Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися сухого кашлю в домашніх умовах?

Як позбутися сухого кашлю в домашніх умовах?
Читати 10 хвилин | Створено: 24 травня 2024 | Оновлено: 24 травня 2024 | 7413 7413
Сухий кашель характеризується відсутністю слизу, може викликати відчуття здавлювання в грудях, першіння горла. Лікувати сухий кашель можна в домашніх умовах за допомогою рясного пиття, інгаляцій та відхаркувальних засобів.

Що таке сухий кашель?

Сухий кашель — це кашель, що не супроводжується виділенням мокротиння і слизу, які можуть блокувати легені та дихальні шляхи. Кашель без мокротиння називають непродуктивним. 

Важливо відрізняти сухий кашель від вологого, оскільки в них різні методи лікування. Вологий кашель, на відміну від сухого, супроводжується виділенням мокротиння.

Сухий кашель може бути симптомом респіраторних, серцево-судинних захворювань, а також патологій травної системи. 

Які симптоми сухого кашлю?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

При сухому кашлі в людини може виникнути першіння в горлі. Подразнення слизової горла з'являється при сильному видиханні повітря. Симптоми сухого кашлю:

  • відсутність мокротиння;
  • першіння в горлі, його пересихання;
  • відчуття подразнення горла;
  • наявність нападів кашлю;
  • біль у горлі.

Сухий (непродуктивний) кашель може виникати періодично, посилюватися в певний час доби або мати нападоподібний характер. Сильний напад може викликати печіння в горлі або блювотні позиви.

Залежно від причини виникнення, сухий кашель може супроводжуватися задишкою та хрипами, а також посилюватися при горизонтальному положенні тіла. Непродуктивний кашель тривалістю понад три тижні може призвести до перенапруження м'язів грудей. Тривалий (хронічний) сухий кашель може спричиняти біль у грудній клітці.

Причини сухого кашлю

Сухий кашель може спостерігатися в період одужання після застуди або грипу. Стан виникає через чутливість дихальних шляхів до зовнішніх подразників (пил, дим, ароматичні засоби). Також непродуктивний кашель може з'явитися у пацієнтів з інфекцією COVID-19. Інші причини сухого кашлю:

  • бронхіт і пневмонія;
  • легенева емболія;
  • куріння;
  • онкологічні захворювання;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба або гортанно-глотковий рефлюкс;
  • постназальний набряк;
  • дисфункція голосових зв'язок;
  • кашлюк;
  • серцева недостатність;
  • апное уві сні;
  • туберкульоз.

Сухий кашель може виникнути при алергії, бронхіальній астмі або при контакті з хімічними речовинами. Також причиною сухого кашлю можуть бути побічні ефекти лікарських препаратів для лікування гіпертонії.

Як відрізнити горловий кашель від легеневого?

Горловий і легеневий кашель складно відрізнити через схожі симптоми. Горловий кашель може супроводжуватися першінням і сухістю в горлі, пониженням тональності голосу. Горловий кашель без температури може спостерігатися при алергії.

Легеневий кашель може супроводжуватися відчуттям тиску в грудях або утрудненим диханням, печінням у грудях і підвищенням температури. За наявності патологій дихальної системи лікар може призначити рентген грудної клітки.

Чим лікувати сухий кашель?

Лікування сухого кашлю передбачає діагностику та усунення основної причини. При сухому кашлі призначають препарати, підібрані залежно від причини виникнення патології. Медикаментозне лікування кашлю:

  • антигістамінні препарати, кортикостероїди, протизастійні засоби. Медикаменти призначаються для лікування алергії та постназального затікання;
  • препарати для інгаляції. Використовуються, щоб зупинити нескінченний кашель і зменшити запалення при астмі;
  • антибіотики. При сухому хронічному кашлі, викликаного бактеріальною або грибковою інфекцією, може знадобитися лікування антибіотиками.

Через ризик побічних ефектів не рекомендується призначати ліки від сухого кашлю дітям до чотирьох років. Лікування сухого кашлю може включати застосування народних засобів, наприклад, теплого молока з медом, гарячого чаю. 

Як швидко вилікувати сухий кашель?

У процесі діагностики захворювання, щоб прискорити полегшення симптомів, лікар може призначити льодяники або сироп від сухого кашлю. Льодяники не призначаються дітям до чотирьох років. 

Рекомендується відмовитися від паління й уникати зовнішніх подразників (диму, ароматизованих хімічних засобів), а також припинити вживання ліків, які провокують кашель. Для лікування сухого кашлю важливо налагодити питний режим. Щоб підібрати відповідне лікування, необхідно проконсультуватися з пульмонологом.

Чим лікувати «гавкаючий» сухий кашель у дорослого?

«Гавкаючий» сухий кашель у дорослих характерний для таких захворювань, як ларингіт, фарингіт, ларинготрахеїт, що пов'язані із запаленням гортані та голосових зв'язок. Також «гавкаючий» сухий кашель у дорослих може виникнути при бронхіальній астмі, кашлюку.

При сухому кашлі можна вживати сиропи та льодяники, які стимулюють вироблення слини і знімають подразнення гортані. Додатково п'ють багато теплого чаю.

Безрецептурні ліки від кашлю є недостатньо ефективними. Більшість випадків сухого кашлю минають при усуненні його основної причини. Для усунення основної причини рекомендується звернутися до лікаря. 

Чи можна вилікувати сухий кашель у дитини в домашніх умовах?

Під час лікування сухого кашлю в дитини можуть використовуватися народні засоби, проте перед їх застосуванням варто проконсультуватися з педіатром. Зупинити нескінченний кашель у дитини віком від шести місяців до одного року можна за допомогою рясного теплого пиття. Якщо у дитини спостерігається сухий нападоподібний кашель, можна використовувати мед (для дітей від одного року). Сухий кашель у дитини без температури можна полегшити парою в гарячій ванні. Не рекомендується давати маленьким дітям льодяники або таблетки для розсмоктування від сухого кашлю через ризик вдавлення.

Як сухий кашель перевести у вологий?

При сухому кашлі лікар призначає відхаркувальні засоби. Лікарські засоби розріджують мокротиння і стимулюють сурфактант (плівку на внутрішній поверхні легеневих альвеол), який запобігає злипанню стінок альвеол. Компоненти медикаментів зменшують густоту слизу і стимулюють його виведення, внаслідок чого у хворого з'являється кашель із мокротинням. Пом'якшити і перевести задушливий сухий кашель у вологий можна за допомогою пиття теплої води, молока з медом і трав'яних чаїв.

Що робити при сухому кашлі без температури?

Сухий кашель без температури і нежитю може виникнути на початкових стадіях застуди, ГРВІ, бронхіту. Причиною сухого кашлю без температури може також бути коронавірус, алергія, астма, забруднене або сухе повітря.

Лікування сухого кашлю без температури залежить від причини його виникнення. Лікар може призначити протикашльові або антигістамінні препарати, бронходилататори, кортикостероїди. Крім медикаментозних засобів для внутрішнього прийому лікарі призначають інгаляції, рекомендують зволожувати повітря в приміщенні та уникати подразників (диму, пилу). Для виявлення точної причини сухого кашлю та задля більш результативного лікування лікар може призначити УЗД легень.

Як полегшити нічний сухий кашель?

Зупинити сухий кашель вночі можна за допомогою лікарських і народних засобів, вибір яких залежить від причини його появи. Наприклад, при вірусному бронхіті сухий кашель вночі можна зупинити, випивши теплої рідини з однією чайною ложкою меду. 

Нічний сухий кашель при астмі «знімається» за допомогою інгаляційних кортикостероїдів, які зменшують набряк дихальних шляхів. Полегшити сухий кашель при постназальному затіканні можна за допомогою стероїдного спрею або зміни положення тіла з горизонтального на вертикальне.

Чим робити інгаляцію при сухому кашлі?

Заспокоїти сухий кашель допомагають інгаляції з лікарськими засобами, що знімають запалення і розширюють бронхи. Препарати для інгаляцій при частому сухому кашлі:

  • фізрозчин. Дозволяє зволожити дихальні шляхи та розрідити мокротиння;
  • бронходилататори. Використовуються для полегшення дихання при бронхоспазмі та розширюють дихальні шляхи;
  • кортикостероїди. Застосовуються для зняття запалення дихальних шляхах.

Інгаляції при сухому кашлі призначаються людям, у яких не спостерігається підвищеної температури тіла. Перед застосуванням інгаляції необхідно проконсультуватися з лікарем.

Сухий кашель до блювоти: як допомогти

Сильний сухий кашель провокує скорочення діафрагми і черевної стінки, тиснучи на шлунок. Таким чином під час нападів сильного кашлю виникає блювота.

Сухий «роздираючий» кашель до блювоти можна зупинити за допомогою пиття теплої рідини. Також зняти сухий кашель, що виснажує до блювоти, можна протикашльовими препаратами, які призначає лікар.

Як зняти напад сухого кашлю?

Сухий подразнюючий нападоподібний кашель можна зупинити за допомогою рясного теплого пиття. Під час нападу кашлю варто прилягти і зволожити повітря. Також нападоподібний сухий кашель зупиняється інгаляціями та протикашльовими засобами, які повинен призначити лікар. Щоб «зняти» дитячий сухий кашель, можна зробити дитині масаж грудної клітки, а також дати випити теплого молока з ложкою меду (дітям від одного року).

Питний режим при сухому кашлі

Рясне пиття при сухому кашлі допомагає зняти напади та пришвидшує одужання. Вживання до двох літрів трав'яних чаїв і теплого молока з медом при сухому кашлі розріджує слиз у легенях, покращує відхаркування та сприяє виведенню мокротиння.

Які ускладнення може спричинити сухий кашель?

Постійний сухий кашель може спричинити блювоту та головний біль. Якщо сухий кашель довго не припиняється, через сильне напруження у людини можуть виникнути розтягнення м'язів грудного відділу. Інші ускладнення сухого кашлю:

  • розрив капілярів у легенях;
  • аритмія;
  • запаморочення і втрата свідомості;
  • нетримання сечі.

Щоб усунути сухий кашель та уникнути ускладнень, потрібно звернутися до лікаря, який виявить причини сухого кашлю і підбере терапію. Для діагностики захворювання лікар може призначити аналізи при кашлі, наприклад загальний аналіз крові або ПЛР-тест на COVID-19.

Що робити, щоб не було сухого кашлю?

Для профілактики респіраторних захворювань та попередження появи сухого кашлю варто дотримуватися правил особистої гігієни, наприклад, ретельно мити руки. Також рекомендується уникати подразників та алергенів, наприклад, ароматизованої побутової хімії, ароматизаторів повітря та одягу, цвілі, диму, пилу. Щоб зменшити ризик розвитку COVID-19 або пневмонії, можна зробити вакцинацію.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Як позбутися сухого кашлю в домашніх умовах? - Гапонова Ірина Василівна
Гапонова Ірина Василівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Дмитра Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи може бути одночасно сухий і вологий кашель?

Кашель може бути змішаним і передбачати чергування вологого та сухого кашлю протягом дня. Характер кашлю також може змінюватися протягом захворювання.

2. Чи допомагають гірчичники при сухому кашлі?

Гірчичники пом'якшують сухий кашель хронічної форми та можуть доповнювати основне лікування. Не рекомендується користуватися гірчичниками, якщо температура тіла підвищена. Розміщують гірчичники у верхній частині грудної клітки.

3. Чи можна при сухому кашлі пити молоко з медом?

При сухому кашлі рекомендується пити молоко з медом. В склянку молока від кашлю потрібно додавати одну чайну ложку меду. Мед має протизапальну дію і сприяє виведенню мокротиння з легень. При сухому кашлі молоко з медом діють на горло заспокійливо, покращують відхаркування.

4. Чим небезпечний сухий кашель з температурою?

Сухий кашель і температура є симптомами грипу, ГРВІ, пневмонії, бронхіту. Відсутність лікування вірусних захворювань загрожує ускладненнями, наприклад, дихальною недостатністю, нападами задухи, порушеннями в роботі серця.

5. Що може спричинити напади сухого кашлю?

Напад сухого кашлю може спричинити вплив таких алергенів, як тютюновий дим, хімічні засоби, пил. Також напади кашлю виникають через збудників респіраторної інфекції.

6. Чи потрібно переводити сухий кашель у вологий?

Лікування кашлю при гострих респіраторних захворюваннях спрямоване на розрідження мокротиння та виходу слизу з дихальних шляхів. Щоб перетворити сухий кашель на вологий, лікар призначає відхаркувальні засоби і тепле пиття.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як позбутися сухого кашлю в домашніх умовах?
Лікар загальної практики - сімейний лікар. Вища категорія.
Як позбутися сухого кашлю в домашніх умовах?
Стаття перевірена: Пугач Тетяна Олександрівна
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Консультація лікаря-терапевта, пульмонолога по лікуванню сухого кашлю

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катя 1 тиждень тому
Добрий день! Виникає першіння в горлі, потім сухий кашель аж до блювоти. Як допомогти в цьому випадку?
Відповісти
Добрий день! Першіння в горлі та сухий кашель можуть бути ознаками застудних захворювань, алергічної реакції, навантаження на голосовий апарат. При появі нападу кашлю рекомендується рясне тепле пиття і приймання заспокійливих препаратів, призначених лікарем.
Ольга 3 тижні тому
Добрий день! Чи може з'явитися сухий кашель після соплів?
Відповісти
Добрий день! Сухий кашель може виникнути через стікання рідини по задній стінці гортані. При горизонтальному положенні тіла рідина подразнює слизову оболонку, провокуючи кашель.
Тарас 4 тижні тому
Добрий день! Чи допомагає «Рапіра» при сухому кашлі?
Відповісти
Добрий день! Не рекомендується приймати лікарські препарати без призначення лікаря. Для лікування сухого кашлю лікар проводить огляд пацієнта та призначає відповідні відхаркувальні засоби.
Анна 1 місяць тому
Добрий день! Чи можна вилікувати сухий кашель у домашніх умовах за один день?
Відповісти
Добрий день! Лікувати сухий кашель у домашніх умовах необхідно комплексно, використовуючи препарати, призначені лікарем, і народні засоби. Якщо причина кашлю полягає не в механічному подразненні дихальних органів (пилом, димом, ароматичними засобами), лікувати сухий кашель народними засобами та медикаментами необхідно до повного зникнення кашлю.
Ірина 1 місяць тому
Доброго дня! Чи буває сухий кашель через глисти?
Відповісти
Добрий день! Постійний сухий кашель викликають лямблії, аскариди та інші види паразитів, які потрапляють у легені та стравохід. Сухий кашель, причиною якого є паразити, не лікується стандартними протикашльовими препаратами. Для усунення причини рекомендується звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн