Logo
0 800 30 11 77

Хвороба Лайма (бореліоз): симптоми та лікування

Хвороба Лайма (бореліоз): симптоми та лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 30 червня 2022 | Оновлено: 30 червня 2022 | 541340 541340
Хвороба Лайма — це інфекційне захворювання, спричинене бореліями. Переносниками інфекції є кліщі, тому за укусу паразита важливо звернутися по допомогу до інфекціоніста.

Що таке хвороба Лайма?

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) — це інфекційне осередкове захворювання, яке викликається бактеріями роду Borrelia, що потрапляють в організм через укус кліща. За відсутності своєчасного лікування бореліоз може перейти у хронічну форму. Для хронічної хвороби Лайма характерне чергування періодів ремісії з тривалими рецидивами.

Повне одужання від хвороби Лайма можливе, якщо лікування розпочато на ранній стадії розвитку патології. Якщо ви виявили на тілі кліща, потрібно прийти на консультацію терапевта або інфекціоніста.

Переносники хвороби Лайма

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Не всі укуси кліща викликають хворобу Лайма. Найчастіше переносниками хвороби Лайма стають іксодові кліщі, інфіковані через кров заражених оленів, птахів і гризунів. Період активності кліщів триває з квітня до жовтня, але пік чисельності їхніх укусів спостерігається у травні та червні.

Хвороба Лайма передається, якщо кліщ кусає людину і залишається на тілі протягом 36-48 годин. Якщо видалити паразита в перші 48 годин, ймовірність зараження невисока.

Доказів того, що хвороба Лайма передається від людини до людини, немає. Не можна заразитися внаслідок дотику, поцілунку чи статевого акту з людиною, хворою на бореліоз. Невилікована хвороба Лайма під час вагітності може призвести до інфікування плаценти та плода.

Інкубаційний період хвороби Лайма

Інкубаційний період хвороби Лайма може тривати від 2 до 30 днів, але в середньому становить два тижні. У 80% інфікованих протягом 30 днів у місці укусу утворюється червона пляма за хвороби Лайма (мігруюча еритема), яка за кілька днів або тиждень поширюється на інші ділянки тіла. Без лікування бореліоз може прогресувати протягом кількох місяців, викликаючи тяжкі неврологічні стани та порушення роботи серця.

Пляма за хвороби Лайма (мігруюча еритема)

Пляма за хвороби Лайма (мігруюча еритема)

Симптоми та стадії хвороби Лайма

Перша ознака бореліозу — утворення плоского червоного висипу з просвітленням у центрі або без нього. Еритема за хвороби Лайма з'являється у місці укусу і може розширюватися, поширюючись на сусідні ділянки тіла. Зазвичай еритема не супроводжується болем чи свербінням, але може бути теплою на дотик. Приклади зовнішніх ознак хвороби Лайма можна побачити на фото.

Організм кожної людини по-різному реагує на інфікування бореліями. Поширені симптоми хвороби Лайма:

  • біль та набряк в області суглобів;
  • головний та м'язовий біль;
  • втома, лихоманка;
  • збільшення лімфовузлів;
  • порушення сну;
  • проблеми з концентрацією уваги.

Хвороба Лайма у дітей проявляється тими самими симптомами, що у дорослих. Також через ураження центральної та периферичної нервової системи у дитини можуть спостерігатися психологічні симптоми: дратівливість та безпричинний гнів, зміна настрою, депресія, проблеми зі сном та нічні кошмари. За появи перерахованих симптомів у дитини необхідно звернутися по допомогу до дитячого інфекціоніста, який займається діагностикою та лікуванням бореліозу у дітей.

Кліщовий бореліоз протікає в три стадії, для яких характерний різний ступінь інфікування організму. Стадії хвороби Лайма:

  1. Рання локалізована — включає перші 30 днів з моменту зараження. Хвороба проявляється червоним висипом у вигляді мішені на тілі, який може супроводжуватися вірусними або грипоподібними симптомами (головний біль, жар, озноб, біль у горлі).
  2. Рання дисемінована — настає приблизно через місяць після укусу кліща. Інфекція поширюється по всьому тілу, зокрема на органи. Заражена людина може відчувати загальне нездужання, оніміння і поколювання в кінцівках, з'являються множинні осередки еритеми.
  3. Пізня дисемінована — може розвиватися через місяці та роки після інфікування. Для цієї стадії характерні артрит великих суглобів, розлади головного мозку, затуманеність розуму, проблеми з розумінням розмов і труднощі з концентрацією уваги.

На другій та третій стадії бореліоз здійснює сильний вплив на нервову систему. Неврологічні прояви хвороби Лайма включають запалення оболонок головного мозку (менінгіт), оніміння та слабкість у кінцівках, обмежена рухливість м'язів. Також інфекція може призвести до паралічу лицевого та черепного нерва, що спричиняють деформацію однієї частини обличчя за хвороби Лайма.

Ускладнення хвороби Лайма

За відсутності лікування бореліоз може спричинити серйозні наслідки для організму. Ускладнення хвороби Лайма:

  • хронічне запалення суглобів (артрит Лайма);
  • тяжкі форми аритмії;
  • ураження периферичних нервів;
  • ураження головного мозку (менінгіт, енцефалопатія);
  • запалення серцевих оболонок;
  • блокада серця.

Запущена хвороба Лайма небезпечна кількістю ускладнень та тяжкістю ураження нервової та серцево-судинної систем. Щоб уникнути серйозних наслідків для здоров'я, за перших ознак бореліозу необхідно звернутися до інфекціоніста.

Діагностика бореліозу

За підозри на бореліоз лікар вивчає історію хвороби, розпитує про симптоми та час їх появи та проводить візуальний огляд висипань. Також інфекціоніст може призначити лабораторні аналізи (ІФА та ПЛР) для діагностики хвороби Лайма.

Імуноферментний аналіз (ІФА) призначається для визначення антитіл до хвороби Лайма. Тестування не застосовується на ранній локалізованій стадії захворювання через можливий хибнонегативний результат. Для підтвердження результатів ІФА може призначатися білковий імуноблот, який реагує на наявність антитіл до специфічних білків бактерій.

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) проводиться на суглобовій або спинномозковій рідині та показана людям зі стійким артритом та симптомами ураження нервової системи. Тест дозволяє визначити, чи є бореліоз причиною патологічних станів.

Лікування хвороби Лайма

Протокол лікування хвороби Лайма передбачає призначення курсу антибіотикотерапії для усунення інфекції. На ранній стадії хвороби інфекціоніст може рекомендувати прийом пероральних антибіотиків тетрациклінового ряду. За тяжких уражень серця та ЦНС можуть бути показані внутрішньовенні антибіотики пеніцилінового ряду або цефалоспорини. Зазвичай курс лікування триває близько 2-3 тижнів, але точну тривалість лікування визначає лікар за результатами огляду та лабораторних аналізів.

Залежно від клінічної картини інфекціоніст може призначити болезаспокійливі та препарати для симптоматичного лікування. За розвитку ускладнень може знадобитися консультація лікарів інших спеціальностей (кардіолога, ревматолога) та специфічна терапія.

Профілактика хвороби Лайма

Вакцинація від хвороби Лайма не проводиться, оскільки препарат знято з виробництва. Тому основна профілактика хвороби Лайма полягає у зниженні ризику укусу кліща. Під час прогулянок у лісопарковій зоні одягайтеся так, щоб руки та ноги були закриті. Використовуйте спеціальні репеленти з вмістом ДЕТА 20-30%, які захищають від укусів кліщів.

Після повернення додому обов'язково оглядайте себе та дитину на наявність паразитів та негайно зверніться до лікаря у разі їх виявлення. Якщо немає можливості відвідати медичний центр, необхідно самостійно зняти кліща за допомогою гострого пінцета. Для цього захопіть паразита пінцетом і повільно прокручуйте до його вилучення зі шкіри. Після видалення кліща необхідно промити місце укусу теплою водою з милом та обробити спиртом.

Антибіотикопрофілактика бореліозу полягає в одноразовому прийомі 200 мг доксицикліну в перші 72 години з моменту видалення паразиту. Профілактичний прийом антибіотиків може бути показаний за видалення іксодового кліща через понад 36 годин з моменту присмоктування та за відсутності протипоказань (вік менше за 8 років, вагітність та період лактації).

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Хвороба Лайма (бореліоз): симптоми та лікування - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що буде, якщо не лікувати хворобу Лайма?

За відсутності лікування кліщовий бореліоз може поширитися на тканини та органи, викликаючи серйозні ушкодження. Частими наслідками нелікованої хвороби Лайма є артрит, хвороби серця (аритмія, гіпертонія) та проблеми з нервовою системою (менінгіт, енцефалопатія, параліч Белла).

2. Чи можна вилікувати бореліоз без антибіотиків?

Оскільки бореліоз має бактеріальну природу, прийом антибіотиків є обов'язковою складовою лікування. Імунна система не здатна впоратися з бактеріями, що викликають хворобу Лайма, тому без антибіотикотерапії вони поширяться по кровотоку, зберігаючись в організмі та посилюючи ураження тканин та органів.

3. Як вилікувати хронічний бореліоз?

В даний час повністю вилікувати хронічний бореліоз неможливо. За лікування хронічної хвороби Лайма план терапії спрямований на зменшення болю та усунення інших симптомів, а також на запобігання рецидивам. Лікар може рекомендувати прийом безрецептурних болезаспокійливих та препаратів місцевої дії для зняття м'язового болю. Антибіотикотерапія у періоди ремісії не має доведеної ефективності.

4. Як довго лікувати бореліоз?

Тривалість лікування бореліозу індивідуальна та визначається лікарем з урахуванням ступеня інфікування та тяжкості симптомів. У середньому курс антибіотиків триває від 14 до 21 дня. Зазвичай цього достатньо, щоб усунути інфекцію, проте може знадобитися додатковий час для лікування симптомів та ускладнень. Чим раніше розпочати лікування хвороби Лайма, тим швидше настає одужання.

5. Чи виліковна хвороба Лайма?

Хвороба Лайма не смертельна і здебільшого успішно лікується антибіотиками. Своєчасне звернення до лікаря та розпочатий курс лікування дозволяє досягти повного одужання від бореліозу. Однак за відсутності терапії можливі ускладнення. Хронічний бореліоз може викликати сильне ураження опорно-рухового апарату, що призводить до розвитку артриту, остеопорозу та дегенеративних змін у тканинах.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 16 оцінок
Хвороба Лайма (бореліоз): симптоми та лікування
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Хвороба Лайма (бореліоз): симптоми та лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Володимир 3 тижні тому
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, як довго можуть знаходитись антитіла lgm/ lgg в крові після лікування бореліозу?
Відповісти
Добрий день. Тривалість наявності антитіл IgM та IgG у крові після лікування бореліозу може значно відрізнятися залежно від індивідуальних особливостей організму, тяжкості захворювання, ефективності лікування та інших факторів. Зазвичай IgM антитіла зникають через кілька місяців після лікування, а IgG можуть залишатися в крові протягом багатьох років. Однак слід пам'ятати, що наявність антитіл у крові не завжди означає активну інфекцію. У деяких випадках вони можуть залишатися позитивними після лікування, але це не обов'язково свідчить про наявність захворювання. Важливо консультуватися з лікарем для правильної інтерпретації результатів аналізів і визначення подальших дій зі спостереження за станом здоров'я.
Таня 1 рік тому
Добрий день) отримала результат ІФА-тесту на бореліоз: IgM позитивний, IgG негативний. Розшифруйте, будь ласка)
Відповісти
Добрий день! Позитивний IgM у поєднанні з негативним IgG вказує на гостру інфекцію в початковій фазі. Для підтвердження результату і точної постановки діагнозу варто також здати імуноблот і звернутися до лікаря.
Віра Євгенівна 1 рік тому
Отримала хибнопозитивний аналіз на бореліоз методом ІФА, після чого здала імуноблот, який не підтвердив позитивний результат. Через що могла статися помилка?
Відповісти
Добрий день! Борелія належить до спірохет, тому ІФА-тест міг зреагувати на інші спірохети в організмі (збудники тифу, сифілісу тощо) і вступити в перехресну реакцію, внаслідок чого показав хибнопозитивний результат. Імуноблок є більш специфічним тестом, тому його результат більш точний.
Даша 1 рік тому
Добрий день. У мене діагностували бореліоз... в інтернеті пишуть, що зазвичай призначається дисокліцин у разі хвороби Лайма. Його можна приймати під час вагітності?
Відповісти
Добрий день! Дисокліцин є препаратом першої лінії для лікування бореліозу в дорослих, проте його не рекомендується приймати під час вагітності. Вам необхідно звернутися до інфекціоніста, який може призначити препарати, що містять амоксицилін або цефуроксим, після огляду і збору анамнезу.
Інна 1 рік тому
добрий день. чим імуноблот на бореліоз відрізняється від ІФА і навіщо призначати два аналізи?
Відповісти
Добрий день! Аналізи на хворобу Лайма рекомендується проводити в два етапи: спочатку тестування методом ІФА для визначення наявності антитіл, а потім — імуноблот для підтвердження результату. Якщо результат ІФА-тесту негативний, його не перевіряють. У разі позитивного результату ІФА призначається імуноблот. Тест проводиться на венозній крові, реагує на антитіла до конкретних білків борелій і дає змогу виключити деякі хибнопозитивні результати ІФА.
Антон 1 рік тому
Здрастуйте! У мене діагностували бореліоз і призначили лікування антибіотиками. А є інші варіанти лікування?
Відповісти
Добрий день! Бореліоз лікується тільки антибіотиками через його бактеріальну природу. Інші препарати будуть неефективні проти борелій. За неправильного лікування бактерії зберігатимуться в організмі та вражатимуть нові тканини й органи.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!