Logo
0 800 30 11 77

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Читати 11 хвилин | Створено: 11 травня 2023 | Оновлено: 30 травня 2023 | 43659 43659
Лептин — гормон, який бере участь у контролі маси тіла, бере участь у регуляції енергетичного балансу, сигналізуючи головному мозку про наявність жирових запасів в організмі.

Що таке лептин?

Лептин — це гормон, який забезпечує відчуття ситості, підтримуючи довгостроковий баланс між споживанням їжі та використанням енергії. Він допомагає пригнічувати голод і регулювати енергетичний баланс, щоб тіло не викликало реакцію голоду за відсутності потреби в енергії (калоріях).

За що відповідає лептин?

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

Гормон лептин відповідає за регуляцію метаболічних, нейроендокринних та енергетичних процесів в організмі. Лептин не тільки є «гормоном насичення», а й слугує маркером для діагностики вторинної аменореї, ожиріння, ішемічної хвороби серця (стенокардії) та цукрового діабету.

Оскільки кожній системі організму необхідна енергія, то від рівня лептину залежить їхнє функціонування. Функції лептину:

  • регуляція апетиту. Лептин сигналізує головному мозку про насичення організму та зменшує апетит;
  • контроль метаболізму. Гормон бере участь у регуляції енергетичного балансу та допомагає підтримувати оптимальний рівень метаболізму;
  • регуляція запальних процесів. Впливає на імунну систему, контролюючи імунну відповідь організму на запалення;
  • підтриманням репродуктивної функції. Лептин може впливати на регуляцію менструального циклу і гормонального балансу у жінок;
  • регуляція кісткової тканини. Гормон впливає на утворення кісткової тканини і контролює кістковий обмін;
  • вироблення гормонів щитовидної залози, що регулюють метаболізм.

Лептин підвищує шанси на зачаття дитини і перебіг вагітності без ускладнення, оскільки нормальний рівень гормону забезпечує достатню кількість енергії та поживних речовин для підтримки росту дитини. Гормон посилає сигнал у мозок, що овуляція є нормальним процесом, а матка готова до прикріплення заплідненої яйцеклітини.

Де виробляється лептин?

Лептин виробляється в жирових клітинах (адипоцитах), які розташовані під шкірою, навколо внутрішніх органів, у середній порожнині кісток. Рівень гормону голоду лептину в крові безпосередньо залежить від кількості жирової тканини в організмі — чим більше жирової тканини, тим вищий рівень лептину. Також лептин може вироблятися плацентою, печінкою, органами шлунково-кишкового тракту, м'язами і тканинами підшкірного жиру, оскільки жирові клітини знаходяться в різних органах і системах.

Після виділення лептин переноситься в головний мозок, де він зв'язується з рецепторами в гіпоталамусі. У результаті відбувається активація нейронів, які контролюють апетит і метаболізм, що дає змогу організму регулювати енергетичний баланс.

Норми лептину в жінок, чоловіків і дітей

Рівень лептину варіюється залежно від статі та віку людини. Норми лептину в дорослих:

  • норма лептину в жінок — від 3,7 до 11,1;
  • норма лептину в чоловіків — від 2,0 до 5,6.

У жінок норма лептину вища, ніж у чоловіків, оскільки організм виробляє більше жирової тканини через відмінності в гормональному фоні та фізіологічних особливостях. Також у жінок рівень лептину може змінюватися залежно від фази менструального циклу і під час вагітності.

Загалом, рівень лептину в дітей вищий, ніж у дорослих, через швидкий ріст і розвиток організму.

Норма лептину в дітей за віком

Вік

Рівень лептину в крові

новонароджені

0,5-13,8 нг/мл

діти до року

0,5-13,8 нг/мл

діти від 1-3 років

1,0-13,8 нг/мл

діти 4-6 років

1,0-10,1 нг/мл

діти 7-9 років

1,5-10,1 нг/мл

діти 10-12 років

1,5-10,1 нг/мл

підлітки 13-17 років

1,5-10,1 нг/мл

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми лептину у дітей за віком

Таблиця норми лептину у дітей за віком

Коли і як здати аналіз на лептин?

Лептин потрібно здавати, коли є підозри на ожиріння, метаболічний синдром, інсулінорезистентність, а також порушення функції щитоподібної залози. Показання до перевірки рівня лептину:

  • прискорене відчуття голоду (кожні одну-дві години);
  • різкі стрибки ваги (зменшення або збільшення);
  • надмірна вага або ожиріння;
  • підвищений рівень глюкози в крові (гіперглікемія);
  • втома і слабкість;
  • порушення сну (наприклад, безсоння);
  • підвищений холестерин (гіперхолестеринемія);
  • порушення менструального циклу у жінок;
  • підвищений рівень тригліцеридів у крові (гіпертригліцеридемія).

Для здачі аналізу на лептин береться кров із вени. Оскільки приймання глюкокортикостероїдів та інсуліну може вплинути на рівень лептину в крові, важливо повідомити лікаря про ліки, які ви приймаєте (у разі потреби лікар призупинить прийом або змінить дозування).

Перед здачею гемотесту на лептин необхідно утриматися від їжі протягом 8-12 годин. Пити негазовану воду можна у звичайній кількості. Вранці напередодні дослідження потрібно виключити фізичні навантаження і стресові ситуації, оскільки вони можуть вплинути на рівень лептину в крові. Після здачі аналізу необхідна консультація ендокринолога, який розшифрує результати і дасть рекомендації щодо нормалізації лептину в разі виявлення відхилень від норми.

Підвищений лептин

Оскільки кількість гормону прямо пропорційна кількості жирової тканини, ожиріння призводить до лептину вище норми (гіперлептинемії). Інші причини високого лептину:

  • генетична схильність;
  • цукровий діабет;
  • метаболічний синдром;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • онкологічні захворювання (наприклад, простати, молочної залози, товстої кишки);
  • прийом лікарських препаратів (глюкокортикостероїдів);
  • захворювання гіпоталамуса (карцинома, кіста, гіпоталамічний синдром).

До підвищення лептину також можуть призвести нейродегенеративні розлади: хвороби Альцгеймера, Паркінсона і Ганта, а також синдром Гантінгтона. У жінок лептин підвищується під час вагітності через регуляцію енергетичного балансу та підтримання нормального розвитку плода.

До можливих наслідків підвищеного лептину відносять неалкогольну жирову хворобу печінки, синдром Рабсона-Менденголла, депресію. Також може розвинутися харчова залежність і розлади харчової поведінки (наприклад, компульсивне переїдання).

У жінок високий рівень лептину та ожиріння можуть підвищити ризик раку молочної залози, оскільки пов'язані з гормоном запальні цитокіни надсилають сигнали, що провокують швидкий ріст ракових клітин. Також жінки з надмірною вагою зазвичай гірше реагують на гормональне лікування раку молочної залози, що ускладнює курс терапії.

Лептин — як знизити?

Знизити лептин медикаментозно можна за допомогою агоністів рецепторів меланокортину, інгібіторів зворотного захоплення серотоніну, а також тіазолідиндіонів. Інші способи знизити лептин у крові:

  • зниження ваги. Оскільки рівень лептину пов'язаний із кількістю жирової тканини, зменшення маси тіла призведе до його зниження;
  • збільшення фізичної активності;
  • зменшення прийомів їжі;
  • повноцінний сон.

Лептин та інсулін є гормонами, що контролюють обмін речовин, тому зниження рівня одного гормону призводить до зменшення іншого. Знизити інсулін можна за допомогою дотримання дієти з низьким вмістом вуглеводів.

Гормон лептин — як позбутися зайвої ваги?

Позбутися зайвої ваги за підвищеного лептину можна за допомогою дієти, дотримання режиму дня, регулярної фізичної активності, а також здорового сну (сім-вісім годин). Основні правила для схуднення за високого лептину:

  • дотримуватися дефіциту калорій (їсти менше, ніж витрачати);
  • повільно пережовувати їжу для швидкого насичення;
  • підтримувати питний режим (на один кг ваги — 33-40 мм води);
  • не пропускати прийоми їжі (включно зі сніданком);
  • планувати раціон заздалегідь для зниження ризику зривів;
  • вести активний спосіб життя (займатися плаванням, кататися на велосипеді або бігати три-чотири рази на тиждень);
  • уникати стресових ситуацій (можуть викликати підвищений апетит).

Дієта за підвищеного лептину має включати продукти з низьким глікемічним індексом, оскільки їх вживання знижує ризик надмірної ваги. 

Дозволені продукти при підвищеному лептині

Група

Продукти

Білкові продукти

курка, індичка, яловичина, риба, яйця

Овочі та зелень

броколі, цвітна капуста, шпинат, зелений горошок, салат, помідори, огірки

Фрукти з низьким вмістом цукру

яблука, груші, цитрусові, ягоди

Горіхи та насіння

мигдаль, фундук, волоські горіхи, насіння соняшнику, насіння гарбуза

Здорові жири

авокадо, оливкова олія, горіхова олія, олія льону, риб'ячий жир

Нежирні молочні продукти

молоко, йогурт, сир, сири з низьким вмістом жиру

Бобові

сочевиця, горох, нут, квасоля

Цільнозернові продукти

вівсяна каша, коричневий рис, гречка, цільнозерновий хліб

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Дозволені продукти за підвищеного лептину

Дозволені продукти за підвищеного лептину

Білкові продукти багаті на амінокислоти, які стимулюють насичення. Овочі та фрукти містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які покращують обмін речовин і запобігають підвищенню рівня лептину.

Лептин знижений — що робити?

Рівень лептину нижче норми зустрічається дуже рідко. Основний стан, пов'язаний з низьким рівнем лептину, називається вродженим дефіцитом лептину, за якого гормон не виробляється жировою тканиною. Інші причини зниженого лептину:

  • генетичні чинники;
  • різке обмеження калорій;
  • низька маса тіла;
  • низьковуглеводна дієта.

Інтенсивні фізичні вправи можуть призвести до зниження рівня лептину. Хронічний психологічний стрес також може вплинути на рівень гормону в крові. У нормі лептин може знижуватися під час сну.

У разі дефіциту лептину передається сигнал у головний мозок, що сигналізує про сильний голод, що призводить до неконтрольованого споживання їжі, ожиріння третього ступеня і затримки статевого дозрівання у дітей. Інші наслідки низького лептину включають часті бактеріальні інфекції, надмірне вироблення інсуліну), дисбаланс ліпідів, а також гіпогонадотропний гіпогонадизм (низький рівень статевих гормонів).

Як підвищити лептин в організмі?

Збільшити рівень лептину за допомогою таблеток неможливо, оскільки він не є вітаміном або мінералом. Харчові добавки, пропоновані в Інтернеті або аптеках, не містять лептину. У складі може бути кофеїн, суміші трав і вітамінів, що пригнічують апетит, проте їхня ефективність невисока. Способи, які допоможуть підвищити лептин в організмі:

  • збільшення прийому білка. Їжа, багата на білок, може допомогти підвищити рівень лептину, оскільки гормон виробляється в жировій тканині, і його синтез потребує амінокислот;
  • споживання здорових жирів. Оливкова олія, авокадо та горіхи можуть сприяти підвищенню рівня лептину в організмі;
  • регулярний прийом їжі. Періодичний голод може сприйматися організмом як нестача енергії та призводити до зниження гормону.

Ін'єкції лептину зазвичай застосовують для лікування рідкісних генетичних захворювань, пов'язаних із дефіцитом лептину, наприклад, лептин-резистентної гіпоталамічної нестачі або порушення синтезу лептину. Уколи гормону можуть допомогти пацієнтам досягти нормального рівня лептину і знизити споживання їжі.

У яких продуктах міститься лептин?

Оскільки лептин — це гормон, який виробляє тіло, а не поживна речовина (наприклад, вітамін С або білок), жодні продукти його не містять. Однак залежно від потреби людини підбирається індивідуальна дієта.

Наприклад, за необхідності знизити рівень лептину рекомендується відмова від жирної, смаженої та копченої їжі, а також простих вуглеводів. За необхідності підвищити лептин у раціон потрібно включити білок.

Дієта для зниження лептину: меню з рецептами

Дієта для зниження лептину передбачає виключення з раціону простих вуглеводів (хлібобулочних виробів, солодощів, борошняних виробів), їжі з високим вмістом жирів і калорій (наприклад, приготовані у фритюрі продукти). Важливо відмовитися від солодких газованих напоїв, соків, алкоголю, а також інших напоїв із високим вмістом цукру (компотів, морсів).

1

Вівсянка з фруктами та горіхами

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
280
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — 40 г;
  • молоко — 150 мл;
  • яблуко — 1 шт.;
  • волоські горіхи — 20 г;
  • кориця — дрібка;
  • мед — за смаком (не обов'язково).
  1. Вівсяні пластівці залийте молоком і дайте настоятися на кілька хвилин.
  2. Яблуко наріжте невеликими кубиками і додайте до вівсяної каші.
  3. Додайте волоські горіхи, попередньо нарізані або подрібнені.
  4. Посипте корицею і додайте мед (за бажанням).
  5. Добре перемішайте і підігрійте на плиті або в мікрохвильовій печі до бажаної температури.
2

Курячий салат з овочами

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Підготовка
15 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • куряча грудка — 200 г;
  • зелений салат — 100 г;
  • огірок — 100 г;
  • помідори чері — 100 г;
  • невелика червона цибуля — 1 шт.;
  • оливкова олія — 1 ст. л;
  • яблучний оцет — 1 ст. л;
  • сіль і перець за смаком.
  1. Курячу грудку відваріть до готовності та наріжте кубиками.
  2. Розріжте помідори на половинки.
  3. Поріжте цибулю кільцями або півкільцями.
  4. Огірок наріжте тонкими кружечками.
  5. Салат порвіть на невеликі листочки.
  6. У великій мисці змішайте курку, салат, огірки, помідори та цибулю.
  7. Додайте оливкову олію і яблучний оцет, добре перемішайте.
  8. Посоліть і поперчіть за смаком.
3

Лосось на грилі з овочами

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Підготовка
15 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
310
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • філе лосося — 150 г;
  • червоний перець — ½ шт;
  • жовтий перець — ½ шт;
  • баклажан — 1 шт;
  • цукіні — 1 шт;
  • оливкова олія — 1 ст. л.;
  • часник — 1 зубчик;
  • лимон — ½ шт.;
  • сіль — за смаком;
  • перець — за смаком.
  1. Наріжте червоний і жовтий перець, баклажан і цукіні на невеликі шматочки.
  2. Додайте нарізаний часник, оливкову олію, сіль і перець. Ретельно перемішайте, щоб овочі були покриті олією та спеціями.
  3. Розігрійте гриль. Покладіть овочі на гриль і готуйте, періодично помішуючи, доти, доки вони не стануть м'якими та золотистими.
  4. Відкладіть овочі вбік і покладіть на гриль філе лосося. Готуйте на середньому вогні, перевертаючи доти, доки лосось не стане золотистим і добре просмаженим.
  5. Подавайте лосось з овочами та скибочкою лимона.

Ендокринологія в ОН Клінік Кропивницький

Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма - Русіна Ірина Олександрівна
Русіна Ірина Олександрівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що таке лептинорезистентність?

Лептинорезистентність — це стан, за якого клітини організму перестають реагувати на лептин, що може призводити до збільшення апетиту і накопичення жиру в організмі. Резистентність до гормону ситості лептину може бути спричинена генетичними факторами, незбалансованим харчуванням, зниженою фізичною активністю, хронічним стресом і недосипанням.

2. Як нормалізувати лептин?

Нормалізувати лептин можна за рахунок зміни способу життя, що включає регулярну фізичну активність, здорове харчування і достатній сон. Рекомендації для нормалізації гормону лептину:

  • фізична активність (ходьба, біг, фітнес);
  • споживання продуктів, багатих на білки (курка, індичка, риба, яйця, горіхи);
  • обмеження вуглеводів (борошняні вироби, хліб, макарони з м'яких сортів пшениці).

Для підвищення рівня лептину важливо вживати омега-3 жирні кислоти, які містяться в морепродуктах, горіхах, насінні льону, чіа та кунжуті. За необхідності знизити рівень лептину потрібно відмовитися від продуктів із великим вмістом фруктози (фруктів, соків, меду, сиропів).

3. Лептин і ожиріння — як лікувати?

При ожирінні зазвичай спостерігається підвищений рівень лептину в крові, що може призводити до стійкості до його дії (лептинорезистентності), а в результаті — до порушення регуляції апетиту та обміну речовин. Рекомендації, які допоможуть вилікувати лептин і ожиріння:

  • виключити з раціону продукти з високим вмістом цукру;
  • обмежити зернові, які містять глютен;
  • зменшити споживання солодких (бананів, яблук) і виключити високофруктозні (хурму, виноград) фрукти;
  • уникати вживання напівфабрикатів і фаст-фуду;
  • відмовитися від жирної, смаженої, копченої та маринованої їжі.

Важливо підтримувати питний режим, завдяки якому можна зменшити апетит, контролювати відчуття голоду, вивести токсини з організму і поліпшити обмін речовин. Знизити лептин і зменшити масу тіла також допоможуть регулярні фізичні вправи.

4. Лептин і тестостерон — чи є взаємозв'язок?

Рівні лептину і тестостерону можуть бути взаємопов'язані. Низький рівень тестостерону у чоловіків може бути пов'язаний з ожирінням і високим вмістом жиру в організмі. Дисбаланс лептину може призвести до більш високого рівня естрогену й активності ароматази.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Лікар-ендокринолог. Друга категорія.
Лептин: де виробляється, за що відповідає і яка в нього норма
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Олена 11 місяців тому
Добрий день, я прочитала, що грелін і лептин взаємопов'язані. Що таке грелін?
Відповісти
Здрастуйте, Грелін і лептин — гормони, які регулюють відчуття голоду і насичення в організмі. Грелін виробляється в шлунку і його рівень підвищується перед їжею, стимулюючи апетит. Після їжі рівень греліну знижується, що дає відчуття насичення. Коли рівень лептину низький, а греліну високий, це може призвести до підвищеного відчуття голоду і нестачі насичення після їжі.
Марія 11 місяців тому
Доброго дня, хотілося б дізнатися, чому гормон, що знижує апетит, змінюється під час менструального циклу? Під час овуляції рівень вищий чи нижчий?
Відповісти
Добрий день, рівень лептину в організмі жінок може змінюватися під час менструального циклу. Наприклад, дослідження показують, що рівень лептину може бути трохи вищим під час овуляції, а потім знижуватися в другій половині циклу перед місячними.
Інна 11 місяців тому
Доброго ранку, нещодавно прочила про грелін — гормон голоду. І в мене виникло запитання, а чому гормон, що відповідає за апетит, підвищується під час вагітності?
Відповісти
Доброго ранку, під час вагітності рівень греліну може підвищуватися через гормональні зміни і потреби плода. У перші місяці рівні прогестерону та естрогену в крові зростають, що може сприяти збільшенню апетиту і ваги.
Богдана 11 місяців тому
Добрий день, а можете розповісти докладніше про гематотестикулярний бар'єр?
Відповісти
Здрастуйте, гематотестикулярний бар'єр — це біологічний бар'єр між кров'ю і насіннєвими шляхами чоловіка, який запобігає потраплянню токсинів і мікробів у сперму. Пошкодження або порушення бар'єру може призвести до зміни рівня лептину в крові і, отже, до порушення регуляції апетиту та енергетичного балансу.
Марина 11 місяців тому
Доброго дня, у мене трохи підвищений ІМТ, проте ожиріння ще немає. Я вирішила зайнятися собою і здала всі аналізи, зокрема й на лептин. За результатами лептин підвищений — що це означає?
Відповісти
Добрий день, підвищений рівень лептину може вказувати на наявність лептинорезистентності. Вона може призводити до ожиріння і пов'язаних з ним захворювань, таких як діабет і серцево-судинні захворювання. Знизити рівень лептину можна за допомогою рекомендацій, зазначених у статті.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!