Logo
0 800 30 11 77

Що робити після незахищеного сексу?

Що робити після незахищеного сексу?
Читати 14 хвилин | Створено: 18 березня 2021 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 770701 770701
Є дві основні загрози, пов’язані із незахищеним сексом: венеричні хвороби та незапланована і небажана вагітність. Аби запобігти або принаймні зменшити ймовірність цих негативних наслідків, варто розібратися у питанні контрацепції.

Що таке незахищений статевий акт?

Незахищеним статевим актом називається будь-який сексуальний контакт, перед яким не було вжито жодних дій, аби зменшити ці загрози. Вагітність може настати тільки внаслідок вагінального сексу. Тож для того, аби уникнути запліднення, деякі пари використовують інші форми сексуальної близькості без проникнення сперми у матку. 

Однак це захищає лише від вагітності, адже венеричні хвороби та інфекції передаються і через інші види сексуальних практик, які пов’зані з контактом слизових оболонок. Так, наприклад, ВІЛ, сифіліс, гонорея, трихомоніаз і хламідіоз передаються за незахищеного орального та анального видах сексу. Анальний секс навіть більш ризикований, оскільки ця частина тіла чинить опір інфекціям, що передаються статевим шляхом, менш ефективно, ніж вагіна. Оральний секс вважається більш безпечним. Однак у випадках, коли у слизовій оболонці ротової порожнини є мікротравми, через цей вид сексуальної близькості можна заразитися і сифілісом, і ВІЛ-інфекцією.

Що стосується небажаної вагітності, то запобігти їй можна за допомогою контрацепції. Існує безліч її видів.

Методи контрацепції

Методи контрацепції

Однак слід пам’ятати, що лише презерватив захищає і від небажаної вагітності, і від більшості венеричних хвороб (оскільки мінімізує пряму взаємодію біологічних рідин між організмами партнерів). Більшість інших контрацептивів направлені тільки на мінімізацію ймовірності вагітності.

Що таке овуляція?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Овуляція – це процес регулярного виходу яйцеклітини з яєчника жінки до матки. Це відбувається через розрив фолікула яєчника, який досягнув зрілості. Яйцеклітина потрапляє до маткових труб. Під час сексу сперматозоїди потрапляють до піхви і, рухаючись самостійно, потрапляють до шийки матки, звідти – до маткових труб. Зливаючись з яйцеклітиною, сперматозоїд запліднює її.

Овуляція відбувається циклічно. Найчастіше – на 14-й день менструального циклу, який загалом триває в середньому 28 днів. Однак цикл здорової жінки може бути довшим або коротшим і складати у різних випадках від 21 до 35 днів. Незапліднена яйцеклітина гине у матковій трубі приблизно через добу після овуляції, а нова з’явиться там лише під час наступної овуляції. Така циклічність дає змогу відслідковувати період, коли жінка може завагітніти з найбільшою ймовірністю. Цей період називається фертильною фазою.

Теоретично, якщо утриматися від сексу під час фертильної фази, можна зменшити вірогідність вагітності. Однак, на практиці, відмова від сексу під час фертильної фази, як спосіб контрацепції, часто не діє з кількох причин:

  • овуляція може початися раніше або пізніше 14-го дня циклу. Такі відхилення зустрічаються дуже часто, є непередбачуваними і разом з цим вважаються нормою для здорової жінки. В середньому овуляція може початися між 11 та 21-м днями циклу.
  • відслідковування початку овуляції за допомогою календаря – ненадійний метод; оскільки цикл може збиватися непомітно для жінки. Симптоми овуляції (сильний сексуальний потяг, неприємна чутливість у грудях, біль внизу живота тощо) іноді не відчуваються взагалі, тож орієнтуватися за ними не можна. Є домашні тести на овуляцію, які можна купити та використати вдома;
  • якщо яйцеклітина гине приблизно через добу-півтори після виходу з яєчника, то сперматозоїди в тілі жінки зберігають здатність до запліднення протягом мінімум п’яти днів.

Тому для планування вагітності, так званий, календар овуляції та тести, які допомагають встановити її початок, можуть бути корисним. Однак в якості запобіжного засобу від цього стану – ні.

В які дні циклу можна завагітніти

Здорова жінка може завагітніти у будь-який день менструального циклу, хоча вірогідність запліднення сильно відрізняється в залежності від періоду. У більшості випадків менструація та овуляція пов’язані між собою, обидва цикли часто збиваються і, що важливо, незалежно одне від одного. Тобто може бути затримка менструації, але овуляція починається раніше (чи навпаки).

В деяких випадках є ймовірність завагітніти, якщо займатися незахищеним сексом навіть під час менструації, а також протягом кількох днів після неї. Тому спроби вирахувати дні овуляції можуть збільшити або зменшити ймовірність зачаття, але не дають ніяких гарантій. Крім того, внутрішня оболонка матки у період менструації оголена і особливо вразлива для інфекцій, які передаються статевим шляхом. 

Чи є дні циклу, коли не можна завагітніти

Якщо менструальний цикл (тобто період від першого дня однієї менструації до першого дня наступної менструації) стабільний, то можна визначити період, коли ймовірність завагітніти найменша навіть при незахищеному сексі. Потрібно вирахувати день овуляції за календарем і, бажано, скористатися спеціальним тестом для підтвердження наявності цього стану. Треба пам’ятати, що сперматозоїди живуть в організмі жінки протягом 7 днів. Тобто 5 днів перед овуляцією та доба-півтори самої овуляції – це вікно фертильності, тобто період, коли жінка може завагітніти. Решта часу – це дні, коли ймовірність завагітніти суттєво менша.

Тож відносно безпечними від загрози незапланованої вагітності є наступні періоди:

  • 1-6 дні циклу, починаючи підрахунок з першого дня менструації; оскільки вона може тривати в середньому 3-5 днів, цей відносно безпечний період краще не використовувати з причин, перерахованих вище;
  • від 17-го дня циклу і до наступної менструації.

Однак це не означає, що є лише один тиждень на місяць, коли жінка може завагітніти. Іноді сперматозоїди проявляють більшу активність і зберігаються в організмі жінки до тижня. А іноді з яєчників виходить так звана випадкова (але цілком готова для запліднення) яйцеклітина. І статися це може коли завгодно, навіть під час місячних. Навіть якщо менструальний цикл чіткий, у деяких жінок спостерігається скорочення другої фази. Це стан, коли яйцеклітина дозріває повільніше і виходить з яєчника не на 15-й день циклу, а пізніше, аж до настання наступних місячних. Тож повністю покладатися на календарний метод контрацепції не можна.

Окремо слід сказати про лактаційну аменорею. Це природний механізм, що не дає жінці завагітніти після пологів, поки вона годує грудьми і зайнята опікою новонародженим. Надійним цей механізм є лише за дотриманням всіх трьох умов:

  1. Діє близько півроку після пологів.
  2. Весь час, поки жінка після пологів не здатна завагітніти, у неї відсутні місячні. Якщо менструальний цикл відновився (навіть якщо пройшло менше 6 місяців після попередніх пологів) – значить, жінка може знову завагітніти.
  3. Жінка має годувати дитину грудьми за першої вимоги без докорму.

Приблизно через півроку, навіть якщо менструальний цикл повністю не відновився, а жінка продовжує годувати дитину грудьми, вона все рівно вже може завагітніти. Тому знову необхідно потурбуватися про контрацепцію, якщо немає у планах другої дитини.

Чи можна завагітніти від передсiменної рідини

Передсемінна рідина – це секрет, що виділяється з уретри чоловіка під час збудження і використовується як додаткова змазка. Сам по собі цей секрет не містить сперматозоїдів, але вони можуть туди потрапити. Як? Або рухаючись вниз по уретрі, або залишившись після попередніх еякуляцій. Наявність або відсутність сперматозоїдів у цій рідині є непередбачуваною – іноді вони там є, іноді немає. Однак заздалегідь не вдасться сказати, як буде кожного конкретного разу. І якщо сперматозоїди там все-таки є, то їх може бути достатньо багато, аби жінка завагітніла, хоча ймовірність цього менша, ніж у випадку еякуляції всередині піхви.

Чи можна завагітніти, якщо не оберігатися

Вагітністю закінчується далеко не кожен випадок вагінального сексу без контрацепції. Якщо пара ніяк не оберігається, але і не планує секс для вагітності, займаючись ним просто за бажанням, то ймовірність запліднення складає від 15% до 30% за один менструальний цикл. Коливання у підрахунках залежать від темпераменту, здоров’я партнерів тощо.

Тож якщо шанс завагітніти, не користуючись контрацепцієї, може досягати 30% на місяць, протягом року він виростає ще більше. Згідно з даними репродуктивної медицини протягом року вагітність настає у 90% пар, що займалися незахищеним сексом.

Який шанс завагітніти з презервативом

Презерватив – один з найбільш розповсюджених засобів контрацепції. Причини його популярності у доступності, простоті використання, а також у тому, що він захищає як від небажаної вагітності, так і від передачі багатьох венеричних хвороб. Однак шанс завагітніти, використовуючи презерватив, може коливатися в залежності від того, чи правильно ним користуються. У випадку, якщо презервативом користуються правильно згідно з інструкцією, і він не порвався, його надійність досягає 98%,. Ймовірність небажаної вагітності при використанні презервативу під час сексу підвищується у наступних випадках:

  • презерватив надівають неправильно, що може призвести до його розриву;
  • презерватив був пошкоджений;
  • сплив строк придатності;
  • презерватив одягнули не до початку сексуального контакту, а лише у процесі;
  • кільце презервативу не було закріплене біля початку члена, через що він (презерватив) зісковзнув під час сексу.

Однак, якщо використовувати презерватив правильно, то його надійність поступається лише стерилізації, внутрішньоматковій спіралі та оральним контрацептивам. У випадку правильного використання презервативу вагітність наступає лише у 2 випадках із 100. Однак через велику кількість помилок у використанні цих контрацептивів шанс завагітніти при їхньому використанні зростає більш, ніж вшестеро – до 12,5 із 100.

Чоловіча контрацепція

Презерватив – найпопулярніший, але не єдиний вид чоловічої контрацепції, до них також варто віднести:

  • оральні контрацептиви, тобто таблетки. Залежно від діючої речовини ці препарати можуть не дозволяти сперматозоїдам дозрівати, аби ті не могли запліднити яйцеклітину, або ж взагалі пригнічувати утворення сперматозоїдів;
  • підшкірні імпланти, які містять андроген – речовину, яка робить сперматозоїди нездатними до запліднення.

Обидва типи значно ефективніші за бар’єрну контрацепцію за допомогою презервативу. Чому ж тоді він залишається найефективнішим методом попередження небажаної вагітності? Справа в тому, що навіть на сучасному рівні розвитку медицини тільки презервативи не мають побічних дій та не шкодять здоров’ю чоловіка. Якщо правильно підібрати комбіновані оральні контрацептиви для жінки, це може не тільки запобігти небажаній вагітності, а й навіть мати лікувальний ефект, наприклад, нормалізувати менструальний цикл. А от чоловічі контрацептиви (крім презервативів) можуть мати небажані шкідливі ефекти.

Метод перерваного статевого акту, коли чоловік встигає вийняти член з піхви до еякуляції, не варто вважати дієвим методом контрацепції. Крім можливості наявності сперматозоїдів у пересім’янній рідині, є інший фактор – складність реалізації.

Жіноча контрацепція

Видів жіночих контрацептивів багато:

  • оральні контрацептиви – таблетки, які впливають на гормональний фон жінки і запобігають вагітності;
  • внутрішньоматкова спіраль, яка запобігає прикріпленню заплідненої яйцеклітини у матці жінки, а деякі види цього контрацептиву також виділяють гормон прогестерон, який додатково запобігає небажаній вагітності;
  • жіночі презервативи, які вводяться в піхву;
  • гормональні імпланти та ін’єкції, які надовго (біля 5 років) блокують здатність завагітніти, а також на гормональний фон жінки з метою недопущення небажаної вагітності впливають вагінальні кільця та пластирі-контрацептиви. Різниця між ними лише у тому, в який спосіб гормони потрапляють до тіла жінки;
  • діафрагма (спеціальний маленький ковпачок), що вводиться у піхву та містить спеміцид – речовину, яка руйнує оболонку сперматозоїда і не дає йому запліднити яйцеклітину.

Ще один надійний метод контрацепції, який підходить як чоловікам, так і жінкам, це добровільна стерилізація. Однак вона у абсолютній більшості випадків є незворотньою.

Як підібрати засоби контрацепції?

Правильно підібрати засіб контрацепції можна лише в один спосіб – відвідати лікаря-гінеколога. Проаналізувавши стан здоров’я жінки, він зможе підібрати максимально безпечні засоби контрацепції. Виняток – презервативи, якими можна користуватися без призначення лікарем.

Що робити після незахищеного сексу?

Якщо стався незахищений секс, і є страх незапланованої вагітності, можна скористатися так званими методами аварійної контрацепції. Це препарати, які не запобігають заплідненню, а діють постфактум – вже після можливого проникнення сперматозоїда у яйцеклітину. Механізм дії наступний: препарати аварійної контрацепції наносять сильний удар по гормональному фону жінки, викликаючи передчасну менструацію.

Засоби аварійної контрацепції у вигляді пігулок можуть подіяти не пізніше 72 годин після незахищеного сексу. Протягом 5 діб ще може допомогти внутрішньоматкова спіраль, який встановлюється лікарем і не дозволяє зародку зафіксуватися на слизовій оболонці матки. Після п’ятої доби аварійна контрацепція не подіє – і у цьому випадку йдеться вже про аборт.

Наслідки екстреної контрацепції

Навіть разове вживання препаратів аварійної контрацепції є шкідливим і у деяких випадках може призвести до серйозного збою у менструальному циклі , а також загалом зашкодити здоров’ю жінки. Тому такі таблетки використовуються лише у крайньому випадку (наприклад, у випадку зґвалтування або якщо порвався презерватив, і можлива вагітність є вкрай небажаною), але в жодному випадку не як звичайний засіб контрацепції. До побічних ефектів екстреної контрацепції належать:

  • нудота;
  • головний біль;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • затримки у відновленні менструального циклу.

Крім того, є протипоказання до використання засобів екстремальної контрацепції. Бажано проконсультуватися перед прийомом цих препаратів у лікаря, однак негативних наслідків для здоров’я навряд чи вдасться уникнути.

Терапія в ОН Клінік Полтава

Що робити після незахищеного сексу? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що робити, щоб не заразитися, якщо порвався презерватив?

Якщо під час статевого акту порвався презерватив, зростає ризик заразитися захворюваннями, що передаються статевим шляхом. Якщо цілісність презерватива порушилася під час статевого акту або за виведення статевого члена з піхви після еякуляції необхідно обмити статеві органи теплою проточною водою і протягом доби звернутися до лікаря (гінеколога або уролога).

2. Чи можна завагітніти, якщо порвався презерватив?

Якщо презерватив порвався, а змінна рідина потрапила в піхву, і може наступити вагітність. Для запобігання небажаній вагітності можна звернутися до гінеколога за засобами екстреної контрацепції протягом 12 годин.

3. Як правильно користуватися презервативом, щоб він не порвався?

Надівати презерватив необхідно до початку статевого акту на ерегований статевий член, поклавши виріб у складеному вигляді на головку члена і далі розгорнувши презерватив до його заснування. Торкатися руками можна тільки зовнішньої поверхні презерватива. Звуження на кінці презерватива називається спермоприймачем і має залишитися вільним за надягання захисного виробу. Правила користування презервативами докладно описані в інструкції до них.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Що робити після незахищеного сексу?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Що робити після незахищеного сексу?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юрій 1 місяць тому
Здрастуйте, 10 днів тому робив партнерці масаж своїм статевим органом без презерватива і випадково він увійшов всередину, у партнерки це був перший раз і їй стало неприємно, я одразу ж витягнув, під час цього всього у мене не було оргазму (виплеску сперми). Наразі в неї сталася затримка місячних, чи може це бути пов'язано з вагітністю та яка ймовірність завагітніти в такій ситуації, чи можлива затримка через якийсь інший чинник?
Відповісти
Доброго дня. У вашому випадку, хоча ймовірність вагітності може бути низькою, але вона не є нульовою. Випадкове проникнення у партнерку всередину без захисту може призвести до зачаття, особливо якщо воно відбулося під час овуляції. Затримка місячних може бути пов'язана з вагітністю, але також може бути спричинена іншими факторами, такими як стрес, хвороба або зміни в харчуванні. Щоб визначити причину затримки місячних і виключити вагітність, рекомендується виконати тест на вагітність. Якщо тест виявиться позитивним, варто звернутися до гінеколога для подальшої консультації та встановлення належних заходів.
Міла 1 рік тому
Здрастуйте, я дуже ретельно відстежую овуляцію, завжди оберігаюся під час сексу, оскільки не хочу дитини ще протягом кількох років. Мені стало цікаво, а яка ймовірність завагітніти під час місячних із презервативом?
Відповісти
Добрий день, ймовірність завагітніти під час місячних із презервативом невелика, оскільки яйцеклітина ще не дозріла, а сперма видалиться зі статевих шляхів разом із менструальною кров'ю. Проте ймовірність завжди залишається, тому для запобігання вагітності краще відмовитися від незахищених статевих контактів.
Анна 1 рік тому
Добрий день, я хочу відмовитися від протизаплідних, бо забуваю їх приймати, а мій хлопець категорично проти презервативів. Мені б хотілося мати максимально надійний спосіб контрацепції. Тому я б хотіла дізнатися, як оберігатися від вагітності без презерватива і таблеток?
Відповісти
Здрастуйте, для запобігання вагітності можна використовувати не тільки презервативи і таблетки, а й внутрішньоматкову спіраль, яка забезпечує зниження активності та загибель серматозоїдів. Однак кожен метод контрацепції має свої протипоказання, для виключення яких потрібна консультація гінеколога.
Катя 1 рік тому
Здрастуйте, три тижні тому в мене був статевий контакт без презерватива, а КОК я прийняти забула, тому я звернулася до лікаря. Після екстреної контрацепції у мене невелика затримка місячних. Розкажіть, як екстрена контрацепція впливає на цикл?
Відповісти
Добрий день, після екстреної контрацепції місячні зазвичай з'являються не пізніше, ніж через два тижні, незалежно від того, в який день менструального циклу жінка прийняла препарат. Це пов'язано з тим, що екстрена контрацепція перериває першу фазу циклу і починає другу, тривалість якої не перевищує 14 днів.
Ганна 1 рік тому
Добрий день, тиждень тому у мене був незахищений статевий акт (презерватив порвався в процесі). Я наступного дня звернулася до гінеколога для екстреної контрацепції. Лікар дав препарати і сказав, як їх приймати. Однак я хвилююся, що мені це не допомогло запобігти вагітності. Через скільки робити тест на вагітність після екстреної контрацепції?
Відповісти
Добрий день, після екстреної контрацепції можна зробити тест на вагітність через один-два тижні. Також можна записатися на прийом до гінеколога і здати аналіз крові на ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини).
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, сьогодні я дізналася, що є не тільки чоловічі, а й жіночі презервативи. Я ніколи не пробувала їх застосовувати і не знаю, як це правильно робити. Розкажіть, як використовувати жіночі презервативи?
Відповісти
Добрий день, необхідно стиснути презерватив між пальцями в місці закритого кільця й акуратно ввести його в піхву. Під час статевого контакту член повинен входити в презерватив, а не повз нього. Після завершення статевого акту потрібно зняти презерватив, попередньо скрутивши зовнішнє кільце і потягнувши його.
Інна 1 рік тому
Добрий день, я з перервами приймаю оральні протизаплідні засоби протягом більше двох років. Оскільки я хочу стати матір'ю, то вирішила відмовитися від контрацептивів. Можете підказати, як правильно відмовитися від оральних контрацептивів?
Відповісти
Здрастуйте, правила відмови від оральних контрацептивів залежать від типу препарату і обговорюються індивідуально на консультації у гінеколога. У деяких випадках лікар рекомендує одномоментну відмову від препаратів, в інших – поступове зниження дозування.
Люда 1 рік тому
Здрастуйте, а чи можна призначати оральні контрацептиви без аналізів? Чи це якось впливає на ефективність препаратів? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, призначати оральні контрацептиви без аналізів не можна, оскільки гінеколог має зібрати інформацію про стан жінки, наявність гінекологічних захворювань, рівень гормонів. Тому перед підбором контрацептивів лікар проводить гінекологічний огляд, робить УЗД органів малого таза, бере мазки з шийки матки або піхви на інфекції, цитологію і флору.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, я підбираю метод контрацепції, оскільки ще не готова до материнства. Гінеколог рекомендує протизаплідні або встановлення спіралі, оскільки ці способи найбільш ефективні. Підкажіть, чи можна завагітніти, якщо стоїть внутрішньоматкова спіраль? Як взагалі діє спіраль?
Відповісти
Здрастуйте, жоден метод контрацепції не дає гарантії в 100%, проте внутрішньоматкова спіраль дає змогу запобігти вагітності на 98%. Спіраль знижує активність і забезпечує загибель сперматозоїдів у порожнині матки, а також перешкоджає імплантації ембріона.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!