Logo
0 800 30 17 30
Читати 8 хвилин

Мед: користь і шкода для організму

Мед: користь і шкода для організму
Читати 8 хвилин | Створено: 9 травня 2024 | Оновлено: 9 травня 2024 | 4877 4877
1

Що таке мед?

Мед — це продукт діяльності бджіл, які утворюють його з нектару квітучих рослин. Вживається як натуральний підсолоджувач. Корисні властивості меду у профілактичних цілях та як складову терапевтичних курсів використовують у класичній та альтернативній медицині.

2

Який склад меду?

До складу меду входять амінокислоти й антиоксиданти, вітаміни та мінерали. На 80-85% мед складається з вуглеводів (цукор з глюкози та фруктози), 15-17% припадає на воду, 0,3% — на білки, 0,2% — на золу та корисні мікроелементи, включно з цинком, залізом, кальцієм і магнієм.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Який буває мед?

Існує близько 320 сортів меду, що відрізняються кольором, консистенцією, запахом і спектром дії. Але в їжу активно використовується тільки кілька десятків. Найпопулярніші види меду:

  • акацієвий;
  • польовий;
  • буркуновий;
  • гречаний;
  • квітковий;
  • прополісний;
  • вересовий;
  • конюшиновий;
  • липовий. 

Також існує мед з ріпаку та соняшнику. Магазинний мед здебільшого піддається пастеризації — процесу термічної обробки, завдяки якому вдається уникнути кристалізації, продовжити термін придатності продукції. Однак пастеризація може знижувати антиоксидантні та антибактеріальні властивості меду, тому під час використання з лікувальною метою перевагу краще надавати необробленому або дикому меду, а також меду в стільниках.

4

Чим корисний мед?

Мед завдяки антиоксидантним, протизапальним та антимікробним властивостям використовується як допоміжний засіб в лікуванні та полегшенні перебігу низки захворювань (грипу, ГРВІ, бактеріальних інфекцій). Мед застосовується для профілактики раку, контролю цукрового діабету, полегшення бронхіальної астми. За рахунок вмісту природного перекису водню ефективний за загоєння ран і опіків. Однак результати досліджень про користь меду можуть відрізнятися, оскільки немає стандартизованих методів виробництва меду чи перевірки його якості.

Липовий мед ефективний за порушень діяльності нервової системи (депресивних станів, тривожності). Користь ріпакового меду корисна при порушеннях функціональності серцево-судинної системи (низького тиску, схильності до тромбоутворення). Користь меду з акації підтверджена також за захворювань шлунково-кишкового тракту (підвищеної кислотності шлунка, метеоризму, закрепів). 

Користь меду з кульбаб зумовлена протизапальними, гіпотензивними та гепатопротекторними властивостями. Однак, незважаючи на свою назву, даний продукт не є медом із кульбаб, а є десертом, що готується на основі квіток кульбаб і цукру. Те ж саме стосується кавунового меду, який не є медом, а являє собою очищений і сильно упарений сік, одержаний з м'якоті зрілих плодів кавуна.

5

Який мед найкорисніший?

Різні види меду можуть бути корисні за різних патологій. За захворювань дихальної системи може бути ефективним мед з липи. За гінекологічних та урологічних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту і нервової системи використовують акацієвий мед, гречаний і липовий. Перебіг хвороб серцево-судинної системи полегшують вересовий і гречаний мед. Незалежно від виду меду перевагу краще віддавати термічно необробленій продукції.

6

Чи правда, що мед корисніший за цукор?

На 100 грамів меду припадає 82 грами цукру (31-34% глюкози та 21-43% фруктози), тож суттєвої різниці у швидкості рівня підвищення цукру в крові за вживання цукру чи меду немає. Проте мед є менш калорійним (100 грам меду містить 330 ккал, цукру — 387 ккал), але водночас поживним продуктом, який містить понад 200 хімічних елементів. Тому за відсутності протипоказань мед як заміна цукру може стати більш корисною частиною раціону.

7

Чим корисний мед для жінок?

Регулярне вживання меду сприятливо впливає на репродуктивну функцію — у жінок може підвищуватися фертильність, вирівнюватися менструальний цикл. Інші корисні властивості меду для жінок:

  • вирівнювання гормонального фону;
  • зниження рівня тестостерону;
  • поліпшення перебігу вагітності;
  • зменшення болю під час місячних;
  • поліпшення стану шкіри;
  • зниження вираженості зморшок і шрамів.

Мед також прискорює метаболічні процеси, що сприяє кращому функціонуванню всіх систем організму. При дотриманні дієти мед як альтернатива цукру допомагає скинути зайву вагу. Незалежно від статі мед застосовується також для волосся — продукт пом'якшує волосся та стимулює його ріст, допомагає позбутися лупи.

8

У чому користь меду для шкіри?

Використання меду для обличчя та тіла в якості масок дає змогу поліпшити стан шкірних покривів, полегшити та прискорити лікування деяких дерматологічних захворювань (акне, псоріаз, екзема). Однак для уникнення можливих побічних ефектів перед нанесенням маски для обличчя з медом слід провести алергічний тест, а також проконсультуватися з лікарем на предмет протипоказань.

9

Чи можна мед при панкреатиті?

Мед може бути складовою раціону за панкреатиту. Однак вживання великої кількості меду може спричинити різкі стрибки цукру в крові, що може погіршити загальний стан, тому слід обмежитися однією-двома чайними ложками на день. За появи болю в животі, нудоти чи діареї вживання меду має бути припинено.

10

Чи можна мед за гастриту?

Помірне вживання меду за гастриту може допомогти полегшити біль і печію, усунути відрижку. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, попередньо проконсультувавшись з лікарем, можна вживати мед натщесерце — склянка води з медом на порожній шлунок допоможе запустити травлення, прискорити обмінні процеси й усунути можливий дискомфорт у шлунку. Дослідження також підтверджують антибактеріальну активність меду щодо Helicobacter pylori — бактерій, що провокують виникнення гастриту.

11

Чи можна мед за діабету?

Дослідження щодо впливу меду на організм за цукрового діабету не дають однозначної відповіді на питання про користь меду для діабетиків, тому кожен окремий випадок має розглядатися лікарем. Цукровий діабет вимагає систематичного контролю рівня цукру в крові — якщо включення в раціон людей з діабетом меду переноситься добре, то можна продовжувати його вживання. В іншому разі від меду слід відмовитися.

12

Чи корисно їсти мед зранку?

Немає досліджень, що підтверджують отримання більшої користі від меду вранці, ніж вдень або ввечері. Включення в раціон меду корисне незалежно від часу дня за умови споживання в межах добової норми (не більше 100-120 калорій на кожні 2000 ккал). Фруктоза та глюкоза в складі меду також дають змогу відкласти вживання складних вуглеводів вранці, що можна використовувати в рамках дієти під час схуднення.

13

У чому користь молока та меду?

Регулярне вживання теплого молока та меду може мати позитивний вплив на якість сну, кісткову систему, допомагає знизити рівень шкідливого холестерину та зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Молоко з медом на ніч спрощує засинання. Поєднання може також використовуватися як допоміжна терапія за грипу та ГРВІ — суміш молока і меду допомагає посилити відходження мокротиння, усунути першіння в горлі, зняти набряклість і почервоніння.

14

Скільки можна їсти меду на день?

Кількість вживаного на день меду залежить від стану здоров'я. За відсутності протипоказань (панкреатиту, цукрового діабету, гастриту) максимальна доза для чоловіків і жінок становить 36 грамів (приблизно шість чайних ложок), для дітей — не більш як 24 грами (приблизно чотири чайні ложки). За наявності протипоказань необхідна консультація терапевта.

15

Скільки калорій у меді?

Калорійність меду на 100 грамів коливається в межах 300-330 ккал, при цьому добова допустима норма продукту становить 70-100 ккал. Порівняно з цукром, мед менш калорійний — на 100 грамів цукру припадає майже 400 ккал. Незалежно від статі на добовий раціон у 2000 калорій на мед має припадати не більше 100-120 калорій.

16

Чи можна набрати вагу від меду?

Мед при вживанні в їжу не більше добової норми (до 100-120 калорій на кожні 2000 ккал) не сприяє набору ваги. За бажання збільшити масу мед може стати доповненням до висококалорійної дієти, багатої на білки та вуглеводи. 

Для схуднення рекомендується помірне вживання меду з паралельним дотриманням дієти. Користь меду, імбиру та лимона в схудненні зумовлена стимулювальними, розігрівальними та імуномодулювальними властивостями.

17

Як перевірити, чи натуральний мед?

Визначити натуральність меду можна за його каламутністю, відсутністю блиску. Натуральний мед не стікає та прилипає до пальців. Визначити натуральність меду можна й за вагою — на літр меду має припадати 1400 грам. Натуральний та біо-мед вирізняються специфічним запахом, несхожим на цукровий сироп або карамель.

18

Як розпізнати алергію на мед?

Алергія на мед найчастіше спричинена не самим продуктом, а сторонніми домішками або інгредієнтами, до складу яких він входить. Попри користь горіхів з медом саме така комбінація найчастіше провокує алергічні реакції. У складі меду алергію також може викликати пилок квітучих рослин. Ознаки алергії на мед:

  • сльозоточивість, почервоніння очей;
  • подразнення слизової носа, риніт;
  • свербіж і першіння в горлі;
  • утруднене дихання, хрипи, задишка;
  • нудота, блювання;
  • головний біль;
  • висипання на шкірі.

Щоб визначити наявність алергії на мед, необхідно провести тест. Для цього можна капнути краплю меду на язик — якщо протягом кількох хвилин не з'явилося дискомфорту (першіння в горлі, почервоніння очей, подразнення носа), то алергії немає. Використовувати також можна згин ліктя або внутрішню частину зап'ястя. Наносити мед на обрану ділянку слід на 15-20 хвилин, після закінчення яких на алергію вказуватиме свербіж, почервоніння, пухирі.

19

Чи може мед бути шкідливим?

Як і будь-який продукт, мед може бути шкідливим за надмірного споживання або купівлі продукту у неперевірених постачальників. Необроблений дикий мед порівняно з магазинним корисніший, але водночас у його складі можуть бути бактерії Clostridium botulinum, що спричиняють ботулізм у немовлят. Через потенційний ризик інтоксикації не рекомендується додавання меду в раціон дітей до одного року.

20

Кому протипоказаний мед?

Мед не рекомендується вживати за наявних протипоказань, а також за наявності алергії на мед або пилок у його складі. Вживання меду під час прийому антикоагулянтів, антитромбоцитарних препаратів і ліків, що розщеплюються в печінці, має узгоджуватися на консультації з терапевтом.

21

Як зберігати мед?

Для збереження всіх корисних властивостей продукту зберігати мед потрібно за кімнатної температури в герметичній скляній або керамічній тарі, без потрапляння прямих сонячних променів. Ідеальним місцем для зберігання меду буде комора, льох, затінена лоджія чи балкон.

22

Скільки зберігається мед?

Мед у відкритій банці придатний в їжу до восьми місяців. Герметично упакований мед зберігає свої корисні властивості протягом двох років. При цьому після одного-півтора років продукт може почати кристалізуватися, що вказує на натуральність продукту.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Терапія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Мед: користь і шкода для організму - Демченко Наталія Петрівна
Демченко Наталія Петрівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Мед: користь і шкода для організму
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Мед: користь і шкода для організму
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 4 дні тому
Доброго дня, як розтопити мед, щоб зберегти його корисні властивості?
Відповісти
Добрий день, для зручного використання рідкого меду в їжу можна використовувати водяну баню, проте важливо контролювати температуру. Для збереження користі меду вода не повинна бути гарячішою за 40-45 градусів. У літню пору підтримувати рідку консистенцію меду можна без додаткових пристосувань. Щоб уникнути прямих сонячних променів, необхідно обернути банку з медом рушником і поставити на підвіконня.
Ольга 1 тиждень тому
Добрий день, як можна перевірити мед на цукор?
Відповісти
Доброго дня, визначити, чи є в меді домішки цукру, можна за запахом. Натуральний мед має квітковий, м'який, ненав'язливий аромат, тоді як ненатуральний віддає карамеллю або цукровим сиропом. Перевірити мед на цукор можна і за консистенцією. Натуральний мед буде швидко кристалізуватися, підроблений — буде рідким упродовж року і більше.
Ганна 1 тиждень тому
Доброго дня, як бджоли роблять мед?
Відповісти
Добрий день, мед є продуктом життєдіяльності бджіл, які висмоктують нектар з квітів і піддають складному процесу ферментації. Оброблений нектар бджоли розкладають по стільниках, де майбутній мед очищається від надлишків води, після чого запечатується воском і дозріває.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн