Logo
0 800 30 11 77

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Читати 9 хвилин | Створено: 27 вересня 2022 | Оновлено: 19 січня 2024 | 204041 204041
Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки — захворювання, за якого пошкоджується та руйнується слизова оболонка у м'язовому шарі шлунка та дванадцятипалої кишки.

За відсутності лікування виразкової хвороби можуть розвинутись ускладнення у вигляді блокування проходження їжі через шлунково-кишковий тракт, а також розрив стінки шлунка або дванадцятипалої кишки. Діагностикою, призначенням лікування та профілактикою виразки займається гастроентеролог.

Окрім призначення медикаментозного курсу терапії, гастроентеролог рекомендує дотримуватись дієти. Дієтичне меню за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки дозволить полегшити симптоми виразки, наприклад, біль у шлунку або постійну печію. Меню на кожен день за виразки має бути корисним і збалансованим.

Симптоми виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

Частим симптомом виразки шлунка та дванадцятипалої кишки є спазматичні, тупі або ниючі болі в шлунку. Ознаки виразки шлунка:

  • домішки крові або слизу у фекаліях;
  • підвищене газоутворення;
  • часті відрижки після їди;
  • нудота та блювання;
  • печія;
  • здуття живота;
  • наліт на язику;
  • закрепи;
  • різка втрата ваги через відсутність апетиту;
  • підвищена втома та блідість шкіри.

За відсутності лікування відкритих виразок може розвинутися наслідок у вигляді сильної кровотечі, за якого з'являться додаткові симптоми: блювота (блювотні маси червоного чи чорного кольору), темні калові маси. За появи симптомів виразки шлунка слід звернутися до гастроентеролога.

Після збору анамнезу та проведення діагностики лікар призначить лікування виразки шлунка. Виразка в більшості випадків виникає через бактерії гелікобактер пілорі (Helicobacter pylori), які живуть у слизовій оболонці шлунка, що захищає його від впливу кислоти. Медикаментозний курс терапії за виразкової хвороби зазвичай включає антибіотики для знищення бактерії гелікобактер пілорі та запобігання утворенню нових виразок. Гастроентеролог може прописати інгібітори протонної помпи для зменшення вироблення шлункового соку і прискорення загоєння наявних виразок і спазмолітики для зняття болю в шлунку.

Причини виникнення виразок шлунка та дванадцятипалої кишки

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

За подразнення слизової оболонки шлунок стає більш схильний до впливу соляної кислоти шлункового соку, що призводить до утворення виразок. Інші можливі причини виникнення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки:

  • тривалий безконтрольний прийом протизапальних лікарських засобів, стероїдів;
  • руйнування захисного шару шлунка внаслідок підвищеної кислотності.

Неправильне харчування та регулярні стреси можуть призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом, наприклад, до запалень кишечника. Підвищене вживання солі та жирної їжі збільшує ризик розвитку виразки, уповільнює загоєння виразок.

Дієта за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки

Дієта за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки може полегшити симптоми та уповільнити їх розвиток. Для підбору харчування за виразки, а також для призначення лікування слід звернутися до гастроентеролога. У дієту за виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки для зниження ризику появи нових виразок слід включити продукти, що містять клітковину:

  • боби;
  • брюсельську капусту, спаржу;
  • броколі;
  • яблука;
  • моркву;
  • апельсини;
  • насіння льону;
  • горіхи;
  • овес.

Харчування за виразки дванадцятипалої кишки повинно включати продукти, що містять вітамін А (сприяє виробленню слизу в ШКТ). Велика кількість вітаміну А міститься у зелені, шпинаті, печінці. Корисними для шлунка продуктами є зелений чай, чорниця, журавлина, полуниця, горох та інші овочі та фрукти, що містять флавоноїди (харчові антиоксиданти, що пригнічують ріст бактерії гелікобактер пілорі). У харчування після рубцювання виразки можна включити нежирні бульйони, попередньо проконсультувавшись з гастроентерологом.

До заборонених продуктів за виразки належать алкоголь, спеції, газовані напої, кава, соуси, чорний чай. Гострі, жирні, копчені страви, солодощі за виразки (шоколад, борошняні вироби) слід виключити. Щоб мінімізувати біль у животі, потрібно відмовитися від продуктів, які підвищують кислотність. Молоко за виразки може призвести до вироблення великої кількості кислоти, тому вживати його не рекомендується. Замість коров'ячого можна пити рослинне молоко.

Дієта за виразки шлунка в поєднанні з медикаментозною терапією покращує стан слизової оболонки органів травлення та подовжує періоди ремісії. Харчування при виразці шлунка має призначати гастроентеролог.

Основні правила харчування при виразці шлунка

Харчування за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки залежить від тяжкості перебігу захворювання, індивідуальних особливостей і призначається гастроентерологом після обстеження. Основні правила харчування за виразки шлунка:

  • приймати їжу невеликими порціями близько п'яти-семи разів на день;
  • ретельно пережовувати їжу або вживати її в подрібненому вигляді;
  • уникати вживання занадто гарячої або холодної їжі (страви мають бути кімнатної температури);
  • вживати варену, приготовану на парі та запечену їжу;
  • обмежити вживання солі (не більше 5 грам на день);
  • дотримуватися питного режиму (пити не менше півтора-двох літрів води на добу);
  • відмовитися від вживання смаженої, жирної та копченої їжі;
  • не їсти перед сном (останній прийом їжі має бути за дві-три години до сну);
  • виключити з раціону гострі та кислі продукти, оскільки вони подразнюють слизову оболонку шлунка.

Дієта за виразки шлунка має виключати жирну їжу, оскільки жир сприяє виробленню шлункового соку і посилює симптоми захворювання. Також необхідно відмовитися від куріння і вживання алкоголю, щоб не подразнювати слизову оболонку травних органів.

Меню на кожен день за виразки шлунка може містити цільнозернові продукти, нежирні сорти м'яса та риби, запечені фрукти, відварені овочі, нежирні молочні продукти. Можна вживати продукти, що обволікають стінки шлунка і не подразнюють його слизову оболонку.

За виразки шлунка не можна їсти жирні сорти м'яса та риби, кисломолочні продукти, кислі фрукти та ягоди, гострі та солоні страви. Великий вміст солі та кислоти може посилювати симптоми й пошкоджувати стінки шлунка.

Дієта після операції за виразки шлунка має включати їжу, що має рідку або пюреподібну консистенцію. Можна їсти овочеві та супи-пюре, молочні каші, нежирні бульйони. Рішення про розширення меню приймає гастроентеролог після проведення УЗД органів черевної порожнини.

Заборонені продукти за виразки шлунка

У разі виразки слід уникати продуктів, які довго перетравлюються і підвищують секрецію шлунка. Заборонені продукти за виразки шлунка:

  • хлібобулочні вироби (свіжа випічка, вироби з дріжджового, листкового та солодкого тіста);
  • молочні продукти (солоні сорти сиру, кисломолочні продукти);
  • жирні сорти м'яса (свинина, гусятина, качатина, м'ясні консерви);
  • жирні сорти риби (лосось, оселедець);
  • крупи (перлова, ячна, пшенична);
  • овочі (солоні, квашені та мариновані овочі);
  • фрукти і ягоди (кислі та недозрілі ягоди і фрукти);
  • кондитерські вироби (морозиво, шоколад, тістечка).

У разі виразки шлунка забороняється вживання смажених, солоних, маринованих продуктів, гострих спецій, копченостей. Не можна пити газовані напої, каву, кислі фруктові соки, квас.

Заборонені продукти за виразки шлунка

Заборонені продукти за виразки шлунка

Які фрукти не можна їсти за виразки шлунка?

За виразки шлунка не можна їсти фрукти, що містять велику кількість кислоти, оскільки вони спричиняють подразнення слизової оболонки. Також не рекомендується вживати фрукти з грубою шкіркою, яка погано засвоюється шлунком і потребує тривалого перетравлення. Заборонені фрукти в разі виразки шлунка:

  • цитрусові (лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути);
  • персики;
  • ананаси;
  • гранати;
  • вишні;
  • сливи;
  • ківі.

Гастроентерологи рекомендують відмовитися від фруктів, що містять велику кількість фруктози (солодких яблук, персиків), оскільки вони підвищують секрецію шлунка. Яблука і груші можна їсти в запеченому вигляді або готувати з них компоти. Не можна пити за виразки шлунка соки з кислих фруктів (гранатовий, апельсиновий, лимонний).

Які овочі не можна їсти за виразки шлунка?

За виразкової хвороби не можна вживати солоні, квашені, мариновані овочі, оскільки вони містять кислоту, що негативно впливає на стінки шлунка. Сирі овочі, багаті грубими волокнами, можуть сповільнювати процес травлення, слід віддати перевагу вареним і тушкованим овочам. Заборонені овочі в разі виразки шлунка:

  • ріпа;
  • редька;
  • білокачанна капуста;
  • шпинат;
  • цибуля;
  • часник;
  • томати;
  • щавель.

За виразки шлунка не можна їсти квашену капусту й томати через ризик посилити секрецію шлунка, оскільки в них міститься кислота. Салати за виразки шлунка слід готувати з варених або тушкованих овочів, оскільки термічно оброблена клітковина легше засвоюється.

Яке м'ясо не можна їсти за виразки шлунка?

За виразки шлунка не можна їсти жирне, копчене, смажене м'ясо, оскільки воно погано засвоюється шлунком і довго перетравлюється. Також потрібно відмовитися від переробленого м'яса (ковбас, сосисок, консервів). Від вареної ковбаси за виразки шлунка теж варто відмовитися, оскільки вона може містити барвники та консерванти. Заборонені м'ясні продукти за виразки шлунка:

  • свинина;
  • качатина;
  • гусятина;
  • баранина;
  • шкірка від птиці.

Не можна вживати за виразки шлунка сало та жир, оскільки надмірна кількість тваринних жирів подразнює слизову оболонку. Також заборонені бульйони та супи з жирних сортів м'яса.

Дозволені та рекомендовані продукти за виразки шлунка

За виразки шлунка можна їсти м'яку, нежирну і легкозасвоювану їжу, яка не подразнює слизову оболонку. Продукти, дозволені за виразки шлунка:

  • хлібобулочні вироби (білий підсушений хліб, нездобне печиво, сухарі з білого хліба);
  • яйця (некруто і омлет на парі);
  • молочні продукти (нежирний сир, йогурт, ряжанка);
  • м'ясні страви (з курки, кролика, індички);
  • рибні страви (з тріски, щуки, минтая);
  • крупи (вівсяна, манна, рисова, гречана);
  • овочі (у вареному і тушкованому вигляді);
  • солодощі (зефір, варення з некислих фруктів);
  • фрукти і ягоди (некислі, в протертому вигляді).

За виразки шлунка можна пити неміцний чай, відвар шипшини, компоти з некислих фруктів. У чай у разі виразки шлунка можна додавати молоко або вершки. Також можна пити негазовану мінеральну воду. За виразки шлунка корисні рослинні олії, що обволікають стінки шлунка (маслинова, олія чорного кмину). Вершкове масло за виразки шлунка можна вживати в невеликих кількостях, оскільки воно містить багато жиру. Повний список рекомендованих продуктів підбирає гастроентеролог після проведення обстеження та ендоскопії.

Дозволені та рекомендовані продукти за виразки шлунка

Дозволені та рекомендовані продукти за виразки шлунка

Які фрукти можна за виразки шлунка?

За виразки шлунка можна їсти м'які та стиглі фрукти, які не містять кислоти. Рекомендується очистити фрукти від шкірки, насіння і натерти на тертці. Дозволені фрукти за виразки шлунка:

  • банани;
  • запечені яблука та груші;
  • хурма;
  • авокадо;
  • манго.

У разі виразки шлунка можна вживати сухофрукти (інжир, фініки, курагу). Найкориснішими з фруктів у разі виразки шлунка вважаються банани та хурма, оскільки вони не подразнюють слизову оболонку і містять корисні вітаміни (калій, вітамін В3).

Які овочі можна їсти за виразки шлунка?

За виразки шлунка можна їсти м'які овочі у вареному або тушкованому вигляді. Рекомендуються овочеві бульйони, пюре, суфле, вони швидко засвоюються і не подразнюють травні органи. Дозволені овочі за виразки шлунка:

  • картопля;
  • морква;
  • буряк;
  • цвітна капуста;
  • зелений горошок;
  • гарбуз;
  • кабачки.

Картоплю за виразки шлунка можна їсти після варіння, приготування на парі, тушкування, також дозволяється вживати картопляний сік. Також за виразки шлунка корисний гарбузовий сік, оскільки містить вітаміни А, С і В, що сприяють регенерації тканин. У супи за виразки шлунка можна додавати варену цибулю та невелику кількість зелені (петрушку, кріп). Вживання овочів дає змогу отримати потрібні вітаміни та клітковину, що сприяють поліпшенню травлення.

Які каші можна при виразці шлунка?

За виразки шлунка можна їсти каші з м'яких сортів круп, які містять корисні вуглеводи, вітаміни та мінерали. Рекомендовані каші за виразки шлунка:

  • вівсяна;
  • гречана;
  • рисова;
  • манна.

Вівсянку, рис або манку за виразки шлунка можна варити на воді або нежирному молоці. Можна додавати невелику кількість вершкового масла, цукру або солі. У каші не можна додавати гострі спеції та приправи, оскільки вони сприяють зайвому виробленню шлункового соку.

Яке м'ясо можна їсти за виразки шлунка?

Дієта при виразковій хворобі може включати нежирні сорти м'яса, які швидко засвоюються і перетравлюються в шлунку. Дозволені види м'яса при виразці шлунка:

  • курятина;
  • індичка;
  • кролятина;
  • телятина;
  • яловичина.

За виразки шлунка корисна куряча печінка, оскільки вона містить бета-каротин і вітамін Е. Рецепти страв за виразки шлунка можуть містити відварене, тушковане і приготоване на пару м'ясо. Можна готувати м'ясні супи та бульйони, котлети, биточки.

Яку рибу можна за виразки шлунка?

За виразки шлунка можна вживати рибу нежирних сортів. Морська риба вважається більш жирною, ніж річкова або озерна. Рекомендована риба за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки:

  • тріска;
  • тунець;
  • щука;
  • минтай;
  • пангасіус;
  • камбала.

Рибу можна варити, тушкувати або готувати на парі. Також за виразки шлунка корисні рибні котлети, нежирні рибні бульйони. Правильно приготовані рибні страви насичують організм білком, кальцієм, магнієм і позитивно впливають на травлення.

Молочні та кисломолочні за виразки шлунка

Молоко містить корисні елементи (кальцій, білок, вітамін А) і може вживатися за виразки шлунка. Слід обирати нежирні сорти молочних продуктів (із вмістом жиру не більше двох-трьох відсотків). Кориснішим за виразки шлунка вважається козяче молоко, оскільки містить менше лактози, ніж коров'яче, і легше засвоюється травною системою. Рекомендовані молочні продукти за виразки шлунка:

  • знежирені сир і сметана;
  • натуральні йогурти;
  • пісні сири (моцарела, фета).

Дослідження показали, що пробіотики, які містяться в йогуртах, можуть допомогти протидіяти бактерії Helicobacter pylori. Слід уникати вживання солоних і гострих сирів у разі виразки шлунка, оскільки вони подразнюють слизову оболонку. Від кисломолочних продуктів (кефіру, айрану) потрібно відмовитися, оскільки вони підвищують кислотність шлунка.

Мед, цукор і солодощі за виразки шлунка

Цукор за виразки шлунка слід споживати в обмеженій кількості, віддати перевагу натуральним солодощам, що містяться в ягодах і фруктах. Як підсолоджувач за виразки шлунка можна використовувати мед. Прополіс знімає запалення слизової оболонки шлунка за виразки та нормалізує шлункову секрецію.

Із солодощів можна їсти зефір, пастилу, некисле варення (з груш, яблук). За виразки шлунка можна вживати в невеликих кількостях волоські горіхи з медом, солодкі сухофрукти (фініки, родзинки). Не рекомендується їсти шоколад, тістечка й торти з жирним кремом, оскільки вони спричиняють подразнення слизової оболонки шлунка й посилюють симптоми захворювання.

Спеції за виразки шлунка

У разі виразкової хвороби слід виключити з раціону гострі спеції, які посилюють секрецію шлунка. Можна вживати в невеликих кількостях спеції, які не чинять агресивного впливу на слизову оболонку шлунка. Дозволені спеції в разі виразки шлунка:

  • куркума;
  • коріандр;
  • кардамон;
  • базилік.

Не можна вживати за виразки шлунка гострий перець, цикорій, духмяний горошок, гірчицю. Гострі спеції можуть посилювати симптоми виразки шлунка та ускладнювати процес травлення.

Трави за виразки шлунка

Перед застосуванням трав необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, щоб не погіршити стан у разі виразки шлунка. Під час лікування виразки шлунка можуть використовуватися трави, з яких роблять настої та чаї. Рекомендовані трави в разі виразки шлунка:

  • м'ята;
  • ромашка;
  • звіробій;
  • календула;
  • деревій;
  • мати-й-мачуха. 

Чаї з м'яти та ромашки можуть чинити протизапальну та заспокійливу дію в разі виразки шлунка. Також може бути корисним у разі виразки шлунка вживання настоїв із подорожника, насіння льону, оскільки вони містять розчинну клітковину, що поліпшує травлення. Але трави можуть використовуватися тільки як додаткова, а не основна терапія за виразкової хвороби.

Меню на тиждень у разі виразки шлунка

Меню на тиждень за виразки шлунка має містити різноманітні страви: овочі, фрукти, ягоди, нежирні сорти м'яса та риби, злакові. Щодня має бути щонайменше три основні прийоми їжі та два перекуси, не рекомендується пропускати прийоми їжі.

Меню на тиждень у разі виразки шлунка

День тижня

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Манна каша на молоці, галетне печиво, неміцний чай

Знежирений кисломолочний сир зі свіжими ягодами

Суп на овочевому бульйоні з відвареною куркою або рибою, запечені овочі, кисіль із ягід

Кефір

Картопляне пюре з паровими курячими котлетами, компот із яблук

Вівторок

Вівсяна каша на молоці, чашка неміцного чаю

Запечене яблуко з медом

Суп-пюре з кабачків, відварна гречка з тефтелями з курки, ягідний кисіль

Нежирний кисломолочний сир із додаванням свіжого банана, відвар шипшини

Тушковані овочі (картопля, кабачок, морква), неміцний чай

Середа

Сирники, яблучне пюре, неміцний чай

Фруктовий салат із йогуртом

Суп із домашньою локшиною, приготований на овочевому бульйоні з курячим філе, пюре з картоплі

Сухарики (нездобні) і відвар шипшини

Куряча грудка, запечена у фользі з морквою, кисіль із ягід

Четвер

Сирна запіканка, відварене яйце, неміцний чай

Запечене яблуко з медом

Овочевий суп-пюре, печена картопля з відвареною пісною яловичиною

Зефір із неміцним чаєм

Кабачкове рагу з курячими котлетами, полуничний компот

П'ятниця

Гречана каша на молоці або воді, відвар шипшини

Омлет на парі, запечена груша

Овочевий суп із курячими фрикадельками, картопляне пюре з відвареною рибою, чашка трав'яного чаю

Знежирений йогурт, галетне печиво, яблучний компот

Запіканка з кролика з картоплею і цвітною капустою

Субота

Паровий омлет, неміцний чай

Нежирний кисломолочний сир із додаванням свіжого дрібно нарізаного банана

Гарбузовий суп-пюре, домашні макарони, вишневий кисіль

Фруктовий салат

Картопляне пюре із запеченою качиною грудкою

Неділя

Рисова каша з гарбузом і ягідний компот

Запечене яблуко

Кабачковий суп-пюре, тушкована яловичина з овочами, неміцний чай

Кисломолочний сир зі свіжими фруктами

Парові рибні котлети з відвареною картоплею, кисіль із ягід

Рецепти страв за виразок шлунка та дванадцятипалої кишки

Меню на тиждень за виразки шлунка має бути збалансованим, включати продукти, багаті на клітковину, пробіотики, вітамін А, С, цинк, селен, для зменшення кількості бактерій гелікобактер пілорі, загоєння виразок і запобігання розвитку ускладнень виразкової хвороби. За виразки потрібно готувати страви на парі, у духовці чи мультиварці. Ми підібрали прості рецепти страв за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

1

Картопляно-гарбузовий суп

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Підготовка
5 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
240
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • гарбуз — 130 г;
  • середня картопля — 2-3 шт;
  • нежирні вершки (10-20% жирності) — 2 ст. ложки;
  • зелень.
  1. Почистіть і відваріть картоплю та гарбуз.
  2. Додайте до готових овочів вершки та перемішайте.
  3. Готуйте, періодично помішуючи, овочі на середньому вогні доти, доки вони не стануть м'якими.
  4. Дайте супу повністю охолонути, а потім збийте його ручним блендером.
  5. Додайте спеції до смаку. Наприклад, сіль, невелику кількість перцю та чебрець.
2

Курка з овочами, приготована ​​в духовці

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Підготовка
15 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
210
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • куряча грудка — 1 кг;
  • кабачок — 1 шт;
  • цукіні — 1 шт;
  • броколі — 300 г;
  • середня морква — 1 шт;
  • болгарський перець — 2 шт;
  • олія — 2 ст. ложки;
  • сушені італійські трави
  1. Почистіть і крупно наріжте моркву, броколі, цукіні, кабачки та болгарський перець.
  2. Наріжте кубиками куряче філе, додайте до нього овочі та дві столові ложки олії.
  3. Додайте до смаку улюблені спеції та перемішайте всі інгредієнти.
  4. Викладіть та розподіліть на деко всі інгредієнти. Запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом півгодини, періодично помішуючи.
  5. Викладіть курячу грудку з овочами на тарілку і зверху посипте сушеними італійськими травами.
3

Котлети на парі

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Підготовка
10 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
205
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • нежирне м'ясо — 100 г;
  • пшеничний хліб — 1 шт;
  • молоко чи вода — 15 мл;
  • оливкова олія — 1 ч. ложка;
  • сіль.
  1. Перебийте м'ясо у блендері або пропустіть через м'ясорубку.
  2. Додайте у приготовлений фарш замочений у воді хліб, оливкову олію, трохи солі та перемішайте.
  3. Руками сформуйте котлети і поставте їх на водяну баню або пароварку на 40 хвилин.

Котлети на парі можна доповнити гарніром. Підійде відварений рис або пюре з овочів.

4

Грушевий пудинг

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Підготовка
15 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
300
Кількість порцій
5

Інгредієнти

  • манна крупа — 1 ст;
  • нежирне молоко — 3 ст;
  • цукор — 1 стакан;
  • груші середнього розміру — 6 шт;
  • яйця — 3 шт;
  • ванілін;
  • вершкове масло — 2 ст. ложки.
  1. Прокип'ятіть молоко і зніміть плівку. Додати ванілін.
  2. Просійте манну крупу та висипте її в молоко, не вимикаючи плиту. Коли крупа звариться, додайте до неї вершкове масло.
  3. Змішайте жовтки з цукром і додайте в манку.
  4. Помийте, почистіть, наріжте грушу та висипте в кашу.
  5. Окремо збийте білки до утворення піни, додайте до звареної манки з грушами, перемішайте.
  6. Викладіть пудинг у форму або каструлю та варіть його 20 хвилин на водяній бані.
5

Курка з яблуками

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Підготовка
10 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
60 хвилин
Ккал на порцію
200
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • куряча грудка — 1 шт;
  • середні яблука — 3 шт;
  • олія — 1 ст. ложка;
  • петрушка — 2 гілочки;
  • сіль.
  1. Посоліть і посипте петрушкою попередньо нарізану курячу грудку.
  2. Помийте, почистіть від шкірки та наріжте яблука.
  3. Загорніть курку та яблука у рукав для запікання або фольгу.
  4. Запікайте куряче філе в мультиварці або духовці на середньому вогні 40-50 хвилин.

Гастроентерологія в ОН Клінік Дніпро

Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти - Шевченко Дар'я Юріївна
Шевченко Дар'я Юріївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна лікувати виразку шлунка голодуванням?

Лікування виразки шлунка голодуванням не є ефективним і рекомендованим методом. Голодування за виразки шлунка сприяє збільшенню кислотності шлункового соку і може посилити симптоми захворювання.

2. Як пити обліпихову олію за виразки шлунка?

Обліпихова олія має протизапальну дію, містить вітаміни А, Е і С, її можна застосовувати в разі виразки шлунка як комплексну терапію. На день можна вживати не більше трьох-чотирьох чайних ложок обліпихової олії. Дози та терміни прийому обліпихової олії призначає гастроентеролог після обстеження.

3. Що можна пити за виразки шлунка?

За виразки шлунка можна пити трав'яні чаї, киселі, компоти, негазовану мінеральну воду. Заборонено пити за виразки шлунка алкоголь, каву, міцний чорний чай, сирі яйця, соки з кислих фруктів і ягід.

4. Чи можна плов у разі виразки шлунка?

Плов за виразки шлунка можна їсти за умови його правильного приготування. Не можна готувати плов із жирних сортів м'яса (баранини, свинини), додавати гострі спеції (духмяний горошок, чорний і червоний перець). Можна вживати плов із білого рису з куркою або індичкою.

5. Що не можна їсти за виразки шлунка?

За виразки шлунка не можна вживати гостру, жирну, копчену, солону, смажену їжу, фастфуд. Не рекомендується їсти жирне м'ясо (свинину, качатину), кислі фрукти і ягоди (цитрусові, журавлину, чорниці), мариновані та солоні овочі, солодощі (шоколад, морозиво).

6. Що можна їсти при виразці шлунка?

За виразки шлунка можна їсти легку і нежирну їжу: некислі фрукти (банани, хурму), варені овочі (картоплю, моркву), нежирні сорти м'яса (курку, індичку). Також можна вживати м'які сорти круп (гречану, вівсяну), нежирні кисломолочні продукти (йогурти, сир), солодощі (мед, зефір).

7. Чи можна вилікувати виразки за допомогою дієти?

Харчування за виразки шлунка повинно містити продукти, які містять антиоксиданти, клітковину та пробіотики у великій кількості. Дієта за виразки шлунка може лише полегшити симптоми та покращити загальне самопочуття, але, щоб позбутися виразки, потрібен медикаментозний курс терапії, який призначає лікар після обстеження.

8. Чим виразка шлунка відрізняється від ерозії шлунка?

За ерозії шлунка пошкоджується поверхневий шар шлунка (слизова). У разі відсутності лікування ерозії може розвинутись виразка, яка характеризується пошкодженням не тільки слизової оболонки, але й підслизового та м'язового шарів шлунка. За загоєння виразки утворюється рубець, а за ерозії — ні.

9. Скільки гояться виразки шлунка та дванадцятипалої кишки?

Тривалість лікування виразкової хвороби залежить від форми захворювання (гостра чи хронічна), виду виразки (пептична, прободна виразка шлунка), кількості виразок та причин їх появи. Курс терапії зазвичай призначається на два тижні. Після того, як пацієнт проп'є призначені ліки, гастроентеролог проводить повторну діагностику.

10. Які фрукти та овочі можна їсти за виразки шлунка?

За виразки шлунка корисно їсти яблука, малину, чорницю, ожину, полуницю, груші. У меню за виразки шлунка також слід включити овочі: цвітну капусту, редиску, броколі, моркву, болгарський перець. Зазначені овочі, фрукти та ягоди багаті на антиоксиданти, мають протизапальну дію.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Лікар-гастроентеролог.
Дієта за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки: меню та рецепти
Стаття перевірена: Брезицька Ірина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 1 рік тому
Чи потрібно крім продуктів, що містять вітамін А, додатково пити вітамінні комплекси. Якщо так, то які краще вибрати?
Відповісти
Вітамін А сприяє виробленню слизу в шлунково-кишковому тракті, тому необхідний організму під час лікування виразкової хвороби органів ШКТ. Можна отримувати вітамін А з продуктів (печінка, зелень, шпинат) або пити вітамінний комплекс, який за результатами обстеження може призначити лікар.
Олена 1 рік тому
Якою має бути дієта після операції на виразку? Після операції минув тиждень, лікар каже, що відновлююся добре. Уже можна їсти все?
Відповісти
Після операції на виразку шлунка або дванадцятипалої кишки дієта має бути суворішою. Раціон харчування залежить від виду виразки та ваших індивідуальних особливостей. Тому перш, ніж включати в раціон нові продукти, потрібно проконсультуватися з лікарем, який має оцінити ваш стан і відновлення після операції.
Інна 1 рік тому
Спробувала приготувати ваші дієтичні страви для шлунка, все вийшло смачно, спасибі. Скажіть, а інші молочні продукти, крім забороненого коров'ячого молока, можна вживати (кефір, ряжанку)?
Відповісти
Добрий день, коров'яче молоко можна замінити на рослинне, яке не сприяє виробленню великої кількості кислоти. У разі виразки не протипоказані інші молочні продукти, але перед їх вживанням варто проконсультуватися з лікарем.
Анна 1 рік тому
Добрий день. Хочеться дізнатися, а як харчуватися в разі загострення виразки? Їсти не хочеться, але лікар каже, що потрібно. Чи можна обмежитися невеликими перекусами за виразки?
Відповісти
Здрастуйте, за виразки не можна відмовлятися від їжі, оскільки голодування негативно позначається на одужанні та уповільнює загоєння виразок. Потрібно скласти графік прийомів їжі, розділивши їх на невеликі порції.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, спасибі за покрокові рецепти за виразки, все просто і зрозуміло. Підкажіть, а всі зазначені страви можна їсти за відкритої виразки шлунка чи від чогось слід утриматися?
Відповісти
Добрий день. Зазначені в статті страви можна включити в раціон за будь-якого типу виразки. Однак дієту та харчування в разі виразкової хвороби органів ШКТ все ж варто попередньо обговорити з лікарем, оскільки можливі індивідуальні протипоказання.
Аня 1 рік тому
Здрастуйте, спасибі за покрокові рецепти за виразки, все просто і зрозуміло. Підкажіть, а всі зазначені страви можна їсти за відкритої виразки шлунка чи від чогось слід утриматися?
Відповісти
Добрий день. Зазначені в статті страви можна включити в раціон за будь-якого типу виразки. Однак дієту й харчування в разі виразкової хвороби органів ШКТ усе ж варто попередньо обговорити з лікарем, оскільки можливі індивідуальні протипоказання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!