Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Що таке пробіотики, коли вони потрібні та чим відрізняються від пребіотиків?

Що таке пробіотики, коли вони потрібні та чим відрізняються від пребіотиків?
Читати 9 хвилин | Створено: 11 червня 2024 | Оновлено: 11 червня 2024 | 358 358
1

Що таке пробіотики?

Пробіотиками називають корисні живі мікроорганізми, які входять до складу природної мікрофлори шлунка та кишківнику та чинять позитивний вплив на загальний стан організму. У медичній літературі можна зустріти ще одну назву корисних мікрокультур — еубіотики.

Кишківник здорової людини містить близько 100 трильйонів мікроорганізмів, що належать до більш ніж 1000 різновидів. Вагому роль у підтримці здоров'я людини відіграють пробіотики.

2

Чим пробіотики відрізняються від пребіотиків?

Різниця між пробіотиками та пребіотиками полягає в їхній природі та функціях. До пробіотиків належать корисні мікроорганізми, а пребіотиками називаються неперетравлювані компоненти їжі, що стимулюють ріст і підвищення біологічної активності пробіотиків.

Пребіотики та пробіотики можна приймати одночасно. Комбінація пробіотиків і пребіотиків в одному препараті називається синбіотиком.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Які бувають пробіотики?

Пробіотики — це живі бактерії та дріжджі. Більшість із них належать до трьох груп мікроорганізмів, кожна з яких виконує специфічні функції. Різновиди пробіотиків:

  • лактобактерії (Lactobacillus) — мають антидіарейні, протимікробні та антиоксидантні властивості, покращують травлення, сприяють ферментації їжі, розщепленню лактози та глюкози;
  • біфідобактерії (Bifidobacterium) — зміцнюють імунітет, усувають закрепи та діарею, сприяють перетравленню розчинної клітковини, мають протизапальні властивості, беруть участь в обміні заліза, кальцію, вітамінів D і групи В;
  • дріжджі — запобігають дисбактеріозу шлунка та кишечника, ефективні в лікуванні діареї, спричиненої антибіотиками.

Крім мікрокультур, у пробіотичних засобах можуть міститися добавки: мальтодекстрин, целюлоза або магнієвий стеарат. Вони є носіями живих мікроорганізмів, забезпечують їм захист від зовнішнього впливу та подовжують термін придатності препаратів.

4

Як працюють пробіотики?

Корисні мікроорганізми заселяють кишечник і створюють конкуренцію патогенам у боротьбі за поживні речовини та місця для прикріплення на слизовій оболонці. Основні функції пробіотиків:

  • участь у синтезі антимікробних речовин (молочної кислоти, бактеріоцинів), що пригнічують ріст шкідливих мікроорганізмів;
  • зміна рН кишечника і створення несприятливих для розмноження патогенів умов;
  • ферментація неперетравлюваних вуглеводів у коротколанцюгові жирні кислоти (бутират, ацетат, пропіонат), корисні для здоров'я шлунково-кишкового тракту (ШКТ);
  • активізація синтезу вітамінів К і групи В;
  • нейтралізація токсинів, що виділяються шкідливими мікроорганізмами, і прискорення їх виведення з організму;
  • знищення супероксидних радикалів (продуктів обміну речовин);
  • активізація вироблення муцину (слизу, що покриває дихальні, травні та сечостатеві шляхи).

Пробіотики приймають участь у зміцненні імунної системи людини. Під їхнім впливом активізується синтез імуноглобулінів типу А, які захищають слизові оболонки від бактерій і вірусів, запобігаючи їхньому прикріпленню та проникненню через епітеліальні клітини.

5

У чому користь пробіотиків?

Дослідження щодо користі, яку здатні приносити пробіотики для окремих органів та їхніх систем, тривають. Однак є докази, що пробіотичні препарати здатні усунути дисбактеріоз кишківника, спричинений захворюванням або прийомом антибактеріальних ліків. Гастроентерологи рекомендують пробіотики за СПК (синдрому подразненого кишківника) для полегшення симптоматики (діареї, закрепів, болю та судом у животі, виділення великої кількості слизу з прямої кишки). Пробіотики призначають від здуття живота, спричиненого підвищеним газоутворенням.

Пробіотики можуть бути корисними для шлунка за порушення травлення. Вони допомагають позбутися нудоти й блювання, гіркого присмаку в роті, відрижки, не пов'язаної з прийомом їжі, печії. За виразкової хвороби та гастриту пробіотики сприяють зниженню запалення та загоєнню слизової оболонки шлунка.

Стоматологи прописують пробіотики для здоров'я порожнини рота за захворювань зубів і ясен (карієсу, гінгівіту, пародонтиту). Дерматологи призначають пробіотики для поліпшення стану шкіри та усунення запалення за акне, екземи, алергічного висипу.

У гінекології пробіотики використовують для відновлення жіночої мікрофлори в процесі лікування антибіотиками. Для посилення ефекту протигрибкових засобів пробіотики призначають за молочниці. Прийом препаратів, що містять корисні мікрокультури, рекомендований для усунення дисбактеріозу піхви за бактеріального вагінозу. Для вагітних пробіотики призначають у разі закрепів, здуття живота та печії.

6

Чи корисні пробіотики для дітей?

Діти народжуються з несформованою мікрофлорою ШКТ. Перші пробіотики для новонародженого містяться в молоці матері або молочній суміші, однак за недостатньої кількості корисних мікрокультур у дитини можуть виникнути здуття живота та коліки. При тривалому збереженні симптоматики з ознаками проблем ШКТ педіатр може призначити для немовляти пробіотики, які допоможуть сформувати здорову мікрофлору.

Пробіотики використовують під час лікування дітей антибіотиками для профілактики дисбактеріозу кишечника. Дитячі пробіотики здатні знизити ризик розвитку діареї, яку часто провокує антибактеріальна терапія. Педіатри прописують пробіотики за закрепів у дітей для поліпшення перистальтики кишківника і прискорення дефекації. 

Лактобактерії та біфідобактерії рекомендовані для дітей, які часто хворіють на застудні захворювання. Препарати, що містять корисні мікрокультури, зміцнюють імунну систему дитини, підвищуючи опірність організму інфекціям і запаленням.

7

Чи допомагають пробіотики схуднути?

Пробіотики можуть бути корисними для схуднення. Дисбаланс мікрофлори призводить до розвитку запалень у шлунково-кишковому тракті та неповного засвоєння поживних речовин з їжі, провокуючи постійне відчуття голоду. За допомогою відновлення мікрофлори кишківника пробіотики блокують запальний процес, покращують перетравлення з'їденого, створюючи сприятливі умови для максимального засвоєння корисних речовин і зниження апетиту. 

Пробіотики активізують продукування гормонів греліну і лептину, які регулюють почуття голоду і ситості. Також корисні мікроорганізми сприяють виробленню пептидів, що знижують потяг до їжі та сприяють спалюванню калорій. За допомогою пробіотиків прискорюється виведення «поганого» холестерину з організму та сповільнюється накопичення жиру.

Бактерії впливають на смакові пристрасті людини. Шкідливим мікроорганізмам для розмноження і зростання потрібен цукор і прості вуглеводи, а корисним — клітковина, яка знижує апетит і запобігає подальшому набору ваги. Пробіотики здатні підвищити ефективність жироспалювальних тренувань і дієти для схуднення.

8

Чи допомагають пробіотики за закрепів?

У пацієнтів із закрепами спостерігається дефіцит корисних лактобактерій і біфідобактерій, а також надлишок патогенних ентеробактерій у кишечнику. Прийом пробіотика в разі закрепів дає змогу відновити баланс мікрофлори, налагодити синтез ферментів, необхідних для травлення, і знизити рН товстої кишки.

Завдяки препаратам лактобактерій і біфідобактерій прискорюється вироблення коротколанцюгових жирних кислот, збільшується об'єм калових мас і скорочується час їхнього проходження кишечником. Також пробіотики сприяють збільшенню в товстій кишці концентрації серотоніну. Він є нейромедіатором збудження та стимулює перистальтику кишківника, за рахунок якої відновлюється нормальна частота дефекації.

9

Чи всім підходять пробіотики?

Пробіотики для ШКТ підходять не всім. Не рекомендується пити препарати з біфідобактеріями і лактобактеріями пацієнтам, у яких діагностовано синдром набутого імунодефіциту (СНІД) і рак. Через ослаблений імунітет вони схильні до ризику системних інфекцій, які можуть бути спровоковані мікроорганізмами. Також протипоказаний прийом біфідобактерій для кишківника людям, які проходять лікування аутоімунних захворювань імунодепресантами (ліками, що пригнічують імунну систему).

З обережністю слід приймати пробіотики пацієнтам з важкими захворюваннями кишківника (некротичним ентероколітом, синдромом короткої кишки). Живі культури здатні ускладнити перебіг хвороби, спровокувавши посилення її симптоматики.

10

Яка добова норма пробіотиків?

Середня добова норма пробіотиків для кишківника, зміцнення імунітету становить 10-20 мільярдів КУО (колонієутворювальних одиниць). Однак точне дозування визначає лікар, виходячи із загального стану здоров'я пацієнта і типу проблеми, яку необхідно усунути за допомогою корисних мікрокультур.

11

У яких продуктах містяться пробіотики?

Натуральні пробіотики містяться в продуктах харчування. Перелік пробіотичних продуктів:

  • квашена капуста;
  • солоні огірки;
  • яблучний оцет;
  • хлібний квас;
  • чайний гриб;
  • ферментовані сири;
  • кисломолочний сир;
  • кефір;
  • закваска.

Також багато пробіотиків міститься в йогурті. Отримати рекомендовану добову дозу пробіотиків можна з продуктами харчування. Однак людям, які мають непереносимість солінь, заквасок і кисломолочної продукції, показаний прийом корисних мікроорганізмів у вигляді дієтичних добавок.

12

Коли показані добавки з пробіотиками?

Добавки з корисними мікроорганізмами призначають для скорочення тривалості та полегшення симптомів інфекційних захворювань кишечника (ротавірусу, дизентерії, сальмонельозу). Інші показання до прийому пробіотиків:

  • тривалі закрепи або діарея;
  • лікування антибіотиками;
  • дерматологічні захворювання (псоріаз, екзема, дерматит);
  • стоматологічні патології (карієс, гінгівіт, пародонтит);
  • часті респіраторні інфекції на фоні ослабленого імунітету;
  • гінекологічні захворювання, пов'язані з дисбалансом вагінальної мікрофлори (бактеріальний вагіноз, кандидоз);
  • відсутність апетиту;
  • млявість і апатія;
  • запальні захворювання кишечника (виразковий коліт, хвороба Крона), шлунка (гастрит), стравоходу (езофагіт);
  • схильність до алергії;
  • лактозна непереносимість (серед фармацевтичних препаратів є пробіотики без лактози);
  • підвищений рівень холестерину в крові;
  • ожиріння.

Лікар може призначити пробіотичні засоби за алкогольної інтоксикації. Споживання пробіотиків і алкоголю є безпечним: внаслідок їхньої взаємодії не утворюються токсини, що завдають шкоди організму.

13

В якій формі випускаються пробіотики?

Ефективність і зручність прийому пробіотичних препаратів залежить від форми випуску. Список аптечних пробіотиків:

  • пробіотики в таблетках і капсулах — тверді препарати, що містять пресовані активні пробіотичні культури. Забезпечують точне дозування, не вимагають спеціальних умов зберігання та мають тривалий термін придатності;
  • порошкові пробіотики — суха форма живих мікроорганізмів. На відміну від таблеток, містять більшу концентрацію живих мікроорганізмів і діють швидше;
  • рідкі пробіотики — суспензії та краплі, що містять живі мікрокультури. Легко засвоюються організмом, проте часто потребують охолодження та мають короткий термін придатності, порівняно з таблетками, капсулами та порошками.

Пробіотики в рідкій формі підходять для новонароджених і дітей молодшого віку. Також їх призначають дорослим людям, яким складно ковтати таблетки та капсули.

14

Як обрати пробіотики?

Вибір пробіотика залежить від типу проблеми, яку необхідно усунути. Тому перед купівлею препарату рекомендується ознайомитися з інструкцією, звернувши увагу на склад і показання до застосування.

Порошки та таблетки від дисбактеріозу, вірусних інфекцій шлунково-кишкового тракту повинні містити одночасно лактобактерії та біфідобактерії. Прийом пробіотиків для профілактики шлунково-кишкових, вагінальних, алергічних захворювань, загального зміцнення імунітету можна почати з лактобактерій, чергуючи їх з біфідобактеріями.

Мікроорганізми, що входять до складу пробіотика, який буде вживатися після антибіотика, повинні мати стійкість до впливу антибактеріальних засобів. Рекомендується купувати виключно сертифіковані пробіотики з доведеною ефективністю, які продаються в аптеках. Для правильного підбору препарату слід попередньо проконсультуватися з лікарем.

15

Як приймати пробіотики?

В інструкції до кожного фармацевтичного засобу описано, як правильно приймати пробіотики. За інфекційних і запальних захворювань органів ШКТ препарати слід пити три-чотири рази на добу впродовж трьох-чотирьох тижнів. За закрепу та діареї пробіотики приймають у більшій дозі — п'ять-шість разів на добу впродовж п'яти днів. Прийом корисних мікроорганізмів з метою зміцнення імунної системи організму триваліший — близько двох місяців з частотою один-два рази на день.

Не рекомендується приймати пробіотик вранці (натщесерце), оскільки після сну середовище шлунка максимально кисле та згубне для корисних мікроорганізмів. Пробіотики в капсулах і таблетках потрібно запивати великою кількістю чистої негазованої води і ковтати, не розжовуючи. Також їх не можна довго тримати в ротовій порожнині. На йогурті та інших пробіотиках у капсулах є спеціальна плівка, що захищає мікроорганізми від загибелі під впливом шлункового соку.

Порошкові пробіотики в пакетиках перед прийомом необхідно розчиняти в теплій воді, чаї, соку, молоці, дитячій молочній суміші. Оральні пробіотики в ампулах також додають у напої, однак у продажу можна знайти краплі та суспензії, які готові до вживання та не потребують розведення. 

Приготовлені в домашніх умовах йогурти або закваски, які є рідкими пробіотиками, потрібно вжити протягом трьох-чотирьох діб. Після закінчення зазначеного терміну вони втрачають свою ефективність.

16

Коли приймати пробіотики — до чи після їди?

Пробіотики для дорослих і дітей не рекомендується приймати натще, оскільки є ризик загибелі більшої частини корисних мікроорганізмів в агресивному середовищі шлунка. Для забезпечення максимальної ефективності препаратів правильно пити пробіотики під час або відразу після їди.

17

Чи можна приймати пробіотики постійно?

Лікар, виходячи з діагнозу пацієнта, вирішує, чи варто приймати пробіотики постійно. Терапія хронічних патологій, відновлення випорожнень після антибіотиків може супроводжуватися тривалим використанням препаратів, що містять корисні мікрокультури.

За відсутності в людини показань до постійного прийому пробіотиків їх регулярне вживання є зайвим. Збалансованого харчування часто достатньо для підтримання здорової мікрофлори кишківника.

18

Як приймати пробіотики з антибіотиками?

Антибактеріальні препарати здатні знищувати не тільки хвороботворні, а й корисні мікроорганізми. Тому у пацієнтів може виникнути дисбактеріоз ШКТ після антибіотиків. Симптоми порушення балансу мікрофлори після антибіотиків:

  • біль і спазми в животі;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • непереносимість продуктів харчування, зі споживанням яких раніше не виникало проблем;
  • відсутність апетиту;
  • надмірне газоутворення та відчуття розпирання живота;
  • алергічний висип на тілі.

Для захисту мікрофлори ШКТ від дисбактеріозу рекомендується пити пробіотики під час лікування антибіотиками. Корисні мікроорганізми закріплюються на поверхні слизової оболонки кишківника та заповнюють втрату мікрокультур, які були знищені антибактеріальними лікарськими засобами.

Необхідно приймати пробіотик з першого дня лікування антибіотиком. Однак не можна пити пробіотик з антибіотиком одночасно. Для захисту корисних бактерій від загибелі під впливом антибактеріальних препаратів слід вживати пробіотики через дві-три години після прийому антибіотиків.

Зазвичай антибактеріальна терапія триває один-два тижні. Однак, щоб повністю відновити мікрофлору кишківника після антибіотиків, слід пити пробіотики втричі довше — від трьох до шести тижнів. 

Крім пробіотика, за прийому антибіотиків необхідно вживати пребіотики, що стимулюють розмноження корисних мікрокультур у кишечнику. Натуральні пребіотики містяться у свіжих молочних продуктах, цільнозернових крупах і злаках, бобах, висівках, фруктах і овочах, їсти які можна протягом дня. Фармацевтичні пребіотичні препарати рекомендується пити вранці натщесерце (за півгодини до прийому їжі). Вони допоможуть відновитися після антибіотиків, забезпечивши виведення з організму продуктів обміну речовин, які сприяють розвитку патогенної мікрофлори.

19

Як зрозуміти, чи допомагають пробіотики?

Спостерігаючи за станом здоров'я, можна визначити, чи є біфідо-препарати ефективними. Приймаючи корисні бактерії для кишківника з метою усунення закрепу або діареї, вже за кілька днів можна помітити зміни консистенції калу та частоти дефекації.

Однак людям, які вирішили пити пробіотики для профілактики сезонних захворювань, складніше оцінити ефективність препарату. Людина може хворіти рідше, ніж раніше, але прямий взаємозв'язок між вживанням пробіотиків і підвищенням імунітету ще не підтверджений науковими дослідженнями.

20

Чи можуть пробіотики бути шкідливими?

Препарати, що містять живі бактерії для кишківника, нешкідливі, оскільки мікроорганізми, що входять до їхнього складу, є частиною природної мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Під час прийому пробіотиків побічні ефекти проявляються рідко. Перевищення рекомендованої дози препаратів у деяких людей може стати причиною надмірного газоутворення в кишечнику, запору або діареї.

Серед можливих побічних ефектів бактерій для кишківника — алергія на допоміжні компоненти препарату (мальтодекстрин, магнієвий стеарат) та індивідуальна непереносимість певного штаму мікроорганізмів. Алергічна реакція може проявлятися висипом, почервонінням, набряком і свербежем шкіри.

Для зниження ризику побічних ефектів рекомендується починати пити пробіотик з мінімальної дози, поступово збільшуючи її. При появі симптомів передозування слід зменшити дозу або приймати препарат через день. Пацієнтам із хронічними захворюваннями необхідно попередньо відвідати консультацію терапевта та переконатися у відсутності протипоказань до прийому пробіотиків.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Терапія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке пробіотики, коли вони потрібні та чим відрізняються від пребіотиків? - Нікуліна Юлія Миколаївна
Нікуліна Юлія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке пробіотики, коли вони потрібні та чим відрізняються від пребіотиків?
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Що таке пробіотики, коли вони потрібні та чим відрізняються від пребіотиків?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 1 тиждень тому
Добрий день! Наскільки ефективні косметичні креми з пробіотиками для шкіри?
Відповісти
Доброго дня. Щодо підбору препарату слід проконсультуватися з дерматологом. Однак для лікування і профілактики шкірних захворювань рекомендується купувати фармацевтичні пробіотики з доведеною ефективністю, які продаються в аптеках, а не в магазинах косметики.
Людмила 1 тиждень тому
Здрастуйте! Скажіть, будь ласка, коли приймати пробіотики: до чи після антибіотиків?
Відповісти
Доброго дня. Для запобігання дисбактеріозу кишечника доцільно почати пити пробіотики в один день з антибіотиками. Між прийомом антибактеріальних і пробіотичних препаратів слід дотримуватися годинного інтервалу — від двох до трьох годин.
Діана 1 тиждень тому
Добрий вечір! Підкажіть, який пробіотик ліпший під час приймання антибіотиків? Дякую.
Відповісти
Здрастуйте. Антибактеріальна терапія вимагає прийому комплексного препарату, що містить лактобактерії, біфідобактерії та дріжджі. Для підбору конкретної фармацевтичної добавки рекомендується звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн