Logo
0 800 30 11 77

Яка норма тестостерону і за що він відповідає?

Яка норма тестостерону і за що він відповідає?
Читати 6 хвилин | Створено: 9 червня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 66784 66784
Тестостерон — статевий гормон, що впливає на фізіологічний розвиток, статеве дозрівання, роботу репродуктивної, нервової, серцево-судинної та інших систем.

Чоловічий організм більш залежний від тестостерону, ніж жіночий, через високу концентрацію гормону.

Що таке тестостерон?

Тестостерон — це гормон, який виробляється в надниркових залозах, чоловічих яєчках і жіночих яєчниках. З віком (після 40 років) або на тлі захворювань рівень тестостерону може змінюватися.

Вироблення тестостерону

Вироблення тестостерону

За що відповідає тестостерон?

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

Від рівня тестостерону залежать самопочуття, статева, дітородна функції. Тестостерон відповідає за:

  • метаболізм жирів;
  • роботу серця, судин;
  • підтримання щільності кісткової тканини;
  • м'язовий ріст;
  • вироблення сперми;
  • статевий потяг;
  • підтримання нормальної роботи передміхурової залози.

Також тестостерон впливає на появу і розвиток вторинних статевих ознак у чоловіків. Наприклад, низький тембр голосу, ріст волосся на тілі та обличчі.

Норма тестостерону в жінок і чоловіків

Допустимі рівні тестостерону залежать від статі та віку. Для визначення концентрації гормону в організмі проводяться лабораторні дослідження венозної крові.

Норма загального тестостерону в чоловіків і жінок

Вік і стать

Загальний тестостерон

Індекс вільного тестостерону

Чоловіки до 50 років

8-31 нмоль/л

35-92,6%

Чоловіки після 50 років

5-31 нмоль/л

24,3-72,1%

Жінки

До 1,8 нмоль/л

До 5,6%

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми загального тестостерону в чоловіків і жінок

Таблиця норми загального тестостерону в чоловіків і жінок

Для обчислення індексу вільного тестостерону загальний тестостерон необхідно розділити на вміст глобуліну, що зв'язує статеві гормони. Наприклад, якщо рівень загального тестостерону становить 20 нмоль/л, а вміст глобуліну — 40 нмоль/л, то індекс вільного тестостерону дорівнює 50%.

Коли потрібно здати аналіз на тестостерон?

Лабораторні тестостеронові дослідження проводять у разі приймання ліків, що впливають на гормональний фон, затримки статевого розвитку, прискореного статевого дозрівання, слабкої ерекції. Також аналіз на тестостерон виконують у разі зниження м'язової маси, втрати вторинних статевих ознак, остеопорозу, безпліддя, депресії.

Рівень тестостерону може коливатися залежно від часу доби. Щоб звести до мінімуму похибки вимірювань, у віці до 45 років бажано здавати венозну кров вранці до 09:00. Пацієнтам старше 45 років необхідно пройти лабораторну діагностику до 14:00.

Аналіз на загальний тестостерон показує сумарну концентрацію гормону — вільного (доступного для використання організмом) і пов'язаного з білками. У разі виникнення сумнівів у достовірності результатів слід повторно здати кров на дослідження.

Причини зниженого тестостерону 

Причини низького тестостерону в чоловіків включають захворювання нирок, печінки, гіпофіза, генетичні порушення. Інші причини зниження тестостерону в чоловіків:

  • зловживання алкогольними напоями;
  • затримка розвитку;
  • травми яєчок, голови;
  • доброякісні та злоякісні пухлини;
  • ведення малорухливого способу життя;
  • шкідливі звички;
  • проходження курсів хіміотерапії;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння.

Ще одним чинником зниження тестостерону є старіння організму. Низький тестостерон у жінок пояснюється порушенням роботи гіпофіза, яєчників, хворобами надниркових залоз.

Симптоми зниженого тестостерону

У жінок зниження рівня тестостерону проявляється безпліддям, нерегулярним менструальним циклом, сухістю піхви, відчуттям втоми. Симптоми низького тестостерону в чоловіків:

Також через низький рівень тестостерону знижуються працездатність, концентрація уваги. Не виключаються перепади настрою, безсоння, підвищена дратівливість.

Як підвищити тестостерон?

Щоб збільшити тестостерон, потрібно підвищити фізичну активність, позбутися зайвої ваги, уникати недосипання, переїдання. Необхідно вживати продукти, що містять цинк і вітамін D, відмовитися від куріння й алкоголю. Для усунення дефіциту тестостерону також можуть застосовуватися гормональні та інші медикаменти, призначені лікарем.

Чи безпечні бустери тестостерону?

Бустери — допоміжні речовини, що використовуються для підвищення рівня тестостерону в крові. Під час вживання бустерів може підвищуватися ризик функціональних порушень печінки, серця, судин, виникнення доброякісних новоутворень, апное, тромбозу, набряків, запалення шкіри. Щоб уникнути побічних ефектів, будь-які препарати використовуються тільки за погодженням з урологом.

Продукти, що підвищують тестостерон

З метою підвищення тестостерону раціон можна доповнити листовими зеленими овочами. Інші продукти, що підвищують тестостерон:

  • гранат;
  • імбир;
  • бобові;
  • горіхи;
  • оливкова олія.

На вироблення тестостерону благотворно впливає цинк. Мікроелемент міститься в морських продуктах, наприклад, у жирній рибі та устрицях.

Утримання і тестостерон

Утримання протягом кількох днів або тижнів допомагає підвищити тестостерон у чоловіків. Під час досліджень було встановлено, що сплеск концентрації гормону спостерігається протягом одного-трьох тижнів після утримання. Якщо розглядати тривалий проміжок часу, то регулярний секс і мастурбація не мають відчутного впливу на рівень тестостерону.

Причини підвищеного тестостерону

Високий тестостерон у чоловіка є наслідком зловживання стероїдами, пухлин у яєчках, хвороб надниркових залоз. У жінки підвищення рівня тестостерону пов'язане з полікістозом, онкологією яєчників, патологіями надниркових залоз, розладами гіпофіза.

Ознаки підвищеного тестостерону

Симптоми підвищеного тестостерону в жінок включають втрату лібідо, безпліддя (неможливість завагітніти), низький голос, потоншання і випадання волосся (на скронях і маківці). Інші наслідки підвищення тестостерону в жінок:

  • припинення або зниження частоти менструацій;
  • зменшення грудей;
  • акне, надмірна жирність шкіри;
  • збільшення ваги, ріст волосся на обличчі або тілі.

Високий тестостерон у чоловіків проявляється безсонням, ожирінням, утрудненим сечовипусканням. Можуть спостерігатися головні болі, перепади настрою, підвищена агресивність.

Як знизити тестостерон?

Якщо надмірна концентрація тестостерону в крові зумовлена прийомом медичних препаратів, необхідно проконсультуватися з лікарем, який може внести корективи в схему лікування (наприклад, зменшити дозування). У разі, коли високий тестостерон є ускладненням пухлинних хвороб або захворювань репродуктивної системи, слід пройти лікувальний курс, призначений гінекологом, ендокринологом або іншим медичним фахівцем.

Продукти, що знижують тестостерон

Для зниження тестостерону рекомендується виключити з раціону алкоголь, м'яту, дотримуватися низьковуглеводної дієти. Продукти та поживні речовини, що знижують рівень тестостерону, включають корінь солодки, жирні кислоти омега-6 і білок (у разі вживання понад 3,4 грама білка на кожен кілограм ваги).

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Кропивницький

Яка норма тестостерону і за що він відповідає? - Кузьо Аліна Йосипівна
Кузьо Аліна Йосипівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Тестостерон — на який день циклу здавати?

Рекомендується проводити лабораторне дослідження крові з другого по п'ятий день циклу. Зазначений період характеризується мінімальними гормональними коливаннями.

2. Де виробляється тестостерон?

Найбільша кількість гормону виробляється в клітинах Лейдіга, розташованих у яєчках. У незначних обсягах тестостерон виробляється наднирковими залозами, а в жінок — ще й яєчниками.

3. Як перевірити рівень тестостерону?

Для перевірки рівня тестостерону необхідно здати аналіз крові. Дослідження проводиться вранці, натщесерце (пити воду дозволяється).

4. На що впливає тестостерон?

Гормон впливає на статевий потяг, стан кісткової, м'язової, жирової тканини. Від рівня тестостерону залежить вироблення еритроцитів і сперматозоїдів, еректильна функція.

5. Що важливіше — загальний тестостерон чи вільний?

Для комплексної оцінки гормонального фону рекомендується здати обидва аналізи — на загальний і вільний тестостерон. Загальний тестостерон пов'язаний з гемоглобіном, білком, статевими гормонами, а вільний — чистий, активний гормон, що взаємодіє з клітинами організму.

6. Як підвищити тестостерон у чоловіків у домашніх умовах?

Для підвищення концентрації тестостерону в крові рекомендується вести активний спосіб життя (підтримувати адекватний рівень фізичних навантажень). Інші способи підвищення тестостерону в домашніх умовах:

  • щодня проводити час на свіжому повітрі (ультрафіолет сприяє підтримці гормонального балансу);
  • нормалізувати сон (уникати недосипання);
  • виключити стресові перевантаження;
  • обмежити споживання алкоголю;
  • позбутися зайвих кілограмів.

Слід переглянути перелік використовуваних ліків. Деякі препарати можуть впливати на гормональний фон.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Яка норма тестостерону і за що він відповідає?
Медична сестра.
Яка норма тестостерону і за що він відповідає?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 10 місяців тому
Доброго дня. Таке запитання. Як підвищити тестостерон у літнього чоловіка?
Відповісти
Добрий день. За відсутності протипоказань ендокринолог може призначити препарати, спрямовані на підвищення рівня тестостерону. Також корисні помірні фізичні навантаження. Необхідно знизити стрес, нормалізувати сон, позбутися зайвої ваги.
Володимир 10 місяців тому
Добрий день. Можете коротко пояснити, що дає аналіз на тестостерон?
Відповісти
Добрий день. Аналізи на тестостерон проводяться в рамках діагностики різних захворювань і гормональних порушень. Вивчаючи результати досліджень і скарги пацієнта, терапевт або вузькоспеціалізований лікар призначає лікування.
Микола 10 місяців тому
Добрий вечір. Мені призначили аналіз на тестостерон, підкажіть, коли його краще здавати (в якій половині дня)?
Відповісти
Добрий день. Для підвищення достовірності результатів аналіз рекомендується здавати вранці (до 09:00).
Віталій 10 місяців тому
Добрий день. У мене останнім часом практично не виникає бажання займатися сексом. Чи можливий подібний вплив низького тестостерону на організм людини?
Відповісти
Добрий день. Зниження лібідо може вказувати на низький тестостерон. Більш точну інформацію можна отримати після аналізу крові.
Ірина 10 місяців тому
Доброго дня. Я помітила, що на обличчі росте волосся, це може бути ознакою високого тестостерону?
Відповісти
Добрий день. Ріст волосся на обличчі є однією з ознак підвищеної концентрації тестостерону. Щоб отримати більш точну клінічну картину, необхідно здати аналізи.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!