Logo
0 800 30 11 77

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Читати 11 хвилин | Створено: 5 березня 2021 | Оновлено: 13 березня 2024 | 29880 29880
За даними Американського фонду мігрені, хронічна мігрень діагностована у 148 млн людей. Мігрень є третім за поширеністю захворюванням у світі, з яким стикається кожна сьома людина.

Що таке мігрень?

Мігрень — це неврологічний розлад, який характеризується раптовим головним болем, що пульсує. Більшість людей відчувають від двох до чотирьох нападів мігрені на місяць. На діагностиці та лікуванні мігрені спеціалізується невролог.

Причини мігрені

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Уперше мігрень розвивається у віці від 10 до 45 років, найчастіше напади головного болю вражають жінок. Основні причини мігрені:

  • нейрохімічні зміни в головному мозку. Напади головного болю спричинені порушенням функції нейромедіаторів (глутамату, серотоніну, дофаміну, норадреналіну) — хімічних речовин, які передають сигнали між нейронами;
  • судинні порушення. Мігрень розвивається через розширення чи звуження судин головного мозку;
  • неврологічні патології (наприклад, шийний остеохондроз). Напад головного болю виникає через компресію (здавлювання) чи подразнення нервових закінчень і судин у зоні шиї;
  • гормональні зміни. Коливання естрогену провокують розширення судин, підвищують чутливість нервових закінчень, що сприяє розвитку мігрені під час місячних і вагітності.

Мігрень після сексу може бути спричинена фізичним напруженням, змінами в кровообігу та вивільненням нейрохімічних речовин у результаті сексуальної активності. На розвиток мігрені також можуть впливати фізичний і психологічний стрес. Фактори, що спричиняють панічну атаку, можуть активувати механізми, що сприяють виникненню мігрені, включно зі змінами в судинах головного мозку.

Симптоми та фази мігрені

Ознаки мігрені відрізняються залежно від її причини та фази, кожна з яких має свою тривалість.

Фази мігрені

Фаза

Характеристика

Симптоми мігрені

Продромальна фаза

Зазвичай симптоми з'являються за дві доби до нападу головного болю, мають різну інтенсивність, наростають поступово

Зміна смакових уподобань, посилення голоду та спраги, втома, різкі перепади настрою, позіхання, прискорене сечовипускання, підвищення тонусу м'язів шиї, безсоння, а також закрепи

Аура мігрені (факультативна фаза)

Ознаки з'являються напередодні чи під час нападу мігрені, симптоми можуть виникати почергово та тривати до 60 хвилин

Поколювання в кінчиках пальців рук або ніг, утруднене мовлення, помутніння чи часткова втрата зору, яскраві спалахи перед очима, слабкість та оніміння обличчя та тіла (зазвичай з одного боку)

Фаза головного болю

У більшості випадків пульсуючий головний біль під час мігрені триває від чотирьох до 72 годин

Інтенсивний головний біль, нудота, блювання, скутість і біль у шиї, підвищення чутливості до запахів, світла, звуків, дотиків, закладеність носа, слабкість, втома, тривожність

Постдромальна фаза

Зазвичай триває від двох-трьох годин до кількох днів

Виражені втома та слабкість, порушення концентрації уваги, запаморочення

Нудота під час мігрені пов'язана з активацією судинної системи, що призводить до вивільнення нейромедіаторів (наприклад, серотоніну), які спричиняють виникнення нудоти. Блювання під час мігрені зумовлена збудженням блювотного центру в мозку під впливом змін у судинах мозку.

Види мігрені

Залежно від причин розвитку й особливостей перебігу захворювання виділяють різні типи мігрені.

Види мігрені

Назва

Характеристика

Базилярна мігрень

Пов'язана зі змінами у функціонуванні головного мозку, нападу головного болю зазвичай передує аура. Симптоми включають двоїння в очах, складнощі з мовленням, координацією, переднепритомний стан.

Вестибулярна мігрень

Спричинена змінами у функціонуванні вестибулярної системи, що відповідає за рівновагу та координацію. Характеризується запамороченнями, які часто супроводжуються нудотою і блювотою.

Очна мігрень

Розвивається через судинні скорочення очної артерії та нейрохімічні зміни в головному мозку. Характеризується потемнінням в очах або тимчасовою сліпотою.

Гемікранія

Характеризується одностороннім головним болем, часто супроводжуваним блідістю шкірних покривів, надмірною пітливістю, нерегулярним серцебиттям.

Шийна мігрень

Виникає через напруження та дисфункцію в шийному відділі хребта. Симптоми можуть включати головний біль, що поширюється на шию та плечі.

Ретинальна мігрень

Є видом очної мігрені, зустрічається рідко, характеризується частими нападами головного болю, під час яких знижується гострота зору чи розвивається тимчасова сліпота на одне око.

Менструальна мігрень

Напади мігрені виникають через зміни рівнів статевих гормонів (естрогену та прогестерону), а також порушення в регуляції судин. У результаті тимчасово погіршується кровопостачання нейронів, що призводить до мігрені.

Мігрень без аури

Мігрень без аури — форма мігрені, яка у своєму розвитку проходить три стадії (продромальну, фазу головного болю та постдромальну). За відсутності аури симптоми включають гострий пульсуючий біль, який може доповнюватися нудотою, блюванням, чутливістю до світла.

Мігрень з аурою

Мігрень з аурою — це форма мігрені, за якої перед появою головного болю виникають тимчасові неврологічні симптоми. Аура включає сенсорні, зорові чи мовні порушення, може тривати від двох-трьох хвилин до кількох годин.

Причини мігрені з аурою до кінця не вивчені, проте лікарі вважають, що вона пов'язана з генетичними мутаціями та спадковою схильністю. Симптоми мігрені з аурою:

  • помутніння зору;
  • яскраві «відблиски» перед очима;
  • слабкість та оніміння тіла;
  • утруднене мовлення;
  • поколювання в кінцівках;
  • труднощі з розумінням мови інших людей.

За мігрені з аурою, спричиненої неврологічними порушеннями (наприклад, нейрохімічними змінами в мозку), можуть з'являтися дзвін і шум у вухах, підвищена чутливість до дотиків. У рідкісних випадках розвивається обезголовлена мігрень з аурою, особливістю якої є відсутність головного болю (напад мігрені закінчується на фазі аури). Наслідки мігрені з аурою включають нездатність виконувати повсякденні завдання через виражений больовий синдром.

Очна мігрень

Очна мігрень розвивається через спазми чи порушення в нервових клітинах сітківки (слизовій оболонці ока). Симптоми очної мігрені:

  • «сліпі» плями перед очима;
  • мерехтливі вогні, зигзаги чи лінії перед очима;
  • втрата апетиту;
  • нудота та блювання;
  • відчуття втоми;
  • чутливість до світла;
  • блідість шкірних покривів.

Зорові порушення зазвичай тривають від 10 до 30 хвилин. Головний біль має пульсуючий характер, локалізується за ураженим оком.

Терміново звернутися по медичну допомогу потрібно при змінах зору, що тривають менше п'яти хвилин або більше години. Проконсультуватися з офтальмологом потрібно за появи візуальних змін без головного болю, з неврологом — за ознак очної мігрені, що супроводжуються слабкістю в одній частині тіла чи утрудненим мовленням.

Базилярна мігрень

Базилярна мігрень спричинена запаленням нервів у стовбурі головного мозку. Зазвичай вражає дітей і молодих людей віком 7-20 років.

Типовим симптомом є головний біль, який локалізується в зоні потилиці. Інші симптоми базилярної мігрені:

  • утруднене мовлення;
  • запаморочення;
  • дзвін у вухах;
  • атаксія (порушення координації);
  • часткова втрата слуху;
  • двоїння в очах.

За появи у пацієнта мінімум двох з зазначених симптомів діагностується базилярна мігрень. Слабкість або параліч з одного боку тіла може вказувати на геміплегічну мігрень, симптоми якої нагадують гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт).

Вестибулярна мігрень

Вестибулярна мігрень — це неврологічна патологія, що спричиняє повторювані епізоди запаморочень. Можливі причини вестибулярної мігрені:

Вестибулярна мігрень без головного болю може розвинутися після вживання деяких продуктів харчування (наприклад, сиру, шоколаду) чи алкогольних напоїв. Симптоми вестибулярної мігрені включають підвищену чутливість до світла (фотофобію), звуку (фонофобію), запахів (осмофобію). Біль може виникати під час дотику до обличчя чи голови.

Як відрізнити мігрень від головного болю?

Головний біль відрізняється від мігрені меншою інтенсивністю та тривалістю (зазвичай триває кілька годин). Головний біль зазвичай не викликає супутніх симптомів (наприклад, тимчасової втрати зору, запаморочень, порушення координації, чутливості до запахів).

Хто найчастіше схильний до мігрені?

Через часті коливання естрогену мігрень вражає жінок втричі частіше, ніж чоловіків. За статистикою, з мігренню стикається понад 30% жінок впродовж життя. Напади пульсуючого головного болю також виникають у 10% дітей і підлітків.

Мігрень під час вагітності

Мігрень у вагітних може розвинутися через гормональні зміни та розширення кровоносних судин. Мігрень перед пологами виникає через фізичний та емоційний стрес. У більшості випадків напади головного болю трапляються в першому триместрі, їх частота знижується після 12 тижня.

Дослідження показують, що мігрень може бути пов'язана з підвищеним ризиком викидня, прееклампсії (високим кров'яним тиском), вроджених патологій плода. Також напади головного болю можуть призвести до народження плода з низькою вагою.

Мігрень через прийом КОК

За даними Міжнародної класифікації розладів головного болю, прийом комбінованих оральних контрацептивів (КОК) може стати провокувальним фактором розвитку мігрені з аурою. Також дослідження показують, що мігрень може з'явитися впродовж перших п'яти днів після скасування гормональної контрацепції. Тривалість нападу головного болю зазвичай не перевищує три дні.

Мігрень у дітей

Мігрень може передаватися у спадок, тому за наявності захворювання у батьків імовірність нападів головного болю в дитини становить 50-75%. У новонароджених і немовлят мігрень проявляється плачем, дратівливістю, блюванням і раптовою блідістю.

У дітей старшого віку та підлітків мігрень зазвичай триває від шести до 12 годин. Симптоми можуть включати тупий або пульсуючий головний біль, нудоту, втому, а також біль і дискомфорт у животі.

Що може спровокувати напад мігрені?

Фактори, які провокують напад мігрені, називаються тригерами. Можливі тригери пульсуючого головного болю:

  • хронічний стрес;
  • зміни в рівні гормонів;
  • прийом лікарських препаратів;
  • зміни в режимі сну;
  • коливання атмосферного тиску;
  • виснажлива фізична активність;
  • пропуск прийому їжі;
  • вплив гучних звуків, яскравого світла, запахів;
  • харчові добавки та підсолоджувачі.

Тригером мігрені також є нікотин, який викликає спонтанне звуження, а потім швидке розширення кровоносних судин. У результаті порушується приплив крові до клітин головного мозку, спричиняючи напад мігрені.

Що робити за мігрені?

За появи ознак мігрені необхідно прийняти медичний препарат, призначений лікарем. Рекомендації, які допоможуть за мігрені:

  • прийміть теплий душ або ванну;
  • вимкніть світло чи закрийте вікна шторами;
  • зробіть два-три ковтки кави (кофеїн посилить дію знеболювальних засобів);
  • спробуйте розслабитися (за допомогою глибокого дихання чи йоги);
  • підтримуйте питний режим.

Під час нападу мігрені їжте невеликими порціями в один і той самий час. Постарайтеся не напружувати очі, рекомендується відмовитися від читання книжок або користування телефоном.

Як зняти напад мігрені?

Зняти напад мігрені допоможуть знеболювальні препарати, призначені неврологом. Також можна прикладати теплі (допомагають розслабити напружені м'язи) та прохолодні (зменшують больовий синдром) компреси до голови та шиї.

Як діагностують мігрень?

Позбутися мігрені допоможе невролог після визначення причини пульсуючого головного болю. Лікар аналізує скарги, збирає особистий і сімейний анамнези, а також проводить фізичний огляд для оцінки стану шкірних покривів.

Для встановлення діагнозу важлива диференціальна діагностика, що дає змогу виключити інші захворювання (наприклад, пухлини головного мозку, психічні розлади), які можуть спричиняти схожі з мігренню симптоми. Діагностика мігрені:

  • лабораторні аналізи. Необхідні для виключення системних або запальних захворювань, гормонального збою, дефіциту вітамінів і мікроелементів;
  • доплерографія. Дає змогу оцінити кровотік у судинах голови та шиї, виявити звуження, розширення та пошкодження судин головного мозку;
  • комп'ютерна томографія. Використовується для діагностики травм, пухлин, кісткових змін, які можуть спричинити головний біль;
  • магнітно-резонансна томографія. Застосовується для вивчення м'яких тканин, суглобів, головного мозку, хребта і судин.

За виявлення гормональних порушень невролог направляє до ендокринолога. Курс терапії мігрені включає приймання лікарських препаратів, зміну способу життя і дотримання дієти.

Як лікується мігрень?

Самолікування при мігрені не допускається, тип і дозування препаратів визначає лікар. Методи лікування мігрені:

  • медикаменти. Лікар призначає ліки для зменшення інтенсивності головного болю, скорочення частоти і тривалості нападів, а також їх запобігання;
  • фізіопроцедури. Для лікування мігрені застосовують електрофорез (підсилює дію ліків) та УЗ-терапію (стимулює тканини, розслабляє м'язи і знімає запалення).

Лікар рекомендує внести коригування в спосіб життя: відмовитися від алкоголю та куріння, збалансовано харчуватися, регулярно займатися фізичною активністю. Також необхідно дотримуватися режиму сну (лягати та вставати в один і той самий час).

Медикаментозні способи лікування мігрені

Лікарські препарати підбираються неврологом залежно від частоти та тривалості нападів, наявності чи відсутності аури, а також додаткових симптомів (наприклад, нудоти та блювання). Медикаментозні способи лікування мігрені:

  • триптани. Звужують розширені судини в мозку, блокуючи рецептори серотоніну, призводять до зменшення больового синдрому;
  • блокатори кальцієвих каналів. Впливають на кальцієві канали в судинній стінці, зменшуючи проникнення кальцію та розслабляючи гладкі м'язи судин;
  • моноклональні антитіла. Використовуються для зменшення активності нейропептидів, що утворюються в центральній і периферичній нервовій системі (зокрема, кальцитонін-ген-зв'язаного пептиду);
  • бета-блокатори. Блокують дію адреналіну і норадреналіну, регулюють нейрохімічні зміни і судинну реакцію в мозку;
  • антидепресанти. Підвищують рівень нейромедіаторів у мозку, застосовуються для профілактики нападів головного болю;
  • протисудомні препарати. Застосовуються для лікування вестибулярної мігрені, стабілізують активність нейронів і зменшують збудливість нервових клітин.

За мігрені лікар призначає знеболювальні для купірування больового синдрому під час нападу. За хронічної мігрені та частих нападів, а також у разі неефективності пероральних засобів лікар може призначити внутрішньом'язові ін'єкції від мігрені.

Масаж за мігрені

За пульсуючого головного болю можна робити масаж голови, шиї та плечей. Користь масажу за мігрені:

  • розслаблення м'язів;
  • поліпшення кровообігу;
  • зменшення інтенсивності головного болю.

Масаж сприяє виділенню ендорфінів (природних анальгетиків і «гормонів щастя»), що може допомогти знизити рівень стресу та напруги. Масаж голови можна проводити самостійно.

За мігрені потрібно використовувати легке натискання на шкіру голови та масажування круговими рухами кінчиками пальців. Рекомендується масажувати шкіру між бровами, в ділянці скроневих кісток і потилиці.

PRP-терапія в разі мігрені

PRP-терапія (плазмоліфтинг) — процедура, під час якої пацієнту вводиться його власна плазма крові, збагачена тромбоцитами. Для проведення процедури лікар бере в пацієнта кров з вени, поміщає зразки в центрифугу (спеціальний прилад, який розділяє кров на компоненти), а потім виконує укол від мігрені. Користь плазмоліфтингу за мігрені:

  • протизапальна дія. Тромбоцити знижують рівень запалення в оброблюваній ділянці, зменшуючи больовий синдром;
  • поліпшення кровообігу. Введена плазма впливає на кровоносні судини головного мозку, збільшуючи приплив крові до тканин;
  • стимуляція росту нових судин. Фактори росту, що містяться в плазмі, стимулюють ріст нових судин (ангіогенез).

Уколи плазми не спричиняють побічних ефектів або ускладнень, оскільки пацієнту вводиться його власна кров. PRP-терапію не виконують у разі захворювань шкіри, запалень і відкритих ран у ділянці впливу, ознак ГРВІ (наприклад, нежитю, підвищеної температури).

Уколи ботокса під час мігрені

Ботулотоксин типу А був схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками 2010 року як засіб від хронічної мігрені. Показання до застосування ботокса проти мігрені:

  • понад 15 нападів головного болю на місяць;
  • тривалість нападів більше чотирьох годин на день;
  • неефективність інших методів лікування.

Ботокс застосовується для тимчасового паралічу м'язової активності, що призводить до блокування больових сигналів, які нерви «надсилають» у мозок. Ін'єкції вводяться в м'язи чола, шкіри голови, шиї та плечей. Ефект від процедури зберігається протягом трьох місяців, через 12 тижнів процедуру необхідно повторити.

Найпоширеніші побічні ефекти включають набряк і синці в місці ін'єкції. У рідкісних випадках ліки можуть поширитися на прилеглі тканини і викликати інші ускладнення: опущену повіку, зміщення брів, сухість очей або надмірну сльозотечу.

Народні засоби від мігрені

Народні засоби (ромашка, імбир, піретрум) мають заспокійливу та протизапальну дії, тому можуть використовуватися як додаткова терапія. Однак зазначені трави та рослини не можуть вилікувати мігрень, тому використовувати їх замість лікарських препаратів не можна.

Профілактика мігрені

Запобігти розвитку мігрені неможливо, проте можна знизити ризик нападу за допомогою виключення провокувальних чинників і дотримання простих рекомендацій. Профілактика мігрені:

  • збалансоване харчування;
  • відмова від алкогольних напоїв; куріння;
  • контроль стресу;
  • регулярні прийоми їжі;
  • щоденна фізична активність;
  • підтримання здорової ваги;
  • дотримання режиму сну.

Також рекомендується вести щоденник, записуючи інформацію про споживані продукти та напої. За допомогою фіксування інформації можна встановити тригери мігрені.

Дієта за мігрені: основні правила та рецепти

Дієта за мігрені має бути корисною та збалансованою. Правила харчування за мігрені:

  • включення в раціон цільнозернових продуктів (булгура, гречки, рожі, макаронів із твердих сортів пшениці);
  • часте споживання овочів і фруктів;
  • вживання продуктів, що містять омега-3, мінімум двічі-тричі на тиждень (форелі, лосося, скумбрії, авокадо, насіння чіа);
  • обмеження споживання солі;
  • виключення з раціону напівфабрикатів і фастфуду.

За мігрені не можна їсти шоколад, сир, ковбасні вироби, копчену рибу, хлібобулочні вироби. Також рекомендується відмовитися від алкогольних напоїв і продуктів, що містять нітрати та нітрити, штучні підсолоджувачі та глутамат натрію.

Рецепти страв за мігрені

1

Крем-суп з цвітної капусти

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Підготовка
5 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
87
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • цвітна капуста — 1 шт. (приблизно 500 г);
  • цибуля — 1 шт;
  • картопля — 1 шт;
  • вершкове масло — 2 ст. л.;
  • вершки (або молоко) — 1 склянка;
  • овочевий бульйон — 3 склянки;
  • часник — 2 зубчики;
  • сіль і перець — за смаком;
  • мускатний горіх — ¼ ч. ложки за бажанням;
  • кріп або петрушка — за смаком.
  1. Ретельно промийте овочі та зелень під проточною водою.
  2. Дрібно наріжте цибулю та часник.
  3. У великій каструлі розігрійте вершкове масло й обсмажуйте цибулю та часник до м'якості.
  4. Наріжте цвітну капусту та картоплю кубиками.
  5. Додайте капусту, картоплю в каструлю до цибулі та часнику. Обсмажуйте кілька хвилин.
  6. Залийте овочі овочевим бульйоном і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть до м'якості.
  7. Додайте вершки або молоко, прогрійте суп.
  8. Збийте суп блендером до отримання однорідної консистенції.
  9. Приправте сіллю, перцем і, за бажання, мускатним горіхом.
  10. Подавайте гарячим, прикрасивши зеленню.
2

Запечена скумбрія на подушці з овочів

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Підготовка
5 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
195
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • скумбрія — 1 шт;
  • лимон — 1 шт;
  • часник — 3 зубчики;
  • зелена цибуля — 100 г;
  • морква — 1 шт;
  • картопля — 2 шт;
  • помідор — 2 шт;
  • оливкова олія — 3 ст. л.;
  • сіль і перець — за смаком;
  • розмарин та чебрець — за бажанням.
  1. Ретельно промийте овочі та фрукти під проточною водою, очистіть і промийте скумбрію.
  2. Підготуйте овочі та фрукти: наріжте лимон, помідори, картоплю і моркву кільцями, подрібніть часник і зелену цибулю.
  3. Підготуйте кулінарну фольгу, достатню для загортання скумбрії.
  4. Розташуйте картоплю, моркву, часник, зелену цибулю і помідори на фользі.
  5. Посоліть, поперчіть, додайте оливкову олію і перемішайте овочі.
  6. Наповніть черевце скумбрії лимонними кільцями і свіжими травами.
  7. Покладіть скумбрію на підготовлені овочі.
  8. Загорніть рибу та овочі у фольгу, запікайте в попередньо розігрітій духовці (200 градусів) протягом 25-30 хвилин або до готовності риби.
3

Тост з яйцем і слабосоленим лососем

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Підготовка
5 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
20 хвилин
Ккал на порцію
175
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • тостовий цільнозерновий хліб — 2 скибочки;
  • яйце — 2 шт;
  • слабосолений лосось — 100 г;
  • цукіні — 100 г;
  • ніжка селери — 50 г;
  • кеш'ю — половина склянки;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • часник — 1 зубчик;
  • перець — за смаком;
  • авокадо — ¼ шт;
  • оливкова олія — ¼ ч. л.;
  • рукола — за смаком.
  1. Ретельно промийте овочі під проточною водою.
  2. Наріжте цукіні та селеру дрібними кубиками.
  3. Обсмажте овочі на сковороді з оливковою олією до м'якості.
  4. Зваріть яйця за смаком і підсушіть тости в духовці.
  5. На кожен тост викладіть шматочки лосося.
  6. Розподіліть обсмажені цукіні та селеру на тостах.
  7. Покладіть зварені яйця поверх овочів.
  8. Посипте кеш'ю і нарізаним авокадо.
  9. Полийте кожен тост лимонним соком.
  10. Посоліть і поперчіть за смаком.
  11. Перемішайте руколу з оливковою олією і розкладіть її поверх тостів.

Неврологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися - Дзевицька Катерина Олександрівна
Дзевицька Катерина Олександрівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Який тиск при мігрені?

Згідно з дослідженням, під час мігрені діастолічний тиск (реєструється під час розслаблення серцевого м'яза) зазвичай підвищується, а систолічний (виникає під час скорочення серцевого м'яза) знижується. Коливання тиску пов'язані зі змінами в кровообігу головного мозку.

2. Скільки може тривати мігрень?

Фаза головного болю при мігрені може тривати від двох годин до трьох днів. З урахуванням аури та постдромальної фази пацієнти можуть мати ознаки мігрені впродовж п'яти-семи днів.

3. Які точки масажувати за мігрені?

Акупунктура — метод лікування, що передбачає фізичний вплив на певні ділянки тіла для полегшення больового синдрому. Точки, які потрібно масажувати в разі мігрені:

  • GB-20 (на стику шиї та черепа);
  • PC-6 (на внутрішньому боці зап'ястя, приблизно в трьох пальцях від долоні);
  • M-HN-9 (у ділянці скронь);
  • M-HN-3 (у центрі чола, між бровами);
  • ДУ-20 (на маківці голови).

За мігрені можна масажувати точку LIV-3, яка розміщена на верхній частині стопи в ділянці першої плеснової кістки — западині поруч із місцем з'єднання великого і вказівного пальців. Акупунктура може сприяти розслабленню м'язів, поліпшенню циркуляції крові, зниженню напруги та зняттю болю в разі мігрені.

Для виконання самомасажу потрібно прийняти зручне положення, знайти необхідну точку, потім акуратно натиснути на неї великим пальцем. Кожну точку потрібно масажувати круговими рухами протягом однієї-двох хвилин.

4. Як діє кава за мігрені?

Дія кофеїну на розвиток мігрені індивідуальна. Кава може викликати тимчасове звуження судин і призвести до полегшення головного болю за мігрені. Однак за регулярного вживання кофеїну організм стає «залежним» від його впливу. Оскільки кофеїн звужує кровоносні судини, що оточують мозок, за припинення його споживання кровоносні судини розширюються. У результаті різко збільшується приплив крові до мозку та відбувається здавлювання навколишніх нервів, що спричиняє головний біль.

5. Мігрень — це небезпечно?

Мігрень — це стан, який може бути небезпечним для життя. Головні болі можуть призводити до значного дискомфорту та обмежень (нездатності виконувати побутові завдання, працювати або вчитися). Можливі ускладнення мігрені:

  • мігренозний статус (напади головного болю, що тривають більше трьох днів);
  • серцевий напад;
  • підвищена тривожність і депресія.

За частих мігреней підвищується ризик розвитку патологій шлунково-кишкового тракту (кровотеч, виразкової хвороби) через тривалий прийом знеболювальних лікарських препаратів. Також може розвинутися серотоніновий синдром, який характеризується підвищеним збудженням, прискореним серцебиттям, посмикуванням м'язів, сплутаністю свідомості, діареєю.

6. Де болить під час мігрені?

Під час мігрені з'являється пульсуючий сильний головний біль, який може локалізуватися в ділянці скронь, потилиці або маківки. Залежно від виду мігрені біль може поширюватися на очі, щелепу, шию і плечі. Больовий синдром може посилюватися під час фізичних навантажень, різкої зміни положення тіла, нахилів, а також під час перебування в добре освітленій кімнаті.

7. Чим звузити судини при мігрені?

Судини при мігрені можна звузити лікарськими препаратами, які невролог призначає індивідуально після обстеження. Застосування домашніх засобів або компресів можуть бути неефективними та небезпечними, оскільки при мігрені до патологічного процесу залучені артерії головного мозку.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Лікар-невропатолог. Вища категорія.
Що таке мігрень, чому вона з'являється та як її позбутися
Стаття перевірена: Коваленко Ольга Юріївна
Лікар-невропатолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Максим 4 тижні тому
Доброго дня, іноді я стикаюся з сильним головним болем, особливо під час різких перепадів температур і зміни погоди. Скажіть, як ставлять діагноз мігрень?
Відповісти
Добрий день, різкі перепади температур і зміни в погоді можуть діяти як тригери для мігрені, посилюючи її прояви. Діагноз зазвичай ставиться на основі симптомів, медичної історії та виключення інших можливих причин головного болю за допомогою аналізів, КТ і МРТ.
Данило 1 місяць тому
Добрий день, через сильні головні болі мені доводиться брати кілька вихідних на роботі, я не можу читати, користуватися ґаджетами та навіть виходити на вулицю під час нападів. Я до вас з питанням: чи можна померти від мігрені?
Відповісти
Доброго дня, мігрень зазвичай не є смертельним захворюванням. Однак, сильні головні болі можуть значно погіршити якість життя і вплинути на загальне благополуччя. Для контролю нападів головного болю необхідно звернутися до невролога для підбору курсу терапії.
Віталій 1 місяць тому
Доброго дня, вчора я випив кілька келихів пива, а вранці прокинувся із сильним головним болем. Підкажіть, чому алкогольні напої викликають біль і що робити з мігренню після алкоголю?
Відповісти
Добрий день, алкоголь може спричиняти головний біль через дегідратацію (зневоднення), розширення судин і вплив на хімічні процеси в мозку. Для зняття головного болю після вживання алкоголю рекомендується підтримувати питний режим, відпочивати і, за сильного болю, випити знеболювальне.
Андрій 1 місяць тому
Добрий день, у мене нападоподібні пульсуючі головні болі, які виникають двічі-тричі на місяць і тривають по 16-20 годин. Підкажіть, які хороші таблетки від мігрені?
Відповісти
Вітаю, для лікування нападів мігрені часто використовують триптани або протимігренозні засоби. Курс терапії спрямований на зменшення больового синдрому і зняття симптомів (наприклад, нудоти). Лікарські препарати призначаються з урахуванням частоти і тривалості нападів, інтенсивності головного болю, а також віку, статі пацієнта.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене часто почала боліти голова (біль може не минати кілька днів, знеболювальні не допомагають). Підкажіть, як відрізнити мігрень від головного болю?
Відповісти
Добрий день! За головного болю можуть з'являтися больові відчуття в ділянці потилиці та чола, верхньої частини шиї і навіть обличчя. Мігрень, крім пульсуючого головного болю, супроводжується іншими симптомами (затуманеним зором, чутливістю до світла, нудотою і блювотою). Поставити точний діагноз зможе невролог після визначення характеру, тривалості, інтенсивності головного болю, а також отримання інформації про інші симптоми.
Віка 1 рік тому
Лікуюся від мігрені вже понад п'ять років. Хотілося б дізнатися, чи є профілактика від мігрені? Що можна зробити для зменшення кількості нападів головного болю?
Відповісти
Для зменшення кількості нападів необхідно визначити тригери, що спричиняють мігрень, і уникати їх, приймати лікарські препарати, призначені неврологом. Також потрібно підтримувати водний баланс (зневоднення підвищує ризик запаморочення і головного болю), кинути палити, знизити рівень стресу (можуть допомогти заняття спортом, медитації).
Марина 1 рік тому
Підкажіть, чи можна впоратися з нападами мігрені без допомоги невролога (ніколи не ходила до лікаря)? Як лікувати мігрень у домашніх умовах?
Відповісти
Здрастуйте! Без допомоги невролога впоратися з нападами мігрені складно. На консультації лікар зможе за симптомами і кількістю нападів підібрати ефективне лікування, яке дасть змогу контролювати напади і скорочувати їхню тривалість Лікування мігрені в домашніх умовах без попередньої консультації з неврологом неефективне.
Каріна 1 рік тому
У мене під час нападів сильно болить голова й очі. Як проявляється офтальмологічна мігрень і що є її причиною?
Відповісти
Під час нападів офтальмологічної мігрені з'являється біль навколо очних яблук, двоїться в очах, а зіниці змінюються в розмірах через порушену діяльність нервів у мозку. Офтальмологічна мігрень може розвинутися через руйнування мієліну (структура, що покриває клітини мозку) або недостатнє надходження крові до очних м'язів.
Сергій 1 рік тому
Скільки днів може боліти голова під час мігрені? Чи можна за симптомами зрозуміти, як довго триватиме мігрень?
Відповісти
Здрастуйте! Тривалість нападу мігрені залежить від фізіологічних особливостей людини (віку, причини мігрені). Більшість мігренозних болів триває в середньому чотири години, в деяких випадках головний біль може відчуватися більше трьох днів. Встановити тривалість мігрені за симптомами неможливо, проте можна полегшити стан за допомогою медикаментів, призначених неврологом.
Тарас 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, які бувають стадії мігрені? Як проявляється і скільки триває перша стадія?
Відповісти
Здрастуйте! Виділяють три основні стадії мігрені: продромальну, фазу атаки і постродромну. Продромальна стадія починається за один-два дні до нападу мігрені та проявляється поганим настроєм, сильною втомою або невластивою гіперактивністю, тягою до їжі, підвищеною дратівливістю та тонусом м'язів шиї.
Інна 1 рік тому
Від мігрені використовую ліки, прописані лікарем, але біль під час нападів залишається сильним. Що робити під час нападу мігрені для полегшення стану?
Відповісти
За перших ознак мігрені рекомендується зробити перерву від роботи. Полегшити напад мігрені може вимкнення світла в кімнаті та напій, що містить кофеїн (у невеликих кількостях кофеїн допомагає зменшити біль і посилити знеболювальний ефект деяких лікарських препаратів). Однак важливо врахувати, що часте вживання кофеїновмісних напоїв, навпаки, може нашкодити, тому варто порадитися з лікарем. Також можна використовувати термотерапію, прикладаючи гарячі (допомагають розслабити напружені м'язи) або холодні (дають змогу зменшити відчуття болю) компреси до голови та шиї. Компреси також слід застосовувати за погодженням із лікарем.
Дар`я 1 рік тому
Добрий день. У мене давно сильні мігрені. Можете підказати, що відбувається в голові під час нападу мігрені?
Відповісти
Здрастуйте! Під час нападу мігрені в мозку виникає спазм судин голови, викликаний тригерами (запахом тютюну, сильними емоціями, змінами погоди). Під час спазму судини звужуються і стають більш чутливими до зовнішніх подразників, що призводить до пульсуючого головного болю, нудоти, блювоти.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!