Logo
0 800 30 11 77
Читати 5 хвилин

Як називаються гормони щастя і де їх шукати?

Як називаються гормони щастя і де їх шукати?
Читати 5 хвилин | Створено: 27 березня 2023 | Оновлено: 27 березня 2023 | 24990 24990
1

Що таке гормони щастя?

Гормонами щастя називаються речовини, завдяки яким людина відчуває радісні емоції. Вони підвищують витривалість, працездатність і стресостійкість.

Гормони щастя — це білки, рівень яких підвищується в той момент, коли людина відчуває позитивні емоції (щастя, радість, натхнення, захоплення, ентузіазм). Гормони радості є природними психоактивними речовинами.

2

Як називаються гормони щастя?

Гормонами щастя називаються біологічно активні речовини, серед яких трапляються як справжні гормони (що виробляються залозами), так і нейромедіатори. Нейромедіатори (нейротрансмітери) — це молекули, необхідні для передачі сигналів між нейронами (клітинами нервової системи).

Гормони настрою мають сильні ефекти і знаходяться в крові в дуже маленьких кількостях. Види гормонів щастя:

  • дофамін;
  • серотонін;
  • ендорфін;
  • окситоцин.

Гормоном щастя у чоловіків також можна назвати тестостерон — чоловічий статевий гормон. Він відповідає за збудження і сексуальне задоволення.

3

Де і як виробляється гормон щастя?

Три основні гормони щастя (дофамін, серотонін і ендорфін) є нейромедіаторами і виробляються нервовими закінченнями клітин головного мозку. Гормон щастя окситоцин продукується гіпоталамусом.

Ендорфін — це «головний» гормон, що відповідає за щастя, який є природним опіатом і має виражену знеболювальну дію. Викид ендорфіну відбувається під час больового шоку і під час пологів, а також коли людина сміється, закохується, танцює або їсть смачну їжу.

Причини нестачі гормонів радості:

Вроджені порушення синтезу нейромедіаторів призводять до тяжких захворювань психіки та нервової системи (шизофренії, хвороби Паркінсона). Обмін медіаторів порушується при депресії та біполярному розладі.

4

Серотонін як гормон щастя

Серотонін — це гормон щастя, який виконує в організмі функції нейромедіатора, впливає на тонус рухових м'язів, секрецію травних соків і регуляцію біоритмів. Серотонін також називають гормоном спокою, бо він є попередником мелатоніну, що відповідає за сон (мелатонін синтезується епіфізом із серотоніну).

5

Дофамін як гормон щастя

Дофамін — це гормон щастя, який стимулює мислення і серцево-судинну систему (підвищує частоту серцебиття і артеріальний тиск). Дофамін відповідає за натхнення і прилив сил під час закоханості або занять улюбленою справою.

6

Окситоцин як гормон щастя

Окситоцин — це жіночий гормон щастя, який необхідний для здійснення лактації (грудного вигодовування), а також відіграє роль у формуванні зв'язку між матір'ю і дитиною. Гормон підвищується під час прикладання дитини до грудей і у відповідь на дитячий плач. Окситоцин також виробляється у чоловіків і є гормоном прихильності, його рівень підвищується під час поцілунків і тілесних контактів.

Зниження рівня окситоцину може бути причиною безпліддя і захворювань щитовидної залози. Якщо його рівень у крові відхиляється від норми, необхідно записатися до ендокринолога і гінеколога (жінкам), пройти УЗД щитоподібної залози та органів малого таза.

7

Гормон щастя — як підвищити?

Гормональний збій внаслідок хронічної втоми, соматичних (тілесних) захворювань і перенесеного стресу може призвести до нестачі молекул радості в організмі. Без гормонів щастя людина почувається апатичною і млявою, пропадає бажання вставати вранці, розвиватися і спілкуватися з оточуючими. Якщо скарги на поганий настрій зберігаються тривалий час (понад місяць), необхідно записатися на консультацію до терапевта (щоб виключити анемію, дефіцити вітамінів і мінералів), а також до психотерапевта, щоб пройти тестування на депресію і тривогу.

Підвищити рівень гормонів щастя дають змогу здоровий сон, мистецтво і секс. Гормони щастя виробляються під час прогулянок на свіжому повітрі та за достатнього денного освітлення.

Одним із найефективніших способів підняти рівень дофаміну і серотоніну є спорт. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує:

«Позитивний вплив фізичних навантажень на ментальне здоров'я було підтверджено численними дослідженнями. Фізичні навантаження покращують емоційний стан у разі депресії, шизофренії та деменції».

8

У яких продуктах міститься гормон щастя?

Підвищити гормони щастя можна за рахунок продуктів харчування. Виробленню серотоніну сприяє вживання їжі, насиченої амінокислотою триптофаном.

Для отримання гормону щастя достатньо з'їсти невеликий шматочок шоколаду. Гормони щастя містяться в продуктах:

  • полуниці та екзотичних фруктах (манго, маракуї);
  • какао;
  • червоному вині;
  • твердих сортах сиру;
  • спеціях.

Гормони задоволення виробляються під час вживання смачної їжі та улюблених страв, тому гарний обід піднімає настрій. Вироблення ендорфінів після вживання їжі лежить в основі розладів харчової поведінки, коли людина переїдає не через почуття голоду, а для того, щоб заспокоїтися і побороти стрес.

9

Вітаміни для гормону щастя

Для синтезу гормонів щастя організму необхідні вітаміни групи В, вітамін Д і фолієва кислота. Для вироблення дофаміну і серотоніну також потрібні амінокислоти і мікроелементи (магній, цинк, залізо).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Як називаються гормони щастя і де їх шукати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 11 місяців тому
Доброго дня! Не виходить відчувати радісні емоції, весь час сумно. Психіатр поставила діагноз депресія. Як отримати ендорфіни?
Відповісти
Здрастуйте! Ендорфіни можна отримати, займаючись спортом, контактуючи з тваринами і спілкуючись з коханими людьми. Для лікування депресії лікар також може призначити психотерапію та антидепресанти.
Людмила 11 місяців тому
Здрастуйте! Дитина по телевізору почула про ендорфіни й цікавиться, що це таке. Як простими словами пояснити про ендорфін?
Відповісти
Здрастуйте! Ендорфін — це речовина, яка відповідає за радість і гарний настрій. Ендорфін міститься в шоколаді та фруктах.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день! Багато працюю і постійно перебуваю в стані стресу та недосипу. Що підвищує гормони щастя?
Відповісти
Добрий день! Підвищенню рівня гормонів щастя сприяють спорт, свіже повітря, сонячне світло (робота й відпочинок у добре освітлених приміщеннях) і заняття коханням. Для підтримання балансу молекул радості організму також необхідний здоровий восьмигодинний (для дорослих) безперервний сон.
Олег 1 рік тому
Добрий день! Я люблю екстремальний спорт, кажуть, що так виробляються ендорфіни. Яке почуття викликає в людині гормон ендорфін?
Відповісти
Добрий день! Ендорфін — це білок, який викликає відчуття задоволення. Під дією ендорфіну також зменшуються больові відчуття.
Уляна 1 рік тому
Добрий день! Чула, що якщо спати із закритими шторами, то виробляється речовина мелатонін. Чи можна вважати мелатонін гормоном щастя?
Відповісти
Добрий день! Мелатонін — це гормон епіфіза мозку, який виробляється в темний час доби під час сну і відповідає за ритмічні процеси в організмі (сон і неспання, своєчасне вироблення гормонів). Мелатонін відповідає за бадьорість і працездатність.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!