Logo
0 800 30 11 77

Чому виникають запаморочення і як їх зупинити?

Чому виникають запаморочення і як їх зупинити?
Читати 7 хвилин | Створено: 23 травня 2023 | Оновлено: 30 червня 2023 | 55200 55200
Запаморочення — відчуття обертання простору навколо себе, нездатності контролювати своє тіло. За появи ознак запаморочення необхідно звернутися до невролога.

Що таке запаморочення?

Запаморочення — це відчуття почуття втрати рівноваги, орієнтації в просторі. Може здаватися, що навколишні предмети рухаються, опора йде з-під ніг. Запаморочення — не самостійне захворювання, а симптом неврологічних порушень, але також може виникати під час теплового удару, тривалого перебування на спеці або в задушливому приміщенні. Якщо запаморочення не минає протягом кількох тижнів, необхідно записатися на консультацію невролога.

Які види запаморочень?

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Запаморочення може бути постійним або тимчасовим, виникати при зміні температури навколишнього середовища. Неврологи виділяють такі види запаморочень:

Види запаморочень

Вестибулярне

Характеризується уявним обертанням навколишніх предметів, виникає через порушення вестибулярного апарату (у разі уражень головного мозку, інсульту).

Психогенне

З'являється нестійкість тіла, важкість у голові. Розвивається за стресу і розладів психіки (депресії, неврозу).

Вазомоторне

Відрізняється відчуттям втрати рівноваги, помутнінням зору. Запаморочення з'являється через порушення тонусу кровоносних судин, у разі різких стрибків тиску.

Позиційне

Проявляється у вигляді короткочасної (до 60 секунд) втрати рівноваги під час різкої зміни положення голови й тіла.

Часті запаморочення можуть свідчити про наявність серцево-судинних патологій (гіпертонії, ішемічної хвороби серця). Різкі короткочасні запаморочення можуть бути ознакою фізичного перенапруження або зневоднення організму.

Причини запаморочень у дорослих і дітей 

Голова може паморочитися на тлі стресу, перевтоми, під час зміни положення тіла.

Причини запаморочення

Причини запаморочення

Інші причини запаморочення:

  • захворювання головного мозку (струс, пухлини, інсульт);
  • мігрень;
  • пошкодження слухового нерва;
  • побічна дія медикаментів (гормональних, стероїдних препаратів);
  • інфекційні та запальні захворювання вуха (отит, отомікоз);
  • порушення вестибулярного апарату (хвороба Меньєра, вестибулярний неврит);
  • епілепсія;
  • серцево-судинні захворювання (серцева недостатність, ішемічна хвороба серця);
  • порушення обміну речовин (через голодування, нестачу вітамінів).

У дітей до п'яти років можуть з'являтися доброякісні запаморочення, не пов'язані з неврологічними патологіями, через стрес і фізичну перевтому. Також голова може паморочитися через заколисування в транспорті. У жінок запаморочення можуть бути пов'язані з гормональними змінами і з'являтися під час місячних. 

Можлива поява запаморочення після вакцинації через побічну дію лікарських препаратів. Запаморочення при шийному остеохондрозі виникає через здавлювання хребцями артерій і порушення кровообігу головного мозку. 

Запаморочення після їди 

Запаморочення після їжі може бути симптомом шлунково-кишкових або серцевих захворювань. Запаморочення, нудота, слабкість після вживання їжі можуть бути пов'язані із запаленням слизової оболонки шлунка через надходження в неї кислоти. Запаморочитися голова може за виразки, гастриту і потребує консультації з гастроентерологом.

Запаморочення і блювота після їжі можуть виникнути через отруєння харчовими продуктами або алергічну реакцію на них. Також паморочитися в голові може через переїдання або вживання занадто гострої та жирної їжі. Необхідно з'ясувати, на які продукти виникає патологічна реакція, і скоригувати меню. 

Психогенне запаморочення

Психогенне запаморочення характеризується раптовим порушенням орієнтації в просторі та втратою координації. Виникає через психосоматичні розлади та реакції на стрес. Інші причини психогенного запаморочення:

  • неврози;
  • депресії;
  • панічні атаки;
  • перевтома;
  • тривале безсоння;
  • тривожні розлади.

Психогенне запаморочення може з'являтися в положенні стоячи, під час ходьби, різкого вставання. Також напади запаморочення за тривожних розладів можуть виникати в положенні лежачи та під час перевертання з боку на бік. Після стабілізації психічного стану запаморочення минає.

Запаморочення і нудота

Запаморочення і нудота можуть з'являтися внаслідок захворювань органів слуху (отиту, хвороби Меньєра). Також нудота і блювота, що супроводжуються втратою координації, можуть бути симптомами мігрені, пухлин головного мозку, ураження вестибулярного нерва. Різка слабкість, холодний піт, нудота і запаморочення можуть виникати за серцево-судинної недостатності. Щоб визначити причину нездужання, необхідно звернутися до невролога.

Які симптоми запаморочення?

Ознаками запаморочення можуть бути слабкість, втрата рівноваги, переднепритомний стан, «ватяні ноги». Також запаморочення можуть супроводжувати такі симптоми:

  • зміни ритму серця (тахікардія, брадикардія);
  • нечіткість зору;
  • головні болі;
  • нудота і блювота;
  • підвищена пітливість;
  • коливання артеріального тиску.

При запамороченнях з'являється нестійкість тіла, може спостерігатися оніміння рук і ніг. Можуть бути присутніми помутніння свідомості, відчуття сп'яніння. У пацієнта виникає уявне відчуття руху предметів у навколишньому просторі. Напад запаморочення може тривати від кількох секунд до кількох годин і супроводжуватися шумом у вухах. 

Запаморочення у вагітних

Запаморочення під час вагітності часто з'являється в першому триместрі і пов'язане з гормональною перебудовою організму до виношування плода. Вагітна може відчувати слабкість, нудоту, запаморочення, її може кидати в піт. Симптоми запаморочення можуть посилюватися в ранковий і вечірній час, під час перебування в транспорті. 

Для зменшення нападів запаморочення у вагітних рекомендується вживання вітамінів, прогулянки на свіжому повітрі, помірні фізичні навантаження. Якщо запаморочення не зникає в другому і третьому триместрах вагітності, необхідно звернутися до невролога, щоб виключити патологічні стани матері та плода. 

Як надати першу першу допомогу в разі запаморочення?

Напад запаморочення може тривати кілька годин і завдавати сильного дискомфорту. Перша допомога в разі запаморочення включає:

  • прийняття сидячого або лежачого положення, щоб унеможливити ймовірність падіння;
  • концентрація уваги на певному предметі, щоб знизити відчуття обертання простору;
  • прикладання до чола пов'язки, змоченої в холодній воді;
  • забезпечення доступу свіжого повітря в приміщення.

Сильне запаморочення може свідчити про серйозні захворювання (інсульт, гіпертонічний криз). Якщо стан не поліпшується, з'являються непритомні стани та сплутаність свідомості, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Як швидко зняти запаморочення?

Для того, щоб швидко зняти запаморочення, необхідно лягти на спину, щоб голова, шия і плечі рівно лежали на подушці, що дасть змогу унеможливити перегин хребетних артерій. Також рекомендується провітрити приміщення, щоб у кров надходила достатня кількість кисню. 

Для діагностики запаморочення невролог проведе огляд, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження (аналіз крові, МРТ головного мозку, УЗД судин). За результатами обстеження лікар призначає лікування запаморочення, яке може включати приймання таких медикаментів:

  • ноотропів;
  • антиоксидантів;
  • вітамінів;
  • засобів, що регулюють тиск;
  • антидепресантів;
  • препаратів, що поліпшують кровопостачання. 

Прибрати запаморочення допомагають регулярні фізичні навантаження, дотримання правильного харчування, уникнення стресових ситуацій. Також знизити частоту нападів запаморочення допомагають спеціальні вправи, які включають обертання головою, шиєю, дихальні практики, зарядку, що розвиває вестибулярний апарат (вправи на баланс).

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

УЗД в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Чому виникають запаморочення і як їх зупинити? - Тимофєєва Олена Іванівна
Тимофєєва Олена Іванівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки триває запаморочення після ковіду?

Після ковіду може розвинутися постковідний синдром, який включає слабкість, запаморочення, нудоту. Після тяжкого перебігу COVID-19 запаморочення можуть періодично бути присутніми протягом шести місяців.

2. Чому виникає запаморочення після їди?

Після їди може з'являтися запаморочення через надходження в травні органи більшого об'єму крові та зниження кровообігу головного мозку. Також запаморочення після їди можуть бути спричинені патологіями шлунково-кишкового тракту (гастритом, виразкою) або виникати внаслідок алергічної реакції на продукти харчування.

3. Чи можна каву в разі запаморочення?

Від кави за запаморочення здебільшого краще відмовитися, оскільки кофеїн звужує судини головного мозку і може погіршити стан. У разі запаморочення, спричиненого підвищеним тиском, каву слід виключити. За зниженого тиску можна випити одну чашку кави.

4. Дефіцит яких вітамінів спричиняє запаморочення?

Запаморочення можуть виникати за дефіциту вітамінів Д і В12. У разі частих запаморочень рекомендується додати в раціон морепродукти, яйця, кисломолочну продукцію, свіжі овочі та фрукти.

5. Чи можна робити масаж при запамороченні?

У разі запаморочення можна робити масаж скронь, чола, потиличної ділянки, шиї. Масаж дає змогу усунути м'язові спазми, поліпшити кровообіг і знижує інтенсивність і тривалість нападу запаморочення.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Чому виникають запаморочення і як їх зупинити?
Лікар-невролог. Перша категорія.
Чому виникають запаморочення і як їх зупинити?
Стаття перевірена: Сироткіна Ольга Євгенівна
Лікар-невропатолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 рік тому
Добрий день. Цікавить, як можна розпізнати запаморочення?
Відповісти
Добрий день. Ознаками запаморочення є відчуття порушення простору навколо себе, втрата рівноваги. Також при запамороченнях можуть з'являтися шум у вухах, нудота, помутніння зору, слабкість.
Людмила 1 рік тому
Доброго дня. Скажіть, будь ласка, чи можна гуляти за запаморочення?
Відповісти
Доброго дня. Напади запаморочення можуть бути спричинені нестачею кисню, тому рекомендуються прогулянки на свіжому повітрі. Але не слід йти гуляти за сильного запаморочення, оскільки можна втратити рівновагу й отримати травму під час падіння.
Христина 1 рік тому
Добрий день. Розкажіть, чи можна робити зарядку в разі запаморочення?
Відповісти
Добрий день. Зарядку можна робити для попередження нападів запаморочення. Якщо під час занять починає паморочитися в голові, слід перервати зарядку і відпочити, щоб виключити ймовірність втрати координації руху і падіння.
Анна 1 рік тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи можна займатися йогою за запаморочення?
Відповісти
Доброго дня. Заняття йогою слугують хорошою профілактикою запаморочень і серцево-судинних захворювань. Але під час нападу запаморочення не рекомендується займатися йогою, слід прийняти сидяче або лежаче положення до стабілізації стану.
Оксана 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, через що може бути запаморочення і нудота?
Відповісти
Добрий день. Запаморочення і нудота можуть бути протягом першого триместру вагітності через гормональну перебудову організму. Також напади запаморочення з нудотою можуть виникати через неврологічні та серцево-судинні захворювання. Точну причину може визначити невролог після обстеження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн