За відсутності лікування виразкової хвороби можуть розвинутись ускладнення у вигляді блокування проходження їжі через шлунково-кишковий тракт, а також розрив стінки шлунка або дванадцятипалої кишки. Діагностикою, призначенням лікування та профілактикою виразки займається гастроентеролог.
Окрім призначення медикаментозного курсу терапії, гастроентеролог рекомендує дотримуватись дієти. Дієтичне харчування за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки дозволить полегшити симптоми виразки, наприклад, біль у шлунку або постійну печію. Меню на кожен день за виразки має бути корисним і збалансованим.
Симптоми виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
Частим симптомом виразки шлунка та дванадцятипалої кишки є спазматичні, тупі або ниючі болі в шлунку. Ознаки виразки шлунка:
- домішки крові або слизу у фекаліях;
- підвищене газоутворення;
- часті відрижки після їди;
- нудота та блювання;
- печія;
- здуття живота;
- наліт на язику;
- закрепи;
- різка втрата ваги через відсутність апетиту;
- підвищена втома та блідість шкіри.
За відсутності лікування відкритих виразок може розвинутися наслідок у вигляді сильної кровотечі, за якого з'являться додаткові симптоми: блювота (блювотні маси червоного чи чорного кольору), темні калові маси. За появи симптомів виразки шлунка слід звернутися до гастроентеролога.
Після збору анамнезу та проведення діагностики лікар призначить лікування виразки шлунка. Виразка в більшості випадків виникає через бактерії гелікобактер пілорі (Helicobacter pylori), які живуть у слизовій оболонці шлунка, що захищає його від впливу кислоти. Медикаментозний курс терапії за виразкової хвороби зазвичай включає антибіотики для знищення бактерії гелікобактер пілорі та запобігання утворенню нових виразок. Гастроентеролог може прописати інгібітори протонної помпи для зменшення вироблення шлункового соку і прискорення загоєння наявних виразок і спазмолітики для зняття болю в шлунку.
Причини виникнення виразок шлунка та дванадцятипалої кишки
За подразнення слизової оболонки шлунок стає більш схильний до впливу соляної кислоти шлункового соку, що призводить до утворення виразок. Інші можливі причини виникнення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки:
- тривалий безконтрольний прийом протизапальних лікарських засобів, стероїдів;
- руйнування захисного шару шлунка внаслідок підвищеної кислотності.
Неправильне харчування та регулярні стреси можуть призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом, наприклад, до запалень кишечника. Підвищене вживання солі та жирної їжі збільшує ризик розвитку виразки, уповільнює загоєння виразок.
Дієта за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки
Дієта за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки може полегшити симптоми та уповільнити їх розвиток. Для підбору харчування за виразки, а також для призначення лікування слід звернутися до гастроентеролога. У дієту за виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки для зниження ризику появи нових виразок слід включити продукти, що містять клітковину:
- боби;
- брюсельську капусту, спаржу;
- броколі;
- яблука;
- моркву;
- апельсини;
- насіння льону;
- горіхи;
- овес.
Харчування за виразки дванадцятипалої кишки повинно включати продукти, що містять вітамін А (сприяє виробленню слизу в ШКТ). Велика кількість вітаміну А міститься у зелені, шпинаті, печінці. Корисними для шлунка продуктами є зелений чай, чорниця, журавлина, полуниця, горох та інші овочі та фрукти, що містять флавоноїди (харчові антиоксиданти, що пригнічують ріст бактерії гелікобактер пілорі). У харчування після рубцювання виразки можна включити нежирні бульйони, попередньо проконсультувавшись з гастроентерологом.
До заборонених продуктів за виразки належать алкоголь, спеції, газовані напої, кава, соуси, чорний чай. Гострі, жирні, копчені страви, солодощі за виразки (шоколад, борошняні вироби) слід виключити. Щоб мінімізувати біль у животі, потрібно відмовитися від продуктів, які підвищують кислотність. Молоко за виразки може призвести до вироблення великої кількості кислоти, тому вживати його не рекомендується. Замість коров'ячого можна пити рослинне молоко.
Рецепти страв за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки
Меню на тиждень за виразки шлунка має бути збалансованим, включати продукти, багаті на клітковину, пробіотики, вітамін А, С, цинк, селен, для зменшення кількості бактерій гелікобактер пілорі, загоєння виразок і запобігання розвитку ускладнень виразкової хвороби. За виразки потрібно готувати страви на парі, у духовці чи мультиварці. Ми підібрали прості рецепти страв за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Картопляно-гарбузовий суп

Інгредієнти
- гарбуз — 130 г;
- середня картопля — 2-3 шт;
- нежирні вершки (10-20% жирності) — 2 ст. ложки;
- зелень.
- Почистіть і відваріть картоплю та гарбуз.
- Додайте до готових овочів вершки та перемішайте.
- Готуйте, періодично помішуючи, овочі на середньому вогні доти, доки вони не стануть м'якими.
- Дайте супу повністю охолонути, а потім збийте його ручним блендером.
- Додайте спеції до смаку. Наприклад, сіль, невелику кількість перцю та чебрець.
Курка з овочами, приготована в духовці

Інгредієнти
- куряча грудка — 1 кг;
- кабачок — 1 шт;
- цукіні — 1 шт;
- броколі — 300 г;
- середня морква — 1 шт;
- болгарський перець — 2 шт;
- олія — 2 ст. ложки;
- сушені італійські трави
- Почистіть і крупно наріжте моркву, броколі, цукіні, кабачки та болгарський перець.
- Наріжте кубиками куряче філе, додайте до нього овочі та дві столові ложки олії.
- Додайте до смаку улюблені спеції та перемішайте всі інгредієнти.
- Викладіть та розподіліть на деко всі інгредієнти. Запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом півгодини, періодично помішуючи.
- Викладіть курячу грудку з овочами на тарілку і зверху посипте сушеними італійськими травами.
Котлети на парі

Інгредієнти
- нежирне м'ясо — 100 г;
- пшеничний хліб — 1 шт;
- молоко чи вода — 15 мл;
- оливкова олія — 1 ч. ложка;
- сіль.
- Перебийте м'ясо у блендері або пропустіть через м'ясорубку.
- Додайте у приготовлений фарш замочений у воді хліб, оливкову олію, трохи солі та перемішайте.
- Руками сформуйте котлети і поставте їх на водяну баню або пароварку на 40 хвилин.
Котлети на парі можна доповнити гарніром. Підійде відварений рис або пюре з овочів.
Грушевий пудинг

Інгредієнти
- манна крупа — 1 ст;
- нежирне молоко — 3 ст;
- цукор — 1 стакан;
- груші середнього розміру — 6 шт;
- яйця — 3 шт;
- ванілін;
- вершкове масло — 2 ст. ложки.
- Прокип'ятіть молоко і зніміть плівку. Додати ванілін.
- Просійте манну крупу та висипте її в молоко, не вимикаючи плиту. Коли крупа звариться, додайте до неї вершкове масло.
- Змішайте жовтки з цукром і додайте в манку.
- Помийте, почистіть, наріжте грушу та висипте в кашу.
- Окремо збийте білки до утворення піни, додайте до звареної манки з грушами, перемішайте.
- Викладіть пудинг у форму або каструлю та варіть його 20 хвилин на водяній бані.
Курка з яблуками

Інгредієнти
- куряча грудка — 1 шт;
- середні яблука — 3 шт;
- олія — 1 ст. ложка;
- петрушка — 2 гілочки;
- сіль.
- Посоліть і посипте петрушкою попередньо нарізану курячу грудку.
- Помийте, почистіть від шкірки та наріжте яблука.
- Загорніть курку та яблука у рукав для запікання або фольгу.
- Запікайте куряче філе в мультиварці або духовці на середньому вогні 40-50 хвилин.
Гастроентерологія в ОН Клінік Черкаси


Популярні питання
Харчування за виразки шлунка повинно містити продукти, які містять антиоксиданти, клітковину та пробіотики у великій кількості. Дієта за виразки шлунка може лише полегшити симптоми та покращити загальне самопочуття, але, щоб позбутися виразки, потрібен медикаментозний курс терапії, який призначає лікар після обстеження.
За ерозії шлунка пошкоджується поверхневий шар шлунка (слизова). У разі відсутності лікування ерозії може розвинутись виразка, яка характеризується пошкодженням не тільки слизової оболонки, але й підслизового та м'язового шарів шлунка. За загоєння виразки утворюється рубець, а за ерозії — ні.
Харчування за виразки шлунка має бути збалансованим та корисним. Дієта за гастриту та виразки передбачає відмову від алкогольних напоїв, гострої та смаженої їжі. За виразки шлунка можна їсти нежирну рибу та дієтичне м'ясо (курку), квашену капусту, овочі, боби, фрукти, вівсянку та інші продукти, у складі яких є велика кількість клітковини. Рекомендується їсти мед за виразки шлунка, так як він має антимікробну дію, містить антиоксиданти.
Тривалість лікування виразкової хвороби залежить від форми захворювання (гостра чи хронічна), виду виразки (пептична, прободна виразка шлунка), кількості виразок та причин їх появи. Курс терапії зазвичай призначається на два тижні. Після того, як пацієнт проп'є призначені ліки, гастроентеролог проводить повторну діагностику.
За виразки шлунка корисно їсти яблука, малину, чорницю, ожину, полуницю, груші. У меню за виразки шлунка також слід включити овочі: цвітну капусту, редиску, броколі, моркву, болгарський перець. Зазначені овочі, фрукти та ягоди багаті на антиоксиданти, мають протизапальну дію.