Logo
0 800 30 11 77

Що таке кашлюк та які в нього симптоми?

Що таке кашлюк та які в нього симптоми?
Читати 5 хвилин | Створено: 16 листопада 2022 | Оновлено: 30 травня 2023 | 52039 52039
Щорічно в усьому світі реєструється 24,1 мільйона випадків кашлюку, з яких близько 160 000 закінчуються летально. Діагностикою та лікуванням цього захворювання займається інфекціоніст.

Що таке кашлюк?

Кашлюк — це інфекційне захворювання, збудниками якого є патогенні мікроорганізми Bordetella pertussis. Бактерії прикріплюються до війок (крихітних волосоподібних відростків) верхніх дихальних шляхів і виділяють токсини, внаслідок чого з'являється набряк дихальних шляхів.

Як передається кашлюк?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом (під час чхання, кашлю). Інфікування відбувається внаслідок контакту з хворою людиною або здоровим бактеріоносієм.

Які симптоми кашлюку?

Інкубаційний період (час від зараження до появи симптоматики захворювання) кашлюку триває 4-21 день. У середньому симптоми хвороби виникають через 7-10 днів після інфікування.

Стадії кашлюку

Назва

Тривалість

Симптоми

Катаральна

1-2 тижні

Легкий кашель, який з часом стає частішим. Сухість у горлі та небажаний нежить, головний біль, слабкість і втома, температура тіла може бути незначно підвищена. У дітей можуть бути симптоми, схожі на ГРВІ (червоні очі, сльозотеча та чхання).

Пароксизмальна

1-6 тижнів

Виникають напади кашлю, які починаються різким вдихом, за яким слідує серія коротких і швидких кашльових рухів, що супроводжуються утрудненим видихом і «свистячим» звуком під час дихання. Тривалість і сила нападів можуть бути різними, але вони можуть тривати до кількох хвилин, і часто відбуваються вночі. Наприкінці нападу може статися блювота або почервоніти обличчя. Під час нападу кашлю пульс може частішати, а дихання може зупинитися на короткий проміжок часу.

Відновлювальна

Кілька тижнів

Кашель поступово стає менш інтенсивним і частим. Ознаки респіраторної недостатності припиняються, але кашель може зберігатися кілька тижнів, особливо під час фізичного навантаження.

Перші ознаки кашлюку включають підвищення температури тіла, нежить, чхання і періодичний сухий кашель. Інші симптоми кашлюку:

  • підвищена втома;
  • почервоніння очей і сльозотеча;
  • головний біль.

Через один-два тижні після появи перших симптомів кашлюку розвиваються тяжкі напади кашлю: короткі кашльові поштовхи, що виникають один за одним без перепочинку, після яких слідує глибокий вдих зі свистячим звуком (реприз). Протягом дня може бути до 40 нападів. Кашель при кашлюку триває 1-10 тижнів.

Кашлюк у дітей

Кашлюк у дітей проявляється нападами спазматичного кашлю, під час яких обличчя дитини червоніє або стає ціанотичним (синюшним), набрякають шийні вени і з'являється блювота. Симптомами кашлюку в дітей також є нервозність, зниження апетиту та погіршення сну. За тяжкого ступеня кашлюку в дітей віком 3-12 місяців виникає апное (короткочасна зупинка дихання).

Ускладнення кашлюку

Ускладнення кашлюку включають зменшення маси тіла, запалення легеневої тканини (пневмонію) і оболонки легенів (плеврит). Через сильний кашель можуть виникати черевні грижі, тріщини ребер, пошкодження кровоносних судин, шкірних покривів або склери (білкової оболонки ока). Кашлюк у дітей до року може призвести до енцефалопатії (ураження головного мозку) і судом. Для запобігання розвитку негативних наслідків при кашлюку необхідна консультація інфекціоніста.

Діагностика кашлюку

Для діагностики кашлюку інфекціоніст збирає анамнез і проводить огляд. У разі кашлюку лікар також направляє на здачу аналізу крові, який дає змогу виявити специфічні антитіла (IgМ) до Bordetella pertussis: у нормі антитіла відсутні, позитивний результат дослідження вказує на інфікування організму.

Для виявлення бактерій і визначення чутливості до антибіотиків інфекціоніст призначає мазок із носоглотки. У разі кашлюку лікар також може скерувати на проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), що дає змогу встановити наявність або відсутність Bordetella pertussis.

Як лікувати кашлюк?

Лікування кашлюку залежить від ступеня вираженості патології та наявності ускладнень. Для знищення патогенних мікроорганізмів у разі кашлюку призначають антибіотики.

Позбутися кашлю в разі кашлюку допоможе використання зволожувача повітря й уникнення контактів із подразниками (димом, пилом), за необхідності лікар призначить протикашльові засоби. Для запобігання зневодненню потрібно вживати достатню кількість води. За кашлюку рекомендується їсти п'ять-шість разів на день невеликими порціями, щоб уникнути блювоти.

Як запобігти кашлюку?

Запобігти кашлюку допоможе виключення контактів з інфікованими людьми та дотримання правил особистої гігієни. Від кашлюку існує вакцинопрофілактика, яка зменшує ризик інфікування та розвитку важкого ступеня патології.

Вакцинація проти кашлюку

Згідно з національним календарем профілактичних щеплень, дітям в Україні роблять чотири щеплення проти кашлюку: у два, чотири, шість і 18 місяців. За відсутності можливості провести вакцинопрофілактику в ці терміни необхідно звернутися до педіатра, який складе індивідуальний план вакцинації.

Щеплення виконується вакциною АКДП, яка одночасно захищає дитину від трьох захворювань (кашлюку, дифтерії та правця). Кашлюк у щеплених дітей протікає в легкій формі без ускладнень.

Щеплення від кашлюку також необхідно робити вагітним на терміні 27-36 тижнів. Завдяки вакцинації у вагітної жінки виробляються антитіла до Bordetella pertussis, які передаються через плаценту плоду. У результаті чого щеплення захищає жінку від інфікування, а також знижує ризик зараження дитини протягом перших двох місяців життя.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке кашлюк та які в нього симптоми? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Скільки триває кашель після кашлюку?

У середньому кашель після кашлюку триває близько одного-шести тижнів. За тяжкого ступеня захворювання кашель може зберігатися до 10 тижнів.

2. Як лікувати кашлюк у дорослих в домашніх умовах?

Спроби самостійного лікування кашлюку в домашніх умовах або використання народних засобів може призвести до прогресування патології та розвитку ускладнень (пневмонії, плевриту, черевної грижі). Для того, щоб вилікувати кашлюк, необхідно звернутися за консультацією до інфекціоніста, який призначить терапію.

3. Як відрізнити кашлюк від бронхіту?

Основними симптомами бронхіту є підвищення температури тіла до 38-39°С, кашель, який спочатку сухий, а далі з'являється мокротиння, і задишка. Відрізнити кашель від кашлюку може лікар після збору анамнезу та огляду. За необхідності призначаються лабораторні (аналіз крові, мазок із носоглотки, ПЛР) та інструментальні (рентгенографія органів грудної клітини) методи обстеження.

4. Скільки за часом триває кашлюк?

У середньому кашлюк триває близько трьох-чотирьох тижнів. Після захворювання кашльовий центр головного мозку тривалий час залишається подразненим, тому кашель може зберігатися до 10 тижнів і поновлюватися за будь-якої гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ).

5. Як зупинити кашель при кашлюку?

Для того, щоб зупинити кашель у разі кашлюку, лікар призначає антибактеріальні препарати та за необхідності протикашльові засоби. Рекомендується використовувати зволожувач повітря, щоб розріджувати слиз і зменшувати кількість нападів кашлю, а також уникати контакту з подразниками (димом, пилом).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке кашлюк та які в нього симптоми?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Що таке кашлюк та які в нього симптоми?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Галина 1 рік тому
Добрий день. Як можна дізнатися кашлюк у дитини чи ні?
Відповісти
Здрастуйте. Для того, щоб дізнатися кашлюк у дитини чи ні, необхідно записатися на консультацію до інфекціоніста або педіатра. Лікар збере анамнез, проведе огляд і призначить додаткові методи обстеження (аналіз крові, мазок із носоглотки, ПЛР).
Тамара 1 рік тому
Здрастуйте, а який кашель за кашлюку?
Відповісти
Добрий день. За кашлюку з'являються напади спазматичного кашлю: короткі кашльові поштовхи, після яких виникає глибокий вдих зі свистячим звуком (реприз). Під час нападу можуть набухати шийні вени, червоніти або синіти обличчя.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, як вилікувати кашлюк народними засобами?
Відповісти
Добрий день. Хворобу кашлюк не можна лікувати народними засобами, оскільки це підвищує ризик прогресування патології та появи ускладнень. У разі кашлюку необхідно звернутися до інфекціоніста, який призначить лікування.
Марина 1 рік тому
Здрастуйте. Скільки в середньому триває період, коли кашлюк заразний?
Відповісти
Добрий день. Інфікована людина заразна протягом трьох тижнів після появи симптомів кашлюку.
Ірина 1 рік тому
Добрий день. Який найефективніший засіб від кашлюку?
Відповісти
Здрастуйте. Основним методом лікування кашлюку в дорослих і дітей є антибактеріальні препарати. За появи симптомів хвороби зверніться до лікаря для призначення терапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!