Logo
0 800 30 11 77

Що таке дерматофіброма на шкірі та як її позбутися?

Що таке дерматофіброма на шкірі та як її позбутися?
Читати 8 хвилин | Створено: 19 червня 2024 | Оновлено: 19 червня 2024 | 703 703
Дерматофіброма — доброякісне утворення, зовні схоже на родимку. Патологія найчастіше виникає на шкірі гомілок, але може з'являтися також на руках, плечах, тулубі, ступнях, спині.

Що таке дерматофіброма?

Фіброми зовні нагадують родимки або вузлики на шкірі, вони доброякісні й не потребують лікування. У деяких випадках (при наявності болю, свербежу, збільшенні в розмірі) новоутворення завдають дискомфорту. Як виглядає тверда фіброма шкіри, можна побачити на фото.

Фото твердої фіброми шкіри

Фото твердої фіброми шкіри

Існує декілька різновидів фіброзних утворень на шкірі. Види дерматофіброми:

  • клітинна. Має високу ймовірність рецидиву та метастазування;
  • епітеліоїдна. Візуально нагадує поліпоїдний червоний вузлик, тому часто помилково приймається за поліп шкіри;
  • аневризматична. Швидкозростаючий вузлик синьо-коричневого кольору;
  • атипова. Псевдосаркоматозна дерматофіброма з вогнищевими ділянками, що складаються з великих поліморфних (різних за формою, структурою і розміром) клітин;
  • гемосидеротична. Може мати пігментацію, іноді приймається за меланому.

Виділяють також фіброколагенову, ліпідизовану, світлоклітинну фіброми шкіри. Вид патології визначаєтьься лікарем після обстеження та аналізів.

Які причини дерматофіброми?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Причина розвитку дерматофіброми — розростання клітин під поверхнею шкіри. 

Згідно з дослідженнями, провокуючим фактором можуть бути травми (невеликі порізи, укуси комах). Також патологія здатна проявитися внаслідок ослабленого імунітету на тлі ВІЛ, лейкемії, системного червоного вовчака. Люди з хронічними захворюваннями більш схильні до розвитку дерматофібром. Більш точні причини появи дерматофіброми невідомі. Доказів спадковості хвороби немає. 

Як виглядає тверда фіброма на шкірі?

Тверда фіброма шкіри виглядає як невелика шишка. Розміри дерматофіброми зазвичай невеликі (до одного сантиметра в діаметрі), але зустрічаються і більші утворення (близько 15 мм). На дотик дерматофіброма тверда, може свербіти, бути чутливою, болючою.  Іноді утворення має форму ямки — центр ураження «опускається», а краї навколо зморщуються. Колір дерматофіброми варіюється від фіолетового до рожевого, іноді здається сірим або коричневим, побачити різні варіанти забарвлення можна на фото.

Фото дерматофиброми

Фото дерматофиброми

Де на тілі може утворитися дерматофіброма?

Локалізуватися тверді утворення шкіри можуть на будь-якій ділянці тіла, але зазвичай дерматофіброми утворюються на руках або ногах. Частіше розвивається новоутворення на гомілках і в ділянці плечей (у жінок). За статистикою, у 74% людей новоутворення локалізується на кінцівках, у 23% — на тулубі, у 3% — на шиї та обличчі. 

У кого може з'явитися фіброма на шкірі?

Фіброма може з'явитися у чоловіків і жінок різного віку. Розвивається дерматофіброма на шкірі руки, ноги у віці 20-50 років. Середній вік пацієнтів — 48 років. Згідно з дослідженнями, патологія трапляється вдвічі частіше у жінок, ніж у чоловіків. 

У чому небезпека наростів на шкірі?

Небезпека дерматофіброми полягає в тому, що в рідкісних випадках утворення може метастазувати. У разі швидкого збільшення наросту на шкірі, неправильної форми утворення, зміни зовнішнього вигляду, нетипового розташування необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити інші небезпечні патології (меланому, базаліому). За необхідності може знадобиться повне обстеження організму

Як зрозуміти, що в мене на шкірі дерматофіброма?

Зазвичай утворення дерматофіброми проходить безсимптомно. Людина звертає увагу на невеликий горбик під шкірою, який може з'явитися на будь-якій ділянці тіла. Типові симптоми дерматофіброми:

  • розмір до одного сантиметра в діаметрі;
  • при стисканні пальцями можуть утворювати ямочки (центр утворення «опускається» вниз);
  • іноді новоутворення спричиняє дискомфорт і незначну болючість при торканні.

При травмуванні (наприклад, під час гоління) дерматофіброма на обличчі, нозі, руці може кровоточити. Поверхня фіброми зазвичай гладка, іноді може лущитися. Розміри фіброми з часом не змінюються. Утворення на шкірі може бути одне або зразу декілька.

Як лікувати дерматофіброму?

У більшості випадків фіброма на нозі, руці не потребує лікування. Якщо розміри новоутворення занадто великі, дерматофіброма запалилася, завдає фізичного або косметологічного дискомфорту, можливо, знадобиться видалення. Якщо людина відчуває свербіж, лікар може призначити терапію місцевими кортикостероїдами низької активності.

Дерматофіброма: як позбутися наросту?

Є кілька способів позбутися наросту на шкірі. Методи видалення фіброми шкіри:

  • хірургічне видалення. Процедура проходить під місцевою анестезією. Є ризик виникнення лінійного рубця, розмір якого може перевищувати розмір вихідного наросту;
  • кріодеструкція. Полягає в заморожуванні утворення рідким азотом. Особливого догляду та відновлення після маніпуляції не потрібно. Під час кріодеструкції можливе пошкодження нервових закінчень, набряклість зони впливу, рубцювання тканини. У людей з темним кольором шкіри на місці впливу може на тривалий час змінитися колір шкіри;
  • лазерне видалення. На новоутворення впливають лазерним променем. Висока температура забезпечує висічення маленького наросту на шкірі, при цьому зараження або кровотеча виключені. Після видалення дерматофіброми лазером можуть залишатися рубці, але вони невеликі й за кольором практично не відрізняються від забарвлення шкіри. Зразу після процедури можлива набряклість і почервоніння в місці впливу, які минають впродовж 72 годин.

Чи потрібно видаляти дерматофіброму?

Медичних показань до видалення наросту не існує. Позбутися дерматофіброми можна в косметичних цілях або в разі відчуття дискомфорту (свербіння, болю). Також видалення проводиться при розростанні утворень до великих розмірів, що трапляється рідко.

Який лікар видаляє нарости на шкірі?

Фіброма — вузликове утворення на шкірі. Лікує дерматофіброму лікар-дерматолог. Перед видаленням призначається обстеження, що включає огляд за допомогою дерматоскопа.

Чи боляче видаляти дерматофіброму?

Перед маніпуляцією виконується місцева анестезія, тому болючі відчуття повністю відсутні або мінімальні. Під час процедури видалення дерматофіброми пацієнт може відчути дискомфорт.

Як підготуватися до видалення фіброми на шкірі?

Особливої підготовки до видаленням фіброми на шкірі немає. Якщо пацієнт приймає певні лікарські препарати, він повідомляє лікаря. Можливо, на деякий час доведеться призупинити прийом або ж лікар змінить дозування.

Як видалити наріст на шкірі в домашніх умовах?

Існують рекомендації щодо лікування дерматофіброми в домашніх умовах за допомогою яблучного оцту, олії чайного дерева, наборів для заморожування. Але самостійне видалення може спричинити утворення шрамів, рубців, загрожує неправильним загоєнням або інфікуванням рани.

При виявленні на тілі будь-яких новоутворень рекомендується записатися на прийом до лікаря-дерматолога, який проведе обстеження і за необхідності видалить фіброму на шкірі. 

Чому не можна відривати нарости на шкірі?

Самостійно відривати маленькі нарости, червоні родимки на шкірі не можна. Такі дії можуть спричинити інфікування рани або неконтрольовану кровотечу, що є небезпечним для здоров'я. Також після видалення наросту на шкірі в домашніх умовах на місці утворення може залишитися шрам, позбутися якого буде важко.

Чи може бути рецидив дерматофіброми?

Є ймовірність рецидиву дерматофіброми після видалення, особливо в разі клітинної дерматофіброми, яка поширюється вглиб шкіри. Інші типи фіброми шкіри рецидивують рідше (менше одного випадку з 50).

Чи бувають виділення з твердої фіброми на шкірі?

Фіброма — доброякісне утворення на шкірі, тому виділень бути не повинно. Будь-які зміни, зокрема поява інфільтрату в дерматофібромі, може свідчити про розвиток злоякісного процесу і потребує негайного звернення до лікаря та проведення дерматоскопії.

Родимка — це фіброма шкіри?

Родимка — це не фіброма шкіри. Родимки утворюються клітинами меланоцитами. Дерматофіброми складаються з фіброзних клітин, які розташовані глибше в шкірі. На відміну від родимок, фіброми більш тверді. Небезпека родимок у тому, що вони можуть переродитися в злоякісне утворення, фіброми озлоякіснюються рідко.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке дерматофіброма на шкірі та як її позбутися? - Рижкова Наталя Олександрівна
Рижкова Наталя Олександрівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Коли не можна видаляти тверду фіброму на шкірі?

Якщо тверда фіброма на шкірі не завдає незручностей, її зазвичай не видаляють. Іноді дерматофіброма може свербіти, боліти, змінювати колір. У разі болісних відчуттів необхідно пройти обстеження у лікаря-дерматолога і на підставі отриманих даних прийняти рішення про необхідність видалення утворення.

2. Чи є ефект від лікування дерматофіброми чистотілом?

Ефективність лікування дерматофіброми чистотілом невивчена і науково недоведена. Є дані, що підтверджують факт позбавлення від вірусних бородавок за допомогою екстракту чистотілу. У 2008 році Європейська рада ухвалила рішення, що наявні дані недостатні для підтвердження безпеки екстракту чистотілу в косметичних продуктах.

3. Чи може дерматофіброма розсмоктуватися?

У деяких випадках новоутворення може зникнути спонтанно. Причини фіброми шкіри достеменно невідомі, зазвичай дерматофіброми ростуть до певного розміру і потім зупиняються в рості, зберігаючись на тілі невизначено довгий час. 

4. Дерматофіброма — це рак?

Дерматофіброма — це не рак і не меланома. Зазвичай новоутворення на шкірі є доброякісним і не потребує лікування. Щоб зрозуміти, з'явилася на тілі дерматофіброма чи меланома, необхідно обстежитись. Якщо в лікаря виникнуть сумніви, чи є утворення дерматофібромою, він може призначити гістологію (вивчення тканин).

5. Що робити, якщо вузлик на шкірі змінив колір?

Якщо щільний вузлик на шкірі змінив колір, необхідна консультація дерматолога. Після обстеження лікар з'ясує причину зміни забарвлення і за необхідності призначить лікування фіброми шкіри.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке дерматофіброма на шкірі та як її позбутися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Що таке дерматофіброма на шкірі та як її позбутися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 8 годин тому
Доброго дня. Чи може після прища утворитися фіброма?
Відповісти
Доброго дня. Фіброма — доброякісне утворення на шкірі, що складається з клітин фіброзної та сполучної тканини. Може виникати після травмування шкіри (порізу, укусу комахи). Оскільки видавлювання прища — процедура травмуюча, утворення фіброми можливе.
Таня 1 тиждень тому
Добрий день. На нозі з'явилося ущільнення червоного кольору. Це може бути рак?
Відповісти
Добрий день. Ущільнення на нозі не обов'язково є раком. Горбик червоного кольору може бути проявом еритеми, дерматофіброми, ліподерматосклерозу. Щоб з'ясувати діагноз, зверніться за консультацією до дерматолога.
Іван 1 тиждень тому
Добрий день. На шкірі щиколотки з'явилася гулька, що нагадує горбок. Не болить, але останнім часом трохи збільшилася в розмірі. Що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Хоча симптоми і місце локалізації типові для дерматофіброми, будь-які новоутворення бажано обстежити у лікаря. Дерматолог проведе огляд, що включає дерматоскопію, і встановить точний діагноз.
Аня 1 тиждень тому
Доброго дня. У дитини з'явилася дерматофіброма. Чи потрібно її видаляти?
Відповісти
Доброго дня. Якщо дерматофіброма не завдає незручностей, не болить і не росте, зазвичай таке утворення не видаляють. Спостерігайте за ущільненням і періодично відвідуйте з дитиною дерматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн