Logo
0 800 30 11 77

Часті мігрені та головні болі. До кого звернутися?

Часті мігрені та головні болі. До кого звернутися?
Читати 12 хвилин | Створено: 4 червня 2019 | Оновлено: 4 червня 2019 | 56638 56638
Головний біль відносять до найпоширеніших видів неврологічних розладів за даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я. Статистика ВООЗ стверджує, що половина дорослого населення Землі хоча б щорічно стикається з епізодом головного болю.

Незважаючи на широку поширеність, патологія часто не лікується належним чином: багато хворих вважають за краще не звертатися за лікарською допомогою, а приймати доступні знеболювальні засоби, щоб тимчасово заглушити больовий синдром. Але подібне рішення небезпечне своїми наслідками: біль голови може бути не самостійним захворюванням, а симптомом серйозного неврологічного порушення. Які види головного болю існують і до якого фахівця звертатися для лікування?

Чому болить голова?

Будь-який дискомфорт, що виникає в тілі, свідчить про перебіг патологічних процесів, і біль голови – не виняток.

Існує безліч причин, через які виникає дискомфорт. Серед найпоширеніших:

  • порушення тонусу судин, які живлять головний мозок;
  • отруєння;
  • інфекції;
  • лихоманка;
  • черепно-мозкові травми (ЧМТ);
  • захворювання хребта.

Спровокувати напад головного болю може порушення режиму сну, зміна кліматичного поясу, тривале фізичне чи інтелектуальне навантаження. Навіть одиничний випадок головного болю свідчить про якісь порушення в організмі, але якщо напади трапляються регулярно, рекомендується записатися на консультацію до невролога.

Головний біль може бути супутнім симптомом інших хвороб: менінгіту, гаймориту, синуситу. Якщо дискомфорт зберігається тривалий час або постійно повторюється, можливо, у хворого є серцево-судинні патології, хвороби нирок, паразитарні інвазії. Різку болючість в області очних ямок може спровокувати глаукома, аномалії очей.

Встановити точну причину головного болю може лише фахівець після огляду та додаткових аналізів.

Які бувають головні болі?

У неврології використовується «Міжнародна класифікація головного болю», схвалена ВООЗ. Згідно з чинним класифікатором, виділяють 13 основних груп головного болю, частина з яких характеризується як первинна (тобто є самостійною патологією), частина – як вторинна (що виникає на тлі інших захворювань).

За причиною виникнення первинний головний біль може бути:

  • судинного характеру – викликається дистонією судин головного мозку і може бути різним: пульсуючим, ламким, викликати відчуття здавлювання та тяжкості. Симптоми залежать від особливостей патології: наприклад, якщо порушено венозний відтік, то хворий скаржиться на відчуття розпирання, що посилюється в лежачому положенні;
  • вертеброгенного – спричиненим патологією хребта, наприклад, остеохондрозом шийного відділу. У такому разі викривлення хребетного стовпа порушує нормальне живлення головного мозку, що і стає причиною гострого або ниючого болю;
  • головним болем напруги – найпоширеніший вид, який описується хворими, як відчуття тиску, «обруча» чи «каски». Може виникати епізодично чи регулярно – у такому разі неврологи говорять про хронічну патологію. Розвивається на тлі вегетативних дисфункцій, постійного стресу;
  • Мігренозний - нападоподібна сильна болючість, що з'являється на одній половині голови. Часто супроводжується чутливістю до світла та запахів, нудотою, блюванням. Зазвичай зустрічається у молодих людей до 35 років;
  • тригемінальною вегетативною цефалгією, до якої належить, наприклад, кластерний біль. Для нього характерні різкі хворобливі напади, що виникають з одного боку голови, і чергуються з періодами ремісії. Як правило, напад досить короткий і триває кілька секунд;
  • кашльовий - виникає на тлі кашлю, чхання або іншої фізичної напруги, пов'язаної з напруженням. Носить різкий ріжучий характер, триває від кількох хвилин до півгодини;
  • що розвивається після фізичного навантаження - з'являється виключно після різних вправ, тренувань, бігу або важкої фізичної роботи

Окрема класифікація існує і для вторинного головного болю. Згідно з нею, патологія може розвиватися на тлі інфекцій (наприклад, менінгіту), після черепно-мозкових травм та травм шиї, при ЛОР-хворобах, психічних порушеннях, депресії. В окрему категорію виділяють головний біль, що з'являється від неконтрольованого прийому знеболювальних засобів.

Для ефективного лікування необхідно встановити вид та причину головного болю. Зробити це можна на огляді у кваліфікованого невролога.

Чим мігрень відрізняється від головного болю?

Часто мігренню називають будь-який головний біль, але це помилкова думка.

Насправді, мігрень - один з різновидів головного болю, що має ряд відмінних рис:

  • болючість локалізується в одній половині голови;
  • носить різкий, часто пульсуючий характер;
  • больовий синдром супроводжується підвищеною чутливістю до запахів і світла, а також нудотою, часто блювотою;
  • напад рідко триває довше за добу.

Часто перед мігренню хворі відчувають характерні ознаки болю, що розвивається: наприклад, короткочасне затуманення зору, поколювання в кінчиках пальців. Захворювання частіше діагностують у молодих людей віком від 18 до 35 років, жінки більш схильні до мігрені, ніж чоловіки.

Незважаючи на поширеність мігрені, неврологи не до кінця встановили причину її виникнення.

Основні фактори, що супроводжують розвиток мігрені:

  • спадковість;
  • судинні патології головного мозку;
  • вроджені аномалії мозкової тканини.

Спровокувати напад може стрес, незбалансоване харчування, відсутність повноцінного відпочинку, різке інтенсивне фізичне навантаження. Мігрень відноситься до одного з найсильніших головних болів, що тимчасово позбавляє людину працездатності. Для її усунення необхідно правильно підібрати медикаменти, а також дотримуватися профілактичних заходів, розроблених неврологом.

Чим це небезпечно і чи потрібно лікувати?

Навіть якщо ви зіткнулися з одноразовим нападом не сильного головного болю, це говорить про наявність прихованих порушень, які в майбутньому можуть розвиватися і призвести до різних патологій: наприклад, судинних порушень.

Але є маркери, які свідчать, що звернутися до невролога слід негайно:

  • біль раптовий, інтенсивний, його складно виносити;
  • болючість з'явилася після фізичної праці, спортивного тренування;
  • нещодавно у вас була травма голови (сильний забій, удар при падінні);
  • біль голови посилюється при зміні положення тіла;
  • больові відчуття супроводжуються іншими симптомами: нечіткістю зору, онімінням кінцівок, «мурашками», нудотою, розфокусованою увагою, лихоманкою.

Напад може бути викликаний інсультом, гострим отруєнням, кисневим голодуванням клітин мозку, інфекцій. Тому необхідно якнайшвидше записатися до невролога.

Фахівець проведе первинний огляд та призначить додаткові обстеження:

  • УЗДГ – ультразвукове дослідження судин шиї та голови. Дозволяє лікарю визначити об'єм кровотоку, виявити застій рідини, оцінити еластичність судинних стінок тощо. Проблеми з судинами – одна з найпоширеніших причин частих болів та запаморочення;
  • СКТ (спіральна комп'ютерна томографія) – неінвазивне обстеження, що дозволяє оцінити стан мозкової тканини та оболонок мозку, виявити відхилення від норми, структурні аномалії, осередки запалення, пухлини, кровотечі;
  • МРТ мозку. Ще одне неінвазивне дослідження, безболісне та безпечне для пацієнта. На знімках невролог може побачити патології, травми, пароксизмальні стани, аномальне розширення судин та інші відхилення.

При підозрі на інфекційну природу захворювання можуть бути призначені загальні дослідження: наприклад, аналіз сечі та крові.

Звернутися за консультацією до невролога слід і в тому випадку, якщо ви періодично страждаєте від нападів головного болю. Лікар встановить причини хворобливості, підбере ефективну терапію для її усунення.

До якого лікаря звертатися за лікуванням мігрені та головного болю?

При епізодичних чи регулярних головних болях необхідно звернутися до невролога.

Щоб лікар швидше визначив характер патології та встановив її причину, будьте готові відповісти на низку питань:

  • у якій області голови локалізується дискомфорт: у лобі, у скронях, на потилиці;
  • який характер болю: пульсуючий, тупий, гострий, мігруючий і т.д.;
  • як давно він з'явився та як часто повторюється;
  • чи супроводжується він додатковими симптомами: чутливістю до світла, запахів, нудотою;
  • чи страждають інші члени сім'ї від головного болю;
  • чи є у вашому анамнезі родові, черепно-мозкові травми, невралгії, перенесені неврологічні інфекції.

Пацієнтам може бути рекомендовано вести спеціальний щоденник, в який записувати епізоди, що повторюються, провокують їх фактори, тривалість, особливість течії. Також невролог може запитати про розпорядок дня, характер роботи, спосіб життя. Після огляду та отримання результатів аналізів лікар точно встановить тип і причину болю і підбере відповідні ліки.

Лікування комплексне і спрямоване як на зняття нападів болю (за допомогою різних анальгетиків), так і усунення першопричини його появи. Велика увага приділяється корекції способу життя.

Чи можна позбутися головного болю за допомогою народної медицини?

Багато хворих, які зіткнулися з рецидивним головним болем, не поспішають звертатися до невролога і намагаються вилікуватися за допомогою засобів народної медицини.

Однак такий підхід не призводить до позитивного результату: будь-яке самолікування є небезпечним. Це пояснюється низкою причин:

  • неконтрольований прийом знеболювальних засобів (навіть рослинного походження) може призвести до серйозних побічних ефектів: порушення роботи печінки та нирок, алергічних реакцій, проблем із ШКТ. Це не лише не позбавить неврологічних порушень, а й призведе до розвитку нових патологій;
  • встановити причину головного болю можна лише після низки медичних обстежень. Без цього будь-яка терапія зводиться до маскування симптомів, тоді як патологія, що викликає головний біль, продовжує розвиватися.

Тому не варто відкладати візит до лікаря та сподіватися на народну медицину. Але хворі справді можуть зробити деякі дії, які знизять частоту рецидивів та дозволять полегшити напади головного болю.

Йдеться про вироблення звичок здорового способу життя:

  • регулярне фізичне навантаження. Одна з найпоширеніших причин головного болю – гіподинамія, внаслідок якої знижується тонус м'язів та судин, погіршується кровопостачання мозкової тканини, починаються дистрофічні процеси. Спорт, зарядка допомагають зміцнити організм та знизити ризик хронічного головного болю;
  • збалансоване та різноманітне харчування. Рекомендується виключити з раціону фастфуд, жирну, копчену та солону їжу, їсти більше овочів та фруктів, замінити білий хліб на житній або випічку з висівками. Правильно підібрана дієта - хороша профілактика авітамінозів, також вона не дає накопичуватися в тілі надлишковій кількості рідини, що може підвищити внутрішньочерепний тиск і призвести до мігрені;
  • повноцінний 8-годинний сон. Під час сну організм відновлюється, «позбавляється» психоемоційної напруги. Регулярні недосипання підривають імунітет людини, підвищують рівень стресу, призводять до спазм судин головного мозку;
  • правильний питний режим. Необхідний для підтримки здорового водно-сольового балансу у тілі. Зазвичай лікарі рекомендують випивати до 2 літрів чистої питної води на добу (крім рідини, отриманої з іншими продуктами). При важкій фізичній праці, інтенсивних фізичних навантаженнях, у спеку кількість вживаної води має бути збільшено;
  • регулярні прогулянки на відкритому повітрі (від 1 години на день). Під час ходьби в паркових, лісопаркових зонах тіло отримує фізичне навантаження, якого не вистачає людині, кров насичується киснем. Це також важливо для профілактики головного болю.

Чи можливо позбутися головного болю та мігрені? Це дорого?

При своєчасному зверненні до невролога можна повністю позбутися головного болю. Лікар підбере медикаментозну терапію, розробить профілактичні рекомендації для запобігання рецидиву.

Щоб повністю вилікуватися, знадобиться:

  • слідувати лікарським вказівкам;
  • нормалізувати режим роботи та відпочинку;
  • позбутися причин головного болю (супутніх захворювань);
  • вести активний та здоровий спосіб життя.

Ваше здоров'я у ваших руках! Не треба думати, що одужання – це дорого. Більшість успіху залежить від того, наскільки ви готові змінити своє життя на краще і виконувати лікарські розпорядження.

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Часті мігрені та головні болі. До кого звернутися? - Атаманенко Альона Валеріївна
Атаманенко Альона Валеріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Часті мігрені та головні болі. До кого звернутися?
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія. Стаж роботи більше 9 років.
Часті мігрені та головні болі. До кого звернутися?
Лікар-ендокринолог. Вища категорія. Стаж роботи 23 роки.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!