Що таке гастрит та які у нього ознаки?
Гастрит - запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушення травлення та дефіциту поживних речовин в організмі. При гострій формі патології з'являються швидке насичення їжею, нудота та блювання. При гастриті виникає різкий або переймоподібний біль, часто болить у верхній частині живота. Інші симптоми гастриту:
Хронічна форма патології може тривалий час протікати безсимптомно, періодично можливі тяжкість у надчеревній ділянці, печія. При загостренні гастриту з'являється білий наліт на язиці, виникає сильний больовий синдром та підвищується температура тіла.
При появі перерахованих вище симптомів необхідна консультація гастроентеролога. Лікар збере анамнез, проведе огляд, направить на здачу аналізу крові та гастроскопію (ендоскопічний метод дослідження слизової оболонки шлунка).
Залежно від результатів обстеження, гастроентеролог призначить медикаментозне лікування гастриту, що включає антибіотики, знеболювальні засоби та препарати, що регулюють вироблення соляної кислоти. Лікар також проведе корекцію раціону харчування.
Що можна їсти при гастриті?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Дієтичне харчування при гастриті сприяє нормалізації вироблення соляної кислоти та зменшує подразнення слизової оболонки шлунка. Для того щоб продукти харчування встигали перетравлюватися і не було надмірного навантаження на слизову оболонку шлунка, необхідно вживати невеликі обсяги їжі в один і той же час. У середньому протягом дня потрібно їсти близько 5-6 разів. Дієта при гострому гастриті:
- нежирні сорти м'яса (кролик, курка, телятина, індичка) та риби (мінтай, щука, окунь річковий, тріска);
- вчорашній пшеничний хліб; галетне печиво;
- відварені яйця (не більше двох на день).
Дієта при загостренні гастриту включає овочеві супи, приготовані на воді з додаванням круп, а також розварені каші (гречка, рис, вівсянка). При запаленні слизової оболонки шлунка можна вживати такі овочі: картопля, буряк, кабачки, цвітну капусту, моркву. З фруктів при гастриті можна їсти авокадо, банани, запечені яблука та груші.
Рекомендації щодо харчування в разі гастриту | ||
Форма гастриту | Опис | Дозволені продукти |
Катаральний | Катаральний гастрит – найпоширеніший тип гастриту, спричинений запаленням слизової оболонки шлунка. Симптоми можуть включати в себе біль у шлунку, нудоту, блювоту, печію і втрату апетиту. | Білкові продукти, каші, кисломолочні продукти, свіжі фрукти та овочі, тверді сири, мед, рідкі каші, білий хліб, курка та індичка без шкіри. |
Фібринозний | Фібринозний гастрит – форма гастриту, за якої на слизовій оболонці шлунка утворюються фібрини. Може бути спричинений бактерією Helicobacter pylori або шкідливими звичками. Симптоми включають біль у шлунку, печію, нудоту, блювоту, відсутність апетиту і блідість шкіри. | Продукти з низьким вмістом жиру, каші, овочеві супи, кисломолочні продукти, фрукти та овочі, нежирне м'ясо, риба, яйця, м'які сири, желе. |
Корозивний | Корозивний гастрит може бути спричинений хімічним впливом на слизову оболонку шлунка. Симптоми включають болі в животі, нудоту, блювоту і криваву діарею. | Знежирене м'ясо, риба, білки яйця, молочні продукти, овочі, фрукти, нежирні супи, хліб. |
Флегмонозний | Флегмонозний гастрит – рідкісна форма гастриту, спричинена інфекцією, яка призводить до утворення гнійних скупчень у тканинах шлунка. Симптоми включають гострий біль у шлунку, нудоту, блювоту, лихоманку і сильну слабкість. | Рідкі супи на курячому бульйоні без шматочків м'яса й овочів, каша на воді, білок у вигляді парового омлету, курки або індички, відвареного рибного філе. Також дозволені натуральні йогурти без добавок, кефір, кисле молоко, соки з нерозчинних волокон фруктів (наприклад, яблука, груші), розбавлені водою у співвідношенні 1:1, несолодкий чай або відвар. |
При ерозивному (появі на слизовій оболонці шлунка поверхневих дефектів) та атрофічному (стоншенні слизового шару шлунка) гастритах дієта має бути максимально строгою. Усі страви відварюються чи готуються на парі. Необхідно вживати їжу оптимальної температури (не гарячу і не холодну), ретельно її пережовувати.
Дієта при хронічному гастриті включає страви, приготовлені на парі (котлети, тефтелі), знежирені молочні та кисломолочні продукти, супи на овочевих бульйонах. Перераховані продукти харчування також дозволені при панкреатиті - запаленні підшлункової залози. Дієта при панкреатиті необхідна для нормалізації процесів засвоєння їжі та поживних речовин.
При недотриманні дієтичних рекомендацій гастрит може призвести до виразкової хвороби, кровотечі та анемії. Дієта при виразці шлунка також має бути збалансованою та включати всі необхідні вітаміни та мікроелементи, страви необхідно готувати на парі або в духовці.
Що не можна їсти при гастриті?
Забороненими продуктами при гастриті є жирні сорти м'яса (свинина, баранина), копчені продукти, солона риба, ковбаси, сало. При гастриті не можна їсти:
- житній та свіжий хліб;
- каші: бобові, перлові, ячні, кукурудзяні;
- жирні молочні продукти.
Дієта при гастриті виключає спеції, приправи, м'ясні та рибні консерви, соління. Також необхідно зменшити вживання твердого сиру, виробів із листкового та здобного тіста.
При запаленні слизової оболонки шлунка слід виключити із раціону харчування цибулю, часник, шпинат, щавель, гриби. Для того, щоб не викликати подразнення слизової оболонки шлунка, при гастриті необхідно відмовитись від наступних овочів:
- білокачанної капусти;
- баклажанів;
- редьки;
- ріпи;
- болгарський перцю.
При запаленні слизової оболонки шлунка з раціону харчування слід виключити супи на м'ясному та рибному бульйоні. При гастриті не можна вживати каву та алкогольні напої, оскільки вони посилюють запалення слизового шару шлунка.
Дієта при цукровому діабеті із супутнім гастритом полягає у приготуванні страв з урахуванням хлібних одиниць, а також відмові від продуктів, що містять легкозасвоювані (прості) вуглеводи (геркулесової та манної каш, картопляного пюре). Подаємо перелік дозволених та заборонених при гастриті продуктів у вигляді таблиці, яку можна завантажити на смартфон.
Що можна та не можна їсти при гастриті?
Що пити при гастриті?
При гастриті можна пити неміцний чай, відвар шипшини, а також банановий, полуничний та морквяний соки в невеликій кількості. При загостренні гіпоацидного (зі зниженою кислотністю) гастриту рекомендовано пити мінеральну воду, щоб нормалізувати кислотність шлунка.
Молоко, кефір та сир при гастриті
При гастриті можна вживати знежирене молоко, ряжанку, йогурт, сир і кефір, оскільки в них містяться пробіотики, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Гастроентерологи рекомендують вживати молочні та кисломолочні продукти в невеликій кількості, щоб визначити їхню індивідуальну переносимість.
Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю
При гастриті з підвищеною кислотністю збільшується секреція соляної кислоти, що призводить до запалення та пошкодження стінок шлунка. При гіперацидному (підвищеній кислотності) гастриті у раціоні харчування мають бути продукти, що сприяють зниженню кількості шлункового соку. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю:
- відварені, тушковані, запечені овочі;
- нежирні види м'яса та риби;
- овочеві супи;
- вівсяна, рисова, манна та гречана каші.
При гастриті з підвищеною кислотністю можна їсти хурму без шкірки, некислі сорти яблук, груші, банани. Для нейтралізації шлункового соку та покращення роботи шлунково-кишкового тракту при гастриті можна пити картопляний сік.
При гіперацидному гастриті потрібно відмовитися від цибулі, капусти, помідорів, грибів, а також рибних та м'ясних бульйонів, соління та маринадів. З раціону харчування необхідно виключити гострі овочеві закуски, копченості, кондитерські вироби зі здобного тіста, пироги, чорний хліб.
Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю
При гіпоацидному (зниженій кислотності) гастриті погіршуються перетравлення та всмоктування їжі, тому необхідно вживати продукти, що сприяють посиленню моторики шлунка та стимуляції вироблення шлункового соку. Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю:
- яйця (некруто або омлет);
- добре розварені каші;
- варені макаронні вироби.
Меню при гастриті включає продукти з високою поживною цінністю: нежирне м'ясо, рибу у відвареному та запеченому вигляді, супи з додаванням круп. При гіпоацидному гастриті можна вживати абрикосовий, морквяний та гарбузові соки.
Для нормалізації роботи шлунка також слід вживати овочі (броколі, томати, гарбуз, огірки, морква). При гіпоацидному гастриті можна їсти такі фрукти:
Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю не повинно містити м'ясні та рибні консерви, квасоляні та горохові супи, цибулю, часник, редьку, редис, солодкий перець. При гіпоацидному гастриті слід зменшити вживання кондитерських виробів та шоколаду.
Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Дієтичні страви при гастриті повинні бути збалансованими, містити достатню кількість основних нутрієнтів — білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів. При гастриті їжа має бути приготовлена на парі, в духовці чи мультиварці.
Страви повинні бути легкими для травлення, не дратувати слизову оболонку шлунка та забезпечувати організм необхідними поживними речовинами. Продукти повинні бути свіжими, страви — теплими (не гарячими чи холодними). Обмежте використання спецій, кислих соусів та смажених страв. за загострення гастриту проконсультуйтеся з лікарем для індивідуальної корекції дієти.
Меню на тиждень при гастриті | |||||
День тижня | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Вівсянка на воді, банан | Запечене яблуко | Овочевий суп-пюре, парова котлета, рис | Галетне печиво, кисіль | Риба на парі, картопляне пюре |
Вівторок | Манна каша, некрепкий чай | Йогурт без добавок | Курячий бульйон, тушковані овочі | Сирний пудинг | Омлет на парі, відварений кабачок |
Середа | Омлет на парі, трав'яний чай | Кисіль з ягодами | Гречаний суп, відварена індичка, пюре | Банан | Тушкована риба, овочі на парі |
Четвер | Рисова каша на нежирному молоці, яблучне пюре | Галетне печиво, чай | Вермішель, парова котлета, овочевий суп | Йогурт без добавок | Парова індичка, пюре з моркви |
П’ятниця | Гречка з нежирним молоком, трав'яний чай | Запечене яблуко | Картопляний суп, тушкована курка | Сир без добавок, кисіль | Риба, тушкована з овочами |
Субота | Вівсянка на нежирному молоці, некрепкий чай | Банан | Борщ без капусти, гречка, парова котлета | Галетне печиво | Тушкований кабачок з індичкою |
Неділя | Сирна запіканка нежирна, чай | Йогурт без добавок | Суп-пюре з гарбуза, відварена риба | Банан | Картопляне пюре, парова котлета |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Меню на тиждень при гастриті
Рецепти страв при гастриті
Овочевий суп

Інгредієнти
- вода — 1.5 л;
- картопля — 1-2 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- броколі — 300 г;
- кріп — за смаком;
- сіль — не більше 1/2 ст. ложки.
- Ретельно промийте овочі.
- Картоплю та цибулю наріжте дрібним кубиком, моркву натріть на тертці. Брокколі розділіть на дрібні суцвіття.
- Залийте овочі чистої води.
- Варіть овочеву суміш до готовності картоплі близько 15 хвилин.
- Посолити суп і додати кріп.
Курячі котлети на парі

Інгредієнти
- вчорашній чорний хліб;
- куряче філе — 400 г;
- яйце — 1 шт.;
- нежирне молоко — 120 г;
- вершкове масло — 100 г;
- морква — 1 шт.
- Попередньо замочіть чорний хліб у молоці.
- Подрібніть на м'ясорубці куряче м'ясо і натріть моркву на тертці.
- У подрібнене м'ясо додайте хліб, моркву та яйце.
- Сформуйте з отриманої суміші невеликі котлетки та покладіть їх у пароварку приблизно на 15-20 хвилин.
Сирна запіканка

Інгредієнти
- 1% кефір — 200 мл;
- кисломолочний сир низької жирності — 200 г;
- манка — 70 г;
- яйце — 1 шт.;
- розпушувач — щіпка.
- Перетріть сир через сито та змішайте його з кефіром.
- З'єднайте отриману суміш з яйцем, розпушувачем та манкою. Ретельно змішайте усі інгредієнти до отримання однорідної маси.
- Випікайте в духовці за температури 180°С близько 40 хвилин.
Дієтичний борщ

Інгредієнти
- вода — 1.5 л;
- буряк — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- картопля — 2 шт.;
- сметана — 2-3 ст. л.;
- сухарики до смаку;
- кріп — 1 гілочка;
- сіль — щіпка.
- Наріжте або натріть на крупній тертці буряк і поставте варитися.
- Наріжте невеликими кубиками або соломкою моркву та картоплю. Коли буряк стане м'яким, додайте нарізані овочі у воду.
- Коли овочі зваряться, посоліть борщ, додайте сметану і ще трохи поваріть.
- Приготуйте сухарики з білого батону, наріжте кріп.
- До готового борщу додайте сухарики та кріп.
До дієтичного борщу не можна додавати цибулю, капусту, перець та помідори, оскільки ці продукти подразнюють слизову оболонку шлунка.
Морквяні кекси

Інгредієнти
- морква — 3 шт.;
- цукор — 0.25 ст.;
- яйця курячі — 2 шт.;
- крупа манна — 1 ст.;
- сметана — 1 ст.л.;
- яблучне варення — 50 г.
- Натріть моркву на середній тертці і покладіть в глибоку миску.
- В окремому посуді міксером збийте два яйця та цукор до утворення світлої піни.
- Додайте суміш до моркви. Туди ж додайте склянку манки та перемішайте. Залишіть суміш на 15 хвилин, щоб манка набрякла.
- Форму для кексів змастіть маслом. На дно форми покладіть трохи морквяного тіста, потім додайте ложечку варення і зверху знову покладіть тісто.
- Розігрійте духовку до 180 ° С і випікайте кекси близько 35 хвилин.
Пшоняна каша з гарбузом

Інгредієнти
- гарбузова м'якоть — 3 ст.;
- пшоно — 1 ст.;
- молоко — 2 ст.;
- вода — ¾ ст.;
- сіль — 1 ч.л.;
- цукор — 1 ст.л. + 1 ч. л.
- Очищений гарбуз наріжте кубиками і покладіть у каструлю.
- Налийте в каструлю 1 склянку молока і ¾ склянки води.
- Готуйте гарбуз на середньому вогні 15-20 хвилин до розм'якшення шматочків.
- Вилийте в каструлю склянку молока, що залишилася, і висипте пшоно, додайте сіль і цукор.
- Розмішуйте та варіть на повільному вогні до готовності пшона, близько 45 хвилин.
Вівсяне печиво

Інгредієнти
- вівсяні пластівці — 200 г;
- фруктове (яблучне або бананове) пюре — 200 г;
- кокосова стружка — 10 г.
- Подрібніть пластівці у блендері.
- Змішайте їх із фруктовим пюре та кокосовою стружкою.
- Сформуйте печиво та поставте в духовку.
- Випікайте при 180°С до готовності.
Голубцы с картофелем

Інгредієнти
- білокачанна капуста — 1 шт.;
- картопля — 1 кг.;
- лавровий лист — 3 шт.;
- духмяний перець — 5 горошин;
- зубчики часнику — 3 шт.;
- соняшникова олія — 3 ст. л.;
- цибуля — 2 шт.;
- сіль та перець до смаку;
- томатна паста — 3 ст. л.;
- цукор — 1 ч. л.;
- вода — 500 мл.
- Приготуйте начинку для голубців. Очистьте картоплю та поріжте на однакові невеликі частинки, щоб вона рівномірно приготувалася. Покладіть картоплю в каструлю та додайте спеції, часник, сіль. Зубчики часнику можете не очищати.
- Підготуйте капустяні листи. З середньої білокачанної капусти виріжте качан. У великій каструлі закип'ятіть воду та покладіть капусту.
- Коли верхні капустяні листки змінять свій колір на прозоріший, їх можна виймати. Наколіть капусту виделкою та акуратно виймайте в тарілку. Якщо ви добре вирізали качан, то капустяні листи самі відпадатимуть. Орієнтовний інтервал між готовністю верхніх листів – дві-три хвилини.
- Приготуйте засмажку для начинки. Цибулю очистьте та наріжте середнім кубиком. Розігрійте пательню з соняшниковою олією та обсмажте цибулю до м'якості та прозорості, періодично помішуючи.
- Видаліть з каструлі часник та спеції, злийте майже всю воду з картоплі. За бажанням відкиньте її на сито. Що менше рідини в картоплі, то краще та щільніше буде начинка. До відвареної картоплі додайте смажену цибулю, розімніть до пюре та дайте їй повністю охолонути, щоб голубці не розмокли під час запікання.
- Обов'язково зріжте жорсткі прожилки в капустяних листках, щоб можна було добре та красиво загорнути голубці.
- Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів і накрутіть голубці. У капустяний лист викладіть невелику кількість начинки і скрутіть у рулет, загортаючи краї. Голубці викладайте щільно один до одного у форму для запікання.
- Приготуйте заправку для голубців. Все добре перемішайте віничком або виделкою до повного розчинення інгредієнтів.
- Залийте голубці заправкою. Важливо, щоби рідина повністю покривала голубці. Форму накрийте фольгою та поставте в духовку на годину чи півтори (залежно від твердості капусти). Температура запікання — 180 градусів. Наприкінці зніміть фольгу, щоб голубці трохи запеклися зверху. Після готуйте ще 20 хвилин.

Висновки
- При гастриті краще їсти страви, приготовані на пару, в духовці чи мультиварці. Їжа має бути теплою, а не гарячою чи холодною, щоб не подразнювати слизову оболонку шлунка.
- При гастриті треба їсти менше спецій, кислих соусів та смажених страв, оскільки вони можуть посилити запалення.
- Можна вживати знежирене молоко, ряжанку, йогурт, сир і кефір, оскільки в них містяться пробіотики, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.
- При гастриті з підвищеною кислотністю рекомендують відварені, тушковані або запечені овочі, які легко засвоюються і не подразнюють слизову шлунка, а при гастриті зі зниженою кислотністю корисні овочі, що стимулюють вироблення шлункового соку (помідори, огірки, редис, петрушка, кріп).
- При гастриті бажано уникати жирних сортів м'яса, копчених продуктів, солоної риби, ковбас, сала, а також м'ясних та рибних консервів, солінь, цибулі, часнику, шпинату, щавлю, грибів, білокачанної капусти, баклажанів, редьки, ріпи та болгарського перцю.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Дніпро


Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Загострення гастриту часто пов'язані з підвищенням кислотності шлункового соку. Зняти біль за гастриту допоможуть препарати, що знижують кислотність у шлунку. Препарати для лікування болю в животі призначає лікар після огляду та отримання результатів обстеження.
Щоб зняти біль у шлунку, необхідно звернутися до лікаря, пройти обстеження, щоб виявити причини болю в животі та порушення в процесі травлення. На підставі результатів обстеження лікар зможе поставити діагноз та призначити правильне лікування.
Методи та тривалість лікування гастриту залежать від тяжкості та причини захворювання. За гострого гастриту інфекційної природи (харчового отруєння) допоможуть промивання шлунка та відновлення втрат рідини. Лікування хронічного гастриту - більш тривале із застосуванням антибактеріальних препаратів та ліків, що знижують кислотність шлункового соку.
При гастриті менш шкідливі коньяк та віскі, оскільки вони незначно впливають на секрецію соляної кислоти та в період ремісії (відсутності симптомів) їх можна вживати у невеликій кількості.
При гастриті необхідно вживати овочеві супи-пюре та бульйони на нежирному м'ясі. При приготуванні страв не робіть зажарку та не додавайте томатну пасту.
Дієта при гастриті триває щонайменше три місяці. Для попередження рецидиву (повторної появи патології) слід дотримуватись дієтичного харчування все життя.
При гастриті можна вживати такі солодощі: мармелад, желе, пастилу, зефір. Також при гастриті дозволені натуральний мед, згущене молоко та варення.
При гастриті можна їсти банани, яблука, груші. У разі зниженої кислотності можна вживати невелику кількість цитрусових (мандарини, грейпфрути, апельсини).