Logo
0 800 30 11 77

Меланома: симптоми, діагностика та методи лікування

Меланома: симптоми, діагностика та методи лікування
Читати 17 хвилин | Створено: 21 лютого 2024 | Оновлено: 21 лютого 2024 | 2781 2781
Меланома шкіри 17 за поширеністю видом онкології. Захворювання найчастіше вражає жінок віком до 30 років, у разі раннього виявлення рідко призводить до смертельного результату.

Що таке меланома?

Меланома – це злоякісна пухлина, яка починається у меланоцитах (клітинах, відповідальних за виробництво пігменту меланіну, що надає шкірі кольору). Зазвичай меланома є агресивним видом раку шкіри , який може швидко поширюватися лімфогенним (через лімфатичну систему) або гематогенним (через кров) шляхом.

Зазвичай меланома з'являється на ділянках шкіри, які піддаються впливу сонячних променів ( на голові, нижніх та верхніх кінцівках, спині, обличчі). У поодиноких випадках злоякісна пухлина може вражати слизові оболонки, головний мозок, сітківку ока, носову або ротову порожнину.

Як виглядає меланома

Як виглядає меланома

Як відрізнити меланому?

На вигляд меланому може бути складно відрізнити від родимки, оскільки рак зазвичай виглядає як невелика червона або темна пляма на шкірі .

Відмінність меланоми від родимки

Критерій

Родимка

Меланома

Форма

Зазвичай кругла чи овальна

Може бути асиметричною, мати нерівну форму

Колір

Однорідний, здебільшого коричневий або рожевий

Часто неоднорідний, має різні відтінки коричневого, чорного, червоного, білого чи синього.

Краї

Рівні та чіткі

Зазубрені та нечіткі

Розмір

Зазвичай стабільний, не перевищує шести мм

Може мати більший діаметр, що зазвичай перевищує сім мм

Висота

Плоска або злегка опукла

Піднята над навколишньою здоровою шкірою

Симетрія

Симетрична

Асиметрична

Еволюція

Практично не змінюється з часом

Характерні зміни у розмірі, формі, кольорі чи висоті

Кровотеча або свербіж

Відсутні

Виникають періодично чи постійно

Розташування

З'являється будь-де на тілі, не може з'являтися на внутрішніх органах

Зазвичай виникає на руках, ногах, спині, голові та обличчі, у поодиноких випадках вражає слизові оболонки, лімфатичні вузли, сітківку ока

Однак самостійно діагностувати меланому може бути складно, якщо вона виникає не з доброякісної родимки, а на «чистій» шкірі. Наприклад, можуть з'явитися білі плями на шкірі, які можуть вказувати як рак, а й інші дерматологічні захворювання (вітіліго, лишай, грибок, атопічний дерматит), що значно ускладнює діагностику.

При появі будь-яких змін на шкірі (коричневих , червоних або чорних плям , пухирів , ущільнень, наростів та шишок) необхідна консультація дерматолога . Несвоєчасне виявлення та лікування патології може призвести до прогресування захворювання.

Який вигляд має меланома на ранніх стадіях?

На ранніх стадіях меланома може виглядати як червонувата пляма на шкірі, відкрита рана або пухир, що не гоїться, на руці або нозі, піднята і луска шишка. Також на меланому можуть вказувати зміни у кольорі, розмірі, контурах та симетрії родимки.

Меланома на ранній стадії розвитку

Меланома на ранній стадії розвитку

Симптоми меланоми

Відмінною рисою меланоми є виникнення потовщення або горбка на шкірі. Американська академія дерматології рекомендує використовувати систему ABCDE для оцінки плям на шкірі. Ознаки меланоми :

  • A (asymmetry). Пляма є несиметричною (одна половина не відповідає іншій);
  • B (border irregularity). Краї плями нерівні, нечіткі або зазубрені;
  • C(color). Колір уражених шкірних покривів неоднорідний, має домішки коричневого, чорного, червоного, білого чи синього кольорів;
  • D (діаметр). Розмір новоутворення перевищує шість мм у діаметрі;
  • E (Evolution). Пляма змінює розмір, форму, колір, текстуру.

Симптоми меланоми

Симптоми меланоми

У деяких випадках меланоми не відповідають правилу ABCDE, тому при будь-яких змінах на шкірі, виразках, шишках або висипаннях важливо звернутися до дерматолога. Також консультація лікаря необхідна, якщо одна родимка відрізняється за зовнішнім виглядом, формою чи кольором від інших.

Які є види меланом

Вирізняють різні види меланом, які відрізняються за зовнішнім виглядом, розміщенням та швидкості росту пухлини. Класифікація меланом :

  • поверхнево-поширювальна меланома. Найбільш поширений вид меланоми, що зазвичай починається в епідермісі;
  • нодулярна (вузлова) меланома. Характеризується появою горбків чи вузлів на шкірі;
  • лентіго-меланома. Зазвичай вражає людей старшого віку, пухлина з'являється на ділянках шкіри, які часто зазнавали сонячного випромінювання. Зовні нагадує ластовиння (плоскі світло-коричневі плями неправильної форми);
  • акрально-лентигінозна меланома. Розвивається на долонях, підошвах стоп, під нігтями;
  • амеланотична меланома. Характеризується появою на шкірі плям білого чи рожевого кольору;
  • десмопластична меланома. Супроводжується утворенням навколо пухлини потовщених ділянок шкіри, що зовні нагадують рубці.

Пігментні меланоми можуть мати різні кольори: чорний, світло або темно-коричневий, червоний, синій, білий. Насиченість пухлини кольором залежить від кількості пігменту в ній.

Окремо виділяють піднігтьові меланоми, які зазвичай вражають великий палець руки чи ноги. Проявляється рак чорними чи коричневими плямами на нігті, появою смуг на нігтьовій пластині.

Меланома ока зазвичай вражає сітківку (судинну оболонку), викликаючи розмитий, нечіткий зір, двоїння в очах. Приховані (сплячі) меланоми можуть виникати на слизових оболонках стравоходу, носової та ротової порожнин, сечовивідних шляхів, заднього проходу чи піхви.

Поверхнева меланома

Поверхнева меланома розвивається з меланоцитів (пігментних клітин) у базальному шарі епідермісу. Рак характеризується повільним горизонтальним зростанням: пухлина поступово поширюється верхнім шаром шкіри, не вражаючи глибокі тканини.

У поодиноких випадках, коли клітини меланоми «перетинають» базальну мембрану (шар між епідермісом і дермою), рак стає інвазивним (здатним до поширення у глибокі шари шкіри). Фактори ризику поверхневої меланоми:

  • наявність великої кількості родимок;
  • світла шкіра, яка легко та швидко обгорає на сонці;
  • спадкова схильність до раку шкіри;
  • наявність сильних сонячних опіків.

У більшості випадків меланома виникає на тулубі у чоловіків та на нижніх кінцівках у жінок. Симптоми включають потовщені ділянки шкіри, які супроводжуються кровоточивістю, свербінням, печінням та поколюванням.

Поверхнева меланома

Поверхнева меланома

Вузлова меланома

Вузлова меланома є одним з найбільш агресивних видів раку шкіри, що характеризується вертикальним зростанням: протягом декількох тижнів або місяців проникає у глибокі шари шкіри. Симптоми вузлової меланоми:

  • симетричне тверде ущільнення куполоподібної форми;
  • гладка або шорстка поверхня плями;
  • утворення кровоточивих виразок на шкірі;
  • свербіж та печіння шкірних покривів.

Уражені ділянки шкіри можуть бути покриті кіркою, що робить їх візуально схожими на бородавки. Часто досягає до двох см у діаметрі.

Вузлова меланома

Вузлова меланома

Акрально-лентигінозна меланома

Акрально-лентигінозна меланома – рідкісний підтип раку шкіри, який діагностується у 2-3% від усіх діагнозів меланоми. Основною причиною є генетичні мутації у клітинах.

Для лікування меланоми застосовується видалення пухлини з наступним накладенням клаптя, у важких випадках може знадобитися часткова ампутація пальця. Операція може призвести до розвитку ускладнень: рубцювання, фантомної болі у кінцівках, втрати нігтів, функціональних порушень.

Безпігментна меланома

Безпігментна меланома – це підвид раку шкіри, у якому злоякісні клітини містять мало пігменту. Характеризується появою на шкірі червоних, рожевих, бежевих чи безбарвних плям, що ускладнює своєчасну діагностику захворювання.

Візуально меланома може нагадувати пляму або бляшку, яку можна помилково прийняти за інше захворювання шкіри. Безпігментну меланому можна переплутати з доброякісними (себорейним кератозом, дерматофібромою) та злоякісними (карциномою, плоскоклітинним раком) ураженнями шкіри.

Безпігментна меланома

Безпігментна меланома

Як швидко розвивається меланома?

Швидкість розвитку меланоми залежить від типу новоутворення. Залежно від глибини розташування пухлини та наявності метастазів виділяють п'ять стадій раку.

Стадії розвитку меланоми

Стадія

Характеристика

Нульова (меланома in situ)

Пухлина знаходиться тільки в епідермісі, не вражає глибокі шари шкіри або внутрішні органи.

Перша

Розмір пухлини не перевищує двох мм, метастази відсутні, меланома лікується хірургічним шляхом

Друга

Пухлина перевищує два мм, проте ознак поширення раку в глибокі шари шкіри або лімфовузли відсутні

Третя

Меланома вражає глибокі шари шкіри, оточуючі здорові тканини та регіонарні (найближчі) лімфатичні вузли.

Четверта

Рак поширюється на віддалені лімфовузли, утворює метастази у внутрішніх органах (печінці, легенях, головному мозку), кістках.

Діагностика меланоми

При появі великих і маленьких пухирів на руках, висипів, плям, змін у родимках і папіломах необхідно звернутися до дерматолога для визначення причини ураження шкіри. Лікар аналізує скарги, збирає особистий та сімейний анамнези, проводить огляд шкірних покривів. Обстеження меланоми включає:

  • дерматоскопію. Включає використання спеціального приладу (дерматоскопа) для багаторазового збільшення ділянок ураженої шкіри, допомагає детально розглянути структуру та колір родимок, виявляти асиметрію, нерівності меж, зміни розмірів;
  • біопсію шкіри. Передбачає забір лікарем невеликої ділянки ураженої шкіри та направлення його на дослідження для визначення природи новоутворення (доброякісне чи злоякісне);
  • біопсію сторожового лімфатичного вузла. Дозволяє оцінити наявність ракових клітин у першому лімфатичному вузлі, який знаходиться найближче до пухлини;
  • комп'ютерну томографію (КТ). Застосовується для візуалізації кісток, легких, м'яких тканин, органів черевної порожнини, необхідна для виявлення метастазів і оцінки стану внутрішніх органів;
  • магнітно-резонансну томографію (МРТ). Використовується для виключення наявності метастазів у головному та спинному мозку, оцінки стану суглобів, м'язів, сухожиль;
  • позитронно-емісійну томографію (ПЕТ). Допомагає перевірити наявність ракових клітин у лімфатичних вузлах та інших частинах тіла, віддалених від вихідної плями меланоми на шкірі.

Також лікар може скерувати на лабораторні дослідження крові. Аналізи можуть призначатися для виявлення змін рівня лактатдегідрогенази (ферменту, що перетворює глюкозу на енергію), оцінки хімічного складу та кількості клітин крові.

Діагностування меланоми

Діагностування меланоми

Який лікар займається лікуванням меланоми?

На діагностиці меланом спеціалізується дерматолог, який за допомогою огляду шкірних покривів та проведення дерматоскопії зможе відрізнити рак від доброякісних змін (наприклад, родимок, папілом, кондилом, бородавок). При виявленні ознак злоякісної пухлини (наприклад, меланоми, базальноклітинного або плоскоклітинного раку) дерматолог направляє на консультацію хірурга-онколога.

Методи лікування меланом

Зазвичай, на першій стадії проводиться видалення меланоми хірургічним шляхом без застосування медикаментозного лікування. Методи оперативного лікування раку шкіри :

  • висічення меланоми. Для видалення пухлини хірург знеболює шкіру за допомогою місцевого анестетика, скальпелем відсікають шари шкіри, уражені раком, та невелику частину здорової навколишньої шкіри;
  • лімфаденектомія. Застосовується при поширенні раку на лімфатичні вузли, що передбачає видалення лімфовузла, розташованого найближче до меланоми;
  • метастазектомія. Використовується для виявлення змінених ракових клітин у внутрішніх органах, передбачає видалення метастазів.

При прогресуванні раку, крім операції, застосовується медикаментозна терапія, тип та тривалість якої визначається онкологом-дерматологом. Метод лікування може змінюватись в залежності від стадії раку, наявності та локалізації метастазів, виду та вираженості симптомів.

Курс терапії може складатися з одного або кількох лікарських засобів. Сучасні методи медикаментозного лікування меланоми :

  • таргетна терапія. Препарати спрямовані на специфічні молекули або білки, які беруть участь у зростанні та розвитку ракових клітин. Наприклад, інгібітори BRAF та MEK блокують активність сигнальних шляхів, що підтримують збільшення пухлини;
  • променева терапія. Передбачає використання високоенергетичних променів для знищення чи стримування росту ракових клітин. Терапія може застосовуватися після хірургічного видалення пухлини для лікування ракових клітин, що залишилися, або у випадках, коли хірургія неможлива (наприклад, на четвертій стадії раку і віддалених метастазах);
  • імунотерапія. Активує чи посилює імунну систему для прискореного знищення ракових клітин. Наприклад, інгібітори контрольних точок допомагають «розблокувати» заповільнюючі сигнали і посилити відповідь імунної системи на пухлину;
  • хіміотерапія. Передбачає застосування хімічних препаратів для знищення чи уповільнення зростання ракових клітин. Рідко використовується на ранніх стадіях, застосовується у разі неефективності інших методів лікування.

Народні методи лікування меланом (настойки, відвари) є неефективними. При використанні зазначених засобів можливе подразнення шкіри та травмування пухлини, що підвищує ризик інфікування уражених тканин та поширення раку на здорові ділянки тіла.

Як перевірити себе на меланому?

Перевірити себе на меланому допоможе регулярний огляд шкірних покривів, включаючи важкодоступні місця (задню поверхню стегон, волосисту частину голови, пахви, сідниці). Для огляду всієї поверхні тіла можна використовувати дзеркало, за необхідності – можна попросити допомоги близьких.

При виявленні ознак ракової родимки , виразок або плям, що довго не гояться, які збільшуються в розмірі, необхідно звернутися до лікаря. При висипаннях або пухирцях на члені або мошонці необхідна консультація уролога, в області піхви - гінеколога.

Чим небезпечна меланома?

За відсутності лікування пухлина може швидко збільшуватися у розмірах та поширюватись на інші органи, утворюючи метастази. Меланома небезпечна через можливість спонтанного регресу, при якому вона поступово зникає з поверхні шкіри, починаючи розвиватися під шкірними покривами або вражати лімфатичні вузли та внутрішні органи.

Профілактика меланоми

Не існує способу, який би допоміг уникнути раку шкіри, проте можна знизити ризик його розвитку за рахунок виключення факторів ризику захворювання. Профілактика меланоми включає:

  • відмову від відвідування соляріїв;
  • регулярні перевірки шкірних покривів та родимок;
  • уникнення інтенсивних сонячних променів (відмову від виходу на вулицю влітку з 10:00 до 16:00);
  • використання сонцезахисного крему (з SPF не менше 30);
  • захист шкірних покривів від ушкоджень;
  • своєчасне лікування дерматологічних захворювань (висипання, пухирів на ногах та руках, виразок, ран).

Важливо захищати шкірні покриви від сонячних променів за допомогою щільного одягу темного кольору. Для захисту голови потрібно носити крислатий капелюх або бейсболку, око – сонцезахисні окуляри. Захист від ультрафіолетових променів необхідний завжди, незалежно від погоди (сонячний чи похмурий) та пори року (зима чи літо).

Чи буває меланома доброякісною?

Меланома не може бути доброякісною , оскільки складається з клітин, які можуть неконтрольовано ділитися та поширюватися по організму, призводячи до появи пухлин у різних частинах тіла. За зовнішніми ознаками меланому можна переплутати з новоутвореннями доброякісної природи: родимкою, пухирем на шкірі , гемангіомою, фібромою, ліпомою, атеромою, кератозом або контагіозним молюском.

Чого не можна за меланоми?

При раку шкіри не рекомендується виконувати дії, які можуть призвести до травмування або подразнення шкірних покривів. При меланомі не можна:

  • відвідувати солярії та засмагати;
  • займатися самолікуванням та обробляти ураження шкіри настойками;
  • пропускати контрольні прийоми у лікаря;
  • не виконувати вказівки онколога та дерматолога;
  • чинити тиск або розтирати пошкоджені ділянки шкіри;
  • використовувати косметичні засоби у зоні ураження;
  • обробляти плями спиртом чи засобами з агресивними компонентами.

При меланомі на нозі важливо відмовитися від носіння вузького взуття та одягу, що облягає (штанів, лосин, джинсів). У разі розвитку меланоми нігтя важливо уникати манікюру та педикюру, нанесення гель-лаку, самостійного обрізання кутикули.

Чи болить меланома?

Злоякісна пухлина шкіри рідко викликає дискомфорт чи печіння на ранніх стадіях. Меланома може боліти у разі збільшення пухлини та здавлення нервів, а також при поширенні пухлини на здорові тканини чи внутрішні органи.

Популярні питання

1. Чи болить меланома?

Злоякісна пухлина шкіри рідко викликає дискомфорт чи печіння на ранніх стадіях. Меланома може боліти у разі збільшення пухлини та здавлення нервів, а також при поширенні пухлини на здорові тканини чи внутрішні органи.

2. Що не можна при меланомі?

При раку шкіри не рекомендується виконувати дії, які можуть призвести до травмування або подразнення шкірних покривів. При меланомі не можна:

  • відвідувати солярії та засмагати;

  • займатися самолікуванням та обробляти ураження шкіри настоями;

  • пропускати контрольні прийоми у лікаря;

  • не виконувати вказівки онколога-дерматолога;

  • чинити тиск або розтирати пошкоджені ділянки шкіри;

  • використовувати косметичні засоби у зоні ураження;

  • обробляти плями спиртом чи засобами з агресивними компонентами.

При меланомі на нозі важливо відмовитися від носіння вузького взуття та одягу, що обтягує (штанів, лосин, джинсів). У разі розвитку меланоми нігтя важливо уникати манікюру та педикюру, нанесення гель-лаку, самостійного обрізання кутикули.

3. Чи буває меланома доброякісною?

Меланома не може бути доброякісною, оскільки складається з клітин, які можуть неконтрольовано ділитися та поширюватися по організму, що призводить до появи пухлин у різних частинах тіла. За зовнішніми ознаками меланому можна переплутати з новоутвореннями доброякісної природи: родимкою, пухирцем на шкірі, гемангіомою, фібромою, ліпомою, атеромою, кератозом або контагіозним молюском.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Меланома: симптоми, діагностика та методи лікування
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.
Меланома: симптоми, діагностика та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 2 місяці тому
Доброго дня, на шкірі з'явилася дивна темна пляма, яка поступово збільшується в розмірах і змінює форму. Я переживаю, що це може бути рак, проте мене трохи заспокоює, що в середині почало рости невелике волосся. Підкажіть, чи росте волосся з меланоми ?
Відповісти
Доброго дня, коли пухлина ще невелика і обмежена верхніми шарами шкіри, волосся може продовжувати рости. Однак із проникненням пухлини в глибші шари шкіри можуть виникнути зміни в навколишніх тканинах, включаючи волосяні фолікули, що може призвести до втрати волосся.
Ольга 2 місяці тому
Доброго дня я звернулася до дерматолога, коли помітила зміни в родимці (краї стали нерівними, з'явилися сині та червоні крапки). Після проведення дерматоскопії та біопсії лікар діагностував меланому, призначив операцію. Скажіть, скільки за часом прогресує меланома ?
Відповісти
Доброго дня, прогресування меланоми залежить від багатьох факторів, включаючи стадію захворювання, товщину пухлини, її тип і наявність метастазів. У деяких випадках меланома може швидко прогресувати, досягаючи третьої-четвертої стадії протягом кількох місяців, а в інших випадках меланома може протікати повільно протягом 10-15 років. Розвиток меланоми також залежить від ефективності лікування та реакції організму на терапію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!