Logo
0 800 30 11 77

Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців?

Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців?
Читати 9 хвилин | Створено: 27 грудня 2023 | Оновлено: 27 грудня 2023 | 4456 4456
Шрами та рубці можуть з'являтися на обличчі та тілі під час ушкодження шкіри, завдавати болісних відчуттів та естетичного дискомфорту навіть після загоєння. Для видалення шрамів і рубців необхідно звернутися до пластичного хірурга.

Що таке шрами та рубці?

Шрам (рубець, рубцева тканина) — ділянка сполучної тканини, яка утворюється на шкірі після загоєння ран. Шрами виникають під час регенерації (відновлення) шкіри після ушкодження, хірургічного втручання чи запалення.

Рубцева тканина складається з білка (колагену), який відрізняється від тканин шкіри меншою еластичністю волокон. У рубцевій тканині не відновлюються потові залози та волосяні фолікули, ділянки шкіри зі шрамами більше схильні до впливу ультрафіолетового випромінювання.

Рубцювання шкіри після пошкодження займає до двох років. Зовнішній вигляд шрамів залежить від ступеня травмування дерми. Маленькі шрами можуть бути практично непомітними та не викликати занепокоєння. Глибокі та великі рубці можуть завдавати болю, дискомфорту та можуть видалятися лікарями хірургічно.

Чому з'являються шрами та рубці?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Шрами та рубці можуть з'являтися після значної травми шкіри. Поява шрамів та рубців є природною захисною реакцією організму на пошкодження. Причини шрамів:

  • шрами від порізів — виникають за механічного пошкодження шкіри гострим предметом;
  • шрами від опіків — з'являються під час впливу на шкіру високих температур або хімічних речовин;
  • шрами від прищів — можуть залишатися на шкірі після висипу та запальних процесів. Шрами можуть виникнути від вітрянки, акне, фурункулів;
  • шрами після оперативного втручання (хірургічних операцій, лапароскопії) — утворюються на місці розрізу шкіри;
  • шрами після косметологічних процедур (пірсингу, видалення родимки, татуювання) — з'являються внаслідок впливу на шкіру косметичних інструментів.

Також рубці можуть залишатися після укусів комах і впливу на шкіру радіації. Після хірургічних операцій можуть залишатися шрами на животі від кесаревого розтину, апендициту. Також рубці та шрами залишаються після операцій на хребті. Після видалення щитоподібної залози з'являється шрам на шиї. Після операції на серці шрам від хірургічного розрізу шкіри залишається в зоні грудей.

Шрами на відкритих ділянках тіла (шиї, руках) можуть стати естетичною проблемою та завдавати дискомфорту. Шрами в зоні обличчя (на бровах, губі) можуть обмежувати міміку та для відновлення природної рухливості м'язів потребувати видалення.

Які бувають шрами та рубці?

Види рубців відрізняються залежно від їх розташування на поверхні шкіри. Види шрамів:

  • нормотрофічні шрами — знаходяться на одному рівні з епідермісом, мають білий або бежевий колір;
  • атрофічні рубці — поглиблені (знаходяться нижче рівня поверхні шкіри, що їх оточує), можуть бути рожевого чи фіолетового кольору;
  • келоїдні шрами — підносяться над поверхнею шкіри та виходять за межі рани. Можуть бути синюшного чи червоного кольору, супроводжуватися свербінням і болісними відчуттями;
  • гіпертрофічні рубці — горбисті ущільнення, що підносяться над шкірою. Можуть бути червоного чи рожевого кольору, з'являються після опіків і хірургічних операцій;
  • контактурні рубці — утворюються після опіків, можуть стягувати шкіру, пошкоджувати м'язи та нерви.

На обличчі найчастіше виникають атрофічні рубці після акне, які мають червонуватий або коричневий відтінок. Через подряпини можуть залишитися нормотрофічні шрами на лобі, підборідді, щоках, різних ділянках тіла. Келоїдний шрам може виникнути після пірсингу носа, вух, брів, а також через опік шкіри. Шрами на оці можуть залишитися після халязіону (запального захворювання мейбомієвих залоз). Вид шраму та спосіб його видалення може визначити пластичний хірург.

Чи всі шрами можна та потрібно видаляти хірургічно?

Якщо шрами не завдають болісних відчуттів та не викликають косметичного дискомфорту, їх можна не видаляти. Великі рубці, які спричиняють естетичний дискомфорт, болять, спричиняють стягнутість шкіри чи обмежують рухливість м'язів, потребують видалення. Показання до видалення шрамів:

  • обмеження рухливості суглобів і міміки обличчя;
  • атрофічні шрами після акне, що не піддаються косметологічній корекції;
  • келоїдні рубці на обличчі та тілі, які болять і завдають дискомфорту;
  • неестетичні шрами після операцій (від кесаревого розтину, апендициту);
  • глибокі рубці, що сформувалися на місці рваних ран;
  • келоїдні шрами після укусу тварин і комах.

Рішення про видалення шраму пацієнт приймає після консультації з пластичним хірургом. Лікар порадить, які шрами можна видаляти і який підійде метод позбавлення від рубців.

Як прибрати шрами та рубці?

Прибрати шрами та рубці можна за допомогою косметологічних процедур і хірургічного втручання. Способи видалення рубців:

  • ін'єкції кортикостероїдів і ботулотоксину, які розгладжують шкіру та роблять шрами менш помітними;
  • кріотерапія — вплив на пошкоджені тканини рідким азотом;
  • лазерне видалення шрамів — руйнування клітин шрамів і рубців за допомогою лазерних променів (сприяє регенерації клітин і на місці патологічних ділянок з'являються здорові тканини шкіри);
  • дермабразія — шліфування верхнього шару шкіри, що дає змогу видалити шрами;
  • хімічний пілінг — видалення рубців за допомогою впливу хімічних речовин.

Вибір способу видалення шраму залежить від його розміру та розташування на шкірі. Найефективнішим є висічення шрамів хірургічним шляхом.

Що таке хірургічне видалення шрамів і рубців?

Хірургічне видалення шрамів і рубців — процедура, спрямована на корекцію тканин шкіри та видалення слідів від операцій, травм і запалень. За допомогою хірургічного втручання можна зменшити ширину рубця, посікти шрами, що підносяться над поверхнею шкіри, видалити глибокі рубці. Якщо уражені великі ділянки шкіри, пластичний хірург може здійснювати її трансплантацію з інших ділянок тіла.

Як підготуватися до хірургічного видалення шрамів і рубців?

На прийомі пластичний хірург проведе огляд, вислухає скарги та визначить метод корекції шрамів. Підготовка до хірургічного видалення шрамів може включати:

Пластичні операції не проводять за цукрового діабету, онкології, ВІЛ, гепатиту, шкірних захворювань у зоні корекції. Також протипоказаннями до хірургічного видалення шрамів є вагітність і період лактації.

Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців?

Перед операцією хірург робить розмітку на шкірі, відповідну області оперативного втручання. Операція робиться під загальною чи місцевою анестезією. Етапи хірургічного видалення шрамів і рубців:

  1. Хірург здійснює надріз тканини шкіри.
  2. Проводиться висічення рубця.
  3. З'єднуються здорові ділянки шкіри.
  4. Накладається косметичний шов.

Під час хірургічної корекції нормотрофічних рубців (до п'яти сантиметрів) лікар зменшує розмір шраму, що робить його непомітним на шкірі. Атрофічні рубці видаляють за допомогою субцизії (підсікання). Проводиться висічення рубця та пошарове ушивання рани без натягу тканин.

Після операції пластичний хірург накладає стерильну пов'язку та дає рекомендації щодо реабілітації. Операція не потребує госпіталізації, через кілька годин пацієнт може вирушити додому. Через один-два тижні лікар знімає шви.

Як проходить відновлення після видалення шрамів і рубців?

Після видалення шрамів і рубців необхідно стежити за чистотою рани та міняти стерильні пов'язки. Впродовж місяця не можна відвідувати лазню, сауну, басейн і займатися спортом. У період відновлення необхідно уникати потрапляння на рану прямих сонячних променів.

Після операції може знадобитися компресійна пов'язка чи застосування мазей і силіконового гелю для прискорення загоєння рубців. Набряк і почервоніння шкіри проходить впродовж трьох-чотирьох тижнів. Результат після операції буде помітний у найближчі місяці, колір шраму зміниться з рожевого чи червоного на білий.

Чи можуть шрами та рубці пройти самостійно?

Шрами від дрібних порізів можуть стати меншими та потьмяніти в процесі загоєння шкіри. Келоїдні рубці та глибокі шрами не проходять самостійно. Шрами з часом можуть змінити форму та відтінок. Атрофічні шрами можуть змінити колір з яскраво-червоного на блідо-рожевий, стати менш помітними. Келоїдні шрами можуть збільшитися в розмірі, виступати за межі місця пошкодження.

Процес рубцювання тканини триває до двох років, потім вигляд шраму залишається незмінним. Застарілі шрами та рубці не можуть пройти самостійно, для їх видалення необхідно звернутися до лікаря.

Чи допомагає мазь від шрамів?

Засоби від шрамів можуть прискорити регенерацію шкіри в процесі загоєння рани та зменшити рубці. Лікар може призначити крем від шрамів з силіконовим гелем, що допомагає поліпшити текстуру шкіри. Також для лікування шрамів і рубців можуть використовуватися мазі з кортикостероїдами та вітаміном Е, що має антиоксидантні властивості. Повністю прибрати шрам за допомогою мазей неможливо, для видалення шраму знадобиться хірургічне втручання.

Чи можна позбутися шрамів і рубців у домашніх умовах?

Домашні засоби від шрамів і рубців з екстрактом цибулі, медом, рослинними оліями (маслиновою, мигдалевою) можуть зволожити шкіру та поліпшити її зовнішній вигляд. Але немає наукових доказів, що домашні засоби допомагають позбутися шрамів. Самолікування народними засобами може залишити опіки на шкірі. Для видалення рубців і шрамів рекомендується записатися на консультацію пластичного хірурга.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Коли можна видаляти шрам після кесаревого розтину?

Пластичну операцію з видалення шраму від кесаревого розтину можна робити після закінчення формування рубцевої тканини. У середньому видалення шраму від кесаревого розтину можна робити не раніше, ніж через півроку.

2. Чи можна видаляти шрами влітку?

Влітку можна видаляти шрами, але варто враховувати, що в спекотну пору року підвищується можливість інфекційних ускладнень після операції через потрапляння пилу та поту в рану. Також необхідно захищати область видалення шрамів від впливу ультрафіолетових променів.

3. Чи можна повністю видалити шрам?

Дрібні шрами можна видалити за допомогою лазера чи шліфування шкіри, але після застосування цих методів глибокі рубці можуть залишитися. Для повного видалення великих і глибоких шрамів потрібне їх хірургічне висічення.

4. Скільки часу триває хірургічне видалення шрамів?

Час проведення хірургічного видалення шрамів залежить від їх розміру та форми. У середньому операція з видалення шрамів і рубців триває від 30 хвилин до двох годин.

5. Скільки коштує хірургічне видалення шрамів?

Вартість хірургічного видалення шрамів залежить від їх розміру та локалізації. Уточнити ціну хірургічної корекції рубців і шрамів можна, записавшись на консультацію пластичного хірурга.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проходить хірургічне видалення шрамів і рубців?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 3 місяці тому
Добрий вечір. Чи можна використовувати лазерне шліфування для видалення шрамів від акне?
Відповісти
Добрий вечір. Рубці від акне можна видаляти за допомогою лазерного шліфування. Лазерні промені впливають на верхній шар епідермісу, вирівнюється рельєф шкіри і сліди від акне стають непомітними.
Юлія 3 місяці тому
Добрий день. Розкажіть, що потрібно робити, щоб не залишилося шрамів після ремувера.
Відповісти
Добрий день. Після видалення татуажу необхідно використовувати косметику без агресивних компонентів (сульфатів, парабенів) і не здирати скоринку на травмованому місці. Також потрібно відмовитися впродовж місяця від відвідування лазні та сауни, уникати потрапляння прямих сонячних променів на місце видалення татуажу.
Вероніка 3 місяці тому
Добрий вечір. Після пірсингу брови у мене залишився шрам, підкажіть, як можна його прибрати?
Відповісти
Добрий вечір. Шрам після пірсингу брів можна прибрати за допомогою лазерного шліфування шкіри або хірургічного видалення рубців. Хірургічне висічення патологічної ділянки шкіри можна проводити через півроку після закінчення формування сполучної тканини.
Анастасія 3 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як можна прибрати шрами від прищів?
Відповісти
Добрий день. Шрами після прищів можна прибрати за допомогою ін'єкцій кортикостероїдів і ботулотоксину, лазерної корекції та хімічного пілінгу. Спосіб усунення шрамів може визначити лікар на консультації.
Олена 3 місяці тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи можна робити тату на шрамі?
Відповісти
Доброго дня. Татуювання можна робити на невеликих нормотрофічних шрамах. Нанесення татуювання на келоїдні шрами не рекомендується, оскільки вони схильні до збільшення в розмірі та розростання рубцевої тканини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!