубцюванню і загоєнню, а якщо не загоюється – переходить у хронічний дефект. Стадії рубцювання виразки шлунка включають свіжу гостру виразку, епітелізацію дефекту та повне загоєння.

Види та локалізація виразки шлунка

Виразкова хвороба вражає шлунок і дванадцятипалу кишку. Виразки шлунка можуть комбінуватися з дефектами кишківника. Виразка шлунка може локалізуватися на малій і великій кривизні шлунка, в його кардіальному (верхньому) і пілоричному (нижньому) відділі.

Шлункові виразки відрізняються за перебігом, розташуванням і причиною розвитку. Види виразки шлунка:

  • за перебігом – гострі та хронічні;
  • за розташуванням – шлункові, дуоденальні та комбіновані;
  • за кількістю – поодинокі та множинні;
  • за походженням – первинні та вторинні (супутні іншим захворюванням).

Залежно від причини виразкової хвороби виразка може бути асоційована і неасоційована з хелікобактерною інфекцією. Наявність інфекції H. pylori визначає схему лікування виразки шлунка.

Пептична виразка шлунка

Пептична виразка шлунка – це дефект слизової оболонки, який досягає підслизового шару. Пептична виразка є синонімом виразкової хвороби. Прояви септичного дефекту включають голодні болі в лівій половині живота, печію та відсутність апетиту. Визначити пептичну виразку можна за допомогою ендоскопії.

Проривна виразка шлунка

Проривна виразка шлунка – це ускладнена виразка, яка супроводжується формуванням наскрізного дефекту в оболонці органу. Під час прориву виразки шлунковий вміст потрапляє в черевну порожнину, внаслідок чого розвивається перитоніт (запалення очеревини).

Симптоми перитоніту включають різкий нестерпний розлитий біль у животі, за якого необхідно викликати швидку допомогу.

Кальозна виразка шлунка

Кальозна виразка шлунка – це вид пептичної виразки, яка, як правило, розташовується на малій кривизні шлунка і вирізняється щільними краями і дном. Кальозна виразка не загоюється повністю, а заміщується рубцевою тканиною. Небезпека кальозного дефекту полягає в підвищеному ризику малігнізації (переродження виразки в рак шлунка).

Гостра виразка шлунка

За тривалістю перебігу та особливостями будови розрізняють гострі та хронічні виразки шлунка. Гостра виразка шлунка – це новоутворений дефект слизової оболонки, який має форму лійки та гострі краї. У разі гострої виразки шлунка, що кровоточить, на її дні можуть бути видні згустки крові або свіжа червона кров. Гострих виразок на слизовій оболонці шлунка може бути кілька.

Поява гострого дефекту на слизовій оболонці шлунка супроводжується різким болем у животі натщесерце, нудотою, блюванням і відсутністю апетиту. Ознаками кровотечі з виразкового дефекту можуть бути блювота кавовою гущею, виражена загальна слабкість, блідість, зниження кров'яного тиску.

Хронічна виразка шлунка

Хронічна виразка шлунка розвивається, якщо виразковий дефект не загоюється протягом трьох-чотирьох тижнів. Хронічний дефект має правильну округлу форму і світле дно.

Наявність хронічної виразки може бути безсимптомною. Симптоми загострення хронічної виразки шлунка включають голодні болі в животі, нудоту і відчуття тяжкості в лівому підребер'ї. Рецидив виразки шлунка також може супроводжуватися розвитком шлункової кровотечі.

Як діагностують виразку шлунка

Діагностика виразки шлунка починається з розпитування про скарги та перебіг захворювання. Необхідно розповісти лікарю про характер болю, його розташування та інтенсивність.

Лікар проведе загальний огляд і пальпацію (промацування) живота, подивиться язик. Обстеження в разі виразки шлунка:

Основним методом діагностики виразкової хвороби є ендоскопія – огляд слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки за допомогою зонда, оснащеного камерою. Рентген виразки шлунка проводиться із застосуванням контрастної речовини, яку треба випити перед дослідженням. Виразку шлунка не видно на УЗД, тому ультразвукова діагностика відіграє допоміжну роль у визначенні виразкової хвороби, але допомагає визначити наявність ускладнень (наприклад, рідину в черевній порожнині в разі прориву виразки).

Аналізи за виразки шлунка покажуть наявність анемії (недокрів'я) у разі кровотечі з дефекту. ШОЕ за виразки шлунка може підвищуватися в період загострення.

Що може спровокувати загострення виразки шлунка?

Виразка шлунка – це хронічне захворювання з хвилеподібним перебігом. При шлунковій виразці періоди ремісії (без симптомів) чергуються із загостреннями.

Ознаки загострення виразки шлунка включають біль у животі, нудоту, блювоту, відсутність апетиту і здуття живота. Причини загострення виразкової хвороби:

  • підвищення кислотності шлункового соку;
  • повторне інфікування хелікобактерною інфекцією;
  • прийом гормональних і негормональних протизапальних препаратів;
  • прийом кроворозріджувальних препаратів;
  • прийом токсичних речовин (наприклад, хімічних реактивів);
  • радіаційне опромінення (наприклад, під час повторних курсів радіотерапії пухлин).

Загостренню виразки шлунка можуть сприяти стрес, куріння і вживання алкогольних напоїв. Причиною загострення виразкової хвороби може бути також нерегулярний прийом ліків для зниження кислотності шлунка, призначених лікарем.

Перша допомога в разі нападу виразки шлунка

Перша допомога в разі нападу виразки шлунка включає приймання препаратів, що знижують кислотність шлункового соку. Перелік препаратів, які можна прийняти, необхідно заздалегідь обговорити з лікуючим гастроентерологом. У найближчі дні після початку симптомів (болю в животі, нудоти) необхідно записатися на консультацію до лікаря та перевірити виразку шлунка.

Відкладати візит до лікаря не можна за появи симптомів відкритої виразки шлунка, шлункової кровотечі та прориву виразки. У разі нестерпного болю в животі, блювоти з кров'ю, вираженої загальної слабкості та появи темних випорожнень необхідно викликати швидку допомогу.

Перша допомога в разі кровотечі з виразки шлунка включає повний спокій і холод на ділянку живота. До приїзду швидкої допомоги хворому не можна давати їжу і питво.

Як лікують виразку шлунка?

Лікування виразки шлунка передбачає корекцію способу життя, медикаментозну терапію і хірургічні втручання. Корекція способу життя при виразковій хворобі складається з дотримання дієти і режиму харчування, а також відмови від куріння. Дієта за виразки шлунка вимагає виключення з раціону їжі, що провокує підвищену продукцію соляної кислоти в шлунку (гострої та перченої їжі, м'ясного бульйону, субпродуктів, жирів). Харчування при виразці шлунка має бути регулярним п'ять-шість разів на день без великих перерв.

Медикаментозне лікування виразки шлунка включає антациди (засоби для зниження кислотності шлункового соку) і препарати для ерадикації хелікобактерної інфекції. Схеми терапії H. pylori:

  • трикомпонентна терапія;
  • безбісмутна чотирикомпонентна терапія;
  • бісмутна терапія;
  • левофлоксацин-вмісна схема;
  • комбінована бісмутна і левофлоксацинова терапія;
  • терапія другої лінії;
  • терапія третьої лінії.

Гастроентеролог підбере схему лікування виразки шлунка залежно від тяжкості захворювання і наявності хелікобактерної інфекції. У разі гострої виразки шлунка можуть знадобитися крапельниці з антацидами для швидкого зниження кислотності шлункового вмісту.

Хірургічне лікування необхідне в разі ускладнень виразкової хвороби: гострої кровотечі, пенетрації та прориву виразки. Операція за виразки шлунка може бути показана для зниження продукції соляної кислоти і полягає у ваготомії (перетинанні нервів, які відповідають за інтенсивне продукування шлункового соку у відповідь на прийом їжі). Лікування малігнізації виразки шлунка включає резекцію (видалення частини) шлунка, хіміо- і радіотерапію.

Скільки лікують виразку шлунка?

Виразку шлунка лікують протягом кількох тижнів. Антибіотики в разі виразки шлунка, спровокованої хелікобактерною інфекцією, необхідно приймати 10-14 днів за призначенням лікаря. Після успішного лікування гострої виразкової хвороби гастроентеролог може призначити тривалий прийом антацидів для профілактики рецидивів захворювання.

Лікування виразки шлунка народними засобами

Для діагностики та лікування виразки шлунка необхідно записатися на консультацію до гастроентеролога. Лікування виразки шлунка народними засобами неефективне. Вживання відварів, молока або харчування малими порціями може на деякий час приховати симптоми захворювання, але водночас не перешкоджає прогресуванню виразкового дефекту, який загрожує розвитком ускладнень.

Що допомагає від виразки шлунка в домашніх умовах?

У домашніх умовах у разі загострення виразки шлунка можна прийняти препарати, що знижують кислотність шлункового соку. Про те, які антациди можна приймати, необхідно заздалегідь домовитися з гастроентерологом. Від виразки шлунка в домашніх умовах допомагає також легкий перекус, оскільки їжа сприяє нейтралізації соляної кислоти. Якщо виразка шлунка лопнула (з'явилася блювота з кров'ю), необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Профілактика виразки шлунка

Профілактика виразки шлунка полягає у відмові від паління та неконтрольованого прийому протизапальних і знеболювальних засобів. Профілактувати рецидив виразкової хвороби допоможе тривале приймання препаратів, що знижують кислотність шлункового соку.

Гастроентерологія в ОН Клінік Дніпро

Виразка шлунка: симптоми, причини, способи лікування та профілактики - Шевченко Дар'я Юріївна
Шевченко Дар'я Юріївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна палити при виразці шлунка?

Палити за виразки шлунка не можна. Паління є одним із провокувальних чинників виразкової хвороби за рахунок того, що призводить до спазму судин шлункової слизової оболонки.

2. Які ліки не можна приймати при виразці шлунка?

У разі виразки шлунка не можна приймати саліцилати, нестероїдні та стероїдні протизапальні ліки. Внутрішньом'язові уколи знеболювальних засобів також протипоказані за виразки шлунка. Лікар може призначити ці препарати після рубцювання виразки, якщо їх прийому не можна уникнути. У разі активної виразки гастроентеролог також скасує приймання кроворозріджувальних засобів (антикоагулянтів і антиагрегантів).

3. Скільки кілограмів можна піднімати за виразки шлунка?

Тяжкості можна піднімати при виразці шлунка без обмежень. Постільний режим і обмеження фізичних навантажень при виразковій хворобі необхідні тільки в перші тижні після хірургічного лікування і після перенесеної шлункової кровотечі.

4. Чи можна працювати при виразці шлунка?

Працювати при виразці шлунка можна. Лікування виразкової хвороби проходить амбулаторно: лікар призначить препарати, які можна приймати вдома. Стаціонарне лікування потрібне в разі ускладнень виразки: шлункової кровотечі, розвитку перитоніту при прориві виразкового дефекту.

5. Як зняти біль у разі виразки шлунка?

Зняти біль при виразці шлунка можна за допомогою препаратів, що знижують кислотність шлункового соку (антацидів). Приймати знеболювальні при виразці шлунка не можна, оскільки вони погіршують перебіг захворювання і можуть спровокувати шлункову кровотечу.

6. Скільки заживає виразка шлунка?

Виразка шлунка заживає в середньому протягом місяця після початку лікування. Гастроентеролог призначить контрольну фіброгастродуоденоскопію для контролю загоєння виразки через чотири-шість тижнів після встановлення діагнозу.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Виразка шлунка: симптоми, причини, способи лікування та профілактики
Лікар-гастроентеролог.
Виразка шлунка: симптоми, причини, способи лікування та профілактики
Стаття перевірена: Брезицька Ірина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Анатолй 2 місяці тому
Добрий день! Учора був на гастроскопії й отримав діагноз виразки шлунка. Починаю лікування. Скільки часу заживає виразка шлунка?
Відповісти
Добрий день! Ерадикація (усунення) бактерії H. pylori, яка є основною причиною розвитку виразки шлунка, займає близько двох тижнів. Загоєння виразки при успішному лікуванні відбувається протягом півторамісячного терміну.
Олег 2 місяці тому
Добрий день! Хворів на виразку 20 років тому. Відтоді себе добре почуваю, іноді ріже живіт, але не часто. Чи потрібно кожному лікарю, до якого я приходжу, розповідати, що колись у мене була виразка, якщо минуло так багато часу?
Відповісти
Добрий день! Виразка шлунка – це хронічне захворювання, яке може рецидивувати і потребує уваги з боку лікарів різних спеціальностей. Навіть із виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, що загоюється, необхідно з обережністю приймати кроворозріджувальні та протизапальні препарати.
Максим 2 місяці тому
Здрастуйте! Гастроентеролог діагностував виразку в шлунку і призначив лікування, яке я приймаю вдома. Чи можна піднімати важкі речі за виразки шлунка?
Відповісти
Доброго дня! Дослідження показують, що помірні фізичні навантаження (біг, їзда на велосипеді, плавання) знижують ризик розвитку шлункової виразки. Фізичних навантажень слід уникнути в гострий період захворювання, у перші тижні після перенесеної шлункової кровотечі та, якщо заняття спортом спричиняють або погіршують симптоми захворювання.
Ольга 3 місяці тому
Здрастуйте! Від знайомої чула, що, якщо болить шлунок, треба ковтати зонд. Що роблять у разі виразки шлунка?
Відповісти
Здрастуйте! Фіброгастродуоденоскопія (дослідження слизової шлунка за допомогою зонда) є основним методом діагностики гастриту та виразкової хвороби. Процедуру проводять під місцевою анестезією і вона триває близько 10 хвилин.
Ірина 3 місяці тому
Добрий день! Останні два тижні болить живіт зліва, раптом це виразка? Які болі при виразці шлунка?
Відповісти
Добрий день! Біль у животі при виразці шлунка гострий, ріжучий, частіше виникає натщесерце. Точно визначити виразку за характером болю неможливо, тому необхідно звернутися до гастроентеролога і пройти фіброгастродуоденоскопію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!