Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися атероми?

Як позбутися атероми?
Читати 6 хвилин | Створено: 15 жовтня 2019 | Оновлено: 15 жовтня 2019 | 56920 56920
Атерома – це кіста, яка локалізується на шкірі в сальних залозах. Атерома розвивається внаслідок утрудненого відтоку шкірного сала, яке накопичується в залозі та розтягує її протоку.

Всередині атероми знаходяться змертвілі часточки шкіри, ороговілі клітини епідермісу, краплі жиру та кристали холестерину. Іншими словами, атерома – це порожнина з капсулою, яка вміщує в себе продукти залози. Це розповсюджена патологія, яка у чоловіків зустрічається вдвічі частіше, ніж у жінок. Як правило, атерома розвивається у вік від 20 до 30 років. Частіше за все виникає атерома голови, тому що в цій ділянці шкірне сало виробляється найшвидше і найчастіше. Атероми можуть бути поодинокими або множинними.

Атерома – це доброякісне новоутворення. Це не рак і не пухлина. Атерома росте повільно та з передбачуваним перебігом. Тим не менш, атерома може стати осередком інфекції, у ній може виникнути запалення. У важких випадках виникають ускладнення: атерома може розірватися. Це призведе до формування гнійних порожнин та флегмони – важкої патології, яка характеризується гострим гнійним запаленням, сильними болями, набряком та підвищеною температурою тіла.

Дуже рідко атерома змінює клітинний склад шкіри та переходить у плоскоклітинний рак. Тому, щоб запобігти ускладнень, зверніться до лікаря-хірурга та проконсультуйтеся з приводу кісти.

Причини атероми та як її не допустити

Існує безліч причин виникнення атероми. Частіше за все кіста виникає внаслідок закупорки сального протоку або набряку волосяного фолікула, який блокує відтік шкірного сала. Крім того, відтік секрету із залози може порушитись через травму голови, запалення, надмірну жирність волосяного покриву голови та внаслідок надлишку тестостерону. На виникнення атероми можуть вплинути спадковість та порушення гормонального фону.

Щоб не допустити виникнення атероми, рекомендується виконувати чистку обличчя у косметолога, регулярно промивати шкіру голови та обличчя косметичними засобами. Особливо це стосується, якщо у людини є схильність до вугрів та жирної шкіри. Також рекомендується обмежити прийом їжі з великою кількістю жирів та вуглеводів: здобу, сало, вершкове масло та рослинну олію, горіхи, сир та шоколад.

Симптоми атероми

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Атерома має вигляд підшкірного щільного новоутворення. Розміри бувають різні: від величини горошку до курячого яйця. Кіста не болить, може трохи пересуватися під шкірою.

Атерома росте повільно: новоутворення може роками зберігати один і той же розмір. Коли кіста досягає розмірів 3–4 см, виникає косметичний дефект. На обличчі зовнішній дефект створюється, коли кіста виростає до розмірів 1 см.

Деколи атерома розкривається самостійно: виділяється гній, який має неприємних запах. Розкриття новоутворення супроводжується болями, а гній може містити часточки крові.

Часте ускладнення атероми – запальний процес, який супроводжується набряком, почервонінням шкіри в місці запалення, болями, підвищенням температури тіла. Якщо запалена атерома розкривається сама, виділяється білувата або сірувата рідина з неприємним запахом. 

У людей з жирною себореєю, надмірним потовиділенням та пустульозними вуграми виникає вторинна атерома. Частіше за все вона локалізується біля крил носа, на грудях, спині та щоках, на ділянці шиї та завушній складці. Така атерома також може розкритися та перетворитися на виразку шкіри.

Лікування атероми: який метод найефективніший?

Якщо ви виявили неболюче новоутворення на шкірі, яке може зміщуватися в межах 1–2 см разом зі шкірою, зверніться до хірурга. Лікар проведе опитування, роздивиться новоутворення та встановить діагноз. Для діагностики іноді потребується ультразвукове дослідження, консультація дерматолога та онколога.

Найбільш розповсюджений метод лікування – хірургічний: атерома видаляється зі шкіри під місцевою анестезією. Операція з видалення атероми показана в наступних випадках: коли вона досягає великих розмірів та створює косметичний дефект. Оперативне втручання можна провести в умовах медичного центру, але якщо новоутворення масивне, рекомендується госпіталізація.

Хірургічне видалення не травматичне та виконується неважко: лікар робить розріз на шкірі, видавлює атерому за вухом, видаляє капсулу новоутворення та вичищає порожнину від залишків гною або змертвілих тканин. В середньому операція триває до 30 хвилин. За 4 години до втручання рекомендується не пити і не їсти. Після видалення залишається невеликий рубець. Існують й інші методи видалення кісти. Яке саме втручання потрібно провести вам – вирішує лікар. 

Якщо в атеромі є запальний процес або інфекція, атерома не видаляється. Спочатку під місцевим знеболенням хірург розкриває новоутворення та видаляє гній, після чого він промиває та дренує порожнину. Для попередження бактеріальних ускладнень призначає антибіотики. Операція з видалення атероми виконується через 3 місяці.

Після операції можуть виникнути ускладнення. У сформованій порожнині накопичується тканинна рідина зі згустками крові. Це створює сприятливі умови для розвитку інфекції. Щоб попередити ускладнення, лікар накладає тугу пов’язку та дренаж.

Після видалення новоутворення в першу добу може підвищитися температура тіла до 37.0–38.0 0С, з’явитись набряк та болі в ділянці післяопераційної рани. Якщо таке сталось, зверніться до хірурга, який робив операцію. 

Інший метод лікування атероми – радіохвильове видалення. За допомогою радіоножа лікар розкриває ділянку шкіри над атеромою та випалює капсулу. Високочастотні хвилі створюють високу температуру – це дозволяє запаювати судини та попередити кровотечу.

Процедура видалення радіохвилями виконується під місцевим знеболенням. На відміну від хірургічного лікування, втручання за допомогою радіоножа менш травматичне: він виключає можливість кровотечі, після процедури залишається менший рубець. Рана загоюється до двох тижнів.

Якщо ви помітили новоутворення на шкірі, зверніться на консультацію до лікаря. Це дозволить вам позбутися косметичного дефекту та попередити неприємні наслідки у вигляді флегмони, інфікування, запалення та абсцесу. 

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Як позбутися атероми? - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Як позбутися атероми?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як позбутися атероми?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!