Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися ксантелазми?

Як позбутися ксантелазми?
Читати 4 хвилини | Створено: 19 листопада 2021 | Оновлено: 19 листопада 2021 | 105893 105893
Про порушення ліпідного обміну можуть свідчити не лише захворювання серцево-судинної системи, а й поява на шкірі повік жирових відкладень — ксантелазм.

Що таке ксантелазма?

Ксантелазма — хвороба очей, за якоъ на внутрішніх куточках повік чи навколо очей утворюються підшкірні жирові бляшки. Подібні бляшки під очима складаються з холестерину та є доброякісними утвореннями. Їхня поява може свідчити про порушення ліпідного обміну: підвищений рівень холестерину, ліпопротеїнів низької щільності (ЛНП), аполіпопротеїнів.

Як виглядає ксантелазма?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Холестеринові відкладення на повіках виявляються у вигляді чітко окреслених жовто-помаранчевих плям або горбків розміром від 2 до 30 мм. На початкових стадіях розвитку можуть нагадувати контагіозного молюска, на більш пізніх — атерому. На дотик ксантелазма повіки може бути м'якою або напівтвердою.

Жовті плями можуть утворюватися над очима та на нижніх повіках, не викликаючи больових відчуттів. У поодиноких випадках утворення на повіках жовтих наростів може супроводжуватися свербінням.

Ксантелазма чи пласка ксантома повік?

Пласка ксантома — жирове утворення, що злегка піднімається і може формуватися на будь-якій ділянці тіла: обличчі, шиї, плечах, шкірі між пальцями рук, долонях. Пласка ксантома або ксантелазма відрізняються локалізацією на тілі: пласка ксантома, що розташовується на повіках, називається ксантелазмою.

Збільшення ксантелазми або пласкої ксантоми повік з часом може завдавати дискомфорт під час морганні і тому потребує видалення. Показанням до видалення ксантелазм повіки також є психологічний дискомфорт.

Як видалити ксантелазму?

Видалення бляшок холестерину є основним способом лікування ксантелазм. Видалити ксантелазму можна лише хірургічним шляхом. Перед процедурою видалення відкладень холестерину під очима рекомендується здати аналізи крові на згортання, статеві інфекції, а також загальний аналіз крові.

Видалення ксантелазми хірургічним шляхом проводиться під місцевим знеболенням, а сама процедура займає трохи більше за 30 хвилин. Новоутворення висікаються за допомогою скальпеля та хірургічних ножиць. Естетична хірургія ксантелазми з використанням косметичних швів дозволяє не тільки видалити відкладення холестерину, а й уникнути утворення рубців на обличчі.

Щоб позбутися ксантелазми та попередити її повторне утворення, рекомендується звернутися до пластичного хірурга для виявлення причин утворення холестеринових горбків на шкірі. Ксантелазми під очима формуються через високий вміст холестерину в крові. Подібний стан організму може розвиватися за незбалансованого харчування (дієти з переважанням ненасичених жирів), малорухливого способу життя. Заи надто високого рівня ліпідів лікар може призначити прийом медикаментів та дотримання дієти для нормалізації рівня холестерину.

Відновлення після видалення ксантелазми

Період відновлення після видалення ксантелазми, як правило, триває один тиждень. Протягом зазначеного проміжку часу не рекомендується користуватися декоративною косметикою, щоб не допустити зараження післяопераційного шва. Також слід тимчасово відмовитися від прийому гарячих ванн, відвідування бань, саун та уникати інших типів впливів, що розширюють судини. Без усунення причин, що викликає формування холестеринових утворень, можливим ускладненням після видалення ксантелазми може бути її рецидив.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як позбутися ксантелазми? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чим мазати ксантелазму?

Самостійне використання олій та інших засобів для лікування жовтих утворень на повіках неефективне та небезпечне. Зовнішні засоби не сприяють нормалізації рівня холестерину, проте їх попадання на слизову оболонку очей може спровокувати її подразнення.

2. Чому з'являється ксантома повіки?

Холестеринові відкладення навколо очей можуть формуватися через підвищений вміст ліпідів у крові. Основними причинами виникнення ксантелазми повік є:

  • генетичні порушення ліпідного обміну;
  • спосіб життя (незбалансоване харчування, малорухливий спосіб життя);
  • неконтрольований прийом медикаментів.

Порушення ліпідного обміну (дисліпідемія) може бути наслідком неправильної роботи ліпази (ферменту, що розщеплює жири) або мутацій у генах, які так чи інакше сприяють підвищенню рівня ліпідів у крові. Деякі хвороби, не пов'язані з обміном жирів в організмі (гіпотиреоїдизм, цукровий діабет), можуть спровокувати формування ксантелазм.

Відкладення холестерину може виникати на тлі дієти з високим вмістом насичених жирів і низьким вмістом клітковини, частого вживання алкоголю, куріння, надмірної ваги. Прийом бета-блокаторів, гормональних контрацептивів, протиепілептичних препаратів може також збільшити ризик виникнення ксантоми повік.

3. Чим відрізняються ксантома та ксантелазма?

Ксантоми виглядають як невеликі плями на шкірі, що виникають через скупчення жирів під поверхнею шкіри. Якщо ксантоми утворюються на шкірі повік, вони називаються ксантелазмами.

Лікування ксантоми та ксантелазми немає принципових відмінностей. Основним способом лікування ксантоми є її видалення. Новоутворення часто з'являються на шкірі суглобів (колінах, ліктях), ніг, рук та сідниць.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як позбутися ксантелазми?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як позбутися ксантелазми?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Олеся 2 роки тому
Добрий день! Чи може ксантелазма минути сама собою? Якщо ні, то чи обов'язково її видаляти?
Відповісти
Ксантелазма пройти сама по собі не може, оскільки причини її виникнення лежать у порушенні метаболізму. Крім того, ксантелазми рідко зникають навіть після медикаментозної нормалізації рівня холестерину в крові або лікування інших патологій, що провокують відкладення холестерину на повіках. Видалення ксантоми повіки проводиться за бажанням пацієнта, якщо новоутворення завдає дискомфорту.
Наталія 2 роки тому
Добрий день! Чи може холестерин відкладатися не на повіці, а в очах? І чим небезпечне таке захворювання?
Відповісти
Відкладення холестерину в очах можуть утворюватися на зовнішньому боці рогівки. Часто подібні відкладення формуються в літньому віці й не заважають зору. З віком через підвищений холестерин можуть формуватися бляшки Холленхорста, які можуть закупорювати великі артерії, що живлять сітківку ока. Блокування артеріального постачання сітківки (оклюзія центральної артерії сітківки) може призвести до сліпоти.
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте! На нижній повіці утворилася ксантома. Чи може вона переродитися в злоякісне утворення?
Відповісти
Ксантоми часто виникають через порушений обмін жирів в організмі і завжди є доброякісними новоутвореннями. Хоч холестеринові відкладення можуть збільшуватися в розмірах і рецидивувати (повторно з'являтися після видалення), вони не можуть викликати рак.
Дар'я 2 роки тому
Здрастуйте! Які аналізи може призначити лікар, щоб діагностувати ксантелазму?
Відповісти
Для діагностики дисліпідемії, яка може провокувати формування холестеринових плям на повіках, лікар може призначити аналіз крові на визначення ліпопротеїдів високої та низької щільності, аполіпопротеїну. У деяких випадках може знадобитися обстеження ендокринної системи для діагностики діабету, порушень щитоподібної залози.
Христина 2 роки тому
Добрый день! Недавно на верхнем веке начали появляться белые пятна. Подскажите, это может быть ксантелазмой?
Відповісти
Як правило, ксантома повіки має жовтий, інколи помаранчевий колір. Білі плями на повіках можуть свідчити про розвиток мілій — кіст епідермісу, що виникають через опіки або інші гострі ураження шкіри. На відміну від ксантоми, що являє собою жирові відкладення, мілії складаються з відкладень кератину. Для встановлення більш точного діагнозу рекомендується звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!