Logo
0 800 30 11 77

Як лікувати остеохондроз?

Як лікувати остеохондроз?
Читати 6 хвилин | Створено: 9 січня 2020 | Оновлено: 25 липня 2023 | 34401 34401
Остеохондрозом і постійними болями в спині страждають 60-80% населення старше 30 років. Нелікований остеохондроз знижує якість життя і може призвести до непрацездатності та інвалідності, тому важливо розпізнати його на початкових етапах розвитку та звернутися за допомогою до лікаря.

У статті ми розповімо про остеохондроз, його симптоми та методи діагностики, а також про те, як відрізнити остеохондроз від інших захворювань, які проявляються болем в спині і що робити, якщо з'явилися ознаки остеохондрозу хребта.

Що таке остеохондроз хребта?

Остеохондроз — це хронічне захворювання, в якому поступово руйнується ядро ​​міжхребцевого диска. Згодом пошкодження міжхребцевого диска залучає до патологічного процесу інші структури хребта та призводить до порушень з боку опорно-рухового апарату та нервової системи. Остеохондроз також характеризується як передчасне старіння суглобового апарату або як патологія внаслідок пошкодження хребців, наприклад після травми.

Види остеохондрозу

Види остеохондрозу

На розвиток остеохондрозу впливає безліч факторів, тому дослідники систематизували причини, що пояснюють походження захворювання:

  • інволютивні — запальні процеси та інші ушкодження хребта призводять до передчасного старіння хряща, наприклад, внаслідок малорухливого способу життя;
  • дегенеративні — порушення в міжхребцевих дисках наступають у результаті збою обмінних процесів, наприклад, внаслідок незбалансованого харчування та зловживанням алкоголем;
  • дисметаболічні — остеохондроз виникає внаслідок порушення харчування у міжхребцевих хрящах через те, що з віком у них зменшується кількість кровоносних судин, які постачають кров з поживними речовинами.

Розвиток остеохондрозу — це каскад, у якому один патологічний процес запускає інший. Так, наприклад, через вікові зміни та зменшення кількості судин у диску порушується живлення, що призводить до збою в біохімічних процесах та пошкодження міжхребцевого диска.

Оскільки в хребті розвиваються дегенеративні та дистрофічні зміни, порушується тонус м'язів і робота нервових корінців, які виходять із спинного мозку через природні отвори в хребцях. Це призводить до наслідків з боку нервової та опорно-рухової систем.

Симптоми остеохондрозу хребта

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Остеохондроз — хронічне захворювання з періодичними загостреннями, які провокуються травмами, сидячим способом життя, підйомом важкості, переохолодженням і психоемоційними стресами. Найбільш поширений та характерний симптом для дистрофічних порушень в ядрі міжхребцевих дисків — регулярний ниючий біль у спині в різних сегментах: в області шиї, грудної клітини та попереку.

Є два види симптомів остеохондрозу: рефлекторні та компресійні. Рефлекторні симптоми розвиваються через подразнення корінців спинного мозку. Вони виявляються як спазм чи розширення судин, м'язовим посмикуванням, ослабленням м'язової сили. Компресійні симптоми розвиваються через здавлювання (частіше утворену грижу хребта) нервів і проявляються у вигляді втрати чутливості в ураженому сегменті (в шиї, руках або попереку).

Також для остеохондрозу характерні такі симптоми:

  • напруга та болючість у м'язах шиї та спині;
  • викривлення хребта вбік, назад чи вперед;
  • порушення чутливості та нервової регуляції: виникає відчуття повзання мурашок по шкірі, перепади жару та холоду на шкірі спини та кінцівках, оніміння рук чи ніг;
  • ослаблення м'язової сили кінцівок;
  • прискорене сечовипускання — до 10-12 разів на день.

Куди може віддавати остеохондроз?

Біль внаслідок остеохондрозу локалізуються не лише в спині. Він поширюється на верхні та нижні кінцівки. В ноги на:

  • сідниці;
  • задню та бічну сторону стегон;
  • гомілку і внутрішню частину кісточки;
  • тильну частину стоп;
  • пальці ніг;
  • п'яти.

Також болі можуть поширюватися на:

  • дельтовидний м'яз;
  • зовнішній край руки, до пальців;
  • тильний бік долоні;
  • три середні пальці;
  • безіменний палець та мізинець (рідко).

Як діагностують остеохондроз?

Діагностика остеохондрозу ґрунтується на опитуванні, фізикальному обстеженні та інструментальних методах обстеження. Конкретні методи обстеження визначають під час консультації.

Діагностику лікар починає зі збору анамнезу: виявляє ймовірні причини болю у спині, встановлює локалізацію болю та його давність, виявляє наявність супутніх патологій, наприклад, алергій, вроджених захворювань та лікарської непереносимості. Далі переходить до огляду. Фізикальний огляд проводиться стоячи або сидячи. Лікар може виявити викривлення хребта, оцінює силу м'язів та рефлекси, дивиться на колір шкірних покривів. Для деталізації картини хвороби потрібна консультація суміжних фахівців: невролога, нейрохірурга, онколога, ревматолога та фтизіатра.

Діагноз «остеохондроз» невролог ставить, якщо присутні:

  • регулярні ниючі болі в спині;
  • посилення болю внаслідок піднятті важкості, чханні, кашлі;
  • оніміння та відчуття ломоти в суглобах;
  • зменшення обсягу рухів у суглобах;
  • спазм м'язів;
  • ураження нервових корінців;
  • зміни на рентгенологічному знімку хребта.

Чи потрібний рентген хребта?

Рентген хребта чи спондилографія — одне з обов'язкових обстежень під час остеохондрозу, з якого можна виявити структурні порушення хребта. Спондилографія дозволяє знайти патологічні зміни, наприклад, стоншення міжхребцевого диска. Зазвичай для шийного, грудного та попереково-крижового відділу хребта рентген роблять в двох (а іноді в трьох) проекціях для більшої деталізації.

Комп'ютерна та магнітно-резонансна томографія дозволяють виявити супутні остеохондрозу патології: грижу диска та зменшення просвіту хребетного каналу, випинання міжхребцевого диска у спинномозковий канал та здавлення спинного мозку.

Неврологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як лікувати остеохондроз? - Сироткіна Ольга Євгенівна
Сироткіна Ольга Євгенівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як остеохондроз впливає на серцевий ритм?

За остеохондрозу хребта, особливо в ділянці шийного відділу, можуть відбуватися зміни в нервовій системі, що включають пошкодження нервів або подразнення нервових закінчень. Вплив на нерви може призвести до болю, оніміння, слабкості, шуму у вухах, запаморочення і порушення серцевого ритму.

Зміни серцевого ритму при остеохондрозі можуть відбуватися через порушення функції вегетативної нервової системи, яка контролює серцевий ритм. Остеохондроз також може призвести до почастішання або уповільнення серцевих скорочень, аритмії.

2. Чому при остеохондрозі хрумтить шия?

У разі остеохондрозу структури хребта (міжхребцеві диски, фасціальні зв'язки, суглоби) піддаються змінам, стають менш гнучкими та еластичними, що може призводити до сухості й тертя під час руху. Зміни можуть спричиняти хрусткі звуки під час руху шиї, оскільки під час зміщення кісток і структур одна відносно одної виникає механічний вплив, який призводить до появи звуків.

Хрусткі звуки під час руху шиї при остеохондрозі зазвичай не становлять загрози для здоров'я. Однак, якщо хрускіт супроводжується болями, онімінням, слабкістю, необхідно проконсультуватися з лікарем.

3. Як поперековий остеохондроз впливає на кишківник?

Поперековий остеохондроз може впливати на функцію кишківника, оскільки може призвести до стиснення нервових корінців у ділянці органів черевної порожнини. Стиснення нервів може спричинити закрепи, діарею, здуття, нудоту, блювоту, а також болі та дискомфорт у ділянці живота. 

Крім того, ліки, які використовуються для лікування остеохондрозу, можуть впливати на роботу кишківника. Для запобігання симптомів, пов'язаних з остеохондрозом, важливо стежити за харчуванням і вживати їжу, багату на клітковину, а також виконувати фізичні вправи, які зміцнюють м'язи спини та живота. 

4. Чим відрізняється остеохондроз від спондилоартрозу?

На відміну від остеохондрозу, спондилоартроз зазвичай розвивається поступово і зумовлений прогресуючими змінами в суглобах, зв'язках і хрящах хребта. Проявляється болями в спині, жорсткістю й обмеженням рухливості в суглобах, болючістю під час пальпації.

5. Як остеохондроз впливає на артеріальний тиск?

Зв'язок між остеохондрозом та артеріальним тиском не є прямим. Однак проблеми з хребтом можуть призводити до порушення нормального кровообігу та зменшення припливу крові до органів і тканин, зміни внутрішньогрудного тиску, що може спричинити гіпертонію.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як лікувати остеохондроз?
Лікар-невропатолог. Вища категорія.
Як лікувати остеохондроз?
Стаття перевірена: Тимофєєва Олена Іванівна
Лікар-невролог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 8 місяців тому
Доброго дня, у мене остеохондроз шийного відділу. І оскільки щитовидка розташована досить близько, то я хотіла б дізнатися, як остеохондроз впливає на щитовидну залозу? Чи потрібно за остеохондрозу на регулярній основі спостерігатися в ендокринолога?
Відповісти
Добрий день, остеохондроз безпосередньо не впливає на щитовидну залозу. Однак за остеохондрозу шийного відділу хребта можливі порушення кровообігу в судинах, що може призвести до тиску на щитоподібну залозу і спричинити її дисфункцію.
Катерина 9 місяців тому
Добрий день, останні кілька місяців почала ловити себе на думці, що відчуваю болі та дискомфорт у ділянці грудей, болі мають тягнучий характер, але тривають не довго. Як зрозуміти серце чи грудний остеохондроз?
Відповісти
Здрастуйте, у серцевого болю є кілька характерних особливостей, які допомагають відрізнити його від остеохондрозу: починається в центрі грудей і поширюється на лівий бік грудної клітини, шию, ліве плече та ліву руку, може супроводжуватися печіння, тиском або стисненням у грудях. Серцевий біль може з'являтися під час фізичного навантаження або емоційного стресу, а також погіршуватися під час дихання або ковтання їжі.
Марина 10 місяців тому
Добрий вечір, у мене є схильність до захворювань хребта. І хоч я ще молода, але хочу уточнити: що небезпечніше - сколіоз чи остеохондроз? Чим відрізняються ці два захворювання?
Відповісти
Доброго дня, обидва захворювання можуть бути небезпечними без лікування. У разі сколіозу може бути порушена функція внутрішніх органів, якщо викривлення стає занадто сильним. Остеохондроз може призвести до обмеженості рухів і значного болю, що може ускладнити виконання повсякденних завдань.
Олена 11 місяців тому
Доброго дня, як кава впливає на остеохондроз? Чи є обмеження щодо вживання кофеїновмісних напоїв? І якщо є обмеження, то чим вони викликані?
Відповісти
Добрий день, кофеїн є стимулятором центральної нервової системи, і його вживання може посилити больові відчуття у людей з остеохондрозом. Однак обмежень щодо вживання кави та кофеїновмісних напоїв у разі остеохондрозу не встановлено. Кожна людина по-різному реагує на кофеїн, і кількість його вживання має визначатися індивідуально.
Поліна 11 місяців тому
Добрий вечір, нещодавно прочитала, що масаж може допомогти впоратися з болем у разі остеохондрозу. Який масаж у разі остеохондрозу допоможе і який саме ефект можна очікувати?
Відповісти
Добрий вечір, масаж у разі остеохондрозу може допомогти поліпшити кровообіг, зняти м'язову напругу, збільшити рухливість хребта і зменшити біль. Однак не варто забувати, що масаж не є ліками від остеохондрозу і не може повністю вилікувати захворювання.
Олександра 11 місяців тому
Доброго дня, у мене діагностували остеохондроз два роки тому, я активно лікуюся, але ще бувають періоди загострень. Три тижні тому я дізналася, що вагітна, і почала хвилюватися. Скажіть, як болить остеохондроз під час вагітності?
Відповісти
Добрий день, під час вагітності виникає додаткове навантаження на хребет через збільшення ваги дитини, гормональні зміни, які можуть призвести до збільшення в'язкості суглобової рідини і зменшення міжхребцевих проміжків. Найпоширенішими симптомами є болі в нижній частині спини, напруга і болючість у ділянці шиї, плечей і верхньої частини спини, відчуття оніміння або поколювання в кінцівках.
Ірина 11 місяців тому
Доброго дня, від чого з'являється остеохондроз куприка? Які симптоми можуть виникати в разі пошкодження куприка та що може спричинити захворювання в разі ведення активного способу життя?
Відповісти
Добрий день, причинами остеохондрозу куприка можуть бути його травма або пошкодження, тривале сидіння в неправильній позі, що призводить до перенапруження м'язів і розвитку дегенеративних змін у тканинах. Симптоми остеохондрозу куприка можуть включати біль у ділянці куприка, який посилюється під час сидіння на твердих поверхнях, відчуття скутості або обмеження рухів.
Марія 11 місяців тому
Доброго дня, а підкажіть, будь ласка, чому остеохондроз грудного відділу може віддавати в руку? І який характер болю при остеохондрозі?
Відповісти
Доброго дня, остеохондроз грудного відділу хребта може віддавати в руку у зв'язку з тим, що порушується іннервація руки в результаті здавлювання нервових закінчень або корінців спинного мозку. Зазвичай при остеохондрозі спостерігається тупий, сильний біль, який може бути постійним і посилюватися під час руху.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!