Logo
0 800 30 11 77

Причини появи анальних кондилом, папілом і бородавок

Причини появи анальних кондилом, папілом і бородавок
Читати 6 хвилин | Створено: 27 травня 2021 | Оновлено: 27 травня 2021 | 96224 96224
Папіломи, кондиломи, бородавки - це доброякісні утворення, які з'являються на поверхні шкіри внаслідок інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ).

Вірус здатний передаватися побутовим шляхом (через рани, тріщини, порізи), статевим шляхом, а також від матері до дитини. Потрапляючи в організм, інфекція поширюється по шкірних і слизових покривах, провокуючи появу наростів - папілом, кондилом і бородавок.

Які бувають види кондилом, папілом і бородавок?

Бородавки - це нарости на шкірі або слизовій оболонці, мають форму горошини і шорстку поверхню, можуть локалізуватися в будь-якій частині тіла (найчастіше з'являються на руках, обличчі, ступнях). Папіломи - це нарости «на ніжці», які з'являються в складках на шкірі, де може накопичуватися рідина (коліна, лікті, шия). Кондиломи - вид бородавок, які вражають генитальную область (статеві органи, анус). Бородавки можуть зникати (всихати) і знову з'являтися, на відміну від папілом, які самостійно не зникають.

За клінічним видом і розташуванням розрізняють наступні види бородавок:

  • звичайні бородавки;
  • ниткоподібні бородавки;
  • плоскі бородавки;
  • долонні і підошовні бородавки;
  • мозаїчні бородавки;
  • аногенітальні бородавки (гострі кондиломи).

Від чого з'являються анальні кондиломи, папіломи і бородавки?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Анальні папіломи (гострі кондиломи) - це розростання у вигляді бородавок на шкірі навколо і всередині ануса. Причиною появи анальних папілом є вірус папіломи людини (ВПЛ). ВПЛ - це інфекція, яка передається від людини до людини статевим шляхом (ІПСШ), за прямого контакту зі слизовими оболонками і шкірою інфікованого ВПЛ.

Інфекція довгий період може протікати приховано. Вірус активно проявляється в період ослабленого імунітету. Анальні кондиломи виявляються невеликими наростами і в більшості випадків не викликають болю і дискомфорту. Провокують розростання і розповсюдження анальних бородавок на різні частини геніталій ряд причин:

  • хаотична статеве життя (незахищений статевий акт, статеве життя в ранні роки);
  • зловживання алкоголем, куріння;
  • тривале лікування антибіотиками;
  • хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи.

Симптоми анальних кондилом, папілом і бородавок

Анальні кондиломи зазвичай безболісні, починаються з маленьких шишок, які важко помітити. Іноді анальні кондиломи супроводжуються такими симптомами:

  • свербіння в задньому проході;
  • відчуття пухлини в анальному каналі;
  • виділення слизу з анального каналу;
  • біль під час дефекації;
  • печіння і дискомфорт в анальній області;
  • кров у задньому проході.

Діагностика кондилом відбувається під час візуального огляду лікаря проктолога. Проктолог огляне шкіру навколо ануса і обстежить анальний канал за допомогою аноскопу.

Способи лікування кондилом

Кондиломи мають здатність до швидкого зростання, тому їх видалення обов'язкове. Крім того, кондилома здатна до переродження в злоякісну пухлину. Існує кілька способів лікування кондилом:

  • медикаментозне лікування кондилом;
  • кріотерапія (заморожування кондилом рідким азотом);
  • електрокаутерізація (видалення кондилом за допомогою електрокоагулятора, який видає електричний струм для припікання);
  • лазерне видалення кондилом;
  • радіохвильовий метод видалення кондилом.

Лікування кондилом за допомогою лікарських препаратів місцевого застосування можливо в тому випадку, якщо кондиломи малого розміру і розташовані тільки на шкірі. У деяких випадках (за великих розмірів кондилом) може знадобитися хірургічне видалення кондилом.

Кондиломи можуть з'являтися повторно після видалення, тому що ВПЛ - це хронічне інфекційне захворювання, яке не лікуватися. Тому важливо дотримуватися профілактичних заходів і здійснювати контрольні візити до проктолога, особливо перші три місяці.

Часто гострокінцеві кондиломи з'являються у жінок під час вагітності, хоча до цього не було жодних симптом наявності ВПЛ. Посилений ріст кондилом відбувається через зміни гормонального фону та імунної системи. Гострі кондиломи не створюють великого ризику для жінки і майбутньої дитини. Проте потрібна консультація гінеколога. Видалення кондилом під час вагітності потрібно в крайньому випадку і не проводиться раніше, ніж на 28-му тижні, тому що до цього терміну всі системи органів дитини сформовані і немає загрози негативного впливу на нього лікарськими засобами.

Лікування генітальних бородавок та інших видів папілом здійснює медичний центр «ОН Клінік». Малоінвазивне безболісне видалення бородавок, папілом, кондилом проводиться під місцевою анестезією, за великої локалізації наростів процедура може проводитися поетапно. Разом з операцією з видалення бородавок, папілом, кондилом проводиться терапія, спрямована на зміцнення захисної функції організму.

Профілактика появи кондилом, папілом і бородавок

Попередити появу папілом, кондилом і бородавок можна за дотримання наступних профілактичних заходів:

  • здавати аналізи на ЗПСШ, зокрема і сексуальному партнеру (кожні пів року, якщо більше одного партнера);
  • своєчасне лікування ЗПСШ;
  • використання засобів контрацепції;
  • вакцинація проти вірусу папіломи людини.

Профілактика появи кондилом полягає в особистій гігієні та профілактиці ЗПСШ. Ефективним профілактичним заходом є вакцинація проти ВПЛ. Вакцинація рекомендується для запобігання інфекцій ВПЛ і захворювань, пов'язаних з ВПЛ, включаючи деякі види раку. Консультативний комітет з практики імунізації (ACIP) рекомендує вакцинацію проти ВПЛ у віці статевого дозрівання до початку статевого життя.

Проктологія в ОН Клінік Суми

Причини появи анальних кондилом, папілом і бородавок - Смоловий Валерій Васильович
Смоловий Валерій Васильович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чому кондиломи чорніють?

Кондиломи можуть рости, темніти, всихати. Причинами почорніння кондилом може бути:

  • порушення цілісності наросту (травмування);
  • вплив лікарських препаратів (зазвичай засоби для припікання викликають почорніння і всихання бородавки);
  • перехід кондиломи в злоякісну пухлину.

У будь-якому випадку за зміни в розмірах кондилом, потемніння або травмування слід звернутися до фахівця: дерматолога, гінеколога, уролога, проктолога.

Діагностику та лікування папілом, кондилом і бородавок потрібно проводити своєчасно. Існує понад 100 штамів вірусу ВПЛ, деякі з них можуть бути небезпечні розвитком онкологічних захворювань. Тому в жодному не варто використовувати самостійно народні засоби лікування папілом, кондилом і бородавок.

2. Як лікувати кондиломи в домашніх умовах?

Лікувати кондиломи в домашніх умовах не рекомендується, це неефективно і небезпечно. Лікуючий лікар може призначити препарати для лікування кондилом вдома. Лікарем може бути уролог, проктолог і гінеколог залежно від локалізації кондилом.

3. Чи можна чесати кондиломи?

Кондиломи, як і будь-які інші бородавки, не можна чесати, бо можна викликати запалення і кровотечу. Свербіння аногенітальної бородавки може вказувати на стрімке зростання, зміну її структури, тому слід негайно звернутися до лікаря (гінеколога, проктолога, уролога).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Причини появи анальних кондилом, папілом і бородавок
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.
Причини появи анальних кондилом, папілом і бородавок
Лікар хірург-проктолог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 1 рік тому
Здрастуйте, я хочу видалити дві кондиломи навколо заднього проходу. Що мені потрібно для цього зробити? Які аналізи потрібно здати перед видаленням кондилом? Чи спочатку потрібна консультація лікаря? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, для початку необхідна консультація проктолога. Лікар огляне кондиломи і запропонує оптимальний спосіб для їх видалення. Аналізи перед прийомом у проктолога здавати не потрібно. Лікар призначить лабораторні аналізи після консультації за необхідності.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, у мене 24 тиждень вагітності. Під час огляду гінеколог виявив невеликі нарости в піхві. Підкажіть, будь ласка, чи можна припікати папіломи під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, видалення папілом у піхві під час вагітності не протипоказане. Однак необхідна консультація гінеколога, оскільки можуть бути індивідуальні особливості, пов'язані з локалізацією, розміром наростів, наявністю гінекологічних захворювань і перебігом вагітності, які можуть вплинути на рішення про видалення папілом.
Олександр 1 рік тому
Добрий день, я вирішив видаляти анальні кондиломи радіохвилями за допомогою апарату Сургітрон. Скажіть, скільки за часом займає видалення кондилом?
Відповісти
Здрастуйте, зазвичай видалення кондилом апаратом «Сургітрон» займає від 10 до 20 хвилин, проте тривалість видалення може варіюватися залежно від кількості наростів. Лікар може рекомендувати видалення кондилом, як за один, так і за кілька сеансів.
Павло 1 рік тому
У мене виникла проблема: з'явилося три великі бородавки. Друг сказав, що можна перетягнути їх ниткою і вони самі відпадуть, але в мене цей метод не викликає довіри. Підкажіть, чи можна перев'язувати бородавки?
Відповісти
Добрий день, перев'язувати бородавки, незалежно від їхньої локалізації та розміру, не можна. Перетягування бородавок може призвести до порушення кровообігу, пошкодження та інфікування рани. Для видалення бородавок необхідно звернутися до дерматолога (при знаходженні наростів на спині, руках або ногах), до проктолога (при локалізації бородавок біля ануса).
Андрій 1 рік тому
Добрий вечір. Мене дуже дратує велика кондилома в ділянці ануса. Я перепробував уже всі народні засоби, але толку нуль. Чи можна відірвати кондилому й обробити потім місце перекисом?
Відповісти
Здрастуйте, відривати або зрізати кондиломи й папіломи не можна через ризик потрапляння інфекції у відкриту рану. Також зазначені дії можуть призвести до появи нових кондилом і посилення симптомів вірусу папіломи людини, який є причиною появи наростів. У разі виявлення кондиломи в ділянці заднього проходу необхідна консультація проктолога.
Катя 1 рік тому
Здрастуйте, у мене є кілька папілом навколо заднього проходу. Проктолог направив на видалення, але я боюся негативних наслідків. Однак після випадкового пошкодження однієї папіломи, я вирішила видаляти їх. Скажіть, які можуть бути ускладнення після видалення папіломи?
Відповісти
Добрий день, кріотерапія, радіохвильове або лазерне видалення папілом характеризується швидким відновлювальним періодом і низькими ризиками ускладнень. Після видалення наростів пацієнт може відчувати свербіж, біль і печіння протягом декількох годин після процедури. Можливим ускладненням також є алергія на анестезію, тому для попередження алергічної реакції лікар проводить попереднє обстеження.
Ліна 1 рік тому
Здрастуйте, я до вас із делікатною проблемою. Після першого сексу з хлопцем у мене почався свербіж у піхві, а три дні тому я помітила невелике новоутворення. Прочитала, що це можуть або кондиломи, або папіломи. У чому відмінність кондилом від папілом і що мені робити?
Відповісти
Добрий день, папіломи являють собою нарости, які мають ниткоподібну або округлу форму, кріпляться до шкіри за допомогою ніжки, а кондиломи характеризуються неправильною формою, не мають ніжки. У ділянці ануса і піхви зазвичай з'являються кондиломи, однак для постановки точного діагнозу і підбору курсу терапії необхідна консультація гінеколога.
Інна 1 рік тому
Добрий день, у мене є кілька кондилом у ділянці піхви, які не збільшуються в розмірах, проте завдають мені невеликого дискомфорту. Підкажіть, що буде, якщо не видаляти кондиломи?
Відповісти
Здрастуйте, відсутність лікування кондилом може стати причиною появи нових наростів, оскільки лікар не тільки видаляє кондиломи, а й призначає медикаментозну терапію. Також наявність наростів у ділянці зовнішніх геніталій може призвести до їхнього пошкодження під час вагінальних і анальних статевих контактів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!