Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Що таке коагулограма і як її розшифрувати?

Що таке коагулограма і як її розшифрувати?
Читати 6 хвилин | Створено: 18 травня 2023 | Оновлено: 30 червня 2023 | 41201 41201
1

Що таке коагулограма?

Коагулограма — лабораторне дослідження, яке дає змогу оцінити показники згортання крові. Аналіз на згортання крові визначає патології серцево-судинної системи та допомагає запобігти їх ускладненням.

Коагулограма (гемостазіограма) — це комплексний аналіз крові, що показує ефективність роботи гемостазу (системи збереження рідкого стану крові та її згортання під час кровотеч). Аналіз на густоту і згортання крові виявляє наявність серйозних порушень кровоносної системи і ризик тромбоутворення на ранній стадії. 

Коагулограму призначають перед оперативним втручанням, щоб виключити ризик сильної крововтрати або підвищеного згортання крові (гіперкоагуляції). Також коагулограму роблять у разі частих кровотеч і для контролю ефективності лікування серцево-судинних захворювань (тромбоз, варикоз).

2

Що показує коагулограма?

Аналіз коагулограми досліджує активність білків системи згортання крові. Коагулограма крові визначає ефективність роботи гомеостазу і виявляє порушення. Гемостазіограма, що показує підвищене згортання крові, свідчить про схильність до тромбозу. Низьке згортання крові означає ризик розвитку внутрішніх і зовнішніх кровотеч.

Коагулограма

Коагулограма

Коагулограма показує такі патології:

  • тромбоемболію;
  • тромбози;
  • гемофілію (захворювання згортання крові);
  • ДВЗ-синдром (синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання);
  • анемію;
  • цукровий діабет;
  • імунологічні захворювання (розсіяний склероз, склеродермію).
  • лейкоз (рак крові);
  • захворювання печінки (гепатит, цироз);
  • серцево-судинні патології (варикоз, ішемічна хвороба серця).

Також аналіз на згортання крові показує схильність до інсульту, показуючи підвищення рівня білка, що відповідає за згортання крові. Розшифровку коагулограми має здійснювати гематолог або кардіолог.

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

3

Що входить до коагулограми?

Розширена коагулограма включає параметри ефективності роботи системи згортання та протизгортання крові. До коагулограми входять такі показники: 

  • фібриноген — білок, який міститься в кров'яних клітинах тромбоцитах;
  • протромбін — білок крові, що відповідає за її згортання;
  • тромбіновий час — показник порушення фінального етапу згортання крові;
  • протромбіновий індекс МНВ (міжнародне нормалізоване відношення) — показник, який розраховують на підставі тромбінового часу з урахуванням особливостей реагентів, що використовуються в лабораторії.
  • протромбіновий індекс (ПТІ) — відношення часу згортання плазми крові до норми;
  • АЧВТ (активований частковий тромбопластиновий час) — показник часу формування кров'яного згустку;
  • Д-димер — продукт, що утворюється під час розпаду згустків крові.

На дані коагулограми впливають медичні препарати (гормональні, кардіологічні засоби). Перед здачею аналізу необхідно попередити лікаря про прийом медикаментів. 

4

Норма коагулограми у жінок, чоловіків і дітей

Коагулограма показує відхилення від норми часу згортання крові. Підвищений тромбіновий час на коагулограмі може бути за тромбофлебіту і тромбозу. Знижений показник згортання крові на коагулограмі буває в разі внутрішніх кровотеч. 

Таблиця норми коагулограми

Показник коагулограми

Норма у дорослих

Норма у дітей

Протромбіновий

індекс (ПТІ)

12,2-17,8 с

12-19 с

АЧТЧ

25,1 - 35,3 с

24-35 с

Фібриноген

2-4 г/л

2-3,5 г/л

Тромбіновий

час

до 30 с

13-15 с

МНВ індекс

0,93-1,14

0,85-1,35

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми коагулограми у дітей і дорослих

Таблиця норми коагулограми у дітей і дорослих

Тромбіновий час коагулограми новонароджених становить 14-18 секунд. У дітей до 10 років тромбіновий час на коагулограмі в нормі має бути в межах 13-15 секунд. Норма згортання крові на коагулограмі у жінок може відрізнятися, залежно від віку. Що старша жінка або чоловік, то вищий показник згортання крові, також можливе підвищення протромбінового індексу на коагулограмі під час ковіду через недостатнє надходження кисню в кров. Робити розшифровку коагулограми і ставити діагноз може гематолог або терапевт. 

5

Коагулограма під час вагітності

За нормального перебігу вагітності підвищується згортання крові, у зв'язку з появою матково-плацентарного кола кровообігу. Вагітним потрібно обов'язково здавати коагулограму, щоб виключити появу серцево-судинних патологій у матері та плода. Коагулограма під час вагітності робиться один раз на триместр, за наявності відхилень показників гомеостазу аналіз здається щомісяця. 

Тромбіновий час у вагітних у нормі має становити 11-18 секунд. У разі збільшення або зменшення показників згортання крові у майбутньої мами необхідно записатися на консультацію до гематолога.

6

Як підготуватися до коагулограми?

Перед аналізом на згортання крові необхідна підготовка протягом дня до дослідження. Підготовка до коагулограми включає:

  • виключення гострої, смаженої та жирної їжі з раціону;
  • відмова від важких фізичних навантажень;
  • уникнення стресів;
  • відмова від вживання алкоголю;
  • дотримання питного режиму (щонайменше півтора літра чистої води на день).

Також перед аналізом потрібно попередити лікаря про прийом серцевих і стероїдних препаратів. Якщо медикаменти суттєво можуть спотворити результати коагулограми, лікар на деякий час скасує їхній прийом або зменшить дозування.

7

Як здавати коагулограму?

Коагулограму необхідно здавати вранці натщесерце. Правила здачі коагулограми:

  • виключити прийом їжі за 8-10 годин до дослідження;
  • вечеря перед аналізом має містити легку і нежирну їжу;
  • за годину до дослідження відмовитися від куріння;
  • за 15 хвилин до забору крові необхідно посидіти і заспокоїтися.

Перед тим, як здавати коагулограму, необхідно за вісім годин виключити вживання чаю і кави, оскільки кофеїн може змінювати склад крові та її елементів. Дозволяється за годину до дослідження випити не більше 300 грамів очищеної негазованої води.

8

Коагулограма: звідки беруть кров?

Під час аналізу на коагулограму кров беруть із вени. Кров поміщають у пробірку з реагентом, який не дає їй згорнутися, і відправляють на дослідження.

9

Скільки робиться коагулограма?

Під час дослідження крові на згортання в лабораторії застосовуються хімічні реагенти, що допомагають визначити її властивості. Для отримання результатів коагулограми необхідно один-два дні.

10

Д-димер чи коагулограма?

Д-димер входить до показників розширеної коагулограми і показує кількість білка, що утворюється після розпаду тромбу. Підвищений показник Д-димера може свідчити про ризик тромбоутворення, серцеву, ниркову або печінкову недостатність, порушення кровообігу мозку. У нормі значення Д-димеру мають бути менше 243 нг/мл. При підвищенні референсного значення необхідно звернутися за консультацією до гематолога або флеболога. Для оцінки ризику тромбозів і серцево-судинних патологій потрібно комплексно оцінювати всі показники коагулограми.

11

Як часто здавати коагулограму?

При хронічних захворюваннях серцево-судинної системи (тромбозі, варикозі) необхідно робити коагулограму не рідше одного разу на рік. Під час вагітності гінекологи рекомендують здавати гемостазіограму кожен триместр, щоб виключити ризик патології плода. Також необхідно в обов'язковому порядку робити аналіз на згортання крові перед оперативними втручаннями.

12

Коагулограма — на який день циклу здавати?

Жінкам здавати коагулограму рекомендується на п'ятий-десятий день циклу. У період менструації показники згортання крові знижені й результати аналізу не дають об'єктивної картини.

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Черкаси

Що таке коагулограма і як її розшифрувати? - Сєргєєва Євгенія Вікторівна
Сєргєєва Євгенія Вікторівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке коагулограма і як її розшифрувати?
Головна медична сестра. Вища кваліфікаційна категорія.
Що таке коагулограма і як її розшифрувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 10 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, який у нормі має бути тромбіновий час у результатах коагулограми?
Відповісти
Добрий день. У нормі тромбіновий час у дорослих має бути менше 30 секунд. У дітей референсні показники тромбінового часу мають становити 13-15 секунд.
Людмила 10 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи можна здавати коагулограму під час менструації?
Відповісти
Доброго дня. Коагулограму не рекомендується здавати під час менструації, оскільки в цей період знижується рівень згортання крові. Краще здати аналіз на п'ятий-десятий день циклу.
Світлана 11 місяців тому
Добрий день. Підкажіть для чого потрібно здавати коагулограму з агрегацією тромбоцитів?
Відповісти
Добрий день. Коагулограма з агрегацією тромбоцитів призначається за підозри на порушення згортання крові. Лікар може призначити дослідження в разі серцево-судинних, імунологічних захворювань, хвороб печінки, варикозного розширення вен.
Анна 11 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи потрібно здавати коагулограму під час планування вагітності?
Відповісти
Доброго дня. Під час планування вагітності обов'язково потрібно здати коагулограму. Аналіз покаже норму згортання крові та дасть змогу оцінити ризик великої крововтрати у жінки під час пологів або під час кесаревого розтину.
Олена 11 місяців тому
Добрий день. Чому рекомендують здати коагулограму після аналізу калу?
Відповісти
Добрий день. Коагулограма призначається, якщо в калі було виявлено кров. Сліди крові в калі можуть свідчити про внутрішню кровотечу, тому лікар призначає додаткове дослідження крові.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!