Logo
0 800 30 11 77

Небулайзер для дитини: погляд доказової медицини

Небулайзер для дитини: погляд доказової медицини
Читати 6 хвилин | Створено: 20 травня 2021 | Оновлено: 21 грудня 2023 | 19693 19693
Небулайзерна терапія - мабуть, найбільш обговорювана молодими мамами тема. Бум на небулайзери пов'язаний з їх мало не чарівними властивостями для лікування застуди у дітей.

Ба більше, деякі мами використовують прилад для профілактичних інгаляцій, додаючи в нього мінеральну воду. Але чи безпечно це і для чого насправді призначений небулайзер? Розібратися в цьому питанні допоможуть лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке небулайзер і як він працює

Небулайзер - це спеціальний медичний пристрій, який нагріває або іншим чином перетворює рідку речовину в дрібнодисперсний туман, який легко вдихнути. Саме тому їх ще часто називають дихальними апаратами.

Чвертка Ольга Олександрівна, лікар-педіатр у дитячому відділенні медцентру «ОН Клінік Полтава», розповідає:

«Основне завдання небулайзера полягає в тому, щоб доставити ліки в легені. Небулайзерна терапія безпосередньо не є лікуванням, як багато хто звик думати. Це лише спосіб ввести ліки в нижні дихальні шляхи, такий же, як укол або краплі. А от лікування - це безпосередньо ті ліки, які вводиться за допомогою пристрою».

Небулайзер перетворює розчин у дрібні краплі, внаслідок чого утворюється аерозольний спрей або туман. Дитина може легко вдихати його через спеціальну маску, прикріплену до апарату, завдяки чому ліки потрапляє в нижні дихальні шляхи. Цим небулайзер і відрізняється від інгалятора, який утворює великі краплі, які осідають у верхніх дихальних шляхах, не досягаючи легенів.

Кому потрібна небулайзерна терапія

Небулайзер легко можна знайти в будь-якій аптеці, тому він напевно знайдеться практично в кожному будинку, де є маленька дитина. Але насправді далеко не всім потрібна небулайзерна терапія.

Ось що Михайленко Людмила Іванівна, дитячий лікар-пульмонолог у медичному центрі «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту), говорить про показання до небулайзеротерапії:

«Небулайзер використовується для лікування захворювань нижніх дихальних шляхів. До них нвлежить бронхіальна астма, круп, муковісцидоз, пневмонія, бронхіт. Також пристрої ефективні для боротьби з такими рідкісними захворюваннями, як епіглотит і респіраторно-синцитіальний вірус».

Відомо також про застосування небулайзерів у лікуванні алергії. Однак у цьому плані є деякі «але», про які розповідає Яцишена Вікторія Анатоліївна, дитячий лікар-алерголог у медцентрі «ОН Клінік Миколаїв»:

«Небулайзеротерапія дійсно показана за сильних алергічних реакцій. Наприклад, у випадках, коли бронхіальна астма має алергічну природу. Однак небулайзер не ефективний за легкої алергії, оскільки доставляє діючі речовини в легені, коли алергени насправді осідають у верхніх дихальних шляхах».

Які ліки вводяться за допомогою небулайзера

Існує кілька груп лікарських засобів, які можуть вводитися через небулайзер. Наприклад, лікар може прописати глибокі інгаляції:

  • антибіотиками - використовуються для лікування деяких бактеріальних захворювань;
  • бета-агоністами - знімають спазми дихальних шляхів і полегшують дихання;
  • кортикостероїдами - допомагають під час запалення, викликаного бронхіальною астмою;
  • борназа альфою - розріджує густий слиз у легенях за муковісцидозу;
  • стерильними фізрозчинами - використовуються для розрідження секрету і полегшення відхаркування.

Водночас головна помилка батьків - самостійне «призначення» інгаляцій небулайзером. Відомі випадки, коли батьки давали дітям дихати мінеральною водою. Однак виробники пристроїв одноголосно заявляють, що транспортувати в легені можна тільки стерильні розчини, спеціально призначені для інгаляцій і прописані лікарем, а будь-яка вода таким не є.

Чи безпечні небулайзери

Це, мабуть, головне питання, яке цікавить усіх батьків. Ось що думає з цього приводу Перелигіна Тетяна Сергіївна, лікар-педіатр дитячого відділення медцентру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська):

«Небулайзер - відмінний варіант для дітей з серйозними захворюваннями нижніх дихальних шляхів. За правильного використання він допомагає значно полегшити дитині дихання і прибрати закладеність носа. При цьому життєво важливо використовувати для небулайзеротерапії лише ті препарати, які прописав пульмонолог або педіатр. Але за всієї ефективності пристрою він також може завдати шкоди. Це стосується тих випадків, коли батьки недостатньо добре миють небулайзер, внаслідок чого під час наступного використання в легені дитини потрапляє забруднений туман».

Як використовувати небулайзер для немовляти: поради педіатра

Провести інгаляції небулайзером дорослій дитині не так уже й складно: з нею потрібно лише домовитися, пояснивши важливість процедури. А от із немовлям можуть виникнути проблеми: малюк може корчитися, що ускладнює використання приладу.

Ось кілька порад з проведення інгаляцій немовляті від Сирбу Тетяни Володимирівни, лікаря-педіатра дитячого відділення медцентру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська):

  1. Найкраще проводити процедуру, коли дитина сонна: так вона легше переносить інгаляції та менше крутиться під час використання небулайзера.
  2. Якщо малюка лякає звук від приладу, встановіть його на рушник або килимок, щоб зменшити шум вібрації. Також може допомогти використання більш довгих трубок, оскільки в такому випадку гучна частина небулайзера буде розташовуватися далеко від дитини.
  3. Під час процедури намагайтеся тримати дитину прямо. Таке розташування сприяє більш глибокому диханню, а отже, більше ліки досягне місця призначення.

Небулайзер - корисне пристосування, використання якого допомагає доставити ліки в легені та прискорити процес одужання дитини. Але, як і будь-який медичний прилад, використовувати його потрібно правильно, чітко дотримуючись рекомендацій лікаря. Тоді небулайзеротерапія буде на благо і точно не зашкодить вашому малюкові.

А ви використовуєте небулайзери для лікування дитини?

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Небулайзер для дитини: погляд доказової медицини - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Небулайзер для дитини: погляд доказової медицини
Лікар педіатр. Вища категорія.
Небулайзер для дитини: погляд доказової медицини
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Віра 21 годину тому
Добрий день, на тлі гострої респіраторної вірусної інфекції в мене почався сильний кашель, який триває вже близько тижня. Таблетки не допомагають, тому лікар призначив інгаляції. Чим дихати через небулайзер у разі кашлю? Як допомагають інгаляції за застуди?
Відповісти
Доброго дня, у разі кашлю, спричиненого гострою респіраторною вірусною інфекцією, інгаляції через небулайзер із розчином солі або муколітичним препаратом допомагають зволожити слизову оболонку, розріджують мокротиння і знімають подразнення в дихальних шляхах. Це сприяє зменшенню кашлю, полегшенню відходження мокротиння і поліпшенню загального самопочуття в період боротьби із застудою.
Ганна 1 день тому
Добрий день, у мене бронхіт, який з'являється відчуттям здавлювання в грудній клітці, сильним нападоподібним кашлем, головним болем і ознобом. Лікар порекомендував робити інгаляції. Скажіть, чим заправляти небулайзер у разі бронхіту? Як інгаляції допоможуть у разі запалення бронхів?
Відповісти
Доброго дня, у разі бронхіту рекомендується використовувати небулайзер із розчином солі або фізіологічним розчином для інгаляцій. Лікар також може призначити лікарський препарат. Інгаляції допомагають зволожити слизові оболонки дихальних шляхів, розріджують і полегшують відходження мокротиння, зменшують запалення бронхів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!