Logo
0 800 30 11 77

Лікування дітей антибіотиками: які можуть бути помилки?

Лікування дітей антибіотиками: які можуть бути помилки?
Читати 5 хвилин | Створено: 16 серпня 2023 | Оновлено: 16 серпня 2023 | 14780 14780
Антибіотики — це ліки, які борються з бактеріальними інфекціями. Дія антибіотиків спрямована на зупинку росту, розмноження і знищення бактерій.

Чому педіатри призначають антибіотики?

Антибіотики в педіатрії призначають для прискорення одужання, полегшення симптомів і профілактики ускладнень бактеріальних інфекцій. Прийом антибіотиків також допомагає запобігти поширенню інфекційних захворювань у дітей.

Показання до призначення антибіотиків дітям

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Антибіотики призначають у разі інфекцій шкіри, м'яких тканин, органів дихання, зору, сечовидільної, репродуктивної та інших систем. Дитині необхідні антибіотики в разі:

  • стрептококових, стафілококових інфекцій;
  • бактеріальної пневмонії;
  • кашлюку;
  • отиту;
  • фарингіту;
  • кишкової палички;
  • хвороби Лайма;
  • ендокардиту;
  • імпетиго (шкірної інфекції, супроводжуваної пухирцево-гнійничковим висипом);
  • сепсису (неонатальний сепсис є одним із показань для лікування антибіотиками новонароджених).

Антибіотики можуть призначатися для профілактики бактеріальних інфекцій перед хірургічними операціями, після укусів тварин або сильному травмуванні шкіри. Перед призначенням антибіотиків для лікування бронхіту в дітей або проведення антибіотичної терапії інших захворювань педіатр зважує ризики побічних ефектів від використання препаратів.

Види антибіотиків для дітей

Сотні різних антибіотиків для дітей поділяються на кілька груп.

Види антибіотиків для дітей

Вид

Опис (показання)

Пеніциліни

Вважаються відносно безпечними антибіотиками для дітей. Дитячий отоларинголог може призначити дитині антибіотики пеніцилінового ряду в разі гаймориту. Пеніциліни також використовують у разі інфекцій шкіри, сечовивідних шляхів та інших органів.

Цефалоспорини

Сепсис, менінгіт, фарингіт, інфекції сечовивідних шляхів, шкіри, легенів, вушні інфекції.

Аміноглікозиди

Сепсис (препарати використовують у вигляді ін'єкцій або крапель).

Тетрацикліни

Акне, розацеа, пародонтит, інфекції органів травлення, сечовивідних шляхів, очні інфекції.

Макроліди

Кашлюк, інфекції шкіри, легенів, інших органів дихальної системи (наприклад, пневмонія).

Лінкоміцини

Інфекційні захворювання органів малого таза, кісток, суглобів, органів дихання.

Сульфаніламіди

Інфекції сечовивідних шляхів, пневмонія, отит.

Глікопептидні антибіотики

Золотистий стафілокок, запалення легенів, ендокардит, шкірні інфекції.

Карбапенеми

Шлункові, ниркові інфекції, пневмонія.

Класифікація антибіотиків також враховує спосіб їх прийому. Види антибіотиків:

  • пероральні (антибіотики випускаються у вигляді порошку, пігулок, капсул або рідин);
  • місцеві (мазі, креми, спреї, краплі);
  • ін'єкційні (антибіотики для дітей у формі ін'єкцій вводяться внутрішньом'язово або внутрішньовенно).

Під час призначення препарату лікар враховує вікові обмеження. Наприклад, антибіотики з групи фторхінолонів не призначають дітям, за винятком ускладнених інфекцій сечовивідних шляхів і сибірської виразки. Багато антибіотиків протипоказані для дітей через високий ризик побічних ефектів, які негативно позначаються на самопочутті, роботі нервової, травної та інших систем.

Основні помилки в лікуванні дітей антибіотиками

Порушення принципів призначення антибіотиків дітям пов'язані з неправильним дозуванням, частотою застосування і повторним лікуванням. Помилки під час призначення антибіотиків:

  1. Розрахунок дитячого дозування на підставі формул, що застосовуються для дорослих пацієнтів (дозування антибіотиків для дітей залежить від ваги і віку дитини).
  2. Недотримання діагностичних критеріїв призначення препаратів.
  3. Застосування комбінації антибіотиків одного класу.
  4. Невідповідність препарату клінічній картині захворювання (наприклад, антибіотики за вірусного стоматиту в дітей не призводять до поліпшення симптомів).
  5. Неправильний вибір способу введення препарату.
  6. Ігнорування несумісності одночасно використовуваних ліків.
  7. Надмірне або недостатнє дозування і тривалість застосування антибіотиків.

Імовірність негативного впливу антибіотиків на здоров'я дитини зростає зі збільшенням кількості препаратів, що застосовуються одночасно. Помилки під час призначення антибіотичних засобів можуть призвести до зниження ефективності лікування, рецидивів та ускладнень інфекційних захворювань.

Як антибіотики впливають на організм дитини?

Антибіотики не тільки нейтралізують бактерії, але також можуть чинити несприятливий вплив на самопочуття дитини і роботу систем організму. Можливі побічні реакції на антибіотики у дітей:

  • дисбактеріоз;
  • грибкові інфекції;
  • нудота, блювання;
  • діарея;
  • болі в м'язах і суглобах;
  • запаморочення;
  • зниження чутливості кінцівок;
  • порушення серцевого ритму;
  • ослаблення імунної системи (наслідок частого прийому антибіотиків у дітей);
  • розвиток інфекційних захворювань, стійких до діючих речовин препаратів;
  • псоріаз;
  • алергічні реакції.

Алергія в дитини після антибіотиків проявляється набряками, кашлем, дихальними порушеннями, кон'юнктивітом, висипаннями, свербінням, почервонінням і лущенням шкіри. Дерматит у дітей є одним із поширених побічних ефектів від використання антибіотиків.

Антибіотики можуть бути шкідливі дітям різного віку, особливо новонародженим. Наприклад, після антибіотиків підвищується ризик виникнення дерматиту в немовляти. Антибіотичні препарати також здатні спровокувати надмірний набір ваги, аутизм, порушення розвитку нервової системи.

Одним із небезпечних ускладнень прийому антибіотиків є анафілаксія. Синдром, що включає хрипи, задишку, набряк слизової оболонки гортані та зниження артеріального тиску, вимагає надання невідкладної медичної допомоги.

Як відновити імунітет дитині після антибіотиків?

Застосування антибіотиків дітям завдає шкоди кишковій мікрофлорі та призводить до ослаблення імунної системи. Для відновлення мікробного складу кишківника одночасно з антибіотиками або після завершення курсу лікування застосовуються пробіотики, що сприяють збільшенню кількості корисних бактерій у травному тракті. Пробіотики стимулюють вироблення протимікробних пептидів і білків, які посилюють бар'єрну функцію кишківника і модулюють імунну відповідь.

Для стимуляції росту корисних кишкових бактерій рекомендується додавати в раціон клітковину, яка є їжею для мікроорганізмів, що населяють кишківник. Харчування дитини під час лікування антибіотиками:

  • каші, цільнозерновий хліб;
  • горіхи, насіння, боби, сочевиця, горох;
  • ягоди, банани; 
  • броколі, артишоки;
  • какао;
  • ферментовані продукти (йогурт, сир, квашена капуста).

Під час прийому антибіотиків слід уникати вживання продуктів, які можуть знизити ефективність терапії, наприклад, грейпфрута і грейпфрутового соку. Також під час лікування дитини антибіотиками рекомендується обмежити споживання кальцію.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Лікування дітей антибіотиками: які можуть бути помилки? - Літвінова Мар’яна Володимирівна
Літвінова Мар’яна Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як відновити мікрофлору кишківника дитині після антибіотиків?

Для відновлення флори після антибіотиків у дитини в раціон включають пробіотики і пребіотики. Пробіотиками називають препарати з бактеріями, які потрібні кишечнику. Пребіотики — це продукти, що містять харчові волокна, якими харчуються кишкові бактерії.

2. Старшій дитині допоміг один антибіотик, навіщо йти до лікаря, якщо молодшій дитині можна дати той самий?

Кожен клінічний випадок індивідуальний, тому не існує універсальної схеми лікування для всіх пацієнтів. Навіть за наявності схожих симптомів захворювань перед прийомом будь-якого антибіотика необхідна консультація педіатра.

3. Що робити, якщо з'явилися побічні ефекти від антибіотиків у дитини?

У разі появи побічних ефектів після прийому будь-якого лікарського засобу слід негайно звернутися до лікаря. Педіатр скоригує дозування або призначить інший препарат. Наприклад, щоб відновити дитині печінку після антибіотиків, можуть використовуватися гепатопротектори.

4. Що пити з антибіотиками дитині?

Під час проходження антибіотичного курсу рекомендується збільшити об'єм споживаної рідини, особливо в разі проявів діареї, оскільки пронос у дитини під час лікування антибіотиками може призвести до зневоднення організму. У разі висипу в дитини після антибіотиків призначаються антигістамінні препарати.

5. Як дати дитині гіркий антибіотик?

Щоб спростити прийом антибіотика з гірким смаком, його доповнюють різними напоями або продуктами. Наприклад, антибіотик для дітей у таблетках подрібнюють і змішують із сиропом, соком, йогуртом, солодким напоєм або фруктовим пюре. Для маленьких дітей випускаються антибіотики в сиропах із солодким смаком.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Лікування дітей антибіотиками: які можуть бути помилки?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Лікування дітей антибіотиками: які можуть бути помилки?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 1 тиждень тому
Доброго дня. У дитини 5 років діагноз стрептодермія, була проведена антибіотикотерапія, але (через мою необізнаність) із недотриманням кратності в прийомах і на 1 таблетку менше. Через деякий час симптоми хвороби проявилися знову. Чи можна давати той самий антибіотик? Чи потрібно нове лікування?
Відповісти
Добрий день. Я рекомендую вам звернутися до педіатра, щоб отримати консультацію та рекомендації щодо подальшого лікування вашої дитини. Лікар зможе оцінити стан дитини, перевірити результати попереднього лікування і призначити оптимальний курс терапії. Недотримання рекомендованої кратності або дози антибіотика може призвести до рецидиву або стійкості мікроорганізмів до лікарського засобу. У деяких випадках може бути необхідно змінити антибіотик або продовжити лікування тим самим препаратом, але з правильною дозою і регулярними прийомами.
Максим 5 місяців тому
Добрий вечір. Чи можна самостійно застосовувати антибіотики для дітей, які продаються без рецепта?
Відповісти
Добрий день. Не слід давати дітям антибіотики, які не були призначені лікарем. Безконтрольний прийом антибіотичних засобів призводить до підвищення ризику побічних ефектів.
Наталія 6 місяців тому
Добрий день. У дитини болить живіт після антибіотиків. Що робити?
Відповісти
Добрий день. У разі болю та інших побічних симптомів слід невідкладно відвідати лікаря. Педіатр вислухає скарги і дасть рекомендації щодо продовження курсу лікування.
Ірина 7 місяців тому
Доброго дня. Чи допоможе подвійна доза антибіотика дитині за високої температури?
Відповісти
Добрий день. Самостійно збільшувати дозування препаратів не можна. Якщо призначений антибіотик не допомагає позбутися симптому, необхідно повідомити про це педіатра.
Тома 8 місяців тому
Добрий вечір. Який пробіотик краще під час прийому антибіотиків для дитини?
Відповісти
Добрий день. Кожен пробіотик підбирається індивідуально. Лікар враховує симптоми захворювання, перелік використовуваних антибіотиків та індивідуальні особливості організму.
Марія 8 місяців тому
Доброго дня. Що робити, якщо в дитини почалася діарея після антибіотиків?
Відповісти
Добрий день. У разі появи проносу в дитини під час лікування антибіотиками необхідно звернутися до педіатра. Можливо, необхідно змінити дозування або підібрати інший препарат.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день. На який день можна давати антибіотик дитині за високої температури?
Відповісти
Добрий день. Висока температура не є підставою для використання антибіотиків. За появи симптому слід звернутися до лікаря, який проведе діагностику і призначить лікування.
Олена 8 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, чи можна використовувати антибіотик під час ГРВІ у немовляти?
Відповісти
Добрий день. Антибіотики під час ГРВІ дітям до 1 року і старше не призначаються, оскільки діючі речовини антибіотичних препаратів не діють на віруси. Для організації лікування вірусних інфекцій необхідно проконсультуватися з педіатром.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!