Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами

Гастрит - запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушення травлення та дефіциту поживних речовин в організмі. При гострій формі патології з'являються швидке насичення їжею, нудота та блювання. При гастриті виникає різкий або переймоподібний біль, часто болить у верхній частині живота. Інші симптоми гастриту:
Хронічна форма патології може тривалий час протікати безсимптомно, періодично можливі тяжкість у надчеревній ділянці, печія. При загостренні гастриту з'являється білий наліт на язиці, виникає сильний больовий синдром та підвищується температура тіла.
При появі перерахованих вище симптомів необхідна консультація гастроентеролога. Лікар збере анамнез, проведе огляд, направить на здачу аналізу крові та гастроскопію (ендоскопічний метод дослідження слизової оболонки шлунка).
Залежно від результатів обстеження, гастроентеролог призначить медикаментозне лікування гастриту, що включає антибіотики, знеболювальні засоби та препарати, що регулюють вироблення соляної кислоти. Лікар також проведе корекцію раціону харчування.
Дієтичне харчування при гастриті сприяє нормалізації вироблення соляної кислоти та зменшує подразнення слизової оболонки шлунка. Для того щоб продукти харчування встигали перетравлюватися і не було надмірного навантаження на слизову оболонку шлунка, необхідно вживати невеликі обсяги їжі в один і той же час. У середньому протягом дня потрібно їсти близько 5-6 разів. Дієта при гострому гастриті:
Дієта при загостренні гастриту включає овочеві супи, приготовані на воді з додаванням круп, а також розварені каші (гречка, рис, вівсянка). При запаленні слизової оболонки шлунка можна вживати такі овочі: картопля, буряк, кабачки, цвітну капусту, моркву. З фруктів при гастриті можна їсти авокадо, банани, запечені яблука та груші.
При ерозивному (появі на слизовій оболонці шлунка поверхневих дефектів) та атрофічному (стоншенні слизового шару шлунка) гастритах дієта має бути максимально строгою. Усі страви відварюються чи готуються на парі. Необхідно вживати їжу оптимальної температури (не гарячу і не холодну), ретельно її пережовувати.
Дієта при хронічному гастриті включає страви, приготовлені на парі (котлети, тефтелі), знежирені молочні та кисломолочні продукти, супи на овочевих бульйонах. Перераховані продукти харчування також дозволені при панкреатиті - запаленні підшлункової залози. Дієта при панкреатиті необхідна для нормалізації процесів засвоєння їжі та поживних речовин.
При недотриманні дієтичних рекомендацій гастрит може призвести до виразкової хвороби, кровотечі та анемії. Дієта при виразці шлунка також має бути збалансованою та включати всі необхідні вітаміни та мікроелементи, страви необхідно готувати на парі або в духовці.
Забороненими продуктами при гастриті є жирні сорти м'яса (свинина, баранина), копчені продукти, солона риба, ковбаси, сало. При гастриті не можна їсти:
Дієта при гастриті виключає спеції, приправи, м'ясні та рибні консерви, соління. Також необхідно зменшити вживання твердого сиру, виробів із листкового та здобного тіста.
При запаленні слизової оболонки шлунка слід виключити із раціону харчування цибулю, часник, шпинат, щавель, гриби. Для того, щоб не викликати подразнення слизової оболонки шлунка, при гастриті необхідно відмовитись від наступних овочів:
При запаленні слизової оболонки шлунка з раціону харчування слід виключити супи на м'ясному та рибному бульйоні. При гастриті не можна вживати каву та алкогольні напої, оскільки вони посилюють запалення слизового шару шлунка.
Дієта при цукровому діабеті із супутнім гастритом полягає у приготуванні страв з урахуванням хлібних одиниць, а також відмові від продуктів, що містять легкозасвоювані (прості) вуглеводи (геркулесової та манної каш, картопляного пюре).
При гастриті можна пити неміцний чай, відвар шипшини, а також банановий, полуничний та морквяний соки в невеликій кількості. При загостренні гіпоацидного (зі зниженою кислотністю) гастриту рекомендовано пити мінеральну воду, щоб нормалізувати кислотність шлунка.
При гастриті можна вживати знежирене молоко, ряжанку, йогурт, сир і кефір, оскільки в них містяться пробіотики, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Гастроентерологи рекомендують вживати молочні та кисломолочні продукти в невеликій кількості, щоб визначити їхню індивідуальну переносимість.
При гастриті з підвищеною кислотністю збільшується секреція соляної кислоти, що призводить до запалення та пошкодження стінок шлунка. При гіперацидному (підвищеній кислотності) гастриті у раціоні харчування мають бути продукти, що сприяють зниженню кількості шлункового соку. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю:
При гастриті з підвищеною кислотністю можна їсти хурму без шкірки, некислі сорти яблук, груші, банани. Для нейтралізації шлункового соку та покращення роботи шлунково-кишкового тракту при гастриті можна пити картопляний сік.
При гіперацидному гастриті потрібно відмовитися від цибулі, капусти, помідорів, грибів, а також рибних та м'ясних бульйонів, соління та маринадів. З раціону харчування необхідно виключити гострі овочеві закуски, копченості, кондитерські вироби зі здобного тіста, пироги, чорний хліб.
При гіпоацидному (зниженій кислотності) гастриті погіршуються перетравлення та всмоктування їжі, тому необхідно вживати продукти, що сприяють посиленню моторики шлунка та стимуляції вироблення шлункового соку. Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю:
Меню при гастриті включає продукти з високою поживною цінністю: нежирне м'ясо, рибу у відвареному та запеченому вигляді, супи з додаванням круп. При гіпоацидному гастриті можна вживати абрикосовий, морквяний та гарбузові соки.
Для нормалізації роботи шлунка також слід вживати овочі (броколі, томати, гарбуз, огірки, морква). При гіпоацидному гастриті можна їсти такі фрукти:
Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю не повинно містити м'ясні та рибні консерви, квасоляні та горохові супи, цибулю, часник, редьку, редис, солодкий перець. При гіпоацидному гастриті слід зменшити вживання кондитерських виробів та шоколаду.
Дієтичні страви при гастриті повинні бути збалансованими, містити достатню кількість основних нутрієнтів - білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів. При гастриті їжа має бути приготовлена на парі, в духовці чи мультиварці. Дієтичне меню при гастриті на тиждень:
До дієтичного борщу не можна додавати цибулю, капусту, перець та помідори, оскільки ці продукти подразнюють слизову оболонку шлунка.
Загострення гастриту часто пов'язані з підвищенням кислотності шлункового соку. Зняти біль за гастриту допоможуть препарати, що знижують кислотність у шлунку. Препарати для лікування болю в животі призначає лікар після огляду та отримання результатів обстеження.
Щоб зняти біль у шлунку, необхідно звернутися до лікаря, пройти обстеження, щоб виявити причини болю в животі та порушення в процесі травлення. На підставі результатів обстеження лікар зможе поставити діагноз та призначити правильне лікування.
Методи та тривалість лікування гастриту залежать від тяжкості та причини захворювання. За гострого гастриту інфекційної природи (харчового отруєння) допоможуть промивання шлунка та відновлення втрат рідини. Лікування хронічного гастриту - більш тривале із застосуванням антибактеріальних препаратів та ліків, що знижують кислотність шлункового соку.
При гастриті менш шкідливі коньяк та віскі, оскільки вони незначно впливають на секрецію соляної кислоти та в період ремісії (відсутності симптомів) їх можна вживати у невеликій кількості.
При гастриті необхідно вживати овочеві супи-пюре та бульйони на нежирному м'ясі. При приготуванні страв не робіть зажарку та не додавайте томатну пасту.
Дієта при гастриті триває щонайменше три місяці. Для попередження рецидиву (повторної появи патології) слід дотримуватись дієтичного харчування все життя.
При гастриті можна вживати такі солодощі: мармелад, желе, пастилу, зефір. Також при гастриті дозволені натуральний мед, згущене молоко та варення.
При гастриті можна їсти банани, яблука, груші. У разі зниженої кислотності можна вживати невелику кількість цитрусових (мандарини, грейпфрути, апельсини).