Logo
0 800 30 11 77

Гормони щитоподібної залози: норма та патологія

Гормони щитоподібної залози: норма та патологія
Читати 6 хвилин | Створено: 8 грудня 2017 | Оновлено: 4 травня 2023 | 56014 56014
Щитоподібна залоза — орган ендокринної системи, який розташований на передній поверхні шиї та відповідає за регуляцію метаболізму (обміну речовин).

Гормони щитоподібної залози беруть участь у регуляції обміну речовин та роботі внутрішніх органів.

Які гормони виробляє щитоподібна залоза?

Щитоподібна залоза складається з двох часток, з'єднаних перешийком, її гормони виробляються у фолікулах (мішечках). Тиреоїдні гормони — це білки, що виконують в організмі функції регуляторів обміну речовин. Щитоподібна залоза виробляє гормони:

  • трийодтиронін (Т3);
  • тироксин (Т4);
  • кальцитонін.

Вироблення тироксину та трийодтироніну регулюється гіпофізом (залозою мозку), який виробляє тиреотропний гормон (ТТГ), що стимулює роботу щитоподібної залози. До складу тиреоїдних гормонів входить йод.

Функції гормонів щитоподібної залози

Тиреоїдні гормони необхідні людині від початку внутрішньоутробного розвитку. Тироксин і трийодтиронін відповідають за зростання плода та розвиток нервової системи, а після народження — за фізичний та інтелектуальний розвиток дитини впродовж перших років життя (придбання навичок, мовлення).

Функції гормонів щитоподібної залози

Функції гормонів щитоподібної залози

Гормони щитоподібної залози діють на роботу кожної клітини в організмі. Функції гормонів щитоподібної залози:

  • регуляція обміну вуглеводів, білків і жирів;
  • підтримка рівня кальцію крові;
  • регуляція сольового та водного обміну;
  • вплив на артеріальний тиск та частоту серцевих скорочень;
  • стимуляція кровотворення.

Функцією тиреоїдних гормонів також є підтримка емоційної рівноваги. Причинами проблем із щитоподібною залозою можуть бути йодна недостатність, доброякісні та злоякісні новоутворення щитоподібної залози та тиреоїдит (її запалення).

Таблиця норми гормонів щитоподібної залози

Аналіз крові на гормони щитоподібної залози необхідно здати за набряків, підвищеної стомлюваності, прискореного серцебиття. Гормони щитоподібної залози також здають під час вагітності.

Норми гормонів щитоподібної залози

Гормон

Вміст у крові

Вільний

Загальний

Трийодтиронін

0,4 нг/100 мл

1,17-2,18 нмоль/л

Тироксин

1,5-2,9 мкг/100 мл

62-141 нмоль/л

Кальцитонін

5,5-28 пмоль/л

Для вашої зручності ми дублюємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми гормонів щитоподібної залози

Таблиця норми гормонів щитоподібної залози

Обстежити щитоподібну залозу також необхідно людям, які страждають на цукровий діабет, ожиріння, атеросклероз і серцеві аритмії, оскільки причинами перелічених захворювань можуть бути проблеми зі щитоподібною залозою. Здоровим людям у рамках профілактичного огляду слід не рідше за один раз на рік здавати кров на ТТГ.

Що показує аналіз на гормони щитоподібної залози?

Три основні гормони щитоподібної залози включають Т3, Т4 і ТТГ (виробляється гіпофізом). Аналіз на гормони щитоподібної залози показує їх кількість у крові, а також дозволяє встановити, що є первинною причиною гормональних відхилень (порушення у гіпофізі чи щитоподібній залозі).

Розгорнуті аналізи на гормони щитоподібної залози також можуть включати антитіла до тиреоглобуліну та антитіла до тиреопероксидази (АТПО). Антитіла до тканини щитоподібної залози вказують на аутоімунний тиреоїдит (запальне захворювання щитоподібної залози, спровоковане порушеною роботою імунної системи організму).

Аналізи на гормони щитоподібної залози — як здавати?

Правильно здавати аналіз на гормони щитоподібної залози потрібно натще (шість-вісім годин не можна вживати їжу, можна випити 100-150 мл чистої води). Спеціальна підготовка до здачі крові на гормони щитоподібної залози не потрібна. Щодо прийому лікарських препаратів у день здачі крові необхідно заздалегідь проконсультуватися з лікарем.

Результати лабораторного обстеження щитоподібної залози не є діагнозом, тому для розшифровки аналізу на гормони щитоподібної залози та отримання рекомендацій необхідно записатися до ендокринолога. Для визначення причин гормональних відхилень лікар також може призначити УЗД щитоподібної залози та біохімічний аналіз крові.

На який день циклу здавати гормони щитоподібної залози?

Здавати аналіз на гормони щитоподібної залози жінкам можна в будь-який день циклу. Рівень тиреоїдних гормонів у різні фази менструального циклу залишається незмінним.

Дефіцит гормонів щитоподібної залози

Дефіцит гормонів щитоподібної залози називається гіпотиреозом. Гіпотиреоз найчастіше трапляється у жінок і проявляється неспецифічними ознаками: сонливістю та загальною слабкістю.

Причиною нестачі гормонів щитоподібної залози може бути аутоімунний тиреоїдит, за якого імунна система пригнічує роботу щитоподібної залози. Симптоми дефіциту тиреоїдних гормонів:

  • набряклість по всьому тілу;
  • уповільнений пульс;
  • сухість і свербіж шкіри;
  • низька температура тіла;
  • стомлюваність;
  • погіршення пам'яті та концентрації уваги;
  • безпліддя.

Нестача гормонів щитоподібної залози у дітей призводить до розвитку кретинізму — захворювання, яке проявляється відставанням у розумовому розвитку. Гіпотиреоз піддається лікуванню за допомогою таблетованих гормонів щитоподібної залози.

Надлишок гормонів щитоподібної залози

Надлишок гормонів щитоподібної залози називається гіпертиреоз. Причинами гіпертиреозу можуть бути гормон-продукуючі новоутворення щитоподібної залози, пухлини гіпофіза та прийом лікарських препаратів (наприклад, протиаритмічних).

Гіпертиреоз може призвести до порушення серцевого ритму та серцевої недостатності. Симптоми надлишку гормонів щитоподібної залози:

  • прискорене серцебиття;
  • високий артеріальний тиск;
  • пітливість;
  • різке схуднення;
  • випинання очних яблук;
  • тривожність, підвищена збудливість, безсоння.

За гіпертиреозу лікар може виявити збільшену щитоподібну залозу чи вузли у ній. Лікування гіпертиреозу залежить від його причини та включає як медикаментозну, так і хірургічну (видалення частини або цілої щитоподібної залози) терапію.

Ендокринологія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)

Гормони щитоподібної залози: норма та патологія - Обуховська Ірина Валеріївна
Обуховська Ірина Валеріївна
ОН Клінік Одеса (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як діють гормони щитоподібної залози на організм?

Щитоподібна залоза регулює обмін жирів, вуглеводів, білків, солей та рідини в організмі. Гормони щитоподібної залози впливають на роботу серцево-судинної та нервової систем. Під дією тироксину та трийодтироніну прискорюється метаболізм, підвищується артеріальний тиск, частішає пульс.

2. Чи можуть бути проблеми з щитоподібною залозою, якщо гормони в нормі?

Проблеми зі щитоподібною залозою можуть бути навіть якщо гормони в нормі. На ранніх стадіях тиреоїдиту (запалення щитоподібної залози), за доброякісних та злоякісних новоутворень щитоподібної залози рівень її гормонів може зберігатися в межах нормальних значень завдяки здатності гіпофіза підтримувати баланс гормонального фону в організмі.

3. Який гормон гіпофіза впливає на щитоподібну залозу?

Тиреотропний гормон (ТТГ) — це гормон гіпофіза, який впливає на щитоподібну залозу. За низького вмісту тиреоїдних гормонів рівень ТТГ підвищується, а за високого — знижується.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Гормони щитоподібної залози: норма та патологія
Лікар-ендокринолог. Стаж роботи 3 роки.
Гормони щитоподібної залози: норма та патологія
Лікар-ендокринолог. Вища категорія. Стаж роботи 25 років.

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Іван 11 місяців тому
Вітаю! Кажуть, що гормони у людини виділяються щогодини, і аналіз треба здавати в потрібний час доби. Чи є певний час роботи щитоподібної залози?
Відповісти
Вітаю! Рівень гормонів щитоподібної залози досягає свого піку в крові в передранкові та ранні ранкові години. Здавати аналіз крові на вміст гормонів щитоподібної залози можна у будь-який час доби (натще).
Богдан 11 місяців тому
Добридень! Терапевт визначила збільшену щитоподібну залозу та направила до ендокринолога. У чому полягає функція щитоподібної залози?
Відповісти
Добридень! Щитоподібна залоза синтезує гормони (тироксин та трийодтиронін), які регулюють усі види обміну речовин та беруть участь у всіх фізіологічних процесах в організмі. Найбільше від стану щитоподібної залози залежить робота серця, судин, нирок і нервової системи.
Катерина 11 місяців тому
Вітаю! Ендокринолог призначила пити тироксин. Навіщо потрібні гормони щитоподібної залози?
Відповісти
Вітаю! Гормони щитоподібної залози беруть участь у роботі всіх органів і систем організму, і навіть регулюють обмін речовин. Тироксин впливає на серцебиття, настрій, травлення, а також регулює рівень цукру та солей у крові.
Ольга 11 місяців тому
Добридень! Мені 22 роки, і мене нічого не турбує. Терапевт призначила здати ТТГ для профілактики. Навіщо здавати гормон щитоподібної залози ТТГ?
Відповісти
Добридень! Тиреотропний гормон (ТТГ) є гормоном гіпофіза (залоза, що знаходиться в мозку) та відповідає за регуляцію роботи щитоподібної залози. ТТГ необхідно здавати всім дорослим не рідше, ніж один раз на рік, для виявлення перших ознак порушень у щитоподібній залозі на безсимптомних стадіях.
Юлія 11 місяців тому
Добридень! Чому на УЗД показує вузол щитоподібної залози, а гормони в нормі? Чи потрібно перездати аналізи?
Відповісти
Добридень! Новоутворення у щитоподібній залозі (наприклад, вузли) не завжди призводять до зміни в продукції гормонів. За виявлення вузла у щитоподібній залозі необхідно записатися до ендокринолога та проходити обстеження на гормони кілька разів на рік за призначенням лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!