Logo
0 800 30 11 77

Чим небезпечний гайморит?

Чим небезпечний гайморит?
Читати 11 хвилин | Створено: 29 листопада 2019 | Оновлено: 29 листопада 2019 | 299527 299527
Гайморит часто проявляється в період зміни сезонів, коли імунітет ослаблений. Якщо не лікувати гайморит, він може швидко перерости в хронічну форму.

Гайморитом називають запалення придаткових (верхньощелепних) пазух носа. Захворювання може виникати у дітей та дорослих, як правило, внаслідок застуди або на тлі інфекційних захворювань (гострого риніту, грипу). 

Чому виникає гайморит?

До основних факторів, що призводять до появи гаймориту, відносять утруднення прохідності носових каналів. Це може бути пов'язано з вродженими аномаліями розвитку носової порожнини, травмами носа, появою поліпів у носовій порожнині, а також із захворюваннями верхніх дихальних шляхів, інфекційними хворобами. Причиною розвитку гаймориту можуть бути стоматологічні проблеми, переважно пов'язані з верхньою щелепою.

Як лікувати початковий гайморит у домашніх умовах?

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Про розвиток гаймориту може говорити поява болю та закладеності в області носа, загальна слабкість, нежить, набряклість носа та підвищення температури тіла. Слизові виділення з носа можуть бути зеленого, прозорого або жовтого кольорів, але за сильної закладеності носа можуть бути відсутніми. За симптоматикою хвороба схожа з багатьма захворюваннями (ринітом, синуситом, фронтитом). Тому діагноз повинен встановити лікар-отоларинголог після обстеження пацієнта.

Неправильне або несвоєчасне лікування гаймориту може викликати ускладнення: розвиток отиту, менінгіту, бронхіту, а також гнійного гаймориту. Залежно від ураження носових пазух після низки проведених досліджень (зокрема рентгена, риноскопії, взяття мазків з носа), лікар підбирає ефективне лікування гаймориту.

Гайморит лікують у лікарні чи вдома?

Гайморит не потребує госпіталізації за своєчасного лікування. Насамперед за гострого гаймориту увага лікаря спрямована на зняття набряку носових пазух. Пацієнт повинен дотримуватися постільного режиму та дотримуватися переліку лікарських рекомендацій.

Тим, у кого діагностовано гайморит, призначають антибіотики, протизапальні, антибактеріальні, судинозвужувальні та протинабрякові препарати. Індивідуально вибирають фізіопроцедури. Якщо в носових пазухах зібрався гній, пацієнту показано пункцію (прокол) в амбулаторних умовах. Після проколу гайморові пазухи промивають антисептичним розчином. Не можна самостійно лікувати гайморит. Це може призвести до виникнення ускладнень. Наприклад, за гаймориту заборонені будь-які зігрівальні процедури. Тепло провокує появу гною в носових пазухах, може призвести до розвитку менінгіту.

Заразний гайморит чи ні?

Заразність гаймориту визначається причиною його розвитку, яку може встановити лише отоларинголог. У разі закладеності носа в носових пазухах спостерігається набряк, а слизова оболонка запалюється. Слиз, що застоявся, є ідеальним середовищем для розмноження патогенної мікрофлори, що призводить до розвитку бактеріального гаймориту.

Інфекція може передаватися повітряно-крапельним шляхом і потрапляти до носових пазух. Особливо до цього схильні ті, у кого слабкий імунітет. Щоб протистояти інфекціям, потрібно вчасно лікувати будь-які запалення в організмі під керівництвом лікаря, стежити за харчуванням, зміцнювати імунітет, а також намагатися уникати стресів.

Чим відрізняється гайморит від синуситу?

Синуситом називають запалення в одній або кількох пазухах, тоді як гайморит є запаленням верхньощелепної пазухи. Гайморит — окремий випадок синуситу. Симптоматика обох захворювань багато в чому подібна: відчувається закладеність носа, спостерігається підвищення температури тіла. До симптомів синуситу, за якими його можна відрізнити від гаймориту, відносять:

  • появу сухого кашлю вночі;
  • загальну інтоксикацію організму;
  • відчуття пересушеності носоглотки;
  • порушення нюху.

Синусити класифікують:

  • за місцем локалізації (односторонні — лівосторонні та правосторонні синусити, двосторонні синусити — запалення лівої та правої пазухи одного виду);
  • за характером та тяжкістю запалення (моносинусити — запалення однієї порожнини, полісинусити — запалення кількох порожнин, гемісинусити — ураження кількох порожнин з одного боку).

Гайморит — це синусит верхньощелепної пазухи. За відсутності лікування синуситу можуть виникати ускладнення зору, підвищується ризик виникнення менінгіту та інфекцій у слухових порожнинах.

У разі виникнення закладеності носа та інших проблем з носовою порожниною, потрібно звертатися до лікаря. Отоларинголог збере анамнез, огляне носову порожнину, вивчить результати проведених досліджень, встановить діагноз і підбере лікування.

Чи можна ходити на роботу за гаймориту?

Під час лікування гаймориту лікарі не рекомендують пацієнтам перебувати у місцях великого скупчення людей. Це може погіршити перебіг хвороби та загрожувати розвитком супутніх захворювань. Повітряно-крапельна інфекція може передаватися внаслідок кашлю, чхання, а також під час рукостискання. Якщо в колективі є хворі на ГРВІ, застуду або іншу респіраторно-вірусну інфекцію, людина з гайморитом може заразитися. Нова інфекція здатна спровокувати розвиток ускладнень поточного захворювання, загострити хронічні хвороби. Якщо діагностовано гайморит, краще лікуватися вдома і суворо дотримуватися призначеної лікарем схеми лікування.

Часто гайморит супроводжується підвищеною температурою тіла, яка свідчить про наявність запального процесу в організмі. У період будь-якої хвороби з температурою людина відчуває втому, сонливість та зниження працездатності. Для відновлення сил і бадьорості, а також якнайшвидшого одужання організму потрібен спокій і повноцінний сон.

Як відрізнити гайморит від алергії?

Симптоми алергічного риніту схожі з ознаками гаймориту: розвивається закладеність носа, виникають рідкі виділення з носових пазух і періодичний біль голови в області чола і скронь. Однак причиною їхньої появи є алергія. Щоб визначити алерген, необхідно провести алергопроби.

З появою нежитю будь-якого характеру та тривалості найкраще звернутися до лікаря. Запалення гайморових пазух має причину. Навіть за найменшого переохолодження або іншого фактору, що провокує (наприклад, через дію алергену), у них можуть розмножуватися мікроби.

Скільки часу лікують гайморит?

Тривалість лікування гаймориту залежить від того, яка причина розвитку гаймориту, як він протікає і чи розпочато його лікування. Якщо захворювання спричинене бактерією, лікування може тривати близько 2-3 тижнів. Коли причиною закладеності носа є алергія, лікування може тривати навіть місяцями. Наприклад, якщо неможливо усунути алерген (зокрема, під час цвітіння дерев).

Багато хто не лікує нежить, що провокує розвиток ускладнень. Як наслідок, тривала закладеність носа призводить до розвитку гострого чи гнійного гаймориту. З появою нежитю краще завжди звертатися по допомогу до отоларинголога і не чекати, коли риніт ускладнитися гайморитом.

Рекомендації за гострого гаймориту

За гострого гаймориту лікар допомагає зменшити симптоматику хвороби та ліквідувати осередки запалення. Для зняття запалення, зменшення набряклості носа та природного відтоку слизу з носових пазух лікар призначає:

  • засоби судинозвужувальної дії;
  • антибіотикотерапію:
  • протизапальні препарати;
  • фізіопроцедури (наприклад, промивання носових ходів).

Якщо не лікувати гострий гайморит, він перетворюється на хронічну форму. Хронічний гайморит може часто загострюватись за наявності запальних процесів в організмі. Лікування гострої та хронічної форми хвороби визначає лікар-отоларинголог.

Як лікувати хронічний гайморит під час вагітності?

У вагітних жінок хронічний гайморит може розвиватися на тлі появи респіраторних захворювань, хвороб верхніх дихальних шляхів, проблем із зубами, а також зниження імунітету. Не можна займатися самолікуванням і за перших ознак закладеності носа потрібно звертатися до отоларинголога. У жодному разі не вдавайтеся до прогрівання носа, щоб позбутися нежитю. Прогрівання посилює запалення та сприяє розмноженню мікробів у носовій порожнині.

Схема лікування хронічного гаймориту у вагітних передбачає індивідуальний підбір препаратів для усунення набряклості та запалення носових пазух. Враховується загальне самопочуття матері, термін вагітності, стан здоров'я жінки та плода. Лікар призначає протизапальні та антисептичні розчини для промивання носа. Якщо діагностовано гнійний гайморит, підбираються щадні антибіотики локальної дії, максимально безпечні для здоров'я матері та дитини. Прийнятність призначення антибіотиків залежить від терміну вагітності. Якщо їх прийом протипоказаний, щоб вивести гній з носових пазух вдаються до пункції.

Щоб не захворіти на гайморит, майбутнім мамам потрібно тепло одягатися в міжсезоння, уникати протягів, займатися дихальною гімнастикою. Важливо включити в раціон більше овочів та фруктів, зелень, щоб збагатити організм вітамінами та мінералами.

Наслідки хронічного гаймориту

Хронічний гайморит найчастіше загострюється за застуди та в холодні сезони. До його симптомів відносять появу:

  • закладеності носа;
  • слизових виділень із носа;
  • головного болю;
  • чхання, періодичного кашлю;
  • припухлості в області щік або повік.

Лікування хронічної форми гаймориту проводять не тільки у період загострення, а й у період ремісії. За загострення пацієнту призначають антибіотики, промивання носа, а також направляють на фізіотерапевтичні процедури. У період ремісії — спеціальні препарати та спреї, що знімають запалення в носовій порожнині.

Гайморит – лікування антибіотиками

Бактеріальний гайморит можна вилікувати лише антибіотиками. За бактеріальної інфекції за кілька днів ці препарати здатні придушити розмноження патогенної мікрофлори. Вибір антибіотика за діагнозу гайморит залежить від збудника та тяжкості перебігу хвороби. Препарат підбирає пацієнту отоларинголог. Для зняття набряклості носових пазух (поряд із призначеним антибіотиком) використовують судинозвужувальні краплі або спрей. У середньому курс антибіотикотерапії триває близько тижня. Якщо не лікувати бактеріальний гайморит, можуть виникати ускладнення, наприклад, запалення слухового проходу.

Як дізнатись, чи пройшов гайморит?

Стежити за перебігом лікування має лікар. Якщо неприємні симптоми захворювання пацієнта більше не відчуває, лікар робить контрольний огляд. За його результатами приймається рішення щодо завершення лікування. Підтвердити відсутність запалення носової порожнини дозволяє рентгенівський знімок, риноскопія або комп'ютерна томографія, результати повторного загального аналізу крові (за потреби).

Не можна самовільно припиняти лікування, навіть якщо пройшла закладеність носа, нормалізувалась температура тіла, спала набряклість в області носової порожнини. Недолікований гайморит може перетікати в хронічну форму. Звертайтеся до лікаря, щоб переконатися, що гайморит пройшов.

Як вилікувати гайморит назавжди?

Будь-який ЛОР-лікар скаже, що вилікувати гайморит фармакологічними препаратами назавжди неможливо. Уже завтра людина може знову підхопити інфекцію, переохолодитись, що стане каталізатором хвороби. Щоб мінімізувати ризики, тепло одягайтеся в холодну погоду, зміцнюйте імунітет та лікуйте хвороби під керівництвом лікаря. За перших ознак нежитю звертайтеся до отоларинголога. Не чекайте, коли нежить пройде сам собою. Самовільне використання спреїв та крапель у ніс викликає звикання. Відмовтеся від самолікування, щоб не нашкодити.

Якщо схильні до гаймориту, намагайтеся уникати тривалого перебування на холодному повітрі у зимовий та осінній періоди. Бажано утриматися від купань у басейні, намагатися частіше зволожувати повітря у приміщенні. Гайморит — хвороба, що вимагає уваги та лікування у будь-якому віці.

Отоларингологія в ОН Клінік Дніпро

Чим небезпечний гайморит? - Ніколенко Олександра В’ячеславівна
Ніколенко Олександра В’ячеславівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 13 оцінок
Чим небезпечний гайморит?
Лікар–отоларинголог.
Чим небезпечний гайморит?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!