Logo
0 800 30 11 77

Папіломи: причини появи та способи видалення

Папіломи: причини появи та способи видалення
Читати 6 хвилин | Створено: 22 листопада 2021 | Оновлено: 22 листопада 2021 | 650963 650963
Папіломи виникають внаслідок інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ). Виділяють близько 200 видів ВПЛ, 40 з яких призводять до утворення папілом.

Вірус папіломи людини трапляється у жінок та чоловіків різного віку, які ведуть статеве життя. У більшості випадків папіломи — доброякісні утворення, але існує ризик їх переродження у злоякісні пухлини.

Що таке папілома?

Папіломи — це новоутворення на шкірі або слизовій оболонці, схожі на м'яку або щільну пухлину на ніжці невеликого розміру (до 1-2 см). Папіломи можуть бути одиничними або множинними та найчастіше не викликають дискомфорту, але можуть пошкоджуватися, якщо вони розташовуються в місцях, які постійно стикаються з одягом. За значного збільшення кількості або розміру новоутворень, їх ушкодження необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Чому з'являються папіломи?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Основною причиною появи папілом у жінок та чоловіків є вірус папіломи людини, який передається за незахищених статевих контактів. Також вірус може передаватися під час пологів від матері до дитини, через ранки під час пошкодження шкірних покривів, за хірургічних та косметичних процедур (у разі недотримання заходів безпеки та стерильності). Найчастіше імунітет людини справляється з вірусом папіломи людини та не потребує його лікування. За появи симптомів вірусу папіломи людини (наявності новоутворень на шкірі та слизовій оболонці) необхідно пройти обстеження у лікаря. Існує ряд факторів, що провокують появу папілом:

  • зниження імунітету;
  • наявність захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • порушення обміну речовин;
  • хронічні захворювання органів травлення та ендокринної системи;
  • часті стреси, шкідливі звички.

Часто папіломи з'являються під час вагітності. Це пов’язано з гормональною перебудовою організму жінки.

Як виглядають папіломи?

Папіломи утворюються внаслідок розростання верхнього шару епідермісу, виглядають як наріст шкіри, схожий на бородавку, величиною від одного міліметра до двох сантиметрів. Колір наросту варіюється від тілесного або білого до темно-коричневого.

Зовнішній вигляд новоутворення залежить від його типу. Виділяють такі види папілом:

  • ниткоподібні — являють собою довгасті, висячі нарости на шкірі, які розташовуються на тонкій ніжці;
  • бородавчасті — округлі утворення, схожі на бородавки, що височіють над поверхнею шкіри на 1-2 мм;
  • гострі ― розвиваються на статевих органах, на вигляд нагадують цвітну капусту;
  • плоскі — невеликі утворення тілесного кольору з гладкою поверхнею, що виступають над шкірою на кілька міліметрів;
  • внутрішньопротокові — локалізуються в протоках молочних залоз, являють собою невеликі ущільнення в грудях. За візуального огляду непомітні, виявляються за допомогою УЗД молочних залоз.

Приклад того, як виглядають доброякісні та небезпечні злоякісні папіломи, ви можете побачити на фото. Зовні не завжди можна відрізнити папілому від поліпа або від злоякісного новоутворення, щоб унеможливити ризик появи канцерогенних папілом, необхідно пройти обстеження у лікаря.

Де з'являються папіломи?

Папіломи найчастіше з'являються на тілі, статевих органах, слизових оболонках. Згодом біля одного новоутворення з'являються інші. Папіломи можуть локалізуватися в таких місцях:

  • на шиї;
  • на геніталіях (у жінок папіломи з'являються на статевих губах та на шийці матки, у чоловіків папіломи виникають на члені та голівці);
  • на руках і ногах (часто папіломи з'являються на ступнях);
  • на обличчі та повіках;
  • у роті та на задній стінці горла;
  • під пахвою.

Анальні папіломи можуть розташовуватись усередині або біля заднього проходу. Внутрішньопротокові папіломи можуть з'являтися на сосках, але найчастіше знаходяться під шкірою.

Лікування папіломи народними засобами

Народна медицина пропонує безліч способів боротьби з новоутворення шкіри, але всі вони не мають доведеної ефективності та не допомагають позбутися папілом. Видалити папіломи самостійно за допомогою народних засобів неможливо. Існує ризик травмування новоутворення, що призведе до його кровотечі та запалення. Займатися самолікуванням небезпечно для здоров'я, для видалення папілом слід звертатися до гінеколога, проктолога чи уролога, залежно від локалізації новоутворень.

Чи небезпечні папіломи?

Папіломи належать до доброякісних новоутворень, але існує небезпека їхнього переродження на злоякісні пухлини. Найнебезпечніші папіломи викликаються ВПЛ 16 і 18 типу, їх клітини здатні перероджуватися з нешкідливих до онкологічних. Щоб оцінити ризик переродження папіломи на рак, необхідно здати аналіз на вірус папіломи людини.

Навіть доброякісні папіломи спричиняють ускладнення. Якщо папілома розташована в місцях постійного зіткнення з одягом або на ділянках шкіри, що часто піддаються голінню, існує ймовірність їх пошкодження. Пошкодження новоутворень може призвести до потрапляння інфекції у кров.

Як позбутися папілом?

Більшість наростів не шкодять, але щоб виключити ризик їх переродження в злоякісні, потрібно обов'язково обстежуватися у лікаря. Щоб вивести папіломи, необхідне комплексне лікування, яке включає місцеве видалення новоутворень та прийом противірусних препаратів. Лікар після обстеження визначить найбільш ефективний спосіб видалення та лікування папілом. В «ОН Клінік» застосовуються такі методи видалення папілом:

  • радіохвильовий метод за допомогою апарату «Сургітрон» — впливає тільки на тканини наросту, не зачіпаючи здорові ділянки шкіри;
  • лазерний метод ― дозволяє випаровувати рідину з новоутворень і сприяє швидкому загоєнню пошкоджених клітин;
  • електрокоагуляція — припікання папіломи за допомогою високочастотного струму.

Вибір способу видалення новоутворень залежить від їх виду та локалізації. Наприклад, гострі папіломи на статевих органах найефективніше видаляти радіохвильовим методом, а папіломи на обличчі висікаються за допомогою лазера.

Як відрізнити папілому від бородавки?

Бородавки та папіломи на перший погляд можуть бути схожими, але між ними є суттєві відмінності. Бородавки найчастіше розташовуються на ступнях, ліктях, пальцях рук і ніг, на обличчі. Папіломи частіше з'являються на статевих органах, грудях, спині, в ділянці шиї, пахв і на спині. У папіломи, на відміну від бородавки, є ніжка, за рахунок якої вона схожа на краплю, що висить. У бородавки шорстка поверхня та чіткі краї, папілома має рвані краї та бугристу поверхню.

Проктологія в ОН Клінік Кропивницький

Папіломи: причини появи та способи видалення - Пархоменко Сергій Іванович
Пархоменко Сергій Іванович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що буде, якщо відірвати папілому?

Якщо пошкодити папілому, на її місці залишиться незахищена епідермісом рана, в яку можуть потрапити грибки та мікроорганізми. Як наслідок, можуть розвинутися інфекція та запалення рани. Особливо небезпечно пошкодження папілом на слизовій оболонці, оскільки вона є сприятливим середовищем для проникнення інфекції. Якщо ви випадково відірвали папілому, потрібно одразу звернутися до лікаря, щоб уникнути негативних наслідків.

2. Які папіломи не можна видаляти?

Будь-які папіломи не можна видаляти самостійно за допомогою народних методів, оскільки існує ризик травмування шкіри та розвитку інфекції в організмі. Метод видалення папіломи повинен визначати лише лікар після обстеження, отримання результатів аналізів і виявлення типу новоутворення.

3. Як передається вірус папіломи людини?

Вірус папіломи людини передається за незахищених статевих контактів. Передача ВПЛ відбувається під час орального, вагінального та анального сексуального контакту з носієм вірусу. Заразитися можна навіть якщо у вас один партнер, він може не знати, що є носієм ВПЛ. Щоб унеможливити передачу вірусу, використовуйте презервативи за статевих контактів.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 20 оцінок
Папіломи: причини появи та способи видалення
Лікар-проктолог. Вища категорія.
Папіломи: причини появи та способи видалення
Лікар-проктолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 4 тижні тому
Добрий день. У хлопця дві папіломи на члені. Був незахищений статевий акт. Скажіть будь ласка, я заражуся 100% теж? І що мені зараз зробити?
Відповісти
Добрий день. Існує ризик зараження папіломавірусом (HPV) під час незахищеного статевого акту, особливо якщо є видимі папіломи чи бородавки. Однак 100% вірогідність зараження необов'язкова. Ризик залежить від багатьох факторів, таких як стан імунної системи, наявність мікротравм чи подряпин на шкірі, а також інших чинників. Якщо ви маєте питання або у вас є симптоми, рекомендується звернутися до лікаря для професійної консультації і обстеження.
Аліса 5 місяців тому
На деяких сайтах пишуть, що папіломи можуть пройти самостійно після інфікування. Чи насправді це так? Якщо там малі вирости папілом вони по ідеї можуть пройти?
Відповісти
Доброго дня. Існує можливість, що деякі папіломи можуть зникнути самостійно через тривалий час за умови, що імунітет організму успішно подолав вірус. Однак це не стосується всіх випадків, і важливо враховувати, що вірус може залишатися в організмі протягом тривалого часу, навіть якщо зникли видимі прояви папілом на шкірі. Вірус залишається в організмі та може спричинити повторне утворення папілом під впливом різних факторів, таких як слабкий імунітет, стрес, травми шкіри тощо. Для ефективного контролю та лікування папілом важливо звертатися до лікаря, який зможе надати професійну консультацію та визначити оптимальний метод лікування для кожного випадку.
Карина 2 роки тому
Добрий день, у мене з'явилися папіломи на статевих органах, чи можу я заразити ними свого статевого партнера?
Відповісти
Добрий день, основною причиною появи папілом у ділянці статевих органів є вірус папіломи людини. ВПЛ передається під час незахищених статевих контактів, тому ви можете заразити ним партнера. Щоб уникнути зараження, використовуйте презервативи під час статевих контактів.
Євген 2 роки тому
Здрастуйте, чи можуть папіломи самі пройти, якщо підвищувати свій імунітет?
Відповісти
Існують випадки, коли папіломи з часом зникають, але чекати і сподіватися, що вони пройдуть самі ні в якому разі не можна. Є ризик погіршення стану та переродження папілом у злоякісні утворення, тому слід звернутися до лікаря за лікуванням.
Аліна 2 роки тому
Порадьте, будь ласка, який метод видалення папілом найефективніший?
Відповісти
Усі методи видалення папілом, що використовуються в «ОН Клінік», ефективні та безпечні. Ми застосовуємо лазерний, радіохвильовий і електрокоагуляційний методи видалення новоутворень. Визначити, який спосіб підійде для вас, може лікар після обстеження.
Дмитро 2 роки тому
Які існують протипоказання до видалення папілом?
Відповісти
Доцільність і можливість видалення новоутворень має обов'язково визначати лікар. До протипоказань до видалення папілом належать: гарячкові стани, загострення хронічних захворювань, запальні захворювання шкіри та онкологічні хвороби.
Дар'я 2 роки тому
Під час вагітності з'явилися папіломи, чи можна їх видаляти?
Відповісти
Гормональна перебудова організму під час вагітності може призвести до загострення ВПЛ і появи новоутворень на шкірі. Папіломи під час вагітності обов'язково потрібно обстежити, щоб унеможливити ризик переродження доброякісних новоутворень у злоякісні.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!