Logo
0 800 30 11 77

Що таке гепатит та від чого він з'являється?

Що таке гепатит та від чого він з'являється?
Читати 7 хвилин | Створено: 26 квітня 2023 | Оновлено: 26 квітня 2023 | 15006 15006
Щорічно гепатит стає причиною 1,3 мільйона смертей у всьому світі. Це захворювання не тільки небезпечне, а й підступне, адже тривалий час може протікати безсимптомно і проявляється вже на останніх стадіях ураження печінки.

Для своєчасної діагностики гепатиту важливо регулярно проходити профілактичні обстеження.

Що таке гепатит?

Гепатит — це не окреме захворювання, а запальний стан печінки. Зазвичай причиною запалення стають вірусні інфекції, проте є й інші можливі причини гепатиту.

Аутоімунний гепатит розвивається, коли організм людини виробляє антитіла проти тканин печінки, що призводить до запалення залози. Токсичний гепатит печінки може виникати як вторинний результат від прийому деяких ліків, токсинів, наркотиків та алкоголю.

Про вірусні гепатити розповість Тетяна Курпас, лікар-інфекціоніст медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Існує п'ять основних типів вірусних гепатитів: А, В, С, D і E. Кожен тип провокується окремим вірусом. Деякі типи можуть протікати без особливих наслідків, тоді як інші спричиняють патологічні зміни в печінці. Найнебезпечнішими є гепатит В і С, які викликають цироз, втрату функцій печінки та в деяких випадках провокують онкологію».

Відмінність вірусних гепатитів

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Основна відмінність вірусних гепатитів між собою полягає у їх перебігу та ризику розвитку серйозних ускладнень. Види вірусних гепатитів:

  • гепатит А — відомий також як хвороба Боткіна. Протікає гостро, за симптомами часто нагадує ГРВІ. Зазвичай не несе загрози життю;
  • гепатит В — невиліковна форма гепатиту, яка протікає хронічно. Для початку зараження характерні підвищення температури, слабкість, нудота та блювання. Гепатит викликає збільшення печінки та селезінки, але при правильному лікуванні можна сповільнити прогресування захворювання;
  • гепатит С — найагресивніша форма гепатиту. При діагностиці на ранніх стадіях успішно піддається лікуванню. Через відсутність симптоматики на початку хвороби гепатит С зазвичай виявляється випадково під час профілактичних чи передопераційних обстежень;
  • гепатит D — рідкісна форма, яка розвивається тільки у людей, інфікованих гепатитом В. Це хвороба-супутник, яка ускладнює перебіг та прискорює руйнування тканин печінки;
  • гепатит Е — за характером перебігу нагадує гепатит А, але проявляється поступово. Особливо небезпечний для вагітних, оскільки підвищує ризик гострої ниркової недостатності, загибелі плода та смерті. Найчастіше трапляється у регіонах із несприятливою санітарно-гігієнічною обстановкою.

Як передається гепатит?

Про шляхи передачі гепатитів розповість Тетяна Березан, лікар-інфекціоніст медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Існує два шляхи передачі гепатитів: фекально-оральний та парентеральний. Фекально-оральний шлях передбачає інфікування вірусом через немиті руки, харчові продукти, побутові предмети, рідше — повітряно-краплинним шляхом. Парентеральний шлях передбачає передачу через біологічні рідини: кров, слину, генітальні виділення, материнське молоко».

Гепатити А і Е передаються фекально-оральним шляхом і за перебігом можуть нагадувати розлади ШКТ. Передача гепатиту В, С, D відбувається парентеральним шляхом, тобто заразитися ними можна при сексуальному контакті з інфікованою людиною, при переливанні крові, під час пологів та при грудному вигодовуванні. Також можливе зараження у манікюрних та косметологічних кабінетах, тату-салонах, де нехтують стерилізацією інструментів.

Симптоми гепатиту

Симптоми гострих гепатитів проявляються незабаром після зараження вірусом, тоді як хронічні форми (гепатит В і С) можуть не мати жодних ознак доти, доки запалення не призведе до втрати функції печінки. Загальні ознаки вірусних гепатитів включають:

  • підвищення температури;
  • загальну слабкість, втомлюваність;
  • головний біль, запаморочення;
  • темну сечу, блідий стул;
  • втрату апетиту;
  • безпричинну втрату ваги;
  • періодичні болі та тяжкість у правому підребер'ї (розташування печінки);
  • жовтяничність шкіри та склер очей.

Токсичний гепатит також проявляється нудотою та блюванням. При цьому жовтушність може бути відсутнім.

Діагностика та лікування гепатитів

Про особливості діагностики гепатиту розповість Анастасія Горбатова, лікар-інфекціоніст медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Для діагностики гепатиту насамперед необхідно здати аналіз на маркери гепатиту, який дозволяє визначити наявність вірусу та його тип, а також біохімічний аналіз крові, за результатами якого можна оцінити інтенсивність патологічних змін у печінці. Також лікар може призначити УЗД органів черевної порожнини та біопсію печінки».

Лікування гепатиту залежить від його типу. Специфічного лікування гепатитів А та Е не існує. За відсутності гострої печінкової недостатності терапія полягає у підтримці збалансованого харчування та поповненні втрати рідини, спричиненої блюванням та діареєю. У більшості людей, які перехворіли на хворобу Боткіна, виробляється довічний імунітет.

Гепатит В є невиліковним, тому при хронічному перебігу захворювання призначається підтримувальна терапія, яка включає прийом противірусних препаратів. Лікування гепатиту В спрямоване на уповільнення патологічних змін, що викликають цироз печінки, та зниження ризику розвитку раку печінки. Трансплантація печінки також не допомагає повністю позбутися гепатиту В, оскільки вірус може вразити пересаджену залозу.

Лікування гепатиту С передбачає прийом препаратів прямої противірусної дії. При ранній діагностиці захворювання вдається досягти повного одужання. Якщо гепатит С викликав незворотні зміни печінки, терапія зводиться до підтримки функцій залози та продовження життя інфікованої людини.

Профілактика гепатитів

Профілактика вірусних гепатитів залежить від їхнього типу. Щоб знизити ризик зараження гепатитами А та Е, необхідно ретельно мити руки після туалету та перед їдою, вживати тільки повністю приготовану їжу та очищену воду. Профілактика гепатитів В, С і D включає використання особистих манікюрних інструментів, бритв і зубних щіток, а також відмову від незахищених статевих контактів.

Також можна пройти вакцинацію від гепатитів А та В. В Україні вакцинація від гепатиту В входить до переліку обов'язкових щеплень при народженні та проводиться у три етапи: перша доза вводиться у першу добу після народження немовляти, друга – у 2 місяці та третя – у 6 місяців.

Якщо у дитинстві імунізація від гепатиту не проводилася, у дорослому віці також можна зробити щеплення від гепатитів А та В. Перед проведенням вакцинації необхідно проконсультуватися з терапевтом чи сімейним лікарем та здати аналіз на гепатити.

Якщо ви підозрюєте гепатит чи хочете виключити наявність захворювання, у мережі медичних центрів «ОН Клінік» можна здати лабораторні аналізи на гепатит та пройти УЗД черевної порожнини. Розшифрувати результати обстеження допоможуть наші інфекціоністи на очному прийомі чи онлайн-консультації.

Інфектологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке гепатит та від чого він з'являється? - Кравченко Олена Миколаївна
Кравченко Олена Миколаївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке гепатит та від чого він з'являється?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Що таке гепатит та від чого він з'являється?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 5 місяців тому
Вітаю, у мене з'явився інтенсивний свербіж шкіри, біль та відчуття тяжкості в правому підребер'ї, пожовкла шкіра, а також повністю пропав апетит (за день можу випити склянку води або з'їсти одне яблуко). Переживаю, що в мене може бути гепатит. Розкажіть, чи існують експрес-тести на гепатит? Наскільки вони точні?
Відповісти
Добрий день, експрес-тести на гепатит C, які можна використовувати для первинного скринінгу, існують. Однак точність тестів може варіюватися залежно від фірми виробника та правильності проведення тестування. Для остаточного діагнозу і підтвердження гепатиту C, рекомендується здати спеціальні лабораторні аналізи (наприклад, на виявлення вірусної РНК і антитіл у крові).
Світлана 5 місяців тому
Добрий день, у мене пожовтіла шкіра, з'явився біль в суглобах, потемніла сеча, а кал став занадто світлим. Я думаю, що в мене гепатит, але боюся звернутися до лікаря. Підкажіть, як лікувати гепатит у домашніх умовах? Чи буде лікування, підібране самостійно, ефективним?
Відповісти
Доброго дня, лікування гепатиту в домашніх умовах не рекомендується. Для підбору лікарських засобів важливо визначити тип і стадію гепатиту. Самостійне лікування може призвести до ускладнень (наприклад, необоротного пошкодження печінки) і погіршення стану пацієнта.
Артем 5 місяців тому
Вітаю, близько тижня тому я контактував із людиною, у якої незабаром виявили гепатит. Зараз я добре почуваюся, але переживаю, що симптоми ще не проявилися. Тому хочу здати аналіз крові вже зараз. Підкажіть, які показники крові вказують на гепатит?
Відповісти
Добрий день, оскільки після контакту минув лише один тиждень, аналіз крові може бути неінформативним, оскільки гепатит має досить великий інкубаційний період. За гепатиту А симптоми можуть з'явитися через 15-50 днів, за гепатиту В — через 8-22 тижні, а за гепатиту С — через 2-26 тижнів. В аналізі крові на гепатит можуть вказувати наявність антитіл до вірусу або РНК вірусу гепатиту, підвищені рівні печінкових ферментів АЛТ (аланінамінотрансферази) і АСТ (аспартатамінотрансферази).
Інна 6 місяців тому
Добрий вечір, у чоловіка близько місяця тому пропав апетит, почалися регулярні напади сильної нудоти і блювоти, підвищилася температура, з'явилися слабкість і втома. Спочатку ми були впевнені, що це кишкова інфекція, але жодні препарати не допомогли. Коли звернулися до лікаря, то виявилося, що причина в гепатиті. Чоловік проходить лікування, але в мене є питання: чи можу я заразитися, якщо в чоловіка гепатит С? Як передається це захворювання?
Відповісти
Добрий вечір, гепатит C передається через контакт з зараженою кров'ю. Передача вірусу можлива при спільному використанні ін'єкційних голок або інших предметів, які можуть містити кров. Однак передача вірусу через спільне проживання та інтимні контакти (поцілунки, секс або спільне використання посуду) малоймовірна.
Ірина 6 місяців тому
Добрий день, коли у мене з'явилися дивні симптоми (біль у животі та суглобах, висока температура, слабкість і пожовтіння шкіри), то я звернулася до сімейного лікаря. Після обстеження в мене діагностували гепатит С. Я чула, що це дуже небезпечне захворювання. Скажіть, скільки живуть із гепатитом С? Чи лікується це захворювання?
Відповісти
Вітаю, тривалість життя за гепатиту C залежить від ступеня пошкодження печінки та виконання всіх рекомендацій лікаря. Для лікування гепатиту С призначають антимікробні препарати, які можуть призвести до значного зниження вірусного навантаження в організмі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн