Logo
0 800 30 11 77

Що таке анестезія та як вона працює?

Що таке анестезія та як вона працює?
Читати 9 хвилин | Створено: 16 грудня 2021 | Оновлено: 16 грудня 2021 | 81107 81107
Анестезія застосовується перед проведенням хірургічних втручань для усунення больових відчуттів у пацієнта.

Під час анестезії людина може бути в глибокому медичному сні, не реагуючи на будь-які зовнішні подразники, або бути у свідомості та не відчувати лише певну частину тіла.

Що таке анестезія?

Анестезія — процедура, яка блокує проведення нервових імпульсів і зменшує больову, тактильну та температурну чутливість людини. Також під час анестезії можливе зниження рефлексів і м'язового тонусу.

Як працює анестезія?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Анестезія виконується за допомогою медикаментозних препаратів (анестетиків), які оборотно порушують збудливість нервових закінчень і цим переривають передачу нервових імпульсів у нейронах (нервових клітинах). За виконання малоінвазивних процедур анестетики наносять на шкірні покриви, за більш широких оперативних втручань препарати вводять внутрішньовенно або інгаляційно.

Як проводиться проба на анестезію?

Перед проведенням процедури виконується проба на анестезію, необхідна для виключення алергії на препарат, що вводиться, і попередження ускладнень. Анестетик наноситься на шкірні покриви та в місці нанесення робиться укол, через 15-20 хвилин лікар оцінює реакцію організму: у разі появи почервоніння, набряку, печіння або свербіння вибраний препарат використовувати не можна, його замінюють на інший. У разі отримання сумнівних результатів, коли утворюється лише невелика припухлість, можуть додатково проводити внутрішньошкірний тест (вводити анестетик у шкірні покриви).

Види анестезії

Метод знеболювання підбирається індивідуально залежно від зони впливу, обсягу оперативного втручання та загального стану пацієнта. Лікарі-анестезіологи виділяють такі види анестезії:

  • загальна;
  • регіонарна;
  • місцева.

Місцева анестезія дозволяє знеболити невелику ділянку тіла, у момент проведення процедури пацієнт перебуває у свідомості. Метод часто застосовується у косметології та стоматології, а також у пластичній хірургії за невеликих операцій (наприклад, під час отопластики). Різновидами місцевого знеболювання є аплікаційна, інфільтраційна та провідникова анестезія.

Аплікаційний метод знеболювання полягає у нанесенні анестетика у вигляді крему або мазі на шкірні покриви та слизові оболонки. Аплікаційна анестезія часто застосовується у косметології, наприклад, за виконання біоревіталізації або мезотерапії.

Інфільтраційна анестезія — ін'єкційне введення препарату у шкіру або слизову оболонку. Метод використовується в стоматології в разі потреби знеболити верхню щелепу. Тканини нижньої щелепи більш щільні, тому для проведення стоматологічних процедур у цій зоні виконують провідникову анестезію (препарат вводять поруч із нервом). Варіантами даної методики є мандібулярна (блокує нижньощелепний нерв) та торусальна (блокує нижньощелепний і щічний нерви) анестезії.

За виконання регіонарної анестезії препарат вводиться близько до нерва або спинного мозку, тим самим блокуючи чутливість у певних частинах тіла, наприклад, у кінцівках, нижній частині живота та паху. Різновидом даного виду знеболення є спінальна та епідуральна анестезія.

Епідуральна анестезія

За виконання епідурального знеболювання лікар-анестезіолог вводить лікарський препарат у поперековий відділ хребта, де розташовані спинномозкові корінці нервових закінчень органів малого таза. Найчастіше епідуральна анестезія застосовується під час пологів, оскільки дозволяє зменшити хворобливі відчуття під час сутичок. Епідуральна анестезія також може використовуватися під час абдомінопластики (корекції форми передньої черевної стінки), гістеректомії (видаленні матки) та простатектомії (видаленні простати).

Негативні наслідки після епідуральної анестезії виникають рідко, можливе порушення сечовипускання та зниження артеріального тиску. Для того, щоб запобігти виникненню ускладнень, лікар виключає наявність протипоказань.

Спінальна анестезія

Спінальна анестезія — метод знеболювання, за якого анестетик вводиться в субарахноїдальний простір (область навколо спинного мозку) та блокує передачу імпульсів на рівні корінців спинномозкових нервів. Спінальна анестезія застосовується в хірургії під час виконання гінекологічних та урологічних операцій, а також за оперативних втручань на нижніх кінцівках.

Після спінальної анестезії можлива поява болю в нижній частині спини. Для того, щоб зменшити хворобливі відчуття, необхідно дотримуватися постільного режиму та уникати фізичної активності кілька днів після спинномозкової анестезії.

Загальна анестезія

За виконання загальної анестезії (наркозу) відбувається втрата чутливості, розслаблення скелетної мускулатури (міорелаксація) та зниження рефлексів. Під час наркозу людина непритомна, лікар-анестезіолог контролює частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск пацієнта, а також стежить за його температурою тіла. Показання для застосування загальної анестезії:

  • алергічні реакції на препарати для місцевої анестезії;
  • тривала хірургічна операція;
  • операції, що супроводжуються значною крововтратою.

Наркоз використовують за лапароскопії (малоінвазивної операції на органах малого таза або черевної порожнини), оперативних втручань на грудній клітці та видалення новоутворень молочної залози. Також під загальною анестезією проводяться пластичні операції: збільшення та пластика грудей, ринопластика, підтяжка обличчя.

Загальна анестезія в хірургії може виконуватися за допомогою інгаляційного введення препаратів (за допомогою маски або інтубації трахеї), внутрішньовенних ін'єкцій або шляхом поєднання цих двох способів (комбінований наркоз).

Наркоз не можна проводити за повного шлунку, тому останній прийом їжі має бути мінімум за шість годин до процедури. Загальна анестезія також протипоказана під час наркотичного або алкогольного сп'яніння. Відносні (тимчасові) протипоказання до наркозу:

  • вади серця, виражені порушення серцевого ритму;
  • високий артеріальний тиск;
  • захворювання легень (астма і хронічна обструктивна хвороба легень);
  • цукровий діабет.

У разі наявності у людини супутніх захворювань потрібна консультація вузькопрофільних спеціалістів (кардіолога, ендокринолога, пульмонолога). За стабільного стану пацієнта можлива загальна анестезія.

Для виконання наркозу в приватній хірургії «ОН ​​Клінік» застосовують препарати, що забезпечують плавне введення (індукцію) та вихід із наркозу. Залежно від ступеня порушення роботи нервової системи виділяють такі стадії наркозу:

  1. Аналгезія — поступове пригнічення і втрата свідомості. Тактильна і температурна чутливість збережені, больова — знижена.
  2. Збудження — почастішання пульсу та дихання, підвищення артеріального тиску. З'являються сльозотеча і повільні рухи очей.
  3. Хірургічний наркоз — рух очей припиняється, тиск і пульс стабілізується, м'язи розслаблені.
  4. Пробудження — настає після припинення надходження анестетика і характеризується поступовим відновленням рефлексів, м'язового тонусу, чутливості та свідомості.

Після наркозу людина може відчувати слабкість та хотіти спати, тому важливо повноцінно відпочити та уникати сильних фізичних навантажень. Після процедури персонал медичного центру «ОН Клінік» контролює стан здоров'я пацієнта: слідкує за тиском, температурою і пульсом, а також регулярно перевіряє свідомість.

Наркоз чи анестезія?

За вибору між місцевою та загальною анестезією лікар оцінює обсяг хірургічного втручання, загальний стан пацієнта і наявність протипоказань. Під час малоінвазивних втручань у хірургії, стоматології та косметології найчастіше застосовують місцеву анестезію, зважаючи на відсутність необхідності в тривалому знеболюванні. За проведення тривалих операцій і необхідності розслаблення мускулатури застосовують інгаляційний або внутрішньовенний наркоз.

Наслідки наркозу

Більшість побічних ефектів від загальної анестезії виникають після операції та тривають недовго. Для того, щоб знизити ризик розвитку ускладнень, лікар-анестезіолог підбирає найефективніший і найбезпечніший анестетик, а також ретельно контролює стан пацієнта під час хірургічного втручання. Наслідки наркозу включають:

  • запаморочення;
  • утруднене сечовипускання;
  • свербіння;
  • сухість у роті;
  • нудоту і блювання;
  • тремтіння, почуття холоду;
  • хворобливі відчуття в горлі після інгаляційного наркозу.

У людей похилого віку після наркозу можливі сплутаність свідомості, сонливість і погіршення пам'яті. Дані порушення оборотні, відновлення відбувається протягом кількох днів.

Хірургія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке анестезія та як вона працює? - Абу Шабан Ода Салехович
Абу Шабан Ода Салехович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим небезпечна епідуральна анестезія?

Епідуральна анестезія безпечна для плода та майбутньої матері. Ускладнення виникають рідко, серед найчастіших негативних наслідків виділяють головний біль, біль у спині та зниження артеріального тиску.

2. Як відновити організм після наркозу?

Для того, щоб швидше відновити організм після наркозу, необхідно дотримуватися дієти, після операції не можна їсти та пити воду. Також не слід протягом декількох годин після процедури виявляти підвищену активність (вставати з ліжка, самостійно ходити). Після наркозу важливо повноцінно відпочивати та висипатися.

3. Чому не можна спати після наркозу?

Після наркозу не рекомендується спати, тому що лікарі контролюють загальний стан людини, її свідомість, реакцію на зовнішні подразники та життєво важливі показники (пульс, тиск, температуру і дихання). Такий ретельний контроль необхідний для попередження ризику розвитку ускладнень і надання своєчасної першої допомоги за необхідності.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке анестезія та як вона працює?
Лікар-мамолог, онкохірург.
Що таке анестезія та як вона працює?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Артем 2 роки тому
Добрий день. Чи буду я у свідомості після виконання анестезії в спину?
Відповісти
Здрастуйте. Так, свідомість під час спінальної анестезії зберігається. Мета проведення цього виду регіональної анестезії полягає в зниженні чутливості нижче місця ін'єкції.
Андрій 2 роки тому
Здрастуйте, що краще вибрати наркоз або місцеву анестезію для проведення операції?
Відповісти
Добрий день. Лікар обирає вид анестезії залежно від об'єму медичного втручання, стану людини та наявності протипоказань. За необхідності поверхневого і короткочасного знеболювання застосовується місцева анестезія, для виконання тривалих операцій використовується наркоз.
Інна 2 роки тому
Добрий день. Якщо мені зроблять епідуральну анестезію, то чи буду я відчувати перейми?
Відповісти
Здрастуйте. Епідуральна анестезія під час пологів робить перейми менш болісними, але жінка відчуває скорочення матки і розуміє, коли їй потрібно тужитися.
Анастасія 2 роки тому
Добрий день. Хочу, щоб мені зробили епідуральну анестезію перед пологами, але переживаю, що це може якось вплинути на дитину. Які наслідки епідуральної анестезії для дитини?
Відповісти
Добрий день, епідуральна анестезія безпечна для дитини, оскільки препарат не проникає через плацентарний бар'єр і не впливає на стан плоду.
Вікторія 2 роки тому
Здрастуйте, чи можу я перед наркозом з'їсти щось легке на сніданок, наприклад, вівсяну кашу?
Відповісти
Здрастуйте. Ні, останній прийом їжі має бути за шість годин до процедури. Під час загальної анестезії можливе потрапляння вмісту шлунка в глотку, а потім у дихальні шляхи, що може призвести до розвитку пневмонії.
Владислав 2 роки тому
Добрий день, мені проводитимуть операцію під наркозом, але я боюся, що можу прокинутися під час операції і все відчувати. Чи можливо це?
Відповісти
Здрастуйте, ні, такого бути не може. Анестезіолог постійно контролює стан пацієнта і глибину наркозу, тому дія анестезії не закінчиться під час операції.
Тетяна 2 роки тому
Здрастуйте. Якщо мені будуть робити місцеву анестезію, то чи потрібно здавати аналізи якісь аналізи перед цим?
Відповісти
Добрий день. Ні, перед місцевою анестезією не потрібно здавати аналізи. Необхідна тільки консультація лікаря для того, щоб виключити наявність алергії та інших протипоказань.
Віктор 2 роки тому
Добрий день, коли я зможу їсти після наркозу?
Відповісти
Добрий день. Після загальної анестезії пити воду можна через дві години, а їсти через шість годин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!