Logo
0 800 30 11 77

Частий головний біль: ліки чи лікар?

Частий головний біль: ліки чи лікар?
Читати 8 хвилин | Створено: 24 вересня 2019 | Оновлено: 28 вересня 2023 | 128129 128129
Частий головний біль - нездужання, з яким стикається абсолютна більшість сучасних людей. Проблема не має певних вікових рамок і може проявлятися навіть у ранньому дитячому віці.

Під час головного болю багато пацієнтів відзначають у себе і інші негативні зміни самопочуття. Найпоширенішими з них є порушення апетиту, млявість і сонливість, пригнічений настрій. Через головний біль людина відчуває дискомфорт від яскравого світла і гучних звуків. Нездужання змушує відмовлятися від раніше запланованих справ, порушує звичний ритм життя.

Чому болить голова?

Причини частого головного болю можуть носити психологічний і фізіологічний характер, вказувати на серйозні порушення в роботі органів і систем. Фахівці виділяють наступні чинники, які провокують головний біль:

  • надмірне фізичне, інтелектуальне і психоемоційне навантаження;
  • порушення режиму сну і відпочинку;
  • м'язова напруга;
  • здавлювання нервів і судин при остеохондрозі, шийному спондильозі;
  • інфекційні та запальні захворювання;
  • патологічні зміни артеріального і внутрішньочерепного тиску;
  • хвороби серцево-судинної, нервової та дихальної системи;
  • харчове і медикаментозне отруєння, інші патології, викликані впливом токсичних речовин;
  • ураження тканин внаслідок черепно-мозкової травми або пухлини.

Подібним нездужанням організм реагує на тривоги і стреси, інтоксикацію, застуду і грип, інші хвороби. Частий головний біль є одним з основних симптомів порушення кровопостачання головного мозку і вегетосудинної дисфункції. З подібною проблемою пацієнти стикаються при отиті, гаймориті, синуситі, стоматитах, пневмонії, депресії, хронічній втомі, паразитарних захворюваннях.

З урахуванням причини нездужання больові відчуття можуть локалізуватися в різних зонах. При остеохондрозі, грижах і протрузіях, підвищеному тонусі м'язів шийного відділу і гіпертонії пацієнти скаржаться на болі в потилиці. Якщо підвищений внутрішньочерепний тиск, біль найчастіше сконцентрований в районі лоба, також біль в цій зоні характерний і для хвороб органів зору, менінгіту, ВСД. Якщо причиною нездужання є отит, захворювання зубів і ротової порожнини, біль локалізується з боку осередку запалення.

Пацієнту слід звернути особливу увагу на характер болю і частоту його виникнення. Нездужання може супроводжуватися почуттям розпирання, здавлювання або пульсації в голові, нудотою, блювотою і іншими додатковими симптомами.

Причину епізодичного головного болю в більшості випадків легко визначити. Голова може розболітися через втому, застуду, після вживання алкогольних напоїв, деяких продуктів і лікарських препаратів. Нездужання проходить, коли психологічна обстановка нормалізується або організм адаптується до нових умов.

Якщо біль виникає 15 раз і частіше протягом місяця, його називають хронічним. Частий головний біль свідчить про наявність порушень в організмі. Якщо неприємні відчуття тривожать постійно і проявляються інтенсивно, не можна нехтувати зверненням до лікаря.

Види головного болю

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Фахівці розрізняють кілька різновидів патології, кожна з яких має свій характер і етіологію:

  • при ураженні трійчастого нерва біль проявляє себе інтенсивно, але триває всього кілька хвилин. З нездужанням найчастіше стикаються пацієнти з хронічним гайморитом і хворобами ротової порожнини (карієс, порушення прикусу, запальні процеси);
  • при підвищеному внутрішньочерепному тиску, який буває після родової або механічної травми, сильно болить вся поверхня голови. Також з'являється відчуття розпирання. У пацієнта може спостерігатися блювота, підвищена світлочутливість;
  • синусну біль голови викликають запальні процеси в пазухах носа. Нездужання супроводжується виділеннями і закладенням носа;
  • після ударів, при пошкодженні хребців шийного відділу головний біль може з'явитися відразу або через деякий час. Характер і інтенсивність болю визначаються ступенем пошкодження;
  • головний біль при інфікуванні проявляє себе по-різному. Хворі на застуду та грип скаржаться на больові відчуття в скроневій і лобовій зонах. При менінгококовій інфекції біль пульсуючий і супроводжується високою температурою;
  • тривалим за часом є кластерний головний біль. Напад може тривати півтори і більше годин. Болить зазвичай тільки з одного боку, іноді виникають сльозотеча і почервоніння обличчя;
  • головний біль напруги зустрічається частіше за інші і є найбільш простим. Для нього характерне відчуття здавлювання. Нездужання зазвичай виникає у тих, хто змушений тривалий час перебувати в одному положенні, сидячи за робочим столом, за кермом авто та ін.
  • мігрень - сильний біль, який проявляється у вигляді пульсації. Він супроводжується слабкістю, сльозотечею, підвищеною чутливістю до шуму і яскравого світла. Напад може тривати до трьох днів.

Що робити, коли болить голова?

При епізодичному головному болю, причина якого - втома, можна допомогти собі самостійно. Усунути напругу і зняти тривогу допомагає гарячий солодкий чай, прогулянка на свіжому повітрі, тепла ванна або інший спосіб релаксації. Якщо голова розболілася на тлі простуди, поліпшити стан допомагає прийом жарознижуючих препаратів. При гіпертонії допоможуть ліки, призначені лікарем для зниження високого тиску.

Чим небезпечний сильний головний біль?

Різкий і сильний головний біль свідчить про серйозні порушення здоров'я. Зокрема, про гіпертонічний криз, аневризми, струс мозку, внутрішньочерепний крововилив, пухлини, мігрені, менінгіти та інші інфекційні патології. Вони небезпечні для життя і вимагають термінової уваги фахівців. Якщо больові відчуття наростають і супроводжуються додатковими симптомами (підвищення температури, проблеми з мовою, концентрацією уваги, координацією), слід відразу звернутися в медичний заклад для проходження діагностики.

Ліки від головного болю - пити чи ні

Як тільки починає боліти голова, у більшості людей виникає бажання прийняти ліки. Прийом знеболювальних показаний в тих випадках, коли причина нездужання відома. В інших ситуаціях прийом анестетиків вкрай небажаний і навіть небезпечний для життя. Пігулка усуне больові відчуття, але не вплине на їхню причину. Якщо частий головний біль викликаний серйозною хворобою, то прийом анестетиків спотворює клінічну картину і заважає постановці точного діагнозу.

Якщо заболіла голова, перед прийомом ліків необхідно обов'язково виміряти тиск. При загостренні гіпертонії, необхідно прийняти препарат для зниження тиску.

Фахівці попереджають про таку проблему, як медикаментозна залежність від анальгетиків. До неї схильні люди, змушені приймати більше 15 таблеток від головного болю на місяць. У подібному випадку доводиться вдаватися до детоксикації. Безконтрольний прийом ліків викликає погіршення загального стану здоров'я, ускладнення з боку органів і систем.

Головний біль та мігрень - яка різниця

Мігрень (гемікранія) - самостійне неврологічне захворювання, яке супроводжується тривалим головним болем. Точні причини патології досі невідомі. За статистикою, на неї в 3-4 рази частіше страждають жінки, ніж чоловіки. Під час нападу знижується рівень серотоніну, внаслідок чого відбувається його різкий викид з тромбоцитів. Це викликає звуження судин головного мозку і їх спазм, що в свою чергу призводить до больових відчуттів.

Для лікування мігрені пацієнтові призначають препарати, які регулюють обмін серотоніну. Це є принциповою відмінністю гемікранії від інших різновидів головного болю.

Головний біль - коли звертатися до лікаря

Якщо болі трапляються регулярно і носять хронічний характер, проблему складно подолати без допомоги фахівців. Це ж стосується ситуацій, коли сильний біль виникає раптово і самопочуття стрімко погіршується. Пацієнтові потрібна комплексна діагностика, яку призначає терапевт. Після з'ясування причини болю лікарем буде визначено відповідну схему лікування.

Неврологія в ОН Клінік Кропивницький

Частий головний біль: ліки чи лікар? - Саєнко Олександр Олександрович
Саєнко Олександр Олександрович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Частий головний біль: ліки чи лікар?
Лікар-невролог. Вища категорія.
Частий головний біль: ліки чи лікар?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!