Logo
0 800 30 11 77

Навіщо проходити повне обстеження організму?

Навіщо проходити повне обстеження організму?
Читати 14 хвилин | Створено: 20 лютого 2020 | Оновлено: 20 лютого 2020 | 52799 52799
Більшість людей звертається по лікарську допомогу лише тоді, коли проблеми зі здоров'ям вже очевидні.

Біль, свербіння, дискомфорт, що заважають звичному способу життя — достатній привід, щоб відвідати лікаря. Але навіщо витрачати час та гроші на медичне обстеження, якщо нічого не болить?

Причина проста: здебільшого помітні симптоми з'являються тоді, коли патологічний процес зайшов досить далеко. Спочатку в крові у людини піднімається рівень холестерину, потім на стінках судин з'являються атеросклеротичні бляшки, розвивається гіпертонія та трапляється інсульт. Незначне та непомітне порушення стає причиною небезпечних наслідків. Зруйнувати ланцюжок, що веде до довічної залежності від ліків, інвалідності та навіть смерті, можна. Достатньо регулярно обстежувати весь організм.

Повне медичне обстеження проводиться для виявлення порушень у роботі організму навіть за безсимптомного їх перебігу. Цей метод діагностики корисний насамперед людям, які не помічають проблем зі здоров'ям і хочуть переконатися у відсутності захворювань.

Як називається повне обстеження організму?

Чекап організму, або повне медичне обстеження, — отримав свою назву від англійського слова «Check-up», що означає «перевірку» або «огляд». Методика комплексного обстеження організму була розроблена американськими лікарями для попередження розвитку захворювань та виявлення прихованих патологій на ранніх стадіях, коли їх терапія найбільш результативна. Залежно від вікової, гендерної, спадкової схильності до розвитку хвороб, медичний огляд може включати базовий набір досліджень для загальної оцінки стану організму, а також додатковий перелік процедур для перевірки роботи окремих систем органів.

Як перевірити весь організм відразу?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Щоб перевірити весь організм, людині доводиться обходити безліч кабінетів лікарів і здавати цілий перелік аналізів. Відвідування лікарів, інструментальна та лабораторна діагностика забирають час і фінансові ресурси та не завжди виправдані.

На відміну від застарілих профоглядів, комплексне обстеження Check-up передбачає проходження базового переліку діагностичних процедур для виявлення найпоширеніших і найнебезпечніших для життя захворювань. Як перевірити весь організм, визначає лікар, враховуючи стать, вік, сімейний анамнез пацієнтів. Отримані після обстеження результати аналізів та інструментальної діагностики оцінює терапевт. Після цього він дає висновок про стан організму людини, список рекомендацій для підтримки здоров'я або направлення до вузькопрофільного фахівця для уточнення діагнозу та призначення лікування у разі відхилення результатів досліджень від норми. Продумана схема здачі аналізів та проходження діагностичних процедур дозволяє пройти обстеження організму за 1 день.

Обстеження організму — з чого розпочати?

«Хочу повністю обстежитися, з чого почати?» — питання, яким часто задаються люди, які вперше вирішили обстежити весь організм. Медичне обстеження «чекап» починається з прийому терапевта та первинної консультації. Щоб лікар зміг визначити, які саме діагностичні процедури слід пройти людині, він повинен отримати максимальний обсяг інформації про самопочуття пацієнта, його спосіб життя, випадки цукрового діабету, хвороб серця та судин, онкології чи інших небезпечних патологій у сім'ї.

Втомлюваність, апатія, зміни настрою, періодичні головні болі, навіть у людини, що почувається здоровою, можуть свідчити про серйозні патологічні процеси, що протікають в організмі. Особливо уважними до свого здоров'я слід бути людям:

  • курцям;
  • тим, хто зловживає алкоголем;
  • схильним до переїдання;
  • з низьким рівнем фізичної активності.

Шкідливі звички значно збільшують ймовірність розвитку захворювань, тому регулярне медичне обстеження стає особливо важливим. З віком ймовірність появи хронічних хвороб лише зростає. Згідно зі статистикою ВООЗ, неінфекційні патології спричиняють 60% смертей, чверть яких припадає на людей, які не досягли 60-річного віку. За твердженням фахівців зі Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 80% випадкам інсульту, діабету, хвороб серця та до 40% випадкам ракових захворювань у молодому віці можна запобігти за допомогою регулярного обстеження всього організму та корекції способу життя відповідно до рекомендацій лікаря.

Пройти повне медичне обстеження людина може, скориставшись послугою Check-up. Ефективність чекапу організму полягає в зменшенні смертності та кількості випадків інвалідності через своєчасно не виявлені захворювання доведена дослідженнями, що почалися в Лондоні в 1967 році і тривали 9 років. З усіх випадків серйозних захворювань 56% протікали безсимптомно, тому їх не діагностували раніше. Виявлення цих хвороб стало можливим у ході комплексного обстеження, що включало фізикальний огляд, електрокардіографію, УЗД і ряд лабораторних тестів.

Що входить до комплексного обстеження організму?

Перевага комплексного обстеження Check-up перед звичайним медичним оглядом полягає в розумінні, що потенційно здоровій людині не потрібно відвідувати всіх лікарів для виявлення проблем зі здоров'ям. Для виявлення патології достатньо здати базовий набір аналізів для перевірки функцій печінки, нирок, підшлункової та щитоподібної залоз, зробити електрокардіограму, пройти ультразвукове дослідження органів травної та сечостатевої систем.

Результати чекапу організму не дозволяють поставити остаточний діагноз, але є підставою для подальшого проведення додаткових досліджень у разі виявлення відхилень від норми та направленні пацієнта на лікування до конкретного вузькопрофільного фахівця. Обстежити організм за допомогою послуги Check-up рекомендується для ранньої діагностики та профілактики ускладнень:

  • анемії;
  • гіпертонії;
  • рак шийки матки або молочних залоз у жінок;
  • аденоми або раку простати у чоловіків;
  • цукрового діабету;
  • гіперфункції паращитоподібних залоз;
  • гіпотиреоз;
  • ряду вірусних (гепатит, ВІЛ), венеричних (сифіліс, хламідіоз, мікоплазмоз та ін.) та паразитарних (описторгосп, ехінококоз, анізакідоз та ін.) захворювань.

Рання діагностика та початок лікування гіпертонії суттєво знижує ризик розвитку ускладнень, інвалідизації, зменшує необхідність госпіталізації, збільшує тривалість життя. За результатами медичних досліджень, ймовірність інсульту у пацієнтів з діагностованою безсимптомною гіпертонією, які отримують необхідне лікування, знижується на 25%, коронарної недостатності — на 19%, інших захворювань серця — на 17%.

Статистика серед хворих на рак грудей також показує значне підвищення виживання у жінок, яким діагностували хворобу на першій стадії (85%), порівняно з пацієнтками, які звернулися за допомогою на другій та більше стадії раку (53%). Для скринінгового обстеження грудей у ​​молодих жінок зараз застосовується безпечне для здоров'я УЗД, тоді як мамографія призначається лише за наявності особливих показань.

Раннє розпізнавання раку шийки матки та проведення лікування знижує ризик подальшого розростання пухлини. Кількість жінок з пухлинами, що поширилися за межі шийки матки, серед тих, хто проходили рекомендоване медичне обстеження, у 6 разів нижче, ніж серед пацієнток, які не проходили профілактичні огляди.

Дослідження кількості цукру в крові, рівня гормонів, активності ферментів дозволяє помітити порушення діяльності різних систем органів ще до появи перших симптомів. На початкових етапах багатьом небезпечним хворобам можна запобігти, відмовившись від шкідливих звичок, скоригувавши раціон і нормалізувавши рівень фізичної активності.

Чекап для жінок

За проходження медичного огляду жінці слід обов'язково відвідати терапевта та гінеколога. Після збору сімейного анамнезу, обговорення скарг та можливих симптомів лікар-координатор направить пацієнтку на:

  • електрокардіографію;
  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та малого таза (трансвагінальне), органів сечовивідної системи, молочних та щитоподібної залоз;
  • кольпоскопію.

Крім інструментальних досліджень, жінці потрібно здати низку лабораторних аналізів. Для оцінки загального стану жіночого здоров'я та виявлення основних проблем достатньо:

  • загального та біохімічного аналізу крові;
  • аналізу сечі;
  • дослідження урогенітального мазка на цитологію і мікрофлору;
  • аналізу крові на рівень тиреоїдних гормонів та вітаміну D.

За наявності факторів ризику, випадків серйозних захворювань у сім'ї чи бажання пацієнтки докладніше вивчити стан здоров'я у комплексне обстеження «Check-up»  може включатися консультація у гастроентеролога, невролога чи інших фахівців. У цьому випадку список базових аналізів та процедур доповнюється:

  • тестом на Helicobacter pylori — бактерію, що сприяє розвитку гастриту, виразки та раку шлунка;
  • паразитарним дослідженням крові;
  • аналізом на гепатити В, С, сифіліс, ВІЛ тощо.

Комплексне обстеження для чоловіків

Щоб обстежити організм на наявність основних захворювань, чоловікові достатньо відвідати терапевта та уролога. До базового списку необхідних аналізів і діагностичних процедур входять:

  • загальні аналізи крові та сечі;
  • ЕКГ;
  • УЗД органів малого таза, сечостатевої системи, черевної порожнини, щитоподібної залози;
  • біохімія крові;
  • бакпосів урогенітальних виділень з антибіотикограмою;
  • мікроскопія секрету передміхурової залози;
  • аналізи крові на рівень чоловічих статевих, тиреотропних та тиреоїдних гормонів.

За наявності в анамнезі серйозних захворювань, обтяженої спадковості та інших факторів ризику чоловік може додатково перевірити роботу травної, нервової або інших систем. У звичайний список необхідних перевірки всього організму аналізів і процедур можуть додаватися:

  • УЗД мошонки;
  • аналіз на приховані інфекції сечостатевих шляхів, зокрема ІПСШ (уреаплазмоз, мікоплазмоз, сифіліс, гонорею та ін.);
  • аналіз на ВІЛ, гепатити В, С;
  • дослідження крові на антитіла до гельмінтів;
  • аналіз на гелікобактер пілорі, що підвищує ризик розвитку захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки, тощо.

Які аналізи крові здавати, щоб перевірити здоров'я?

Кров циркулює по всьому організму, транспортуючи потрібні речовини від одних систем органів до інших. Саме тому кров є найкращим індикатором стану організму під час медичного обстеження чекап. Загальний аналіз крові дозволяє визначити рівень гемоглобіну та кількість формених елементів крові (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів). Відхилення кількості кров'яних тілець від норми вказує лікарю на природу захворювання та подальший напрямок діагностики.

Біохімічне дослідження крові дає докладніше уявлення про стан різних систем організму:

  • вимір рівня глюкози дозволяє оцінити ризик розвитку цукрового діабету;
  • відхилення від норми рівня сечовини та креатиніну говорить про порушення у роботі нирок;
  • вимірювання вмісту холестерину дозволяє передбачити ризик розвитку атеросклерозу та проблем із серцем;
  • рівень білірубіну говорить про стан жовчовивідних проток, печінки та жовчного міхура;
  • рівень вмісту загального білка може вказувати на порушення харчування, проблеми з травленням, хвороби печінки;
  • патологічна зміна вмісту у крові альбуміну — основного білка плазми — характерно для порушення харчування, хронічних ниркових патологій, хвороб травного тракту.

Також у біохімічному дослідженні крові перевіряється концентрації деяких видів ферментів — складних білків, які відповідають за синтез та розпад необхідних для організму речовин. Знаючи функції ферментів та їх фізіологічну норму у крові, лікарі можуть визначити, у роботі якого органу відбулося порушення:

  • патологічний вміст лужної фосфатази в крові свідчить про захворювання кісток (зокрема рак), порушення гормональної секреції щитоподібної та паращитоподібної залоз;
  • підвищення рівня АСТ (аспартатамінотрансферази) у кровотоку вказує на руйнування клітин міокарда або гепатоцитів та порушення функцій серця та печінки;
  • відхилення від норми вмісту в крові ферменту АЛТ (аланінамінотрансферази) характерне для хвороб печінки та нирок;
  • патологічний рівень ГГТП (гама-глутамілтранспептидази) свідчить про пошкодження печінки, підшлункової, щитоподібної або передміхурової залоз.

Загального та біохімічного аналізів крові за проходження комплексного обстеження «Check-up» достатньо для виявлення майже всіх основних порушень у роботі організму. Підготовка до аналізів крові полягає у відмові від їжі мінімум за 4-6 годин до дослідження (зазвичай аналіз здається натще). Перед аналізом крові необхідно утриматися від куріння.

Порівняння різних показників дозволяє встановити, який саме орган дав збій, і почати шукати його причину. У ряді випадків терапевт може призначати додаткові дослідження для вимірювання рівня тиреоїдних або інших гормонів (за наявності факторів ризику), аналізи на антитіла для діагностики гельмінтозів та ін.

Як часто проходити повну діагностику організму?

Рекомендована частота проходження чекапу організму залежить від віку, статі, способу життя, перенесених патологій, спадкової схильності до небезпечних для життя захворювань людини.

Жінкам віком до 40 років слід щонайменше раз на три роки обстежувати органи репродуктивної системи, здавати мазок із шийки матки, перевіряти стан молочних залоз (самообстеження для виявлення ущільнень необхідно проводити щомісяця після завершення менструації). Після досягнення 40-річного віку шанси розвитку гінекологічних захворювань та раку грудей значно підвищуються, тому не варто забувати про щорічний скринінг.

Організм чоловіків менше піддається гормональним змінам з віком, тому для них допустимі більш рідкісні відвідування лікаря. Чоловікам віком до 40 років потрібно перевіряти весь організм не рідше, ніж 1 раз на п'ять років, до досягнення 55-річного віку — 1 раз на 2-3 роки, а потім — щорічно.

ВООЗ рекомендує проходити профілактичне медичне обстеження щорічно всім пацієнтам, включаючи тих, хто почувається здоровими або має лише загальні скарги на самопочуття (втомлюваність, сонливість, апатію та ін.), для попередження розвитку та ранньої діагностики захворювань, коли їх лікування найбільш ефективне, а прогноз на одужання — сприятливий.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Навіщо проходити повне обстеження організму? - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Навіщо проходити повне обстеження організму?
Лікар-терапевт.
Навіщо проходити повне обстеження організму?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!