Logo
0 800 30 11 77

Як проходить отопластика?

Як проходить отопластика?
Читати 5 хвилин | Створено: 12 жовтня 2021 | Оновлено: 12 жовтня 2021 | 15750 15750
Змінити свій зовнішній вигляд за короткий термін можна за допомогою пластичної хірургії. Одним із видів корекції зовнішності є отопластика.

Що таке отопластика?

Отопластика — це пластична операція, спрямована на зміну зовнішнього вигляду вушних раковин. Пластика вух дозволяє відкоригувати їх форму, розмір і розташування (підняти вище або опустити нижче). Виконати отопластику можна як дорослому, так і дитині.

Види отопластики

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Пластична корекція вух дозволяє швидко і акуратно змінити зовнішній вигляд вушних раковин і усунути психологічний дискомфорт, який може виникнути на тлі аномалій у будові вушного противозавитка. Первинною називають отопластику, яку роблять вперше. Виправлення вух після раніше проведених пластичних операцій вважається вторинною отопластикою. До повторної отопластики вдаються, якщо під час першої операції виникли ускладнення, які найчастіше провокуються порушенням рекомендацій впродовж періоду реабілітації.

Хірургічна корекція вух дозволяє зменшувати вуха, усунути капловухість, провести підтяжку вух, сформувати вушну раковину, раніше деформовану внаслідок травм. Залежно від цілей пластичної операції на вусі, розрізняють такі різновиди отопластики:

  • естетична отопластика (спрямована на досягнення бажаного зовнішнього вигляду вушних раковин);
  • реконструктивна отопластика (проводиться з метою відновлення втраченої анатомічної форми вушної раковини).

Отопластика може бути односторонньою і двосторонньою. Показанням до односторонньої отопластики вушної раковини може служити вроджена асиметрія вух або придбане пошкодження однієї з вушних раковин (внаслідок опіку, укусу тварин, розриву). Двостороння отопластика проводиться, наприклад, за операції на капловухість (за вух, що стирчать).

Як проводиться отопластика?

Звернення до пластичного хірурга починається з первинної консультації, під час якої лікар уважно вислухає ваші побажання щодо зовнішнього вигляду вушних раковин. Під час прийому обговорюються особливості втручання і перебігу післяопераційного періоду.

За 2 дні до призначеної дати пластичної операції на вухах необхідно пройти передопераційну діагностику. Передопераційні обстеження і аналізи за отопластики включають:

Біль за отопластики помірна, тому операцію можна провести під місцевим знеболенням. За бажанням пацієнта пластику вушних раковин виконують під загальною анестезією (наркозом).

Отопластика проходить в операційній і триває близько однієї години. Хірург виконує розріз за вухами і за допомогою видалення хрящової тканини моделює нову форму вушних раковин.

Отопластика також може бути проведена ендоскопічно: пластичний хірург робить мікроскопічний розріз на волосистій частині голови, через який оперує під мікроскопом. Післяопераційний шов після ендоскопічної отопластики ще менш помітний, ніж за операції з доступом за вухами.

Реабілітація після отопластики

Післяопераційний період отопластика триває до трьох тижнів. У перші години після корекції вушних раковин необхідно залишатися під наглядом лікаря в медичній установі. Больові відчуття і набряк після отопластика можуть зберігатися в перші 3-5 днів після операції.

Протягом 10-14 днів реабілітації після отопластики необхідно носити спеціальну фіксуючу пов'язку. Вона необхідна для того, щоб вуха після операції набули бажаної форми, а також для зняття набряку. Ближче до 10 дня після вушної пластики лікар може рекомендувати зняти пов'язку в денний час і продовжувати надівати її на час нічного сну. Протягом двох тижнів після пластики вушних раковин забороняється спати на боці.

Зняття швів після отопластика, як правило, не потрібно, оскільки під час операції використовуються саморозсмоктувальні нитки. Шрами від отопластики малопомітні, тому що знаходяться в природній складці за вухами. Післяопераційний шрам після отопластики заживає протягом місяця.

Протипоказання до проведення отопластики

Протипоказання до проведення отопластики включають гострі інфекційні захворювання (зокрема шлунково-кишкові та респіраторні інфекції у дітей та дорослих), серцево-легеневу недостатність, періоди загострення хронічних хвороб. Оскільки корекція вух є плановим оперативним втручанням, за наявності протипоказань, як правило, операцію переносять на деякий час і проводять після одужання або за настання ремісії.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проходить отопластика? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки ходити в пов'язці після отопластики?

Фіксуючу післяопераційну пов'язку необхідно буде носити протягом 10 днів після проведення отопластики. Пов'язку не можна знімати і не рекомендується чіпати вуха руками.

2. Отопластика — це боляче?

Отопластика є одним із найменш болісних оперативних втручань. Провести операцію можна під загальною анестезією (наркозом) — у такому випадку ви нічого не відчуєте під час маніпуляції. Помірні больові відчуття можуть турбувати в післяопераційному періоді. Для зняття болю за вухами на етапі відновлення лікар призначить знеболювальні препарати.

3. Зі скількох років проводиться отопластика?

За наявності показань отопластика може проводитися в дитячому віці. Для проведення отопластики дитина повинна вміти виконувати прості інструкції та бути досить зрілою, щоб виконати правила на етапі реабілітації (не знімати пов'язку, не чіпати вуха). Нижньої вікової кордоном для проведення отопластики вважається вік шести років.

4. Чи небезпечна отопластика?

Сама по собі корекція вушних раковин не є небезпечною, але, як і будь-яке інше оперативне втручання, може мати свої ускладнення. Отопластика може ускладнитися кровотечею, інфікуванням післяопераційної рани, появою рубця на місці швів, асиметрією вух. Для профілактики післяопераційних ускладнень необхідно носити фіксуючу пов'язку і виконувати рекомендації пластичного хірурга.

5. Скільки заживають вуха після отопластики?

Повне відновлення після отопластики настає, як правило, через 2-3 тижні. Шви та післяопераційні рани не видно неозброєним оком, оскільки вони знаходяться за вухами, тому після зняття фіксуючої пов'язки (на 10 день) можна повернутися до повсякденних справах.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проходить отопластика?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проходить отопластика?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віка 2 роки тому
Чи можуть розійтися шви після отопластики? До яких наслідків це призведе?
Відповісти
Під час отопластики використовується спеціальний перевірений шовний матеріал, призначений для операцій на хрящовій тканині вух. Порушення цілісності післяопераційного шва може статися через зняття фіксувальної пов'язки і призвести до інфікування післяопераційної рани або незадовільного результату операції.
Анна 2 роки тому
Після невдалого проколювання вух у підлітковому віці та носіння важких сережок спостерігаю в себе деформацію однієї мочки вуха. Чи підлягає хірургічній корекції нижня частина вушної раковини або тільки область протизавитка?
Відповісти
Різновидом отопластики є отопластика мочки вуха, яка дає змогу сформувати бажану форму і розмір мочки, а також домогтися їхньої симетричності. На первинній консультації пластичний хірург розповість вам, як саме буде проходити операція, і якого результату можна досягти.
Олена 2 роки тому
Через тиждень у мене має бути пластична операція зі зменшення вух. Для роботи я використовую навушники. Як скоро після операції я зможу знову користуватися ними?
Відповісти
У середньому протягом 10 днів після отопластики необхідно, не знімаючи, носити фіксуючу пов'язку, яка не сумісна з використанням навушників. Повернутися до використання гарнітури можна буде за дозволом лікаря після зняття фіксувальної пов'язки.
Каріна 2 роки тому
Чи може після отопластики погіршитися слух?
Відповісти
Отопластика ніяк не впливає на слухове сприйняття, оскільки не зачіпає структури, що беруть участь у звукопроведенні та звукосприйнятті. Вушні раковини після операції зберігають свою анатомічну форму і функцію.
Ірина 2 роки тому
Два дні тому я зробила отопластику на одне вухо. Пов'язку ношу, як рекомендував лікар, але відчуваю, що проопероване вухо більше за розміром, ніж здорове. Чи варто боятися асиметрії після операції?
Відповісти
Відчуття того, що вухо після операції збільшилося в розмірах, найімовірніше є наслідком післяопераційного набряку. Повноцінно оцінити результат пластичної операції можна буде після закінчення відновного періоду. Для зменшення набряку дотримуйтеся правил реабілітації: продовжуйте носити фіксуючу пов'язку, спіть тільки на спині.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!