Logo
0 800 30 11 77

Про що говорять червоні родимки на тілі?

Про що говорять червоні родимки на тілі?
Читати 6 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 1223441 1223441
Червоні родимки (ангіоми) - це судинні новоутворення, діаметр яких становить від декількох міліметрів до декількох сантиметрів. Найчастіше ангіоми з'являються під час внутрішньоутробного розвитку (вроджені ангіоми), але можуть виникати й після народження.

Маленькі червоні родимки можуть локалізуватися на животі, руках, ногах, спині, грудях, обличчі, шиї, а також на внутрішніх органах. Залежно від форми існує три види червоних родимок: точкові, запалі та зірчасті.

Чому з'являються червоні родимки на тілі?

Червоні родимки утворюються великою кількістю мікроскопічних кровоносних (гемангіоми) і лімфатичних (лімфангіоми) судин. Основною причиною появи червоних родимок є дисфункція кровоносної та лімфатичної системи. 

Чому з'являються червоні родимки?

Чому з'являються червоні родимки?

Ангіоми поділяються згідно з видом:

Види ангіом

Види ангіом в залежності від морфологічної будови

гемангіоми, які розвиваються з кровоносних судин

лімфангіоми, які утворюються з лімфатичних судин

Види ангіом залежно від клітинної структури

мономорфні, що складаються з однотипних клітин

поліморфні, які поєднують кілька типів клітин

Види ангіом в залежності від типу

проста (капілярна) ангіома – виникає завдяки розростанню капілярів

гілляста ангіома - розгалужена мережа розширених капілярів

кавернозна ангіома - широкі губчасті порожнини, заповнені кров'ю

комбінована ангіома, що поєднує в собі кавернозний та простий типи

Види ангіом залежно від локалізації

хребет - переважне розташування у грудному та шийному відділах, вражають один або кілька хребців

шкіра - червоні родимки на тілі

головний мозок - судинні ангіоми в речовині головного мозку

печінка - розташовані в різних частинах органу поодинокі або множинні судинні новоутворення

нирки - ангіоми утворюються з вен і артерій, які живлять орган

До виникнення ангіом на тілі найчастіше призводять:

  • гормональні зміни у жінок (під час вагітності, прийому оральних контрацептивів);
  • травми шкіри;
  • генетичні особливості організму;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту, печінки та підшлункової залози;
  • тривале перебування під сонячними променями та часте відвідування солярію.

Про що свідчить поява червоних родимок на тілі?

Якщо на тілі з'являються червоні родимки, це може бути простим косметичним дефектом, а може й свідчити про патологічні процеси, що відбуваються в організмі. У ряді випадків виникнення ангіом сигналізує про неправильне харчування, тривале перебування на сонці і про зашлакованість організму.

Червоні точки як родимки можуть свідчити про підвищення рівня естрогену в організмі, порушення роботи печінки та підвищення інсуліну в крові. Крім того, у ряді випадків ангіоми з'являються як відповідь організму на брак йоду, магнію, хрому, вітамінів С і К.

Що робити, якщо на тілі з'являються червоні родимки?

Якщо на тілі з'явилися червоні родимки у великій кількості, поодинокі ангіоми збільшуються в розмірах або сталася травматизація червоної родимки, необхідно звернутися до дерматолога. Діагностика ангіом, які знаходяться на поверхні шкіри, як правило, проходить шляхом візуального огляду та пальпації.

Якщо є підозри на наявність червоних родимок у внутрішніх органах, для їх виявлення потрібні додаткові дослідження. Ангіоми скелета визначають за допомогою рентгена хребта, ребер, таза, кісток і черепа. Виявити червоні родимки в легенях, нирках, головному мозку та інших внутрішніх органах дозволяє ангіографія (контрастне рентгенологічне обстеження кровоносних судин). Структуру ангіоми та особливості її розташування визначає УЗД-дослідження.

Після проведення діагностики лікар-дерматолог визначить, чи потрібно лікувати червону родимку. Так, абсолютним показанням до видалення червоних родимок є їх швидке зростання.

Крім того, показаннями до лікування ангіом є:

  • локалізація в області шиї та голови;
  • порушення функціонування внутрішнього органу, в якому знаходиться ангіома;
  • обширне ураження тканин навколо червоної родимки.

Лікування червоних родимок передбачає їх видалення, яке може бути проведене різними способами. До методів лікування ангіом належать:

  • лазерна терапія;
  • радіохвильовий метод;
  • кріотерапія (видалення ангіом за допомогою рідкого азоту);
  • діатермоелектрокоагуляція (припікання електричним струмом);
  • гормональна терапія;
  • перев'язка артерій, які живлять ангіому;
  • хірургічне лікування.

Ефективну терапію червоних родимок може призначити тільки лікар-дерматолог. Лікування ангіоми народними засобами не рекомендується.

Чи небезпечні червоні родимки?

На відміну від меланоми (злоякісної пухлини), ангіома є доброякісним утворенням. Поодинокі червоні родимки на тілі, які не збільшуються в розмірах і не створюють дискомфорту, не потребують лікування і не є небезпечними.

Але в ряді випадків червоні родимки можуть призводити до ускладнень. Внутрішні ангіоми залежно від місця розташування можуть спровокувати задишку, утруднене дихання, епілепсію, погіршення зору і слуху. Крім того, ангіоми можуть призвести до ускладнень, якщо:

  • червона родимка зростає;
  • існує можливість травмування;
  • на тілі з'явилося багато червоних родимок;
  • існує ризик перетворення родимки в злоякісне утворення.

Профілактика появи червоних родимок

Запобігти появі вроджених ангіом неможливо. Вроджена червона родимка у дитини найчастіше є короткочасним утворенням, і зникає до 5-7 років. Тому якщо дитина не скаржиться на біль або свербіння в області ангіоми, турбуватися не потрібно.

Щоб уникнути виникнення ангіом після народження, необхідно виконувати такі рекомендації:

  • уникати тривалого перебування під прямими сонячними променями та частих відвідувань солярію;
  • дотримуватися режиму сну і харчування;
  • вести здоровий спосіб життя.

Якщо у вас з'явилася червона родимка, важливо спостерігати за її розвитком і за перших ознак травматизації або зміни розмірів звертатися до дерматолога. За своєчасного звернення до лікаря можливо запобігти ускладненням ангіом і в разі потреби вчасно почати терапію.

Дерматологія в ОН Клінік Полтава

Про що говорять червоні родимки на тілі? - Христофор Василь Олексійович
Христофор Василь Олексійович
ОН Клінік Полтава
пр. Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна видавлювати червоні родимки?

Видавлювати або зрізати червоні родимки самостійно не можна через ризик інфікування відкритої рани. Видалити червону родимку зможе дерматолог після попереднього огляду наросту. Лікар запропонує безпечні та безболісні способи видалення новоутворення, за яких ризик розвитку ускладнень мінімальний.

2. Чому з'являються червоні родимки під час вагітності?

Під час вагітності відбувається гормональна перебудова організму, що впливає на шкіру та волосся. Через коливання естрогену та прогестерону можуть з'являтися червоні родимки, а також змінюватися старі нарости. Вагітні жінки можуть зіткнутися зі зростанням або зміною кольору червоних родимок, що зазвичай є нормальним явищем.

3. Як відрізнити злоякісну родимку від доброякісної?

Злоякісні родимки характеризуються асиметричністю, нечіткими, розмитими чи нерівними краями, збільшенням розміру. Також на переродження доброякісної родимки в злоякісну можуть вказувати зміна кольору, поява тріщин, скоринок, лущення та кровоточивість новоутворення. При зростанні або зміні родимки потрібно записатися до дерматолога для виключення злоякісності наросту та його видалення.

4. Чи можна припікати червоні родимки чистотілом?

Припікати червоні родимки чистотілом не можна через ризик опіку та пошкодження шкіри. Внаслідок впливу чистотілу може утворитися відкрита рана на нарості або біля нього, що підвищить ризик потрапляння інфекції. З появою червоної родимки на тілі потрібно проконсультуватися з дерматологом, який після огляду новоутворення підбере спосіб його видалення.

5. Чому росте червона родимка?

Зміна кольору, розміру або контуру червоної родимки може вказувати на її переродження з доброякісної на злоякісну форму. Для виключення раку шкіри при зміні вигляду родимки необхідно звернутися до дерматолога. Лікар огляне новоутворення, при необхідності зробить біопсію (забір клітин для дослідження) і підбере спосіб видалення червоної родимки.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 55 оцінок
Про що говорять червоні родимки на тілі?
Лікар-дерматолог, дитячий дерматолог. Вища категорія. Стаж роботи 24 роки.
Про що говорять червоні родимки на тілі?
Стаття перевірена: Дадонова Олена Миколаївна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія. Стаж роботи більше 15 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Міла 1 рік тому
Здрастуйте, у моєї бабусі на руці була коричнева родимка (у діаметрі вона не перевищувала одного сантиметра). Однак нещодавно вона почала змінювати колір. Що означає, якщо родимка стала червоною? Які ознаки можуть вказувати на злоякісність родимки?
Відповісти
Добрий день, родимка може червоніти через вплив хімічних речовин, клімату, інфекційних захворювань, механічного пошкодження. На злоякісність родимки можуть вказувати асиметрія, зміна забарвлення з червоного на чорне, нерівні та нечіткі краї, збільшення розміру новоутворення.
Павло 1 рік тому
Добрий вечір. У мене на тілі ніколи не було папілом, бородавок або родимок. Але нещодавно я знайшов одну родимку на шиї. Підкажіть, які аналізи здати за червоної родимки? Чи потрібно спочатку йти до дерматолога?
Відповісти
Добрий вечір, при виявленні червоної родимки необхідно проконсультуватися з дерматологом. Лікар огляне новоутворення і направить на обстеження за необхідності. Перед видаленням родимки можуть знадобитися клінічний аналіз крові та сечі, аналізи на інфекції та згортання, біохімічний аналіз крові. Здавати аналізи до прийому у дерматолога не потрібно.
Клим 1 рік тому
Добрий день, у мене вже давно є кілька родимок рожево-червоного кольору. Вони не боліли і не завдавали мені жодного дискомфорту. Однак останнім часом я почав відчувати свербіж. Чому червона родимка свербить?
Відповісти
Здрастуйте, свербіж і біль у червоній родимці можуть вказувати на поділ клітин невуса і переродження доброякісного новоутворення в злоякісне. Для виключення раку і визначення причини свербіння в ділянці родимки необхідна консультація дерматолога.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте, ми плануємо відпустку цієї зими, тому я б хотіла знати, чи можна засмагати з червоними родимками? Чи краще закривати їх від сонячних променів? Чи потрібно йти до дерматолога перед поїздкою?
Відповісти
Добрий день, з родимками, як і з іншими наростами (наприклад, папіломами), краще не засмагати. Під впливом сонячних променів починається активна синтезація меланіну клітинами шкіри, що може підвищити ризик появи нових родимок або переродження наявного новоутворення з доброякісного на злоякісне.
Євген 1 рік тому
Здрастуйте, у мене на спині більше десяти років була червона родимка невеликого розміру. А кілька місяців тому я почав помічати, що вона збільшується в розмірах і змінює свій колір. Сьогодні ж із неї почала виділятися кров. Що робити, якщо червона родимка кровоточить?
Відповісти
Добрий день, зупинити кров із родимки можна за допомогою антисептичного засобу. Для цього необхідно рясно змочити засобом ватний диск і притиснути його до рани. Утримувати ватний диск потрібно до повного припинення кровотечі. Для виключення патології рекомендована очна консультація дерматолога.
Богдан 1 рік тому
Добрий день, три дні тому я видалив червону родимку рідким азотом. Місце видалення родимки трохи свербить і виглядає червоним. Можете сказати, коли мине червона пляма після видалення родимки?
Відповісти
Здрастуйте, після видалення родимки протягом трьох-чотирьох годин ранка затягується щільною скоринкою. Через кілька годин місце, на якому раніше була родимка, припухає і червоніє, що є нормальною реакцією організму. Червона пляма після видалення родимки зазвичай минає через 14-30 днів.
Максим 1 рік тому
Здрастуйте, у мене є три червоні родимки на тілі, які я планую видаляти. Я був у дерматолога і він порадив мені кріотерапію. Однак я б хотів уточнити, чи можна видаляти лазером червоні родимки, чи заморозка рідким азотом є єдиним варіантом?
Відповісти
Добрий день, червоні родимки можна видаляти лазером. Цей варіант є безболісним і безкровним способом лікування родимок. Під час процедури лікар направляє лазерний промінь і випалює наріст, не зачіпаючи здорові тканини.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, у мене на плечі велика червона родимка, яку я постійно зачіпаю восени і взимку під час надягання теплого одягу. Вона мені дуже заважає і я хочу її позбутися. Підкажіть, що буде, якщо здерти червону родимку?
Відповісти
Здрастуйте, якщо ви здерли червону родимку, необхідно обробити ушкоджене місце перекисом водню і змастити рану зеленкою. За наявності больових відчуттів, почервоніння або свербежу необхідно проконсультуватися з дерматологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!