Що таке холестерин?
Холестерин — це воскоподібна речовина, що належать до класу жирів (ліпідів). Більша частина виробляється в печінці, менша — в епітелії кишківника, корі надниркових залоз і статевих залозах (яєчниках у жінок і яєчках у чоловіків). Також холестерин надходить в організм з їжею.
Функції холестерину | |
Функція | Характеристика |
Виробництво гормонів | Холестерин — попередник для синтезу гормонів статевої системи (естрогену, прогестерону та тестостерону) і кори надниркових залоз (кортизолу та альдостерону). |
Структурна функція | Холестерин є основною складовою клітинних мембран в організмі. Він забезпечує стабільність і проникність мембран, допомагаючи їм зберігати свої структуру і функцію. |
Синтез вітаміну D | Холестерин відіграє основну роль у процесі утворення вітаміну D у шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Вітамін D необхідний для нормального обміну кальцію і фосфору, а також для здоров'я кісток та імунної системи. |
Травлення | Холестерин потрібен для утворення жовчних кислот, які допомагають розщеплювати і засвоювати жири в їжі. Жовчні кислоти, що містять холестерин, виділяються в кишківник і допомагають змішувати жири з водою, полегшуючи їхнє перетравлення і засвоєння. |
Холестерин також відіграє роль в утворенні мієлінової оболонки, яка обволікає нервові волокна. Мієлін забезпечує електричну ізоляцію і покращує передачу нервових імпульсів, що важливо для правильної роботи нервової системи.
Чи буває поганий холестерин?
Поставте своє питання терапевту «ОН Клінік»
Холестерин поділяють на типи залежно від їхніх властивостей і ролі в організмі. Види холестерину:
- ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Вважається «поганим» холестерином, оскільки його високий рівень може бути пов'язаний зі збільшеним ризиком серцево-судинних захворювань. ЛПНЩ транспортує холестерин із печінки до тканин та органів організму, де він змішується з іншими речовинами в крові та відкладається на стінках артерій, утворюючи атеросклеротичні бляшки;
- ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Є «хорошим» холестерином, оскільки допомагає вивести зайву кількість жироподібної речовини з тканин і артерій, повертаючи її назад у печінку для подальшого оброблення та виведення з організму. Він має антиоксидантні та протизапальні властивості, покращує функцію судинного ендотелію і запобігає утворенню тромбів, знижуючи ризик розвитку тромбозу та обструкції (закупорювання) артерій;
- тригліцериди (форма ліпідів, у якій зберігається енергія в організмі). Вони утворюються з надлишкових калорій, які не одразу використовуються для енергії, і зберігаються в жирових клітинах.
Загальний холестерин — це сума всіх типів холестерину в крові, включно з ЛПНЩ і ЛПВЩ, тригліцеридами. Він служить первинним показником для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.
Норма холестерину в жінок і чоловіків
Норма холестерину може варіюватися залежно від статі, віку, сімейної історії та особистого анамнезу (наявності хронічних захворювань, рівня цукру в крові).
Норма холестерину в крові у чоловіків | ||||
Вік | Загальний холестерин (ммоль/л) | Холестерин ЛПВЩ (ммоль/л) | Холестерин ЛПНЩ (ммоль/л) | Тригліцериди (ммоль/л) |
20-29 років | Менше 5,18 | Понад 1,03 | Менше 3,37 | Менше 1,70 |
30-39 років | Менше 5,59 | Понад 1,03 | Менше 3,37 | Менше 1,70 |
40-49 років | Менше 5,80 | Понад 1,03 | Менше 4,14 | Менше 1,88 |
50-59 років | Менше 6,18 | Понад 1,03 | Менше 4,90 | Менше 2,26 |
60-69 років | Менше 6,41 | Понад 1,03 | Менше 5,18 | Менше 2,53 |
70+ років | Менше 6,63 | Понад 1,03 | Менше 5,40 | Менше 2,82 |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Таблиця норми холестерину в крові у чоловіків
Зазвичай холестерин у чоловіків підвищується після 45 років, а у жінок — після 55 років. Зростання рівня ліпідів пов'язане зі змінами гормонального фону.
Таблиця норми холестерину в жінок за віком | ||||
Вік | Загальний холестерин (ммоль/л) | Холестерин ЛПВЩ (ммоль/л) | Холестерин ЛПНЩ (ммоль/л) | Тригліцериди (ммоль/л) |
20-29 років | Менше 5,18 | Понад 1,55 | Менше 3,37 | Менше 1,70 |
30-39 років | Менше 5,59 | Понад 1,30 | Менше 3,99 | Менше 1,70 |
40-49 років | Менше 5,80 | Понад 1,30 | Менше 4,14 | Менше 1,88 |
50-59 років | Менше 6,18 | Понад 1,30 | Менше 4,90 | Менше 2,26 |
60-69 років | Менше 6,41 | Понад 1,30 | Менше 5,18 | Менше 2,53 |
70+ років | Менше 6,63 | Понад 1,30 | Менше 5,40 | Менше 2,82 |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Норма холестерину в жінок за віком
У нормі загальний холестерин підвищується в другому-третьому триместрі вагітності до 50%, оскільки тіло використовує ліпіди для росту і розвитку плода. Рівень холестерину нормалізується протягом місяця після народження дитини.
Який рівень холестерину вважається критичним?
Зазвичай критичним вважається рівень «поганого» холестерину, що перевищує 5,4 ммоль/л. Однак визначення критичного рівня холестерину може відрізнятися залежно від індивідуальних чинників: наявності інших захворювань (наприклад, діабету, серцево-судинних патологій), спадкової схильності.
Причини підвищеного холестерину
Рівень ліпідів може підвищуватися через генетичну схильність. Інші причини підвищеного холестерину:
- незбалансоване харчування. Дієта з високим вмістом цукру, насичених жирів і трансжирів підвищує рівень ЛПНЩ;
- ожиріння. Зайва вага може впливати на обмін ліпідів і рівень гормонів, що регулюють ліпіди;
- нестача фізичної активності. Сидячий спосіб життя знижує здатність організму метаболізувати холестерин;
- куріння. Тютюн викликає окислювальний стрес і запалення в організмі, а також звужує судини і пошкоджує внутрішній шар судинних стінок артерій, роблячи їх більш схильними до атеросклерозу;
- хронічний стрес. Гормони стресу (кортизол і адреналін) підвищують рівень цукру в крові та викликають запалення, що з часом призводить до вироблення більшої кількості холестерину;
- цукровий діабет другого типу. Коли цукру занадто багато, він прикріплюється до молекул холестерину;
- менопауза. Різке зниження статевого гормону естрогену підвищує рівень ліпідів;
- захворювання печінки (неалкогольна жирова хвороба печінки і стеатогепатит). На тлі хвороби відбувається збій у функціонуванні органу, роблячи його нездатним до вироблення, переробки та розщеплення холестерину;
- часте споживання алкоголю. Спирт, як і холестерин, розщеплюється печінкою, тож надмірне споживання алкоголю призводить до «перевантаження» і підвищує ризик порушення функції органу;
- захворювання нирок (наприклад, нефротичний синдром, ниркова недостатність). За патологій нирок знижується функція фільтрації, що призводить до затримки токсичних речовин і метаболітів в організмі, порушення обробки та виведення холестерину.
Протизаплідні таблетки, ретиноїди, кортикостероїди, противірусні та протисудомні препарати, діуретики та бета-блокатори також можуть збільшувати рівень холестерину. Причиною підвищеного холестерину в худих людей також можуть бути ендокринні захворювання (гіпотиреоз, синдром полікістозних яєчників, гіперпаратиреоз) і патології щитоподібної залози (панкреатит).
Дослідження показують, що надмірне споживання кави (більше двох чашок на день) і холестерин можуть бути взаємопов'язані. У френч-пресі, турецькій каві та еспресо не використовується фільтр, тому маслянисті сполуки в зернах (дітерпени), просочуються в чашку, підвищуючи рівень ЛПНЩ.
Симптоми підвищеного холестерину
У більшості випадків високий холестерин ніяк не проявляється і виявляється під час здачі аналізу крові на ліпідний профіль. Можливі симптоми підвищеного холестерину в жінок і чоловіків:
- жирові горбки (ксантоми). На шкірі в області ліктів, колін, сідниць утворюються жовтуваті відкладення;
- болі в грудях. Підвищений холестерин може призвести до утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій серця, що може спричиняти стенокардію;
- утруднене дихання. Звуження артерій, спричинене жировими відкладеннями, може призвести до погіршення кровопостачання легень, спричиняючи проблеми з диханням під час фізичного навантаження;
- сірувато-білі кільця навколо очей. Зазвичай локалізуються в ділянці нижньої або верхньої повіки через накопичення ліпідів.
Через погіршення стану артерій також може підвищуватися артеріальний тиск і з'являтися інтермітуюча кульгавість, що спричиняє болі в ногах під час ходіння та фізичної активності. Ознаки підвищеного холестерину на обличчі можна побачити на фото.
Високий рівень ліпідів у крові є фактором ризику для розвитку серцево-судинних захворювань, за підозри на які необхідна консультація кардіолога. Можливі наслідки високого холестерину:
- атеросклероз;
- ішемічна хвороба серця;
- інсульт;
- захворювання сонних і периферичних артерій;
- периферична артеріальна хвороба;
- гіпертонія.
Холестерин також може бути пов'язаний із розвитком жовчнокам'яної хвороби, цирозу печінки, хронічними запальними станами. Для перевірки ліпідного профілю необхідно здати аналіз на холестерин.
Як знизити холестерин?
Зменшити рівень ліпідів у крові можна за допомогою коригування способу життя і прийому лікарських препаратів. Способи знизити холестерин:
- Уникайте вживання алкогольних напоїв.
- Знижуйте вагу.
- Відмовтеся від куріння тютюну.
Також важливо збільшити фізичну активність і займатися мінімум 150 хвилин на тиждень. У програму тренувань можна включити вправи на зміцнення м'язів, швидку ходьбу, плавання, їзду на велосипеді.
За високого рівня ліпідів кардіолог або гастроентеролог можуть призначити лікарські препарати. Медикаментозне лікування підвищеного холестерину:
- статини. Блокують речовину, необхідну печінці для вироблення холестерину;
- інгібітори всмоктування холестерину. Знижують рівень холестерину в крові завдяки обмеженню всмоктування тонким кишківником отриманих з їжі ліпідів;
- бемпедоєва кислота. Зменшує кількість холестерину, що потрапляє в кровотік із продуктів харчування;
- смоли, що зв'язують жовчні кислоти. Ліки побічно знижують рівень холестерину, «змушуючи» печінку використовувати надлишок ліпідів для виробництва більшої кількості жовчних кислот;
- інгібітори PCSK9. Допомагають печінці поглинати більше холестерину ЛПНЩ;
- фібрати. Знижують вироблення печінкою холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності та прискорюють видалення тригліцеридів із крові;
- ніацин. Обмежує здатність печінки виробляти холестерин ЛПНЩ.
Добавки жирних кислот омега-3 також можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів. Тип препарату і його дозування визначає лікар залежно від рівня холестерину, віку, наявності хронічних захворювань.
Які продукти знижують холестерин?
«Вбивцями» холестерину вважають ненасичені жири, клітковину і нежирні молочні продукти, які необхідно включити в раціон для зменшення кількості ліпідів.
Таблиця продуктів, що знижують холестерин | |
Цілісні злаки | Вівсяна каша, пшеничні висівки, кіноа, ячмінь, гречка |
Фрукти, овочі, ягоди | Яблука, груші, цитрусові (апельсини, лимони і грейпфрути), ягоди (полуниця, чорниця і малина), авокадо, броколі, морква, шпинат |
Риба | Лосось, тунець, сардини, макрель, оселедець |
Горіхи та насіння | Волоські горіхи, мигдаль, фундук, чіа-насіння, льон |
Боби та інші білки | Сочевиця, квасоля, нут, кіноа, тофу |
Рослинні олії | Оливкова, кокосова та авокадова |
Рідини | Зелений чай |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Таблиця продуктів, що знижують холестерин
Продукти, що знижують холестерин, рекомендується споживати в сирому вигляді, варити, готувати на парі або запікати. Важливо відмовитися від приготування на грилі, смаження на соняшниковій олії та фритюру.
За підвищеного холестерину можна їсти банани, оскільки вони багаті калієм і харчовими волокнами. Банани можуть слугувати смачною і корисною альтернативою іншим солодощам або закускам, які можуть містити більше насичених жирів або доданого цукру.
Дієта за підвищеного холестерину
Правильне харчування, що передбачає відмову від насичених жирів і трансжирів, допоможе нормалізувати рівень холестерину. Дієта за високого холестерину:
- Включіть у щоденний раціон фрукти, овочі та цільнозернові продукти.
- Вибирайте корисні білки (нежирні м'ясо і морепродукти, бобові). Також обмежте вживання червоного м'яса до одного-трьох разів на тиждень.
- Їжте жирну рибу (лосось, сардини та скумбрію) мінімум двічі на тиждень.
- Включіть у раціон здорові жири (горіхи, насіння, авокадо, оливки та рослинні олії для приготування їжі).
- Замініть цукор на натуральні підсолоджувачі або стевію.
Також рекомендується віддати перевагу неароматизованому молоку з низьким або зниженим вмістом жиру (0-1%), йогурту. Замість солі можна використовувати трави і спеції для надання смаку стравам.
Меню на тиждень за високого холестерину
Меню за підвищеного холестерину має бути збалансованим і корисним.
Меню на тиждень за високого холестерину | |||||
День | Сніданок | Другий сніданок | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Вівсянка з ягодами та горіхами | Яблуко | Гречка з тушкованими овочами | Морква з гуакамоле | Запечений лосось з овочами |
Вівторок | Омлет з білків | Грейпфрут | Салат із курки з оливковою олією | Волоські горіхи | Тушковані овочі з кускусом і тофу |
Середа | Тост з авокадо та помідорами | Ягідний смузі | Запечена курка з овочами | Ягоди з йогуртом | Рибний суп з овочами |
Четвер | Яєчня з овочами | Цитрусовий фруктовий салат | Риба на грилі з овочами | Міні-морквини з хумусом | Запечені курячі грудки з кіноа та овочами |
П'ятниця | Вівсяні висівки з ягодами | Волоські горіхи | Кіноа з тушкованими овочами | Мигдаль і яблуко | Тушкована яловичина з овочами |
Субота | Шпинатний омлет | Мигдаль | Салат із тунцем та оливками | Тост з авокадо | Легкий курячий суп з овочами |
Неділя | Сендвіч з овочами та тофу | Ягоди та йогурт | Гречка з куркою та овочами | Волоські горіхи | Парова риба з овочами на парі |
Рецепти страв при підвищеному холестерині
Нижче представлені рецепти страв при підвищеному холестерині, які допоможуть урізноманітнити раціон, зробивши його смачним і корисним.
Омлет з овочами та авокадо

Інгредієнти
- яйця — 2 шт.;
- знежирене молоко — 1 ст. л.;
- будь-які свіжі овочі — ¼ чашки;
- авокадо — ¼ шт.;
- зелень і спеції (петрушка; базилік; чорний перець) — за смаком;
- оливкова олія — 1 ч. л.
- У мисці збийте яйця з молоком до однорідної суміші.
- Розігрійте оливкову олію на сковороді на середньому вогні.
- Наріжте овочі та додайте їх на сковороду, обсмажте до м'якості.
- Полийте овочі яєчною сумішшю. Зачекайте кілька секунд, щоб омлет почав застигати.
- Переверніть омлет на інший бік і готуйте ще кілька хвилин, поки яйця не приготуються.
- Перекладіть омлет на тарілку і прикрасьте його нарізаним авокадо.
- Посипте свіжою зеленню та спеціями за смаком.
- Подайте омлет із цільними злаками та свіжими овочами.
Куряче філе з овочами

Інгредієнти
- куряче філе — 2 шт.;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- цибулина — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- болгарський перець (червоний і жовтий) — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- кабачок — 1 шт.;
- томатна паста — 1 ст. л.;
- сушені трави (базилік; орегано; розмарин) — 1 ч. л.;
- сіль і перець — за смаком.
- Промийте всі овочі під проточною водою.
- Наріжте перець смужками, моркву кружечками, кабачок і цибулину півкільцями, подрібніть часник.
- Розігрійте оливкову олію на сковороді на середньому вогні.
- Додайте нарізану цибулю та часник і обсмажте їх до прозорості.
- Покладіть курячі грудки й обсмажте їх із двох боків до золотистого кольору.
- Додайте нарізані моркву, перець і кабачок та обсмажте разом із куркою близько 5-7 хвилин.
- Додайте томатну пасту, сушені трави, сіль і перець. Перемішайте, щоб усі інгредієнти рівномірно змішалися.
- Накрийте сковорідку кришкою і готуйте ще 10-15 хвилин доти, доки курка повністю не пропечеться, а овочі не стануть м'якими.
- Подайте курячі грудки з овочами з цільним злаком (наприклад, кіноа чи гречкою) або салатом зі свіжих овочів.
Зелений салат із волоськими горіхами

Інгредієнти
- свіжий шпинат або салат — 50 г;
- невеликий огірок — 1 шт.;
- помідор — 1 шт.;
- червона цибуля — ½ шт.;
- морква — 1 шт.;
- волоські горіхи — ¼ чашки;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- сіль і свіжомелений чорний перець — за смаком.
- Промийте овочі під проточною водою.
- Підготуйте всі інгредієнти: порвіть шпинат і салат, наріжте помідор, огірок, цибулю, натріть моркву, подрібніть горіхи.
- У великій мисці змішайте шпинат або салат, огірок, помідор, цибулю, і натерту моркву.
- Посипте салат подрібненими волоськими горіхами.
- В окремій мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, сіль і перець, щоб вийшов соус.
- Полийте салат соусом перед подачею і акуратно перемішайте.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Лабораторні аналізи в ОН Клінік Харків Ярослава Мудрого


Лабораторні аналізи ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Холестерин ЛПНЩ може накопичуватися на стінках судин і сприяти розвитку атеросклерозу. Речовини та чинники, що допомагають розчинити холестерин у судинах:
- високий рівень «хорошого» холестерину. ЛПВЩ переносить надлишковий холестерин із тканин і повертає його в печінку для опрацювання та видалення з організму;
- омега-3 жирні кислоти (містяться в лососі, сардинах, трісці, лляному насінні та горіхах). Можуть допомогти знизити рівень холестерину і запалення в судинах;
- антиоксиданти (вітаміни C і E, коензим Q10). Захищають судини від окисного стресу, який може сприяти накопиченню холестерину;
- харчова клітковина, що розщеплюється. Допомагає «зв'язувати» холестерин у їжі та видаляти його з організму.
Також корисні фітостероли — рослинні компоненти, які можуть блокувати поглинання холестерину в кишечнику і сприяти його виведенню з організму. Містяться в рослинних оліях, горіхах, насінні та деяких овочах.
Побачити, який вигляд має холестерин, неможливо, оскільки він є безбарвною і безформною речовиною. В організмі людини існує у вигляді ліпопротеїнів — комплексних структур, які містять холестерин і різні типи ліпідів (жирів).
Виявити рівень холестерину можна тільки за допомогою здачі аналізів на холестерин. Молодим людям старше 20 років показано проходити тест кожні п'ять років. Чоловікам віком від 45 до 65 років і жінкам — від 55 до 65 рекомендовано перевіряти рівень холестерину кожні один-два роки.
За високого рівня ліпідів рекомендується уникати додавання вершків, цукру, солодких сиропів у чай і каву. До чаю за підвищеного холестерину можна:
- цитрусові фрукти (багаті на пектин). У чай можна видавити трохи соку лимона або лайма;
- імбир. Імбир має антиоксидантні властивості, його можна додавати до чаю в сухому або свіжому вигляді;
- м'ята. Допомагає травленню і може сприяти зниженню рівня холестерину.
Чай також можна приправити корицею, насипавши кілька щіпок у напій і перемішавши перед вживанням. Замість цукру можна використовувати мед або цукрозамінник.
До гарячих напоїв можна взяти чорний шоколад (із вмістом какао понад 70%) або горіхи (мигдаль, волоський горіх, фундук). Фрукти і сухофрукти також є корисною альтернативою солодощам, оскільки містять поживні речовини і харчові волокна. Під час приготування домашніх десертів потрібно використовувати цільні злаки, нежирні молочні продукти, натуральні підсолоджувачі та стевію.
Знизити холестерин народними засобами без коригування способу життя, дотримання дієти і прийому лікарських препаратів неможливо. Методи зниження холестерину в домашніх умовах:
- часник. Рекомендується вживати один-два зубчики часнику на день. Часник може трохи знизити рівень холестерину, проте на короткий термін;
- омега-3 жирні кислоти. Можна вживати у вигляді продуктів, включивши в раціон жирну рибу, або в капсулах (після консультації з лікарем);
- лляне насіння. Багате харчовими волокнами й омега-3 жирними кислотами. Можна додавати мелене лляне насіння в йогурт, каші або смузі. Рекомендується вживати одну-дві столові ложки меленого лляного насіння на день;
- зелений чай. Можна пити дві-три чашки зеленого чаю на день.
Харчові волокна, що містяться в овочах, фруктах, горіхах і цільних злаках, можуть допомогти знизити рівень холестерину. Важливо збільшити споживання харчових волокон, включаючи їх у щоденний раціон.
Холестерин «боїться» бобових (квасолі, сої, гороху, нуту та сочевиці), які багаті на станоли, стерини, розчинні харчові волокна, білки, фітохімікати. Завдяки своєму складу бобові «зв'язують» холестерин і допомагають видаляти його з організму, мають антиоксидантні властивості та допомагають захищати судини від ушкоджень і запалення.
Для нормалізації ліпідного профілю важливо відмовитися від солодких газованих напоїв, соків, смузі, коктейлів.
Продукти, які категорично не можна їсти при високому холестерині | |
Категорія продуктів | Приклади продуктів |
Жирні м'ясо та м'ясні продукти | Яловичина, свинина, ковбаси, сосиски |
Готові харчові продукти | Сухарики, чіпси, снеки |
Жирні молочні продукти | Вершки, вершкове масло, сири з високим вмістом жиру |
Кондитерські вироби | Тістечка, печиво |
Жирні соуси | Майонез |
Субпродукти | Печінка, нирки, серце, легені |
Жирні морепродукти | Креветки, устриці, восьминоги |
Продукти з високим вмістом цукру | Цукерки, шоколад, десерти |
До продуктів, які підвищують холестерин, також відносять фастфуд (піцу, гамбургери, картоплю фрі). Холестерин у яйцях міститься в невеликій кількості, тому їх можна вживати, проте краще віддавати перевагу білкам замість жовтків.