Logo
0 800 30 11 77

Міфи про здоров’я дитини від 0 до 14 років

Міфи про здоров’я дитини від 0 до 14 років
Читати 23 хвилини | Створено: 17 лютого 2022 | Оновлено: 17 лютого 2022 | 42658 42658
Безліч міфів про дитячі хвороби сформувалися задовго до розвитку доказової медицини, а потім стали передаватися від покоління до покоління. Погляньмо на них із погляду сучасної науки.

Міфи про здоров’я новонароджених та дітей до 1 року

Якщо дитина плаче, її треба нагодувати

Плач дитини необов’язково свідчить про голод. Для новонародженої дитини плач — це єдиний спосіб комунікації, за допомогою якого вона сигналізує про пробудження, страх, біль та фізичний дискомфорт. Іноді непросто вгадати, що спричиняє в дитини сльози: перегрів чи переохолодження, мокрий підгузок чи незручне положення в ліжку.

Однією з найчастіших причин плачу в немовлят є біль у животі, який може бути обумовлений кишковими кольками. Крім плачу, кольки в животі супроводжуються здуттям, закрепом, невідходженням газів. Немовля приймає вимушене положення тіла й підгинає коліна до грудей.

Для полегшення болю в животі немовляті можна зробити масаж. Потрібно погладжувати живіт круговими рухами за годинниковою стрілкою — у напрямку руху їжі в кишківнику. Якщо кольки виникають регулярно, необхідно звернутися по допомогу педіатра. За результатами огляду лікар призначить препарати від метеоризму (здуття), а також надасть рекомендації щодо вигодовування дитини та харчування матері-годувальниці. Вживання в їжу (самою дитиною або мамою, що годує) бобових, дріжджового й житнього хліба, капусти збільшують газоутворення в кишківнику.

Немовля має бути пухким — це ознака здоров’я

Норми набору ваги немовлятами відрізняються залежно від місяця життя, поступово зменшуються й до року становлять 100–200 г протягом місяця. Пухкість немовлят не є ознакою здоров’я чи захворювання. Оптимальні та гранично допустимі значення росту та ваги в дітей першого року життя визначаються за спеціальними таблицями, якими користуються педіатри під час щомісячних профілактичних оглядів дітей першого року життя.

Стани, за яких вага дитини відрізняється від норми, називаються гіпотрофією та паратрофією. Під час гіпотрофії спостерігається дефіцит маси тіла, під час паратрофії — надмірна вага в немовляти.

Температура тіла 37°C означає, що дитина захворіла

Температура 37°C за відсутності інших симптомів не є ознакою захворювання. Нормальною вважається температура до 37,2°C.

У здорової дитини температура тіла може підвищитися до 37°C після фізичного та емоційного навантаження або на тлі приймання їжі, через перебування в гарячому приміщенні, під сонцем або через надлишок одягу.

Висока температура та пронос під час прорізування зубів — це нормально

Молочні зуби в дітей у нормі починають прорізуватися в шість місяців. Поява перших зубів у дитини віком раніше півроку називається раннім прорізуванням зубів.

Ясна немовля перед прорізуванням зубів виглядають припухлими, можуть збліднути або почервоніти. Ознаки прорізування зубів:

  • жувальні рухи в немовляти;
  • біль у яснах;
  • слинотеча;
  • зниження апетиту;
  • чуйний сон.

Підвищення температури тіла, розлади випорожнень і нежить під час прорізування зубів не характерні. Підвищена температура може бути обумовлена ​​низкою захворювань, наприклад, гострою респіраторною інфекцією або інфекцією сечовивідних шляхів у дітей.

Сучасні діти не хворіють на рахіт

Рахіт у дітей — це захворювання опорно-рухового апарату, пов’язане з дефіцитом вітаміну D. Вітамін D синтезується в клітинах шкіри під впливом ультрафіолетового випромінювання, а також надходить до організму з їжею.

Причинами дефіциту вітаміну D може бути його знижений вміст у харчових продуктах або порушення всмоктування мікроелементів у кишківнику, а також недостатнє перебування на сонці (наприклад, у північних країнах). Симптоми рахіту:

Ознакою рахіту в немовлят також може бути пізнє закриття тім’ячка. Рахіт широко поширений у всіх країнах світу серед дітей різних вікових груп — від новонароджених до підлітків. За статистикою від 20 до 65 % дітей мають прояви дефіциту вітаміну D різного ступеня. Для профілактики рахіту необхідно звернутися до педіатра, який допоможе підібрати індивідуальну дозу профілактики вітаміну D.

Жовтяницю новонароджених не потрібно лікувати

У дітей на 2–3 день життя розвивається фізіологічна жовтяниця новонароджених. Причиною жовтяниці новонароджених є заміна фетального гемоглобіну (гемоглобіну плода) на нормальний. Унаслідок розпаду еритроцитів (червоних клітин крові) у крові немовляти накопичується білірубін — пігмент, який і надає шкірі та слизовим оболонкам жовтого відтінку. Здебільшого фізіологічна жовтяниця проходить самостійно, але якщо вона сильно виражена, то потребує лікування за допомогою ультрафіолетової лампи.

Гемолітична жовтяниця новонароджених може бути наслідком гемолітичної хвороби (виникає, як правило, через резус-конфлікт матері та дитини) або закупорку жовчних проток. За неї спостерігається прискорений розпад еритроцитів із пожовтінням шкіри. Патологічна жовтяниця новонароджених лікується в стаціонарі.

Симптоми жовтяниці в новонароджених включають млявість, загальмованість, відсутність апетиту (дитина погано бере груди), а в сечі дитини виявляють підвищений рівень гемоглобіну. Колір калу за жовтяниці в новонародженого залежить від виду захворювання: під час гемолітичної жовтяниці кал набуває темного кольору, а під час жовтяниці, обумовленої закупоркою жовчних шляхів, може знебарвлюватися і ставати світло-бежевим.

Часті проноси чи закрепи — ознака дисбактеріозу

Дисбактеріозом у дитини називають порушення здорової мікрофлори кишківника. Дисбактеріоз у немовлят може бути пов’язаний із незрілістю кишківника, збоєм у режимі вигодовування та прийманням лікарських препаратів (наприклад, антибактеріальних). Стіл під час дисбактеріозу в немовля може порушуватися: з’являється діарея або закреп.

Рідкий стіл у новонародженого на ГВ (грудному вигодовуванні) є нормою. У калі немовлят у невеликих кількостях може визначатися слиз. Зелене випорожнення з’являється за сальмонельозу (бактеріальної кишкової інфекції).

Закреп у новонародженої дитини може бути ознакою аномалії розвитку кишківника. У старшому віці причиною закрепу в дітей також може бути страх дефекації. Таке трапляється, якщо раніше дитину щось злякало під час позивів до дефекації.

Зригування в дитини — ознака захворювання

Зригування в новонародженого — це фізіологічний процес, який пов’язаний із потраплянням повітря в шлунок під час ссання. Якщо дитина часто зригує, необхідно перевірити положення немовляти під час грудного вигодовування та підібрати оптимальну позу для годування. Під час прикладання до грудей губи дитини мають щільно обхоплювати сосок так, щоби повітря не потрапляло до шлунка.

Зригування фонтаном не є нормою, з таким симптомом треба звернутися до педіатра. Блювота фонтаном у немовлят може бути ознакою пілороспазму або пілоростенозу (тимчасового або стійкого звуження сфінктера між шлунком і кишківником).

Вакцинувати дитину краще тоді, коли вона підросте

Вакцинувати дитину необхідно згідно з національним календарем профілактичних щеплень. Календар щеплень для новонародженого включає вакцинацію від гепатиту В та туберкульозу. Рання вакцинація від туберкульозу та гепатиту В потрібна, тому що ці інфекції широко поширені. Щеплення новонародженим роблять у пологовому будинку в перший і другий дні життя.

Протягом першого року життя дитина також отримує щеплення від поліомієліту, правця, дифтерії, кашлюку та гемофільної інфекції. Більшість інфекцій, від яких передбачена вакцинація на першому році життя, важко протікають у немовлят і пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ускладнень, тому відкладати щеплення не рекомендується.

У деяких випадках, наприклад, під час гострих захворювань та травм, вакцинація може бути відкладена за медичними показаннями. Рішення про медичне відведення приймає педіатр після очного огляду дитини.

Щеплення можуть спричинити аутизм

Розвиток аутизму після щеплень — це міф, який не підтверджується великими багатоцентровими сліпими дослідженнями. Щеплення для новонароджених та дітей усіх вікових груп пройшли масштабні дослідження, у яких вивчалася безпека та ефективність складників ін’єкцій. Жодне дослідження не довело, що аутизм пов’язаний із вакцинацією.

Міфи про здоров’я дітей від 1 до 3 років

Дитині потрібно обов’язково давати «дорослу» їжу

До віку одного року доросла їжа поступово витісняє годування грудним молоком або штучною молочною сумішшю. Раціон дитини в 9 місяців, крім грудного молока, містить злакові та круп’яні каші, овочеві та фруктові пюре, кисломолочні продукти та м’ясо. Харчування дитини в рік будується так, що всі необхідні поживні речовини та енергію дитина отримує з дорослої їжі, а грудне молоко за збереження грудного вигодовування починає грати другорядну роль. Харчування дитини після року може містити як дорослу їжу, так і грудне молоко або штучні молочні суміші.

Харчування дитини двох років продовжує розширюватися. Діти пробують нові продукти та їхні поєднання, текстури та способи приготування. Попри те, що дитина вчиться їсти «дорослу» їжу, під час приготування необхідно віддавати перевагу здоровим способам обробки продуктів (варінню, запіканню, тушінню). Раціон дитини має бути різноманітним, щоби покривати потреби в незамінних амінокислотах, мікроелементах та мінералах.

За частих застуд варто видалити аденоїди

Часті застуди у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку — це нормальний етап становлення імунної системи дитини. Найпоширеніші респіраторні захворювання у дітей:

  • риніт (нежить);
  • фарингіт (запалення задньої стінки горла);
  • тонзиліт (запалення піднебінних мигдаликів);
  • ларингіт (запалення гортані та голосових зв’язок);
  • трахеїт (запалення трахеї);
  • бронхіт (запалення бронхів);
  • пневмонія (запалення легень).

Аденоїди та мигдалики в дитини належать до органів імунної системи. У них дозрівають імунні клітини, необхідні для боротьби з вірусами й бактеріями, тому у відповідь на інфекції вони збільшуються.

Виявити гіпертрофію аденоїдів можна на прийомі в дитячого оториноларинголога. Лікування аденоїдів у дітей проводиться медикаментозним та хірургічним способом. Якщо збільшені аденоїди порушують носове дихання, лікар призначить лікарські препарати для зняття запалення аденоїдів у дитини. Хірургічне лікування гіпертрофії аденоїдів полягає в їхньому видаленні та застосовується лише за наявності ускладнень, наприклад, деформації лицьового черепа або тривалої закладеності носа.

Глистами можна заразитися лише під час контакту з вуличними тваринами

Глисти (гельмінти) у дітей — це група збудників паразитарних захворювань (гельмінтозів). Джерелом глистової інвазії можуть бути інфіковані люди та тварини, харчові продукти (м’ясо, риба, погано вимиті овочі, фрукти та зелень) та питна вода. Для профілактики зараження глистами необхідно мити руки з милом перед їдою, вживати лише термічно оброблені або ретельно вимиті овочі, фрукти та зелень. М’ясо перед вживанням також має бути добре термічно оброблене.

Ознаки глистів у дітей включають періодичний дискомфорт і біль у животі, зниження апетиту, схуднення, свербіж у періанальній ділянці. Для діагностики глистяних інвазій педіатр може призначити аналіз крові на вміст антитіл до гельмінтів, аналіз калу на яйця глистів та зіскріб із періанальних складок.

Блювота, нудота й біль у животі — це точно кишкова інфекція

Блювота, нудота та біль у животі трапляються не тільки за кишкової інфекції, але й під час гострих та хронічних неінфекційних захворювань травного тракту (гастриті, панкреатиті). З появою у дитини таких скарг необхідна консультація дитячого гастроентеролога.

Підвищення рівня ацетону в крові також супроводжується болем у животі, нудотою та блюванням, дитина стає млявою та сонливою. З одного боку, на тлі підвищеної температури тіла унаслідок блювання та діареї можуть з’явитися інтоксикація та зневоднення, і це призведе до ацетонемічного стану. З іншого боку, сам високий ацетон може спричинити блювоту, хоча температура дитини не обов’язково підніметься вище 37°C.

Для швидкої діагностики ацетонемії використовуються експрес-тести у виді смужок для визначення рівня ацетону в сечі. За виявлення підвищеного рівня ацетону необхідно дати дитині солодкий теплий напій і звернутися за консультацією до педіатра.

Карієс молочних зубів не потрібно лікувати

Карієс — це хронічне захворювання зубів та порожнини рота, яке характеризується поступовим руйнуванням зубної емалі. Карієс на молочних зубах розвивається через неправильну гігієну порожнини рота, надмірне вживання цукру та солодких напоїв, порушення мікрофлори ротової порожнини.

Те, що карієс молочних зубів не потребує лікування, є поширеною помилкою серед батьків. Пошкодження емалі зубів призводить до болю та підвищення їхньої чутливості.

Зміна молочних зубів постійними відбувається поступово протягом кількох років. Якщо в дитини є каріозні молочні зуби, то в період зміни зубного ряду захворювання поширюється на корінні.

Якщо дитина застудилася, їй потрібно сидіти вдома

ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції) — це група інфекційних захворювань дихальної системи вірусної природи, які також називаються застудними. Для лікування застуди потрібно:

  • рясно поїти дитину;
  • надавати симптоматичну допомогу за появи підвищення температури тіла, нежитю та болю в горлі;
  • підтримувати комфортний мікроклімат у дитячій кімнаті: температура повітря — 20–23°C, вологість — 60–70 %.

ГРВІ не вимагають суворого домашнього режиму. Дитині можна виходити на нетривалі прогулянки, якщо в неї нормалізувалися самопочуття та температура тіла, проте активні ігри, біг та фізичні навантаження необхідно відкласти до повного одужання. Під час ГРВІ допускається прогулянка пішки в спокійному темпі на свіжому повітрі.

Щоби прогулянка під час застуди не завдала шкоди здоров’ю, дитина має бути одягнена за погодою. Виходячи на вулицю із симптомами застуди, необхідно уникати скупчення людей та дитячих майданчиків, щоби не заразити оточуючих.

Діатез лікується дієтою та сонячними ваннами

Діатезом часто називають почервоніння та висипи на щоках, але в такому значенні в сучасній педіатрії цей термін не використовується. Діатез у дітей — це генетичні особливості обміну речовин, за яких у дитини виникає схильність до розвитку певних захворювань (алергічних, суглобових, обмінних). Діатез у немовлят не потребує лікування. Ані дієта, ані сонячні ванни не можуть вплинути на генетичну схильність до захворювань, тому лікування діатезу не існує. За діатезом можуть ховатися хронічні запальні та обмінні хвороби, тому дитину необхідно показати педіатру.

Міфи про здоров’я дітей від 4 до 6 років

Воші з’являються в тих, хто не миє голову

Вошивість (педикульоз) — це паразитарне захворювання шкіри та волосся. Поява вошей у дітей не залежить від рівня гігієни волосся та шкіри голови. Зараження відбувається шляхом передачі комах від інфікованої людини до здорової. Воші можуть поширюватися в дитячих колективах (у саду, школі, дитячих гуртках). Якщо в дитини з’явилися воші, то огляд у педіатра мають пройти всі діти, з якими вона контактувала. Для лікування вошей у дітей застосовуються спеціальні шампуні.

Якщо дитина скаржиться на головний біль та втому, вона симулянт

Якщо дитина регулярно скаржиться на головний біль та стомлюваність, необхідно записатися на прийом до педіатра та пройти обстеження. Скарги на головний біль та запаморочення в дитини є симптомами захворювань нервової системи та можуть з’являтися внаслідок мігрені, епілепсії, доброякісних та злоякісних пухлин головного мозку, отруєнь токсичними речовинами (наприклад, парами ртуті). Запаморочення може виникнути через захворювання вестибулярного апарату, наприклад, після перенесеного раніше середнього отиту (запалення середнього вуха).

Підвищена втомлюваність у дітей може бути симптомом серцево-судинних захворювань, наприклад, вроджених вад серця, для діагностики яких кардіолог прослуховує грудну клітину й за необхідності спрямовує на ультразвукове дослідження серця.

Втомлюваність у дітей дошкільного віку може виявлятися небажанням грати, зниженою фізичною активністю та дратівливістю після фізичного навантаження. Причинами втоми може бути дефіцит мікроелементів (наприклад, заліза) або вітамінів (особливо вітаміну D), для діагностики яких лікар може призначити клінічний та біохімічний аналіз крові.

Солі в сечі дитини тому, що вона їсть багато солоної їжі

Поява солей у сечі в дитини не пов’язана з надмірним вживанням кухонної солі. Різні види сольових кристалів у сечовому осаді (урати, фосфати, оксалати) свідчать про стан обміну речовин та кислотність сечі. Склад сечі також залежить від харчування та добового споживання рідини.

Солі уратів у сечі з’являються внаслідок вживання в їжу продуктів, багатих на сечову кислоту (субпродуктів, морепродуктів), а також під час захворювань, пов’язаних із порушенням обміну сечової кислоти, наприклад, внаслідок подагри. Оксалати в сечі в дитини з’являються після приймання їжі багатою щавлевою кислотою, наприклад, щавлю, шпинату, листя салату. Солі фосфатів у сечі можуть бути ознакою порушення фосфорно-кальцієвого обміну.

Втім, надлишок кухонної солі в раціоні дитини також може бути шкідливим. Через підвищений вміст хлориду натрію в крові рідини затримуються в організмі, з’являються набряки та підвищується артеріальний тиск.

Міфи про здоров’я дітей від 10 до 14 років

Погана поведінка вдома та в школі — ознака невихованості

Погана поведінка у дитини необов’язково пов’язана з невихованістю. Відмова від дотримання загальноприйнятих суспільних норм та активне самовираження характерні для поведінки підлітків у перехідному віці. Перехідний вік у дівчат починається у 8–14 років. Перехідний вік у хлопчиків починається трохи пізніше — у 12–16 років. Пубертатний вік закінчується після закінчення статевого дозрівання в хлопчиків та дівчат.

Депресія у дітей також може проявлятися поганою поведінкою та труднощами у спілкуванні з однолітками та дорослими. Припустити, що в підлітка депресія, необхідно, якщо в нього регулярно зіпсований настрій, немає потягу до спілкування та навчання, а цікаві для однолітків справи та події його не захоплюють. Симптомами депресії є знесилення, підвищена втомлюваність та регулярне відчуття тривоги. Дитині з такими симптомами може знадобитися консультація психолога.

Щоби не було сколіозу, потрібно займатися спортом

Сколіоз — це захворювання опорно-рухового апарату, унаслідок якого формується бічне викривлення хребта (ліворуч або праворуч). Причинами порушення постави є генетична схильність, індивідуальні звички, пов’язані з ходою, плоскостопість. Заняття спортом можуть як уповільнити прогресування сколіозу внаслідок зміцнення м’язів спини, так і прискорити формування патологічного вигину в разі недотримання техніки виконання фізичних вправ.

Симптомами сколіозу є викривлення постави, різна висота плечей і довжина кінцівок, асиметрія грудної клітки, напруження м’язів спини та дискомфорт у попереку після тривалого перебування в положенні стоячи або сидячи. За появи у дитини викривлення постави потрібна консультація дитячого ортопеда. Лікар проведе огляд спини та за необхідності призначить дослідження хребта (рентгенографію або комп’ютерну томографію). Початкові стадії сколіозу лікуються за допомогою лікувальної фізкультури та масажу. У тяжких випадках сколіоз лікують хірургічним способом. Записатися до дитячого ортопеда необхідно не лише за наявності скарг, але і для профілактичного огляду. Щорічні огляди допоможуть виявити порушення постави на ранніх стадіях.

Болі в зоні серця вказують на проблеми із серцем

Помилково вважати, що біль у грудях обов’язково вказує на проблеми із серцем, адже, крім нього, у грудній клітині розташовуються й інші органи: легені, бронхи, лімфовузли, судини та нерви.

Біль у грудній клітині може бути постійним або періодичним, пов’язаним і не пов’язаним із фізичним навантаженням. Причини болю в грудях у дітей:

  • захворювання нижніх дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія);
  • серцево-судинні хвороби (вроджені вади розвитку серця та судин, запальні захворювання серця);
  • невралгія міжреберних нервів;
  • захворювання хребта;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • травма грудей.

Причиною дискомфорту в серці може бути вегетативна дисфункція, яка полягає в порушенні нервової регуляції тонусу судин. Вегетативна дисфункція в підлітків пов’язана з процесами дозрівання нервової системи та гормональним сплеском.

Прищі та акне з’являються через погану гігієну

Підліткове акне — це захворювання шкіри, пов’язане з надмірною продукцією шкірного сала (себуму) сальними залозами. Акне в підлітків провокується сплеском статевих гормонів, які посилюють вироблення себуму, і проявляється висипаннями у вигляді чорних точок, горбків або гнійників. Вугровий висип на обличчі найчастіше з’являється у ділянці носа, підборіддя та щік. Прищі на спині, грудях та плечах також є одним із проявів акне.

Недостатня гігієна шкіри може призвести до приєднання бактеріальних ускладнень та появи висипу на шкірі. Надмірне очищення шкіри (часте умивання, використання спиртовмісних лосьйонів і кремів) також може негативно позначитися на акне й посилити вироблення шкірного сала.

Лікуванням прищів у підлітків займаються педіатр та дерматолог. Основою терапії є регулярний догляд за шкірою за допомогою призначених лікарем засобів. Також є припущення, що деякі продукти можуть впливати на появу акне. Педіатр може рекомендувати дієту з обмеженням вживання солодкої та жирної їжі, хлібобулочних виробів та газованих напоїв. Симптоми акне зменшуються після закінчення гормональної перебудови в підлітків.

Зір обов’язково впаде, якщо сидіти в телефоні та за комп’ютером

На стан зору впливають два чинники: генетична схильність та зовнішні впливи. Неправильне користування гаджетами (смартфон, планшет, комп’ютер) є однією з головних причин погіршення зору. Очні захворювання в дітей включають короткозорість, косоокість, синдром сухого ока й можуть проявлятися зниженням зору, примруженням, швидкою втомлюваністю очей і головним болем.

Попри те, що гаджети можуть шкодити зору дітей, повністю відмовлятися від перегляду телевізора та роботи за комп’ютером не варто. Погіршення зору в дітей можна запобігти, якщо дотримуватися правил користування комп’ютерною технікою. Наприклад, ефірний час перегляду мультфільмів дітьми молодшого віку має становити максимум годину на добу, поділену на два перегляди по півгодини.

Для профілактики короткозорості в дітей під час тривалої роботи за комп’ютером необхідно робити перерви хоча б раз на півгодини. Також корисно виконувати очну гімнастику, наприклад, по черзі переводити погляд із близько розташованого предмета на віддалений і назад. Відстань від екрана монітора до очей має бути не менше 30 см. Не рекомендується читати з телефону, а також працювати з технікою в положенні лежачи. Для захисту зору під час роботи зі смартфоном, планшетом та ноутбуком можна використовувати спеціальні окуляри зі світлофільтрами (без збільшувальних лінз), а також встановити програми, що регулюють яскравість екрана.

Якщо підліток набирає вагу, йому потрібна дієта

Спеціальної дієти для підлітків немає. Правильне харчування для підлітків має містити достатню кількість кілокалорій, що залежить від виду активності протягом дня (відпочинок, розумова або фізична праця), а також бути збалансованим за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів.

Крім незбалансованого харчування, причиною зміни ваги в підлітковому віці можуть бути розлади харчової поведінки. РХП — це психічні порушення, найпоширеніші з яких — патологічне голодування (анорексія) та переїдання (булімія). Якщо дитина перехідного віку різко худне або повнішає, необхідно звернути увагу на її настрій, увагу, стосунки з однолітками та мікроклімат у сім’ї. Якщо в підлітка спостерігаються тривожність, порушення сну, зниження пам’яті та уваги, не складаються стосунки з іншими людьми, необхідно звернутися по допомогу до психотерапевта.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Міфи про здоров’я дитини від 0 до 14 років - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Як підвищити апетит у дитини?

Відсутність апетиту в дітей може бути наслідком низької фізичної активності та порушення режиму дня. Для підвищення апетиту в дитини необхідно насамперед організувати щоденні прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом кілька разів на тиждень та повноцінний сон відповідно до вікових норм. Якщо організація режиму дня не допомагає поновити апетит, необхідно записати дитину на прийом до педіатра. Препарати підвищення апетиту в дітей застосовуються лише за призначенням лікаря за наявності строгих показань. Відсутність апетиту в перехідному віці також може бути ознакою порушення харчової поведінки.

2. Як визначити, що температура піднялася через прорізування зубів?

Підвищення температури тіла не є ознакою прорізування зубів. Якщо в дитини ріжуться зуби і з’явилася лихоманка, найімовірніше, вона захворіла на гостру вірусну інфекцію. Необхідно забезпечити їй спокій, достатнє надходження рідини та записатися на прийом до педіатра.

3. Чим дихати через небулайзер під час бронхіту?

Не слід використовувати небулайзер під час кашлю та бронхіту в дитини без призначення лікаря. Кашель у дитини є частим симптомом респіраторних вірусних інфекцій і є захисним механізмом, який забезпечує виведення слизу та патогенних мікроорганізмів із дихальних шляхів.

Небулайзер для дітей служить засобом доставки лікарських препаратів у нижні дихальні шляхи та застосовується лише за призначенням педіатра. За допомогою небулайзера в нижні дихальні шляхи можуть бути доставлені бронхорозширювальні та протизапальні препарати, що відпускаються в аптеці у формі стерильних розчинів у небулах (пластикових ампулах).

4. Як підвищити імунітет дитині?

Для підтримання імунітету в дітей необхідний здоровий спосіб життя, який включає повноцінний сон (тривалість залежить від віку), достатню фізичну активність, щоденні прогулянки на свіжому повітрі та збалансоване харчування, що містить достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів. Одним зі способів підвищити імунітет є загартовування дітей. Вітаміни для імунітету дітям може призначити лише педіатр за наявності ознак їхнього дефіциту.

5. Скільки тримається температура під час ГРВІ в дитини?

Підвищена температура тіла дитини з ГРВІ може зберігатися 5–7 днів. До тривожних симптомів з якими треба негайно звернутися до лікаря, відносяться температура вище 38,5°C, повторна лихоманка після нормалізації стану, ускладнене дихання, виражене занепокоєння або млявість у дитини, повторне блювання.

6. Чи можна купати дитину з підвищеною температурою тіла?

Купання дитини з підвищеною температурою тіла не протипоказане. Крім того, ванну або душ із температурою води на 1–2 градуси нижче температури тіла можна використовувати як фізичний метод охолодження під час лихоманки, якщо таке купання не спричиняє у хворого дискомфорту.

7. Що робити, якщо дитина нервує під час годування?

Занепокоєння немовляти під час грудного вигодовування може бути пов’язане з фізичним дискомфортом. Для успішного продовження годування груддю необхідно переконатися, що дитині не холодно й не жарко, а також перевірити підгузок. У приміщенні, де проходить вигодовування, не повинно бути шумно й занадто світло. Якщо груди надмірно набрякли, перед годуванням можна зцідити трохи молока, щоби дитині було зручніше смоктати.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Міфи про здоров’я дитини від 0 до 14 років
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Міфи про здоров’я дитини від 0 до 14 років
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дінара 2 роки тому
Підкажіть, будь ласка, у дитини, дівчинки 13 років — перехідний вік, і з'явилися висипання на щоках і підборідді. Шкіра набула сального блиску. Скільки разів на день можна вмиватися, щоб запобігти появі висипань і не пересушити шкіру?
Відповісти
Добрий день! Висипання на шкірі обличчя в період статевого дозрівання у дівчинки, ймовірно, є симптомом підліткового акне. Для лікування акне необхідно звернутися до педіатра або дерматолога і підібрати засоби для догляду за шкірою. Умивати обличчя необхідно не рідше ніж двічі на день із використанням спеціальних косметичних засобів для очищення шкіри обличчя, схильної до акне.
Ольга 2 роки тому
Один із членів сім'ї захворів на лямбліоз. Чи потрібно перевіряти, чи є лямблії у дітей?
Відповісти
Здрастуйте! Для виключення лямбліозу в дитини необхідно звернутися за консультацією до педіатра. Лікар проведе огляд, вивчить наявні скарги і за необхідності призначить додаткове обстеження. Діагностика лямбліозу полягає в здачі аналізів калу на виявлення найпростіших. Лікар також може призначити аналіз крові на вміст антитіл до лямблій.
Ганна 2 роки тому
У дитини 9 місяців закреп і температура вище 38 градусів? Чи можуть ці симптоми бути пов'язані?
Відповісти
Здрастуйте! Підвищення температури тіла і закреп у дитини можуть бути симптомами запальних захворювань кишечника або кишкової непрохідності. При виникненні скарг на порушення випорожнення і лихоманку необхідно записатися на прийом до педіатра. Закреп також може бути ознакою підвищення рівня ацетону в крові у немовляти внаслідок зневоднення.
Оксана П. 2 роки тому
Здрастуйте. Батько доньки страждає на цукровий діабет першого типу. На які симптоми необхідно звернути увагу, щоб не пропустити розвиток діабету в дитини?
Відповісти
Добрий день! Цукровий діабет у дітей, як правило, супроводжується зниженням ваги, постійною спрагою і частими позивами на сечовипускання. При різкому зниженні рівня цукру в крові діабет першого типу може вперше раптово проявитися розвитком діабетичної коми. За появи зазначених симптомів необхідно звернутися до педіатра і здати аналіз на рівень цукру в крові натщесерце.
Марія 2 роки тому
У дитини ріжуться зуби в три місяці. Два дні тому з'явилася температура на зуби і піна в калі. Скільки днів можуть зберігатися такі симптоми під час прорізування зубів у дітей?
Відповісти
Добрий день! Лихоманка і пронос під час прорізування зубів у нормі не зустрічаються. Підвищення температури у немовляти ймовірно пов'язане з інфекційним захворюванням. Пінистий кал може бути симптомом кишкової інфекції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!