Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Що робити, якщо вкусив кліщ?
Читати 6 хвилин | Створено: 26 травня 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 38580 38580
Кліщі переносять безліч збудників інфекцій, небезпечних для людини. Найпоширеніші хвороби, що передаються кліщами - кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма (бореліоз). Обидві хвороби можуть привести до важкої інвалідності і навіть смерті.

Чим небезпечні кліщі?

Кліщі небезпечні, тому що переносять різні захворювання. Хвороба Лайма досить успішно лікується, особливо на ранніх стадіях. Що стосується кліщового енцефаліту, і українські, і зарубіжні фахівці прийшли до висновку, що найкращий спосіб боротьби з цим захворюванням - своєчасна вакцинація. Специфічного лікування для тих, хто вже заразився кліщовим енцефалітом, не існує, лікують тільки симптоми. Найчастіше кліщовий енцефаліт рекомендується лікувати великими дозами імуноглобуліну, і при своєчасному використанні цей метод буває ефективним - препарат не виліковує людину миттєво, але знижує ймовірність важких неврологічних наслідків і смертельного результату.

Чи є вакцина від цих хвороб?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Від енцефаліту вакцина є, а від хвороби Лайма доступної вакцини немає.

У яких випадках треба пройти вакцинацію від кліщового енцефаліту?

Вакцинація не завадить в будь-якому випадку. Особливо якщо ви живете в районі, де є енцефалітні кліщі, або збираєтеся туди поїхати і довгий час перебувати на природі - наприклад, в поході.

Де пройти вакцинацію?

Як правило, пройти вакцинацію можна в будь-якій поліклініці чи багатьох приватних клініках, які займаються вакцинацією. Знайти потрібну адресу легко в інтернеті.

Коли проходити вакцинацію?

Якщо ви збираєтеся їхати в небезпечну енцефалітом зону, про вакцинацію потрібно подумати, принаймні, за три місяці - доведеться ввести не одну ін'єкцію, а для вироблення імунітету потрібен час. У загальному випадку планова вакцинація проводиться восени або взимку - в залежності від регіону.

А якщо мені потрібно терміново їхати в енцефалітний район?

Є варіант з екстреною вакцинацією. У цьому випадку інтервал між щепленнями становить два тижні. Якщо треба діяти швидше, доведеться дуже уважно стежити, щоб вас не вкусив кліщ. Іноді практикується введення імуноглобуліну до укусу кліща - про всяк випадок. Ефективність такої профілактики дуже спірна, крім того, ін'єкція може викликати побічні ефекти - аж до анафілактичного шоку. Тому якщо вже доводиться терміново їхати в енцефалітний район, краще обійтися немедичними заходами безпеки - правильним одягом, репелентами (засобами від кліщів) і частими оглядами тіла.

Яка ймовірність заразитися, якщо вкусив кліщ?

Точно сказати складно, але не дуже висока. Природно, що чим більше в районі енцефалітних кліщів, тим більша ймовірність захворіти.

Як уберегтися від кліщів іншими способами?

Більшість профільних відомств насамперед радять триматися подалі від лісів, кущів і заростей високої трави. Необхідно правильно одягатися, використовувати репеленти і регулярно оглядатися - чи немає на вас кліща. Після прогулянки по лісу слід прийняти душ і ще раз уважно оглянути тіло.

Як правильно одягатися?

Зазвичай радять носити максимально закритий одяг - високе взуття, сорочку з довгими рукавами і якусь кепку або бандану. З одного боку, чим більше на вас одягу, тим довше кліщ буде добиратися до шкіри. З іншого - йому так простіше сховатися і вкусити вас пізніше. Так що після повернення з лісу одяг теж слід ретельно оглянути (добре, якщо він світлий), а якщо є сушка - просушити при високій температурі.

Які засоби від кліщів працюють?

Бренд репелента ролі не грає, важлива діюча речовина. Наприклад, доведено, що добре працюють репеленти, які містять ДЕТА, - наносити можна на одяг і на шкіру. Репеленти з перметрином на шкіру наносити не можна - тільки на одяг, взуття, намет тощо.

Коли кліщі небезпечні?

Як правило, кліщі активні з квітня по жовтень, а найнебезпечніший час - травень і червень. Постраждати від укусу можна і в грудні - наприклад, якщо кліщ зимує на вашій собаці.

Що робити, якщо ви знайшли на собі кліща?

Якщо ви знайшли на собі кліща - не панікуйте. Якщо кліщ ще не присмоктався, просто зніміть його. Якщо кліщ уже вкусив і сидить на шкірі, потрібно його акуратно зняти.

Як знімати кліща?

Знімати кліща потрібно швидко. Якщо кліщ укусив вас біля травмпункту або хірургічного відділення, краще попросити про допомогу лікаря. Але так буває рідко, а видаляти кліща треба якомога швидше - чим менше часу він проведе на шкірі, тим менше ймовірність зараження. Кліщів зручно виймати тонким негострим пінцетом (наприклад, зі швейцарського ножа). Тільки добре б спочатку надіти рукавички. Візьміть паразита якомога ближче до шкіри - і впевненим, але не різким рухом потягніть вгору. Важливо не розчавити кліща і не розірвати, щоб хоботок не залишився в шкірі (але це не дуже небезпечно, сам відвалиться). Якщо під рукою немає пінцета, можна зняти тонкою ниткою - акуратно зав'язати вузол під кліщем і також акуратно потягнути вгору. Місце укусу продезінфікуйте або помийте з милом. Руки теж помийте з милом. Важливо: не треба мазати кліща лаком для нігтів або припікати феном - всі ці народні методи тільки підвищують вірогідність зараження. Соняшниковою олією заливати кліща теж не варто - його треба якнайшвидше зняти, а з масляної комахи пінцет буде зісковзувати. Якщо видалення кліщів - звичайна для вас практика, обзаведіться спеціальним пристосуванням - в інтернеті є великий вибір.

Що робити, якщо вкусив кліщ, а я не вакцинований?

Якщо район, в якому вас укусив кліщ, енцефалітний, краще відразу звернутися до лікаря. У будь-якому випадку, протягом місяця треба стежити, чи немає лихоманки, чи не з'явилося на місці укусу або на іншій ділянці шкіри своєрідного почервоніння - це можуть бути симптоми хвороби Лайма, кліщового енцефаліту або іншого захворювання, що передається з укусом кліща. Тоді потрібно звернутися до лікаря. Хворобі Лайма можна з високим ступенем ймовірності запобігти, прийнявши не більше, ніж через три доби після зняття кліща доксициклін.

А як дізнаються, чи заражений кліщ?

Чи заражений кліщ можна дізнатися у спеціальних лабораторіях. Якщо потрібно отримати підтвердження, потрібно зберегти кліща живим в чистому посуді і доставити в найближчу сертифіковану для цього лабораторію. Також можна здати кров на аналіз.

Якщо я вакцинований, енцефаліту можна не боятися?

Так, ефективність вакцини - в районі 95%. Але проблема в тому, що кліщі переносять не тільки кліщовий енцефаліт і хворобу Лайма, але ще з півсотні інфекційних захворювань. Тому, якщо у вас протягом місяця після укусу кліща піднялася температура до 38 градусів і тримається більше 2 діб - зверніться до лікаря. І обов'язково скажіть, де і коли вас укусив кліщ.

Сімейна медицина в ОН Клінік Черкаси

Що робити, якщо вкусив кліщ? - Петруша Максим Олександрович
Петруша Максим Олександрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Коли виробляється імунітет після щеплення від кліща?

Імунітет розвивається не відразу після щеплення проти кліщового енцефаліту, а через один-два тижні. Після першої вакцинації рекомендується зробити друге щеплення через один-три місяці, щоб забезпечити повний захист. Після другої вакцинації імунітет зазвичай зберігається протягом кількох років.

2. Як відрізнити постільний клоп від кліща?

Постільний клоп дрібна комаха овальної форми, довжиною близько п'яти мм, коричневого або червоного кольору. Клоп має плоске тіло, що складається з голови, грудей і черевця. Крила у постільних клопів відсутні, але є шпори на задніх ногах. Вони часто ховаються в щілинах та тріщинах у меблів та стінах, а також в інших вузьких місцях.

Кліщі мають розміри близько одного-п'яти мм, овальну або круглу форму та корпус, покритий пігментним маркером або лусочками. Кліщі мешкають на рослинах і тваринах, і часто прикріплюються до шкіри, щоб харчуватися кров'ю.

3. Коли виникають наслідки після укусу кліща?

Наслідки після укусу кліща можуть виникнути у різний час залежно від типу інфекції, переданої кліщем. Наприклад, якщо кліщ був заражений бактерією, що викликає хворобу Лайма, перші симптоми можуть з'явитися через кілька днів чи тижнів після укусу. Якщо кліщ був переносником вірусу кліщового енцефаліту, ознаки можуть проявитися через один-два тижні після укусу.

4. Як виглядає місце укусу після енцефалітного кліща?

Після укусу енцефалітного кліща на шкірі утворюється пляма, яка називається еритемою. Розмір плями може змінюватись від одного-двох міліметрів до декількох сантиметрів. Зазвичай пляма має червонуватий або рожевий колір, але може бути блідим або синюшним.

5. Коли можна митись після укусу кліща?

Після укусу кліща слід утриматися від прийняття душу та купання протягом двох-трьох годин, щоб уникнути ризику відокремлення кліща від шкіри та попадання інфікованої слини в кровотік. При купанні важливо бути обережним, щоб не пошкодити шкіру в місці укусу, не терти і не чинити тиску на покриви шкіри.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Що робити, якщо вкусив кліщ?
Сімейний лікар. Друга категорія.
Що робити, якщо вкусив кліщ?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!