Logo
0 800 30 11 77

Як вилікувати варикоз?

Як вилікувати варикоз?
Читати 9 хвилин | Створено: 24 січня 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 28265 28265
У венах є клапани, які в нормі перекривають або відкривають потік крові в судинах. Оскільки кровотік у венах спрямований від тканин до серця, завдання клапанів у тому, щоб не дати венозній крові повернутися у вени нижніх кінцівок.

Коли еластичність стінки судини знижується і розширюється вена, клапани не регулюють кровотік і розвивається варикозне розширення вен, яке характеризується застоєм венозної крові у венах. Тобто кров не може нормально транспортуватись з ніг до серця — вона постійно затримується.

За варикозного розширення поверхневі вени на ногах набувають синій або темно-фіолетовий колір, виглядають грудкуватими, опуклими та деформованими. Не завжди за варикозу вени випирають на поверхню, тому що вони можуть розташовуватися глибоко в нижніх тканинах кінцівок. Через це біль у ногах часто збиває з пантелику людей, оскільки видимої причини для больових відчуттів немає.

Варикоз слід лікувати, оскільки він може призвести до тромбофлебіту — запалення венозної стінки. За тромбофлебіту утворюються тромби, якщо вони потраплять у мале коло кровообігу, людина може померти від тромбоемболії легеневої артерії, коли тромб закупорює життєво важливі судини.

Причини варикозу

Варикоз на ногах виникає через зниження еластичності венозної стінки та клапанної недостатності. Розвитку варикозу сприяють:

  • малорухливий спосіб життя та тривала стояча робота. Найчастіше розвивається в офісних співробітників, важкоатлетів, стоматологів та хірургів;
  • спадкова схильність;
  • жіноча стать: жінки страждають на варикоз частіше чоловіків, оскільки «жіночі» гормони естрогени негативно впливають на венозну стінку. Крім того, під час вагітності тиск у венах тазу та нижніх кінцівках зростає, тому ризик розвитку варикозного розширення вен нижніх кінцівок стає вищим;
  • вроджена слабкість судинної системи;
  • синдром Кліппеля-Треноне-Уебера, за якого між артеріями та венами утворюються патологічні сполуки, що сприяють зворотному відтоку венозної крові.

Симптоми варикозного розширення вен

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Варикоз може бути симптоматичним та майже прихованим. У першому випадку симптоми варикозу наступні:

  • дискомфорт та ниючі болі в нижніх кінцівках;
  • набряк на кісточках;
  • відчуття печіння чи пульсації на ногах;
  • судоми, що виникають переважно ввечері чи вночі;
  • свербіж над зоною розширеної вени;
  • швидка втомлюваність ніг;
  • змінений колір шкіри.

Ці симптоми стають більш вираженими у вечірній час, наприкінці робочого дня, в теплу пору року і після того, як людина довго стояла. За прихованого варикозу зовнішніх ознак варикозу немає, але в ногах є болючі відчуття.

Як правило, болі в нижніх кінцівках важкі та глибоко розташовані в ногах. Часто болючі відчуття можуть сигналізувати про флебіт (запалення вен) і про утворення згустків крові. Розвиток тромбофлебіту супроводжується підвищенням температури тіла.

Розширена вена може луснути, і тоді у місці, де проходить уражена судина, виникає синець. Можуть виникнути виразки на шкірі навіть після незначного пошкодження шкірних покривів. Зазвичай виразки за варикозу вен невеликі, поверхневі та викликають біль.

Небезпека флебіту, тромбозу та виразки за варикозу ніг у тому, що вони призводять до розвитку маленьких бульбашок з тонкими стінками на кісточках. Ці бульбашки легко пошкоджуються та кровоточать. Під час сну бульбашки можуть розірватись — це може призвести до незначної кровотечі.

Варикозне захворювання вен нижніх кінцівок призводить до інших шкірних та судинних патологій:

  • лімфаденопатії. Розширена вена може пошкодити судини лімфатичної системи, які транспортують та утилізують токсини та продукти метаболізму. Також пошкодження лімфатичних судин може призвести до лімфедеми, коли виникає набряк нижніх кінцівок;
  • дерматиту, який супроводжується свербінням та висипом в області розширення вен. Найчастіше висип локалізується на гомілці та гомілковостопному суглобі. Дерматит може призвести до незначних кровотеч, подразнення шкіри та інфікування.

Як лікувати варикоз?

Якщо симптоми варикозу виражені слабко, достатньо профілактичних заходів, які призначить флеболог (лікує захворювання вен). Але коли варикоз викликає дискомфорт, наприклад, болі, косметичний дефект, втому в ногах, набряки або зміни кольору шкіри, потрібна терапія, яка складається з наступних способів:

  • компресійні панчохи, які помірно стискають ноги та вени нижніх кінцівок так, щоб кров у них не застоювалася. Компресійні панчохи допоможуть усунути біль та набряк. Щоб симптоми пройшли, панчохи потрібно носити щонайменше 6 місяців. Також носіння панчіх слід поєднувати з регулярною фізичною активністю, в якій більшою мірою беруть участь ноги: біг, тренажери, велосипед;
  • радіочастотна абляція. Це малоінвазивний метод: у вену вводиться одноразовий катетер, який нагрівається і робить так, щоб спала вена. Як наслідок, вена закривається, а венозна кров відтікає до серця за здоровими венами;
  • склерозуюча терапія. Лікар вводить ліки, які перетворюють ділянку вени на сполучну тканину, внаслідок чого просвіт вени закривається, а кров транспортується сусідніми здоровими судинами;
  • хірургічні методи, що передбачають перев'язку або повне видалення ураженої вени.

Як лікувати варикоз на ногах у жінок?

Лікування варикозу не залежить від статі: у жінок воно таке саме, як і у чоловіків. Однак є особливості терапії у вагітних жінок. Варикоз у вагітних підвищує ризик акушерських та судинних ускладнень, може призвести до нестабільного розвитку вагітності та збільшує частоту токсикозу вагітних. Тому лікуванню варикозного розширення вен у вагітних приділяється особлива увага.

Хірургічне лікування застосовується у крайніх випадках, коли варикоз супроводжується венозною недостатністю та ускладненнями, наприклад, утворенням трофічних виразок або тромботичними патологіями. Під час вагітності протипоказані мікроінвазивні методи — склеротерапія та радіочастотна абляція. Також жінкам під час вагітності рідко призначають гормональні засоби та нестероїдні протизапальні препарати.

Основний метод лікування варикозу у жінок — консервативна терапія у вигляді компресії (компресійні панчохи) в поєднанні з препаратами, що покращують живлення стінок судин (флеботропні засоби). Якщо компресійна терапія виявилася неефективною, лікарі призначають засоби, які не проникають у плаценту та не впливають на плід.

Ускладнення варикозної хвороби

Нелікована варикозна хвороба може ускладнитися трофічними виразками, гострим тромбофлебітом і кровотечами з уражених вен.

Трофічні виразки найчастіше утворюються на внутрішній поверхні гомілки та над кісточкою. Перші ознаки виразок, що розвиваються — дерматит: шкіра запалюється і сильно свербить. Потім утворюються одиночні та множинні маленькі болючі виразки, з яких у невеликих кількостях виділяється гній або запальна рідина.

За гострого тромбофлебіту на поверхневих венах виникають ущільнення, що супроводжуються болем і почервонінням по ходу вени. У хворого з гострим тромбофлебітом утруднюється ходьба через дискомфорт і біль у ногах. Тромбована вена може розірватись: тоді виникає рясна кровотеча, яка призводить до масивної крововтрати.

Профілактика варикозу

Щоб запобігти варикозу у чоловіків і жінок, потрібно дотримуватися рекомендацій. Найбільш ефективні поради та методи:

  • завжди віддавайте перевагу руховій активності, наприклад, замість ліфта самостійно підніміться сходами, якщо потрібно проїхати 1-2 зупинки, не сідайте в транспорт і пройдіться пішки;
  • стежте за вагою — зайва маса тіла є провокуючим фактором варикозного розширення;
  • рухливий спосіб життя — запорука профілактики варикозу. Однак рухова активність має бути розумною. Не рекомендується займатися важкою атлетикою, оскільки підйом важких предметів завдає сильний тиск на ноги і призводить до застою крові в них. Найкращі види спорту для нижніх кінцівок — біг, поїздки на велосипеді, заняття в басейні, аеробіка. Підбирайте таку активність, у якій беруть участь гомілка і кісточка, наприклад, футбол або лижі;
  • якщо у вас сидячий спосіб життя, вставайте з-за столу кожні 40 хвилин і робіть невелику розминку: присядьте 5-10 разів або просто пройдіться;
  • вибирайте взуття, що не стискає, без високих підборів, намагайтеся якомога частіше ходити босоніж;
  • піші прогулянки не менше за 30 хвилин на день, мінімум 3-4 рази на тиждень;
  • якщо у вас стояча робота, придбайте компресійні панчохи та надягайте їх під час роботи. Так ви тонізуєте вени нижніх кінцівок і не застоюється кров.

Якщо у вас без видимої причини болять ноги, є втома та набряки, а на шкірі виступили викривлені сині або фіолетові вени, можливо, у вас варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Не відтягуйте лікування та зверніться до лікаря за консультацією та діагностикою.

Терапія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як вилікувати варикоз? - Нікуліна Юлія Миколаївна
Нікуліна Юлія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як полегшити варикоз на ногах?

За варикозу потрібно носити компресійні гольфи або панчохи, оскільки вони допомагають поліпшити кровообіг у ногах, знизити набряки та зменшити біль. Інші рекомендації, які допоможуть полегшити варикоз:

  • змініть спосіб життя: знижуйте вагу, стежте за режимом фізичної активності, відмовляйтеся від паління, покращуйте якість сну;
  • уникайте тривалого сидіння або стояння (тривале перебування в нерухомому положенні може погіршити кровообіг у ногах);
  • дотримуйтеся дієти з низьким вмістом солі, щоб запобігти набряку, спричиненому затримкою води;
  • уникайте високих підборів.

Для поліпшення кровотоку в ногах щодня робіть кілька коротких перерв, щоб підняти ноги вище рівня серця (наприклад, лягти, поклавши ноги на три-чотири подушки). Також важливо відмовитися від носіння тісного одягу навколо талії, ніг і паху (може зменшити кровотік).

2. Чому свербить варикоз на ногах?

Свербіж шкіри на ногах за варикозу може бути спричинений підвищеною набряклістю, сухістю шкірних покривів, запаленням, алергічною реакцією, а також невропатією. Щоб зменшити свербіж, можна прикладати холодні компреси, а також використовувати зволожувальні креми або лосьйони.

3. Яка різниця між тромбофлебітом і варикозом?

Тромбофлебіт запалення стінок вен з утворенням тромбів усередині судини (зазвичай виникає у венах нижніх кінцівок), а варикоз захворювання, що характеризується розширенням і збільшенням об'єму вен на ногах. За тромбофлебіту виникають болючість, набряки, почервоніння шкіри та підвищена температура в місці утворення тромбу, а за варикозу відчуття печіння та пульсації в ногах, судоми, зміна кольору шкіри.

4. Чим небезпечний варикоз на ногах під час вагітності?

Варикозне розширення вен на ногах під час вагітності може бути небезпечним, оскільки збільшений об'єм крові та змінений гормональний фон підвищують ризик утворення тромбів (згустків крові) у венах ніг. Щоб запобігти ускладненням (наприклад, тромбофлебіту), рекомендується стежити за вагою, носити зручне взуття та одяг, уникати тривалого стояння або сидіння в одній позі.

5. Як впливає сонце на варикоз?

Сонце може посилювати симптоми варикозу, оскільки розширює кровоносні судини і збільшує ризик їх запалення. Ультрафіолетові промені також можуть пошкоджувати колаген у шкірі, що призводить до втрати її еластичності та сприяє утворенню нових варикозних розширень.

За варикозу рекомендується відмовитися від тривалого перебування на сонці в спекотну погоду, коли температура підвищується і порушується тонус кровоносних судин. Для зменшення впливу сонця на варикоз потрібно наносити сонцезахисні засоби на шкіру і носити одяг із довгими рукавами та штанами.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як вилікувати варикоз?
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Як вилікувати варикоз?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 9 місяців тому
Здрастуйте, як харчування впливає на варикоз? Чи потрібно дотримуватися якихось правил харчування, якщо варикоз уже діагностовано? Якщо так, то які продукти дозволені, а які краще виключити зі свого раціону?
Відповісти
Добрий день, харчування підтримує здоров'я судин і може впливати на розвиток варикозу. У разі варикозу рекомендується скоротити споживання солі та збільшити вживання води (допоможе зменшити набряки й поліпшити кровообіг), додати в раціон більше овочів, фруктів, зелені, риби й горіхів, білків, вітаміну С, заліза й фолієвої кислоти (допомагають зміцнювати стінки судин). Також краще обмежити споживання жирної та смаженої їжі, алкоголю, кави та цукру.
Марія 10 місяців тому
Добрий день, як розтяжка впливає на варикоз? Чи можу я продовжувати займатися стретчингом, якщо у мене діагностували варикоз другого ступеня? Чи це небезпечно?
Відповісти
Доброго дня, розтяжка допомагає зміцнювати м'язи ніг, покращує кровообіг і знижує ризик варикозу. Однак під час виконання розтяжки ніг можливе підвищення тиску у венах нижніх кінцівок, що може посилювати наявний варикоз і сприяти розвитку нових варикозних розширень.
Зоя 11 місяців тому
Здрастуйте, а що таке прихований варикоз? Я думала, що такого не буває, оскільки вени буквально «просвічуються» через шкіру. Як проявляється прихований варикоз? Розкажіть, будь ласка.
Відповісти
Добрий день, прихований варикоз – це стан, за якого варикозні вени розташовуються глибоко під шкірою і не видно неозброєним оком. Захворювання може проявлятися важкістю і втомою в ногах, підвищеною набряклістю, болями і судомами нижніх кінцівок, а також підвищеною чутливістю і запаленням шкіри в ділянці ніг.
Марина 1 рік тому
Добрий вечір, а як впливає холодна вода на варикоз? Чи можна взаємодіяти з холодом – прикладати компреси або обливатися холодною водою, чи це може зашкодити й посилити симптоми варикозу?
Відповісти
Добрий вечір, холод звужує кровоносні судини і зменшує кровотік у ділянці застосування, тому може призвести до тимчасового полегшення набряклості та болю. Однак застосування холодних компресів або обливання холодною водою може стати причиною спазму кровоносних судин, тому використовувати холод можна тільки після дозволу лікаря.
Людмила 1 рік тому
Доброго дня. У мене був дуже виражений варикоз на ногах і лікар запропонував зробити операцію, на яку я погодилася. Однак тепер у мене виникло питання щодо відновного періоду: коли можна митися після операції на варикоз?
Відповісти
Добрий день, після операції на варикоз рекомендується уникати повного занурення у воду, включно з ваннами і басейнами, протягом перших двох-трьох тижнів після операції. Однак, у більшості випадків швидкий душ можна приймати наступного дня після операції, якщо на шкірі немає ран і швів, і лікар не дав інших вказівок.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір, як займатися спортом із варикозом? Проблема в тому, що я дуже люблю бігати, бігаю щодня по 10 км, але тепер лікар забороняє. Можливо, є якісь способи продовжити заняття? Якщо ні, то які обмеження щодо фізичних навантажень взагалі існують за варикозу?
Відповісти
Здрастуйте, за варикозу потрібно уникати вправ, пов'язаних із великим навантаженням на ноги (стрибків і бігу на твердій поверхні). Найкраще вибрати спорт, який не вимагає сильних ударів і різких рухів (наприклад, плавання, їзду на велосипеді або йогу).
Олег 1 рік тому
Доброго дня, у мене варикоз початкової стадії – вени незначно розширені на правій нозі в ділянці стегна. Однак зараз мені потрібно вакцинуватися від правця. Тому в мене виникло запитання: чи можна робити щеплення, якщо є варикоз?
Відповісти
Добрий день, зазвичай варикоз не є протипоказанням для проведення щеплень. Однак, за наявності ускладнень варикозу (тромбофлебіту або виразки на шкірі) може знадобитися відкласти щеплення. Під час проведення щеплення важливо дотримуватися стандартних запобіжних заходів. Наприклад, якщо щеплення роблять у м'яз, то слід уникати проколу вени, щоб не викликати кровотечу. Також може бути корисним надіти компресійну панчоху або бандаж для зменшення навантаження на вени під час вакцинації.
Інна 1 рік тому
Добрий день, у мене 12 тиждень вагітності, і я переживаю, що у мене з'явиться варикоз. Скажіть, коли у вагітних з'являється варикоз і чи обов'язково він виникне? Де зазвичай з'являється варикоз?
Відповісти
Добрий день, у вагітних жінок ризик розвитку варикозу підвищується в другому і третьому триместрах через збільшення об'єму крові, що має пройти через вени, а також дії гормонів (розслаблюють стінки вен і зменшують їхній тонус). Зазвичай вени у вагітних розширюються на ногах і тазових органах, у ділянці промежини й ануса.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!