Logo
0 800 30 11 77

Родимки: небезпечні чи ні?

Родимки: небезпечні чи ні?
Читати 9 хвилин | Створено: 15 листопада 2021 | Оновлено: 15 листопада 2021 | 88656 88656
Майже кожна людина має хоча б одну родимку. Родимки з'являються у дітей від народження і можуть утворюватися на шкірі протягом усього життя.

Що таке родимка?

Родимка — це доброякісне утворення на шкірі, яке представляє собою скупчення меланоцитів. Меланоцити є клітинами, що синтезують коричневий пігмент — меланін, що надає шкірі її природного забарвлення. Доброякісні родимки також називаються невусами.

Види родимок

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Шкіра є найбільшим органом в організмі людини. Шкірний покрив складається з епідермісу (поверхневого шару), дерми (внутрішнього шару шкіри, в якому знаходяться судини, нерви, волосяні фолікули) та підшкірно-жирової клітковини.

Родимки можуть бути поверхневими (епідермальними) або розташовуватись у глибоких шарах дерми. Залежно від кольору та розташування на шкірі розрізняють такі види родимок:

  • перехідні невуси (плоскі або злегка опуклі родимки на межі епідермісу та дерми);
  • складні невуси (опуклі родимки в епідермісі та дермі);
  • інтрадермальні невуси (внутрішньошкірні родимки, що знаходяться в дермі та виступають над поверхнею шкіри у вигляді покритого епідермісом вузлика);
  • галоневуси (навколо родимки формується знебарвлена ​​біла пляма, причинами появи якої можуть бути аутоімунні захворювання та сонячні опіки);
  • блакитні невуси (родимки мають сіро-блакитне забарвлення та розташовані в дермі).

Червоні та рожеві родимки не є невусами та не складаються з меланоцитів. Червоні родимки є розростанням дрібних кровоносних судин. Судинні родимки називаються ангіомами.

Як виглядають родимки?

Зовні родимки представляють собою плями, горбики або вузлики на шкірі. Нормальні родимки розрізняються за забарвленням і можуть бути безбарвними, сірими, коричневими та чорними. Безбарвні родимки практично не містять пігментів (фарбуючих речовин) і мають тілесний колір, тоді як чорні родимки багаті на меланін.

За формою родимки можуть бути плоскими, опуклими та висячими. Опуклі родимки та родимки на ніжці можуть травмуватися частіше, ніж плоскі. Висячі родимки, як правило, є придбаними та формуються у жінок у періоди гормональних перебудов (під час вагітності, лактації, менопаузи).

Безпечні родимки мають симетричний контур і рівномірне забарвлення. Доброякісні родимки не відчуваються на шкірі та не завдають дискомфорту. У деяких випадках родимки можуть нагадувати на вигляд бородавки. Більшість родимок, приклади яких показані на фото, є безпечними. Фото нормальних родимок можна використовувати як приклад для щомісячного самоконтролю родимок.

Де з'являються родимки?

Родимки можуть з'являтися на шкірі будь-якої частини тіла людини. Невуси виникають на тулубі, кінцівках, волосистій частині голови, обличчі та шиї, а також на долонях і підошвах.

Висячі родимки частіше з'являються на голові, шиї та в пахвовій області у зв'язку з тонкістю шкіри та відсутністю вираженої підшкірно-жирової клітковини в цих місцях. На родимках може рости волосся. Родимки, з яких росте волосся, є доброякісним. Випуклі родимки, зображені на фото, також рідко піддаються малігнізації (переродженню в рак).

випукла родимка

Чому з'являються родимки?

Більшість меланоцитів рівномірно розподілено по шкірних покривах всього тіла. Невуси формуються у разі, якщо утворюються скупчення меланоцитів. Меланін виконує функцію природного екрану, що захищає організм людини від впливу ультрафіолетових променів.

Активність меланоцитів у нормі регулюється роботою гіпофіза — залози, що регулює вироблення всіх гормонів в організмі (меланоцитстимулюючий гормон гіпофіза посилює вироблення меланіну). Кількість меланіну також збільшується під впливом сонячних променів. Появі родимок сприяють:

  • інсоляція (сонячне випромінювання);
  • зміни гормонального фону;
  • спадкова схильність.

Під дією ультрафіолету може статися не тільки формування нового невуса, а й переродження наявної родимки в атипову родимку, з якої може розвинутись рак шкіри. Спадковість та гормональний фон також відіграють роль у розвитку меланоми (рака шкіри).

Які родимки небезпечні?

Небезпека родимок полягає в тому, що вони можуть трансформуватися в злоякісні новоутворення шкіри. Ракові родимки на вигляд нагадують нормальні невуси, тому їх важко розрізнити.

Нормальні родимки мають рівну поверхню, чіткий контур та рівномірне забарвлення. Доброякісна родимка росте повільно (протягом десятиліть) і може поступово ставати світлішою.

небезпечні родимки

Небезпечні родимки, приклади яких показані на фото, також називають атиповими. Ознаки атипових родимок включають:

  • асиметрію родимки;
  • зміна контурів родимки;
  • неоднорідне забарвлення невуса;
  • розмір родимки понад 6 мм;
  • швидка зміна форми, кольору та розміру родимок.

Атиповими поганими родимками також вважають блакитні невуси, механізм появи яких точно не вивчений. У нормі родимки мають однорідну структуру. Нарости на родимках є сигналом необхідності провести обстеження шкіри.

злоякісна родимка

Приклад злоякісної родимки показано на фото. Звернутися на консультацію до дерматолога також необхідно у таких ситуаціях:

  • під час самостійного огляду шкіри було виявлено ознаки атипових родимок;
  • родимка відпала;
  • родимка запалилася;
  • родимка болить;
  • на родимці з'явилася скоринка.

Для того, щоб детально розглянути утворення на шкірі, окрім візуального огляду шкірних покривів, лікар-дерматолог проводить дерматоскопію родимки. Дерматоскопія — це діагностичний метод, що дозволяє провести огляд шкіри за допомогою оптичного приладу зі збільшенням. Ознаки меланомонебезпечних родимок видно під час дерматоскопії краще, ніж за візуального огляду.

За потреби після огляду дерматолог може призначити біопсію родимок. Показаннями до проведення біопсії родимки є наявність незвичайних шорстких родимок, двоколірних родимок і родимок із чорними крапками.

Чи можна видаляти родимки?

Діагностикою та видаленням небезпечних родимок займаються лікарі-дерматологи. Прибрати родимки можна шляхом їхнього хірургічного видалення малоінвазивними або консервативними методами.

Видаленню підлягають атипові невуси, родимки, які зазнають частої травматизації (родимки на обличчі у чоловіків травмуються під час гоління, а родимки, що знаходяться під лямками бюстгальтера або під гумкою штанів, можуть пошкоджуватися одягом). Також можна позбутися родимок, які завдають естетичний дискомфорт. Видаляти родимки в домашніх умовах неможна, тому що можна спровокувати кровотечу або поширення метастазів (елементів пухлини), якщо родимка була злоякісною.

Як видаляється родимка?

Радіохвильове видалення родимок є малоінвазивним хірургічним методом, що дозволяє висікти утворення на шкірі за допомогою радіохвиль. Радіохвильовий метод дозволяє позбутися родимки за 10-15 хвилин під місцевим знеболенням. Перевагами радіохвильового видалення утворень на шкірі є безпека, зумовлена ​​низьким ризиком інфікування або кровотечі з післяопераційної рани.

Пацієнт вирушає додому відразу після видалення родимки. Рубець після видалення родимки радіохвильовим методом у більшості випадків гоїться повністю протягом кількох тижнів. Після видалення великих і опуклих родимок на шкірі може залишитися ямка, яка гоїться протягом декількох місяців.

Ускладнення після видалення родимок радіохвильовим методом здебільшого відсутні. У поодиноких випадках після видалення великих родимок на шкірі залишається шрам. Шрами після хірургічних маніпуляцій підлягають лікуванню за допомогою розсмоктувальних мазей, які підбирає дерматолог.

Відмінності родимки та меланоми

У той же час як родимка є доброякісним утворенням на шкірі, меланома є різновидом раку шкіри. І родимки, і меланоми походять із клітин-меланоцитів. Неозброєним оком меланому тривалий час важко відрізнити від доброякісної родимки. Ракові родимки, зображені на фото, мають хоча б одну з ознак, характерних для атипових невусів (асиметричність, нерівний контур, нерівномірний колір, великий розмір і швидке зростання родимки).

відмінність родимки від меланоми

відмінність родимки від меланоми

Відмінності звичайної родимки від ранньої меланоми

Родимка

Меланома

Симетрична

Асиметрична. Якщо розділити утворення умовною лінією на дві рівні частини, то вони будуть відрізнятися за формою.

Має чіткі рівні межі

Межі розмиті, нерівні, із зубцями. Пігмент може виходити за межі утворення.

Однорідна за кольором

Неоднорідна за кольором. Утворення може бути різних відтінків коричневого і чорного кольорів. Може мати відтінки рожевого, сірого, червоного, синього або «пробіли» в пігментації.

Має гладеньку поверхню

Поверхня шорстка, Усіяна думками чи борознами. Може лущитися і кровити.

Росте повільно, протягом кількох років

Росте швидко. Помітні зміни можуть з'явитися протягом кількох тижнів або місяців.

Невеликого розміру, зазвичай приблизно 5 мм

Може мати невеликий розмір, втім, як правило, виростає понад 6 мм.

Ризик меланоми вищий у тих людей, у яких багато родимок на тілі (понад 50 штук). Щоб не пропустити розвиток меланоми, слід регулярно перевіряти родимки. Для контролю над станом родимок слід знати ознаки атипових родимок і щомісяця самостійно оглядати шкірні покриви. Також необхідно проводити профілактичні огляди у дерматолога.

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Родимки: небезпечні чи ні? - Горошко Олена Миколаївна
Горошко Олена Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як гоїться рана після видалення родимки?

Рана після видалення родимки радіохвильовим способом затягується свіжим шаром епідермісу і гоїться, не залишаючи слідів. Після видалення родимок, розташованих у дермі (глибшому шарі шкіри), може залишитися невеликий рубець.

2. Як довго родимка перероджується в меланому?

Точний час, за який родимка перероджується в меланому, невідомий. Цей процес може протікати непомітно протягом кількох років.

3. Які родимки не можна видаляти?

За наявності показань до хірургічного висічення родимки, видаленню підлягають будь-які невуси. Рішення про те, чи доцільно проводити видалення родимки, необхідно ухвалювати разом із лікарем-дерматологом після огляду та обстеження.

4. Як зупинити появу родимок?

Основним провокуючим фактором для появи нових родимок на шкірі у дорослих є ультрафіолетове випромінювання. Щоб зупинити появу нових родимок, перебуваючи на сонці, на всі відкриті ділянки шкіри необхідно наносити сонцезахисні засоби.

5. Що буде, якщо здерти родимку?

Травма невуса може призвести до кровотечі з рани та занесення інфекції у глибокі шари шкіри. Травматизація доброякісної родимки також може стати пусковим механізмом для її трансформації в злоякісну. Особливу небезпеку становить ушкодження злоякісної пухлини, що за формою нагадує звичайну родимку. Травматизація пухлини може призвести до її поширення (метастазу).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Родимки: небезпечні чи ні?
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.
Родимки: небезпечні чи ні?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 2 роки тому
На шкірі внизу живота виявила білу родимку. Чи може родимка в нормі мати білий колір?
Відповісти
У деяких випадках доброякісні невуси можуть мати біле забарвлення. Нарости білого кольору також можуть бути гострими кондиломами або бородавками. Правильно охарактеризувати шкірний елемент і поставити діагноз може тільки лікар-дерматолог на підставі огляду та обстеження.
Кіра 2 роки тому
За короткий час (близько одного місяця) на шкірі живота з'явилося багато нових родимок. Як запобігти появі нових невусів на шкірі?
Відповісти
Уповільнити процес формування нових родимок можна, забезпечивши захист шкіри від надлишку ультрафіолетових променів. Для захисту від ультрафіолету необхідно на відкриті ділянки шкіри наносити сонцезахисний крем із фізичними та хімічними фільтрами. Ступінь захисту (спф-фактор) залежить від інтенсивності інсоляції та фототипу шкіри людини.
Денис 2 роки тому
На одній із родимок з'явився прищ. Чи можна його видавити?
Відповісти
Прищ (пустула, гнійничок) у ділянці родимки є запаленням сальної залози або волосяного фолікула в ділянці невуса. Поява прища на родимці може спровокувати почервоніння навколо родимки. Прищ на родимці не можна видавлювати, щоб не допустити пошкодження родимки.
Таня 2 роки тому
До якого лікаря звернутися, якщо родимка стала опуклою і на родимці з'явилася скоринка?
Відповісти
Для діагностики стану родимки та визначення точної причини її змін слід звернутися до лікаря-дерматолога. Скоринка на родимці може утворитися внаслідок травматизації утворення, занесення інфекції та запалення.
Інна 2 роки тому
Кілька днів тому помітила, що родимка на передпліччі почала лущитися. Чи можна мазати родимку зволожувальним кремом?
Відповісти
Лущення родимки може бути ознакою формування атипового невуса. Для діагностики стану невуса і визначення ризику формування злоякісної родимки необхідно записатися на консультацію до лікаря-дерматолога і пройти дерматоскопію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!