Logo
0 800 30 11 77

Від чого з'являються прищі на спині та як з ними боротися?

Від чого з'являються прищі на спині та як з ними боротися?
Читати 5 хвилин | Створено: 7 грудня 2021 | Оновлено: 7 грудня 2021 | 300112 300112
Прищі на спині — це не лише косметичний дефект, а й ознака патологічного процесу в організмі. Тому до появи висипів необхідно ставитися серйозно та вчасно звертатися за медичною допомогою.

За своєчасної діагностики та дотримання рекомендацій лікаря прибрати прищі на спині можна швидко та ефективно.

Чому виникають прищі на спині?

Як правило, прищі на спині виникають внаслідок порушення нормального функціонування потових і сальних залоз. До появи висипань призводять різні чинники зовнішнього та внутрішнього характеру.

Зовнішні причини появи прищів на спині

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Зовнішні причини підшкірних прищів на спині пов'язані з впливом факторів навколишнього середовища. Зокрема, до зовнішніх причин появи прищів на спині належать:

  • використання невідповідних косметичних засобів;
  • недостатня гігієна (нерегулярне миття) спини;
  • носіння синтетичного і надто вузького одягу, який вбирає в себе піт і бруд.

До зовнішніх причин прищів на спині також належить розпущене волосся, кінчики якого подразнюють шкіру, провокуючи надмірне вироблення шкірного сала. Викликати появу прищів може й загоряння без захисних засобів. Адже під дією сонячних променів потовщується роговий шар епідермісу, що призводить до накопичення шкірного сала та закупорювання пор.

Внутрішні причини появи прищів на спині

Внутрішні причини прищів на спині пов'язані з особливостями життєдіяльності організму. Серед внутрішніх причин висипань:

Крім того, до внутрішніх причин появи прищів на спині належать гормональні зміни в організмі. Так, гормональні прищі на спині у підлітків пов'язані з віковими особливостями розвитку.

Види прищів на спині

Прищі на спині можуть бути незапальними та запальними. До незапальних прищів належать закриті комедони (білі вугри) та відкриті комедони (чорні точки).

До запальних видів прищів на спині належать:

  • папули (щільні прищики рожевого кольору діаметром від одного до трьох мм);
  • пустули (невеликі скупчення гною у верхньому шарі епідермісу з білою головкою посередині);
  • вузли та кісти (глибокі підшкірні ущільнення діаметром до п'яти мм).

Виділяють чотири ступені розвитку прищів на спині. На першому та другому ступені прищів небагато. На третьому ступені розвитку прищів кількість висипань збільшується, на шкірі з'являється почервоніння та свербіння. На четвертому ступені патології переважають вузли та кісти, а шкіра стає поцяткованою ямками.

Бакне у жінок і чоловіків

Бакне — це акне на спині. До основних симптомів бакне належать:

  • підвищена жирність шкіри;
  • відкриті та закриті комедони на спині;
  • розширені пори;
  • червонувато-фіолетові плями від прищів на спині.

Прищі на спині у чоловіків з'являються внаслідок підвищеного рівня андрогенів (чоловічих статевих гормонів), а прищі на спині у дівчат виникають внаслідок зниженого рівня естрогенів (жіночих статевих гормонів). Крім того, прищі на спині у жінок можуть з'являтися під час вагітності та клімаксу.

Як вилікувати прищі на спині?

Лікування прищів на спині входить до компетенції дерматолога. Первинна консультація дерматолога включає огляд шкірних покривів і збирання анамнезу. За потреби лікар також проводить дерматоскопію (дослідження поверхневих уражень шкіри за допомогою спеціального приладу — дерматоскопа). Після діагностики дерматолог призначає індивідуальну схему лікування, яка може включати медикаментозну терапію, мезотерапію та використання спеціальних косметичних засобів. До лікарських засобів від прищів на спині належать бактерицидні та протиалергічні засоби, а також ретиноїди (похідні вітаміну А).

Метод плазмоліфтингу під час лікування вугрів на спині заснований на введенні тромбоцитарної маси крові пацієнта у проблемні ділянки шкіри. Процедура передбачає забір венозної крові пацієнта, виділення з неї багатої на тромбоцити плазми та подальше введення цієї плазми у проблемні ділянки шкіри спини. Тромбоцити крові активують процеси регенерації шкіри, а використання власної плазми пацієнта дозволяє мінімізувати можливі алергічні реакції.

Самостійне видавлювання вугрів на спині категорично протипоказане через ризик додаткової травматизації шкіри та її інфікування. Крім того, невдало видавлені комедони можуть призвести до появи шрамів від прищів на спині.

Заходи профілактики появи бакне

Щоб запобігти появі бакне, необхідно дотримуватися простих рекомендацій. До заходів профілактики бакне належать:

Крім того, для профілактики появи чорних точок на спині слід дотримуватися режиму сну та відпочинку. Також слід уникати перегріву та сонячних опіків спини.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Від чого з'являються прищі на спині та як з ними боротися? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна робити масаж, якщо на спині прищі?

Якщо під час курсу масажу з'явилися прищі на шиї, плечах і спині, насамперед, слід поміняти масажний засіб, який може провокувати появу висипів. Якщо після заміни косметичного засобу висипання не пройшли, необхідно спершу вилікувати прищі на спині, а потім продовжувати курс масажу.

2. Через які продукти з'являються прищі на спині?

Висипання на спині можуть з'являтися через неправильне харчування, зокрема надмірне споживання жирних, смажених і копчених продуктів. Тому харчування за акне має бути правильним і збалансованим. З раціону слід виключити фастфуд, кондитерські вироби та газовані напої.

3. Про що свідчить поява прищів на спині?

Поява прищів на спині свідчить про порушення у роботі організму. Щоб вилікувати прищі на спині, необхідно визначити причину їхньої появи. А зробити це може лише лікар. Тому за виникнення висипання важливо не зволікати з відвідуванням дерматолога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Від чого з'являються прищі на спині та як з ними боротися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Від чого з'являються прищі на спині та як з ними боротися?
Лікар-дерматовенеролог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Анастасія 2 роки тому
Здрастуйте! Нещодавно я купила сукню з відкритою спиною і помітила, що у мене вугри на спині. Раніше вони мене ніяк не турбували, і я навіть не знаю, як давно вони з'явилися. Але шкіра спини має неестетичний вигляд. Чи можна самостійно видавити висипання й обробити їх спиртом? Чи обов'язково звертатися до лікаря?
Відповісти
Здрастуйте, Анастасіє! Якщо самостійно видавити вугрі, це може призвести до посилення патологічного процесу і додаткової травматизації шкіри. Тому Вам обов'язково потрібно звернутися до дерматолога. Лікар проведе діагностику і призначить необхідне лікування. До того ж, дерматолог допоможе встановити причину появи висипань та ефективно її вирішити.
Ірина 2 роки тому
Місяць тому після тривалого стресу в мене різко з'явилися прищі на спині. Зараз стрес уже минув, але вугри залишилися. Як їх можна прибрати?
Відповісти
Здрастуйте, Ірино! Стрес — завжди серйозний виклик для організму. Він може провокувати появу не тільки прищів, а й безлічі інших патологічних процесів в організмі. Щоб уникнути ускладнень нервового перенапруження, Вам необхідно розібратися в причині стресу, і допоможе в цьому психотерапевт. А позбутися прищів на спині можна за допомогою дерматолога. Тому раджу Вам не зволікати і записатися на консультації фахівців!
Аліна 2 роки тому
Здрастуйте! Мене давно турбують прищі на плечах і спині. Я записалася на прийом до косметолога, який порадив мені зробити пілінг. Але після пілінгу ситуація не покращилася, навіть навпаки, висипань стало більше. І тепер прищі на спині ще й сверблять! Що робити?
Відповісти
Аліно, здрастуйте! Цілком імовірно, що процедура пілінгу була проведена неякісно, що призвело до інфікування шкіри. У цій ситуації Вам необхідно звернутися до дерматолога, який проведе необхідну діагностику і призначить Вам індивідуальний курс лікування.
Олексій 2 роки тому
Доброго дня! Нещодавно я помітив, що в мене з'явилися прищі на лопатках. Ні в яких інших місцях прищів більше немає. Що може бути причиною цих висипань?
Відповісти
Добрий день, Олексію! Причини появи прищів у різних ділянках спини можуть бути найрізноманітнішими і часто несподіваними. Наприклад, до прищів на лопатках може призвести постійне тертя шкіри об рюкзак. Вам є сенс проаналізувати, які чинники могли вплинути на появу прищів у Вашому конкретному випадку. Якщо самостійно встановити причину не вдасться, зверніться по допомогу до дерматолога.
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте! У мене з'явилися великі й болючі прищі на спині. Як швидко їх позбутися?
Відповісти
Здрастуйте, Ольго! Щоб швидко позбутися прищів на спині, якомога швидше зверніться до дерматолога. Лікар проведе огляд, за необхідності зробить дерматоскопію і призначить Вам індивідуальну схему лікування. Головне пам'ятайте: самостійне видавлювання прищів на спині може призвести до поширення інфекції та додаткової травматизації шкіри.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!