Logo
0 800 30 11 77

Як лікувати стоматит у дітей?

Як лікувати стоматит у дітей?
Читати 5 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 29 червня 2023 | 187407 187407
Стоматит є неприємним захворюванням, здатним порушити здоров'я вашої дитини. Щоб не боятися розвитку стоматиту у дитини, слід знати, що це за захворювання і як воно лікується.

Що таке стоматит?

Стоматит — це запалення слизової оболонки порожнини рота. Стоматит може бути локальним (легкого ступеня тяжкості, який займає обмежену ділянку слизової оболонки) або поширеним (важким, що вражає всю поверхню слизової порожнини рота). Розрізняють такі види стоматиту:

  • катаральний стоматит (проявляється припухлістю і почервонінням слизової оболонки порожнини рота);
  • везикулярний стоматит (супроводжується появою в порожнині рота хворобливих бульбашок, заповнених запальною рідиною);
  • ульнарний стоматит (з виникненням дефектів слизової оболонки — виразок).

Причини та симптоми стоматиту

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Причини розвитку стоматиту у дитини включають інфекційні та неінфекційні фактори. Інфекційні агенти, що провокують розвиток стоматиту, представлені вірусами (вірус герпесу, ентеровіруси, вірус кору), бактеріями (скарлатина, сифіліс, гонорея), грибками (найчастіше роду Candida). До розвитку інфекційного стоматиту схильні діти раннього віку, які часто заносять в рот предмети, знайомлячись з навколишнім середовищем, а також діти з імунодефіцитними захворюваннями. Сприяти розвитку стоматиту може також порушення правил гігієни порожнини рота.

Неінфекційне запалення в порожнині рота може виникнути внаслідок хімічного або термічного опіку, травми, стоматологічних маніпуляцій, радіаційного впливу. Причиною розвитку стоматиту також може бути дефіцит вітамінів і мікроелементів.

У зв'язку з тим, що слизова оболонка рота і язика володіють великою кількістю чутливих рецепторів, стоматит завжди приносить дитині істотний дискомфорт. Симптоми стоматиту включають:

  • біль у порожнині рота, що посилюється під час прийому їжі;
  • печіння в роті (іноді на тлі візуально незміненої слизової оболонки рота);
  • виразки в роті у дитини;
  • бульбашки, заповнені рідиною, в порожнині рота (характерні для гострого герпетичного стоматиту);
  • прояви стоматиту у дитини можуть виникнути на язику (у вигляді почервоніння або виразки);
  • зниження апетиту;
  • підвищення температури тіла;
  • втрату ваги (стоматит у новонароджених і грудних дітей призводить до дискомфорту під час смоктання і відмови від їжі);
  • дратівливість і примхливість (прояви стоматиту у маленьких дітей у вигляді неврозоподібного стану обумовлено тим, що стоматит викликає безперервний дискомфорт).

Як виглядає стоматит у дітей на початковій стадії?

Початковою стадією стоматиту є катаральний стоматит. Уражена ділянка слизової оболонки порожнини рота запалюється: стає припухлою (набряклою), гарячою і болючою на дотик, червоніє. Згодом можуть з'являтися бульбашки або виразки, запалення поширюється на всю порожнину рота.

Як знеболити стоматит у дитини?

У зв'язку з тим, що стоматит супроводжується дискомфортом і болем у порожнині рота, для полегшення стану дитини під час захворювання стоматит слід знеболити. Знеболювальні препарати за стоматиту у дітей призначає педіатр. Для зменшення болю за стоматиту застосовують спреї з анестетиками і знеболювальними засобами, а також знеболювальні препарати всередину. Для полегшення стану також рекомендується прохолодне пиття.

До якого лікаря звертатися за стоматиту у дітей?

Профілактикою, діагностикою та лікуванням стоматиту у дітей займається лікар-педіатр. Тільки лікар на підставі огляду може поставити діагноз і залежно від причини захворювання призначити кращий засіб від стоматиту у дітей. Під час огляду лікар візуально оглядає порожнину рота, оцінює колір, цілісність, набряк слизової оболонки, наявність висипу і нальотів у порожнині рота. Лікар також проводить повний фізикальний огляд.

Для уточнення природи стоматиту після загального огляду лікар може призначити додаткове обстеження. Можуть бути рекомендовані аналізи (клінічний аналіз крові, тест на ВІЛ, імунограма, мазки зі слизової оболонки порожнини рота для виконання посіву на флору і чутливість до антибіотиків).

Лікування стоматиту у дітей

Щоб швидко вилікувати стоматит у дитини, слід звернутися до лікаря за перших симптомів ураження слизової оболонки рота. Народні засоби від стоматиту у дітей застосовувати не слід.

Лікування стоматиту включає медикаментозні (з використанням лікарських препаратів) і немедикаментозні засоби. Немедикаментозне лікування стоматиту полягає у виключенні причини стоматиту (якщо вона відома), в раціональному догляді за порожниною рота (чищення зубів два рази на день, полоскання рота, використання зубної нитки для очищення міжзубних проміжків від залишків їжі).

Ліки від стоматиту у дітей випускаються у формі місцевих спреїв і мазей, розчинів для полоскання рота і таблеток для застосування всередину. Спреї та розчини для лікування стоматиту у дітей можуть містити знеболювальні, протизапальні та антисептичні компоненти. Щоб швидко вилікувати виразки в роті, також слід дотримуватися дієти з виключенням механічних (груба їжа) і хімічних (кисла, пряна їжа) подразників.

Харчування при стоматиті

Група продуктів

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Овочі

М'яко приготовані овочі (броколі), пюре з овочів (картопля, цвітна капуста, морква, гарбуз)

Жорсткі та грубі овочі (морква, буряк) у сирому вигляді

Фрукти

Пюре з фруктів (яблука, груші, банани), нежирні йогурти з фруктами

Сирі фрукти зі шкіркою і кісточками, кислі фрукти (лимон, грейпфрут)

Ягоди

Пюре з ягід (полуниця, малина, чорниця), нежирні йогурти з ягодами

Кислі ягоди (журавлина, червона смородина), сирі ягоди з кісточками (калина, аґрус)

М'ясо

Варене або тушковане м'яке м'ясо (курка, індичка), фарш із нежирного м'яса

Жорстке м'ясо (яловичина, свинина), солоне, смажене м'ясо

Риба

Варена або тушкована м'яка риба (тріска, окунь, судак)

Жирна і жорстка риба (сьомга, оселедець), смажена риба

Рідини

Вода, нежирні бульйони, нежирні соки, негазовані напої

Газовані напої, соки з доданим цукром, солодкі напої

Меню за стоматиту має бути різноманітним і збалансованим. Продукти можна готувати на парі, варити або запікати в духовці. Нижче представлено приблизне меню на тиждень.

Дієта в разі стоматиту: меню на тиждень

День тижня

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Вівсянка на молоці з яблуками

М'який сир із фруктами

Картопляне пюре з курячим філе

Пюре з груш

Нежирний йогурт з ягодами без кісточок

Вівторок

М'яке яйце з вареною морквою

Банановий смузі

Бульйон із нежирним м'ясом

Гарбузове пюре

Варена м'яка риба з овочами на пару

Середа

Рисова каша з гарбузом

Омлет з овочами

Овочевий суп із куркою

Нежирний йогурт з ягодами

Грушеве пюре

Четвер

Молочна каша з персиками

Сирний пудинг із ягодами

Тушкована індичка з овочами

Абрикосове пюре

Теплий овочевий салат з куркою

П'ятниця

Йогурт з ягодами

М'який сир із варенням

Гречана каша з тушкованим окунем

Фруктовий сік

Пюре з гарбуза з рибою на парі

Субота

Омлет з овочами

Хлібці з авокадо та курячим філе

Бульйон з м'ясними фрикадельками

Яблучне пюре

Рисова каша з морквою та куркою

Неділя

Вівсяна каша з ягодами

Банановий молочний коктейль

Рагу з овочів із качкою   

Пюре з полуниці

Омлет з овочами та сиром

Важливо пам'ятати, що стоматит може бути як самостійним захворюванням, так і симптомом хвороб внутрішніх органів. Для ефективного лікування стоматиту і пошуку причини розвитку захворювання не слід займатися самолікуванням, а необхідно звертатися по допомогу до лікаря за появи перших симптомів.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Як лікувати стоматит у дітей? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна приймати антибіотики при стоматиті?

Розрізняють бактеріальний, герпетичний, афтозний, кандидозний, виразковий та алергічний стоматит. Лікування стоматиту підбирається в залежності від його типу, стану пацієнта. Антибактеріальні препарати входять до курсу терапії при бактеріальному стоматиті, проте підбирати вид антибіотиків та визначати їх дозування повинен педіатр чи сімейний лікар.

2. Чим відрізняється стоматит від кандидозу?

При кандидозі з'являються білі плями на внутрішній поверхні щік, язиці, небі та горлі, які характеризуються хворобливістю. Кандидоз також характеризується утворенням тріщин та почервонінь у куточках рота, болем під час їжі та ковтання, втратою смаку. Оскільки стоматит має різні форми, за симптомами відрізнити його від кандидозу порожнини рота самостійно неможливо. У разі почервоніння, виразок, білих плям або нальоту в роті необхідно проконсультуватися з лікарем.

3. Чи можна полоскати рот содою при стоматиті?

Полоскати рот содою при стоматиті без попередньої консультації з лікарем не рекомендується, оскільки лікар підбирає ополіскувачі для ротової порожнини в залежності від типу захворювання, кількості та локалізації уражень. Самостійний вибір засобу для полоскання ротової порожнини може призвести до подразнення та посилення течії стоматиту.

4. Що можна і не можна їсти при стоматиті?

При стоматиті можна їсти м'яку їжу (наприклад, картопляне або яблучне пюре, відварені або приготовані на пару овочі, сир, йогурт, супи). Також при стоматиті потрібно пити багато рідини, щоб запобігти зневодненню та висиханню слизової ротової порожнини. З раціону слід виключити солоні, гострі та кислі продукти (можуть призвести до подразнення слизової оболонки та посилити біль при стоматиті).

5. Чи можна заразитися стоматитом під час поцілунку?

Вірусним та бактеріальним стоматитом можна заразитися під час поцілунку, через спільне використання столових приладів та засобів гігієни. При попаданні вірусу чи бактерії в організм людини стоматит не розвивається за хорошого імунітету. Людям, які мають ослаблену імунну систему через аутоімунні захворювання (васкуліт, ревматоїдний артрит, псоріаз), перенесену операцію з трансплантації органів, рекомендується обмежити контакт з людьми, у яких діагностували стоматит.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Як лікувати стоматит у дітей?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Як лікувати стоматит у дітей?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 6 місяців тому
Добрий день, я прочитала, що за стоматиту потрібно полоскати або обробляти рот. Підкажіть, скільки разів на день обробляти рот у разі стоматиту?
Відповісти
Добрий день, частота обробки рота при стоматиті може варіюватися залежно від рекомендацій лікаря. Зазвичай, порожнину рота рекомендується промивати або обробляти після кожного приймання їжі та перед сном. Це допоможе видаляти залишки їжі, знижувати кількість бактерій у порожнині рота і сприяти загоєнню виразок.
Олександр 7 місяців тому
Здрастуйте, вже два дні як у сина стоматит, ми полощемо рот, як сказав лікар, але хвороба ще не минула. Скільки загоюється стоматит у роті?
Відповісти
Доброго дня, час загоєння стоматиту в роті може варіюватися залежно від його типу, причини та індивідуальних особливостей організму. Зазвичай, легкий стоматит може загоїтися за 7-10 днів, у той час як важчі або хронічні випадки можуть вимагати більш тривалого часу.
Марина 8 місяців тому
Добрий день, у дитини стоматит, і їй буквально боляче їсти більшість звичайних страв. Скажіть, що можна приготувати дитині за стоматиту? Які продукти використовувати і як їх термічно обробляти?
Відповісти
Добрий день, у разі стоматиту рекомендується надавати дитині їжу, яка не спричиняє болісних відчуттів під час жування і ковтання. М'яка їжа, така як каша, йогурт, супи на пюре, пюре з фруктів або овочів, м'яко приготовані овочі або макарони, можуть бути хорошими варіантами для дитини зі стоматитом.
Ірина 9 місяців тому
Здрастуйте, я думала, що за стоматиту тільки виразки і плями на слизовій оболонці рота, але в доньки несподівано підскочила температура. Чому за стоматиту піднімається температура?
Відповісти
Здрастуйте, підвищення температури за стоматиту пов'язане із запальним процесом, який відбувається в порожнині рота. Інфекція, що викликає стоматит, активує імунну систему організму, що призводить до вироблення запальних медіаторів і підвищення температури.
Катерина 9 місяців тому
Добрий вечір, відвела сина до стоматолога три дні тому для пломбування зуба. Після лікування через два дні з'явилося щось дивне в роті. Коли педіатр побачив виразки, то діагностував стоматит. Чому стоматит після стоматолога?
Відповісти
Добрий вечір, поява стоматиту після відвідування стоматолога може бути пов'язана з різними факторами. Стоматит може бути результатом механічної травми або подразнення слизової оболонки внаслідок проведених процедур (наприклад, чищення зубів, лікування карієсу або видалення зубів). Також можливо, що стоматит може бути спричинений реакцією організму на застосовувані лікарські препарати або анестезію.
Ольга 9 місяців тому
Добрий день, чому може бути травматичний стоматит? Чому він виникає? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Доброго дня, травматичний стоматит може виникати через механічний або фізичний вплив на слизову оболонку порожнини рота. Причинами можуть бути травма від жорсткої їжі, гострих країв зубних протезів, пошкодження під час чищення зубів або споживання гострої їжі, наприклад, лимона.
Діана 9 місяців тому
Доброго дня, ми прийшли до педіатра з дитиною, бо син відмовлявся їсти та пити. Як виявилося, це було через стоматит. Але чому боляче їсти за стоматиту?
Відповісти
Добрий день, біль під час їди за стоматиту зумовлений присутністю виразок на слизовій оболонці порожнини рота. Коли їжа або рідина взаємодіють з ушкодженими ділянками слизової, виникають подразнення і біль. Крім того, стоматит може супроводжуватися запаленням, яке також може посилювати неприємні відчуття під час пиття і вживання їжі.
Лариса 9 місяців тому
Добрий день, у дитини з'явилися невеликі червоні плями в роті, тому ми з чоловіком думаємо, що це може бути стоматит. Скажіть, які прищі при стоматиті? Який вони мають вигляд?
Відповісти
Здрастуйте, прищі за стоматиту зазвичай являють собою червоні, болючі виразки на слизовій оболонці порожнини рота. Вони можуть бути різної форми і розміру та часто супроводжуються почервонінням і запаленням навколишніх тканин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!